|
Amarantus |
| Autor |
Wiadomość |
Marchewunia
Platynowy Forumoholik kuranarozdrożu

Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 108 razy Wiek: 26 Dołączyła: 16 Sty 2005 Posty: 33788
|
Wysłany: 2006-01-20, 19:48 | Amarantus |
|
|
|
Właśnie przeczytałam w Claudii o tej roślince.
Podobno produkuje się z niej mąkę, płatki i olej...jestem ciekawa czy można jej używać na MM...może ktoś wie coś więcej?
|
_________________ Nie ważne jak wolno biegasz, i tak dublujesz wszystkich siedzących na kanapie. |
| |
|
|
|
 |
Marcia
Srebrny Forumoholik 2 + 1

Pomogła: 15 razy Wiek: 34 Dołączyła: 01 Sty 2006 Posty: 2971 Skąd: B-stok
|
Wysłany: 2006-01-20, 20:31 | |
|
|
|
Pytalam o chleb z amarantusem, ale chyba bez odpwoiedzi, albo ja slepa jestem.
Zaraz pogrzebie i znajde co natworzylam przepisujac sklad
Znalazlam i wklejam ponownie:
Znalazlam takie cudo w sklepie:
Chleb mieszany pytlowy, Amarantus
skład: mąka (zytnia, pszenna), woda, płatki z nasion amarantus (8,8%), sol, drozdze
Chleb amamarantus zawiera płatki z nasion amarantusa, ktroe sa bogate w SKWALEN, regulujcy synteze cholesterolu w organizmie.
To znalazlam o amarantusie:
Amarantus, to przede wszystkim niezwykle cenne źródło białka. Okazuje się, że w nasionach jest go więcej niż w mleku, w dodatku białka posiadającego wszystkie aminokwasy egzogenne (zwłaszcza dużo lizyny).
W nasionach znajduje się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ze sporym udziałem bardzo cenionych ze względów zdrowotnych kwasów GLA (tak licznie zgromadzonych np. w wiesiołku). Ich obecność przyczynia się znacznie do poprawy zdrowia, zwłaszcza do obniżenia poziomu cholesterolu.
tyle tyle pisze i nic wiecej, nic na temat maki czy jest pp czy nie pp
|
| |
|
|
|
 |
basik
Na MM od: wrzesień 2005
BMI: 24,9
Aktualnie stosuje DZ: TAK
Pomogła: 1 raz Wiek: 54 Dołączyła: 03 Lis 2005 Posty: 212
|
Wysłany: 2006-01-22, 08:58 | |
|
|
|
Kupiłam kiedyś mąkę z amarantusa, coś czytałam o jej zaletach zdrowotnych. Jak nie zapomnę, to dodaje do naleśników. Jej nie można dawać więcej niż 5 - 10% bo nie ma ona właściwości " sklejających" i z samej amarantusowej mąki nic by nie wyszło. Zawiera też skrobię. O dobroczynnym wpływie SKWALENU na nasz organizm też kiedyś czytałam, ale nie pamiętam dokładnie o co chodzi. Jak znajdę, to napiszę
Znalazłam jest on w składzie "chleba dla serca" parę tygodni temu było o nim głośno.
Co to jest skwalen? To fascynyjacy zwiazek zawarty w mace i platkach z nasion amaranthusa i ma wplyw na regulacje syntezy cholesterolu,wspomaga usuwanie z organizmu trucizn pochodzenia przemyslowego,aktywizuje i przedluza zycie komorek,wzmacnia organizm i pomaga w usuwaniu przemeczenia fizycznego i umyslowego,jest nieodzowny w tworzeniu w organizmie miedzy innymi hormonow plciowych,prowitaminy D,kwasow zolciowych oraz wzmacnia skore przed szkodliwym dzialaniem promieniowania ultrafioletowego
[ Dodano: 2006-01-22, 09:43 ]
Dopiero teraz doczytałam o wątpliwościach czy ta mąka jest PP.
Skład:białko-17, tłuszcz-8, węglowodany-67,5, włókna surowego-4, skłdników mineralnych-3,5, witaminy z grupy B i wit.E. Białko zawiera lizynę, metioninę i tryptofan. Tłuszcz jest bogaty wniezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne wit.E).
Mąka z amarantusa jest bogata w żelazo (5-krotnie wyższa niż pszenicy), wapń i magnez. Włókno surowe 3-krotnie więcej niż w pszenicy (myślę, że chodzi to o błonnik nieprzyswajalny) jeśli chodzi o tłuszcz to jest go 5-krotnie więcej niż w mące pszennej 550 (nie wiem ile tłuszczu zawiera mąka PP), ale jest to tłyszcz raczej dobry, a że dodatek tej mąki do zwykłej nie jest duży, więc i tego tłuszczu dużo nie jest, i myślę, że nie powinno to jej dystwalifikować jako MM, choć lepiej, żeby się wypowiedziały ekspertki
|
| |
|
|
|
 |
gosiowo
Platynowy Forumoholik

Pomogła: 187 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Sie 2004 Posty: 83735 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2006-01-22, 10:03 | |
|
|
|
jezeli maka z amarantusa jest z pp to jest MM
jezeli nie jest pp nie jest MM
|
_________________ Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 |
| |
|
|
|
 |
Marchewunia
Platynowy Forumoholik kuranarozdrożu

Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 108 razy Wiek: 26 Dołączyła: 16 Sty 2005 Posty: 33788
|
Wysłany: 2006-01-22, 13:35 | |
|
|
|
Super, dziękuję za pomoc
gosiowo, no właśnie jestem ciekawa
[ Dodano: 2006-01-22, 13:36 ]
basik, no to może jej MM...byłoby miło
|
_________________ Nie ważne jak wolno biegasz, i tak dublujesz wszystkich siedzących na kanapie. |
| |
|
|
|
 |
basik
Na MM od: wrzesień 2005
BMI: 24,9
Pomogła: 1 raz Wiek: 54 Dołączyła: 03 Lis 2005 Posty: 212
|
Wysłany: 2006-01-22, 14:24 | |
|
|
|
Na mojej mące nie pisze, czy jest z pełnego przemiału, ale nie przypuszczam, żeby była oczyszczona. Kolor ma ciemniejszy, niż pszenna PP. Ilość błonnika nieprzyswajalnego też świadczy o tym, że to raczej nie jest oczyszczana mąka, no i te cenne składniki: magnez, żelazo, wapń też zazwyczaj są skumulowane w łusce, tak że mnie zię zadaje, że to jest PP
|
| |
|
|
|
 |
Czarownica
Upierdliwiec...

Na MM od: 01.12.2005
Pomogła: 65 razy Dołączyła: 28 Lis 2005 Posty: 8263 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2006-01-23, 22:26 | |
|
|
|
A ja kupuje ziarno amarantusa i dodaje do płatków
W ulotce jest napisane, że :
Amarantus posiada szczególnie wysokie walory odżywcze i zdrowotne
- wysoka zawartość białka o wartości biologiczne przewyższającej białko mleka
- nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszeniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca
- tokotrienole i włókno strawne obniżające poziom cholersterolu
- duża zawartośc skwalenu opóźniającego procesy starzenia sie organizmu
- dwukrotnie więcej błonnika niż otręby owsiane
- duża zawartość cennych zywieniowo składników mineralnych takich jak: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas oraz znaczna zawartość wit. z grupy B oraz A E C
- nie zawiera glutenu
chyba nie jest taki zły ?
|
| |
|
|
|
 |
gabigabi
|
Wysłany: 2009-03-21, 17:39 | |
|
|
|
Jak przyrządzać amarantusa.Kupilam popping ale doczytalam że nie jest MM. Oprócz tego są jeszcze ziarna ale strasznie twarde trzeba by je gotować i do czeoś dodawać. macie jakieś sposoby na spozywaIE amarantusa MM?
|
| |
|
|
|
 |
Kiciula
Platynowy Forumoholik

Na MM od: 3.01.2011 :))
BMI: 100
Pomogła: 86 razy Wiek: 43 Dołączyła: 23 Lut 2005 Posty: 10379 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2009-03-23, 11:37 | |
|
|
|
dostałam od koleżanki ziarnka amarantusa, zmieliłam na mąkę i będę dodawać do chleba
jak nie zapomnę
gabigabi, dodawaj do chleba mm, jeżeli taki pieczesz, nic innego mi nie przychodzi do głowy
|
| |
|
|
|
 |
iskra984
Srebrny Forumoholik

Pomogła: 50 razy Dołączyła: 28 Sty 2007 Posty: 2803 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2009-03-23, 16:36 | |
|
|
|
jako chora na celiakie musze powiedzieć że cenie sobie Amarantusa bardzo  dodaję go szczególnie do płatków, do ryżu, można chyba do wszystkiego; ma dość neutralny smak
można też jako posypke do sałatki
|
| |
|
|
|
 |
gabigabi
|
Wysłany: 2009-03-25, 09:23 | |
|
|
|
A da sie go zmielić w blenderze?
Jak rozumiem popping do kosza?
|
| |
|
|
|
 |
agatka-a

Na MM od: lipiec 2009
|
Wysłany: 2009-07-24, 00:36 | |
|
|
|
na moje popping do kosza, jest to preparowany, przetworzony amarantus o wysokim IG
|
_________________ Moje kuchenne eksperymenty |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Wykorzystywanie treści zamieszczonych na forum bez zgody właściciela zabronione.
Copyright © 2005 - Dieta Zuzla. All rights reserved.
| | Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|