|
angielskie produkty z notka o GI |
| Autor |
Wiadomość |
Gonia

Na MM od: 1.09.2006
Aktualnie stosuje DZ: TAK
Pomogła: 1 raz Wiek: 36 Dołączyła: 30 Wrz 2006 Posty: 163 Skąd: Lublin/Londyn
|
Wysłany: 2006-09-30, 17:44 | angielskie produkty z notka o GI |
|
|
|
Pozwolilam sobie zalozyc nowy temat,bo mysle,ze jest sporo osob gdzies w Wielkiej Brytanii, ktore chcialyby....ale sie boja...bo w Polsce latwiej...A ja sie uparlam, i chociaz wracam do Polski juz za 78 dni to sie uparlam i wzielam za dietke juz teraz.....Kochane (kochani?) nowiutka jestem na forum jak szczypiorek na wiosne,ale juz od ponad miesiaca bacznie sie przygladam, czytam, ucze sie i staram sie stosowac.....Naprawde sie staram i nawet faktem,ze przytylam sie nie zrazam,tylko sobie dzielnie tlumacze,ze mi sie trzustka reguluje...:) Ale moze nie powinnam sobie tak tlumaczyc tylko sie bardziej szczegolowo przyjrzec temu co jem, a mianowicie jem to co jest tutaj, w Londynie (gdzie jestem), z jednej strony moge zapomniec o jogobelkach i piatnicach, ale z drugiej strony tutaj nawet w supermarketach typu TESCO jest duzo produktow, ktore sa testowane pod wzgledem IG i jest na napisane LOW IG, wiec ucieszona tym ulatwieniem wcinam to co wydaje mi sie,ze jest ok. Ale szczerze mowiac od miesiaca zastanawiam sie odnosnie kilku produktow i chyba nic mi z tego myslenia w pojedynke...musze poprosic o pomoc Ekspertow, chcialabym podac tutaj ponizej niektore z tych produktow, napisze ich sklad itd...i poprosze o skomentowanie....
Dziekuje z gory
- chleb - (www.burgen.co.uk) soya&len, jak byk napisane LOW GI i wytlumaczone jeszcze co to znaczy, a tymczasem w skladzie jest: mąka pszenna,woda,len,mąka sojowa,łupana pszenica,prazona soja,proteiny pszeniczne,olej warzywny i tluszcz warzywny,drozdze,cukier,sol,wapno węglowe,E471,E472e........Chleb jest bardzo smaczny, zwlaszcza jak robie sobie z niego tosty, nawet jakis slynny kucharz brytyjski, ktory od dawna jest na montignacu rekomenduje ten chleb....no ale jak sie przyjrzec tego co w sobie zawiera to chyba na chlopski rozum powinnam z niego zrezygnowac.....(co bedzie tragedia, bo ja nie mam mozliwosci upiec sobie tutaj chlebka) a reszta chlebow w sklepach to jest ochydna biala wata....
płatki owsiane - whole rolled porridge oats, szkockie, lagodnie mielone, skład: 100 % szkockie platki owsiane, na co mam w nich zwrocic uwage? gdzies czytalam, ze jest roznica miedzy platkami blyskawicznymi a gorskimi ( to w Polsce) , nie wiem zreszta jaka...ale poki co to musze wiedziec czy te platki co jem sa ok....
- pelnoziarniste poduszeczki pszenne - tu nie ma platkow pszennych, ale sa takie jakby poduszeczki, one nie sa slodzone ani nic, zaden miod czy karmel, 100 % pelnoziarnistej maki pszenicznej. A dzisiaj jeszcze zobaczylam jakies takie platki, ktore byly brazowe i napisane na nich bylo bran flakes, i pomyslalam,ze to chyba bran to chyba znaczy otreby, ale nie bylam pewna,wiec nie kupilam, ale jak wrocilam do domku,sprawdzilam w slowniczku i faktycznie jest napisane,ze bran to brązowa zewnetrzn czesc ziarna pszenicy, ktora jest oddzielana od ziaren kiedy sie tworzy make, wiec tak jakby otreby pszenne, prawda? to chyba zdrowe, ale na co mam w nich zwrocic uwage? bo na nich napisane sa proporcje typu tluszcz,wegle,sol itd...na co mam zwrocic uwage, czy w ogole mam na to patrzec?
- houmous - generalnie to houmous jest przepyszny i wydaje mis ie,z e jest przezdrowy i przewskazany na zuzlowej dietce, bo jest zrobiony z ciecierzycy i ma bardzo niski GI, a teraz sa tu nawet takie ze zredukowanym tluszczem, zeby bylo zdrowiej...Sklad wydal mi sie calkiem ok, gotowana ciecierzyca (woda i ciecierzyca),zmiazdzone ziarna sezamu,olej z winogron,sok cytrynowy,sol,czosnek, o kurcze i dwa skladniki, ktore chyba nie sa w porzadku: skrobia kukurydziana i cos pod tajemnicza nazwa: MALTODEXTRIN, buuuuuu, pewnie bede musiala odstawic ten moj najukochanszy houmousek
-dziemik z czarnych czeresni (50%), koncentrat nieslodzonego soku z winogron, sok z cytryny,pektyna owocowa (www.stdalfour.com)
- majonez.....jedyne co znalazlam, to EXTRA LIGHT MAYONNAISE, majacy mniej niz 6% tluszczu ( Weight Watchers - Straznicy Wagi, oni tu maja mnostwo swoich produktow), w skladzie: woda,jajka,syrop fruktozowo-glukozowy,vinegar,olej warzywny,poly-fructoza (nie wiem co to znaczy),pasteryzowane zółtko,skrobia,sol,maczka kukurydziana...chyba juz nie nede dalej wypisywala.....bo juz wiem,ze do smieci.
- czy jesli chodzi o rybki z puszki mozna tylko tunczyka w sosie wlasnym? (ktory tu jest na szczescie dostepny...) czy mozna rowniez np makrelke w sosie pomidorowym, eeee..chyba nie mozna, bo tu chyba tez jest skrobia....., a rybki z puszki,a le w oleju?
-mleko sojowe mozna, prawda?
a teraz dziekuje z dolu
Bede z niecierpliwoscia czekala na odpowiedz,a tymczasem opracuje menu i wrzuce do oceny, papatki
|
_________________ Gonia |
| |
|
|
|
 |
Aranta
Platynowy Forumoholik Miss Szminka

Na MM od: 09.2005
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 104 razy Wiek: 34 Dołączyła: 24 Sie 2005 Posty: 29806 Skąd: Krk
|
Wysłany: 2006-10-01, 00:18 | |
|
|
|
| Gonia napisał/a: | | chleb - (www.burgen.co.uk) soya&len, |
odpada .. kup sobie lepiej mastermacher .. w kazdym markecie dostaniesz ..albo upiecz grahamki/pizzetki Guskowe
| Gonia napisał/a: | | płatki owsiane - whole rolled porridge oats |
jesli takie to chyba odpadają .. w składzie pisze że mają cukier ....
jesli nie maja cukru .. to raczej kazde sa dozwolone
| Gonia napisał/a: | | pelnoziarniste poduszeczki pszenne |
nie kupuję .. wystarczają mi owsiane ...
może expertka pomoże
a nie lepiej samemu sobie zrobic ???
tym bardziej że napisałas | Gonia napisał/a: | | krobia kukurydziana i cos pod tajemnicza nazwa: MALTODEXTRIN |
| Gonia napisał/a: | | dziemik z czarnych czeresni (50%), koncentrat nieslodzonego soku z winogron |
odpada ze wzgledu na sok z winogron
| Gonia napisał/a: | | majonez. |
nie wiem gdzie mieszkasz ..ale na pewno jest w twojej miejscowosci polski sklep .. zapytaj o kielecki
| Gonia napisał/a: | | jesli chodzi o rybki z puszki |
musisz czytac stosunek btw ... generalnie puszkowane ryby w oleju tylko do tłuszczy z dużą ilościa warzyw
| Gonia napisał/a: | | mleko sojowe mozna |
z tego co wiem nie
w razie watpliwosci poczekaj na expertke
|

Karolcia
nie narzekaj że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt ... |
| |
|
|
|
 |
Gonia

|
Wysłany: 2006-10-01, 12:00 | |
|
|
|
Och !!!! Aranta, ale cudnie jak ktos reaguje i mozna sie kogos zapytac i poradzic.....cudnie, jestem nowiutka na forum i nie moge sie nacieszyc obecnoscia innych  madrzejrzych i doswiadczonych  dzieki za wskazowki, juz jest jasne dlaczego przez ten miesiac odkad jestem na dietce nic nie schudlam.......jest to juz dla mnie oczywiste.....Jesli chodzi o chleb, to tak myslalam, chociaz ludzilam sie, ze moze jednak, skoro napisali, ze low, ale po kilku dniach jedzenia i slepej wiary w to co mowia, doszlam do wniosku,z e jesdnak guzik prawda.....Oki, kupie ten mastermacher, tak, tak, jest u nas w supermarkecie, nawet ostatnio moj maz kupil sobie do jedzenia, nieswiadomy tego, ze bylby dla mnie ok. Jesli chodzi o platki owsiane to sa takie najwyklejsze platki z Sainsbury'ego i w skladnikach jest tylko 100% platkow, nie ma cukru i moj Pawel mowi,z e one sa takie jak nasze gorskie polskie, a nie jak blyskawiczne. JUa w Polsce nigdy nie jadalam zadnych platkow, natomiast on cale zycie tylko platki i platki i mowi,z e te sa takie czyste normalne platki...Wiec chyba ok. Ja jestem w samym Londynie, wiec sklepow polskich mam od groma i ciut ciut i biegne dzisiaj po ten majonez kielecki.Tamten kupilam zanim jeszcze znalazlam to forum, ale juz wiem o tym kieleckim i juz kupie.
Oki, ale co z tymi dzemami, bo te wszystkie, ktore tutaj sa bez cukru to maja grape juice.....Czy moze znalazlas jakis dzemik taki odpowiedni? Ja nie mam mozliwoscie ani piec chlebka, ani tym bardziej robic dzemikow, poki co, poki jestem w Londynie, za 77 dni wracamy do Polski i juz bede krolowala w swojej kuchni i wszystko bedzie mozliwe, ale poki co nie mam mozliwosci fizycznych, dlatego jade na tych gotowych produktach.....Ale moge w zasadzie usmazyc sobie jablka i bede miala naturalny bez niczego demik jablkowy i co tydien robic sobie nowa porcje. Ale ciekawa jestem co z tym mlekiem sojowym? bo w sumie to nawet nie jest prawdziwe mleko, tylko jakies chyba zmiazdzone ziarna czy cos tam, wiec dlaczego nie? no ale moze i nie.......A jesli chodzi o houmous to masz racje, nie wiem jak sie go robi, ale na pewno jest gdzies jakis przepis wiec zaraz poszukam.Uwielbiam houmous i wydaje mi sie,z e jest on calkiem odpowiedni na tej dietce.
Oki, bardzo Ci dziekuje, jestem o niebo madrzejsza, jezeli sa jakies produkty, ktore Ty,juz doswiadczona i swobodnie sie w tym wszystkim poruszajaca znasz a ja pewnie nie, to bede ogromnie wdzieczna za rady i podpowiedzi  caloooski
|
| |
|
|
|
 |
Aranta

|
Wysłany: 2006-10-01, 12:07 | |
|
|
|
| Gonia napisał/a: | | co z tymi dzemami, bo te wszystkie, ktore tutaj sa bez cukru to maja grape juice |
no własnie ze względu na ten sok z winogron one odpadają .. wiem że sa tez słodzone fruktozą dla diabetyków - ja nie znalazłam więc nie jem ... za to od czasu do czasu robie sobie starte duszone jabłka z cynamonem ... pycha
o mleku sojowym wiem tylko tyle ze nie można ..ale dlaczego nie wiem ... jak znajdę jakąs informacje to wkleje
na razie uciekam na zakupy
|

Karolcia
| |
|
|
|
 |
jasminherf
winopijka

Na MM od: 03.11.2005
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 03 Lis 2005 Posty: 26881 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2006-10-01, 12:11 | |
|
|
|
|
|
|
|
 |
Aranta

|
|
|
|
 |
Zuzel
II faza

Na MM od: 01.2001
Pomogła: 70 razy Wiek: 36 Dołączyła: 11 Lip 2004 Posty: 23173 Skąd: W-wa
|
Wysłany: 2006-10-01, 20:56 | |
|
|
|
| Aranta napisał/a: | a o co chodzi z tym mlekiem sojowym ? dlaczego nie mozna ? |
mleko sojewe jako takie może i można, ale tylko to, które nie zawiera cukru i dopuszczalną do węglowodanów ilość tłuszczu - czyli do 1,5 %
no ok, tłuszcze są nienasycone, to możnaby troche podnieść poprzeczkę, ale dalej nie wiem czy znajdziemy w PL odpowiedni produkt
|
| |
|
|
|
 |
Zuzel
II faza

Na MM od: 01.2001
Pomogła: 70 razy Wiek: 36 Dołączyła: 11 Lip 2004 Posty: 23173 Skąd: W-wa
|
Wysłany: 2006-10-01, 20:56 | |
|
|
|
Aranta,
|
| |
|
|
|
 |
Gonia

|
Wysłany: 2006-10-02, 10:33 | |
|
|
|
och no to ja tylko dopije to co zaczelam, bo mojego malego-zonka w 'zeby kluje' to mleko, wiec je tylko dpije i juz nie bede wiecej kupowac, chociaz akurat to co ja tutaj mam to jest nieslodzone i low fat,ile ten fat.......2,2 g na 100 ml, niby low, ale na wszelki wypadek nie bede tego juz pila....
 dzieki dziewczynki, ale ja sie jeszcze duuuuuzo musze nauczyc......ale nic to bede dzielna i postaram sie byc w miare pojetna  caloooski
|
| |
|
|
|
 |
Aranta

|
|
|
|
 |
Gonia

|
Wysłany: 2006-10-02, 20:55 | |
|
|
|
dobry wieczor dziewczynki  (i ewentualnie chlopcy  powiedzcie mi prosze, czy mozemy jesc fasolke z puszki, jedna to taka biala fasola, Jas sie chyba nazywa, a druga to brazowa, nie wiem jak sie nazywa  Na puszce jest nazwa ADUKI BEANS, nie wiem jak sie to nazywa po polsku, napisane jest,ze w wodzie, ale w skladnikach jest napisane: aduki beans, water, firming agent: calcium chlorine, cokolwiek by to mialo znaczyc.......No i oczywiscie na puszkach napisane,z e LOW GI......i ze FIBRE HIGH .....caloooski
|
| |
|
|
|
 |
bea4
Brązowy Forumoholik

BMI: ach!
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 14 Wrz 2005 Posty: 854 Skąd: angielska wioska
|
Wysłany: 2006-12-22, 23:39 | |
|
|
|
a mnie tu cos nie gra low IG to low IG - czyli ponizej 40 - niewazne co jest w skladzie - wypadkowy IG wychodzi 40 - czyli wyrzut insuliny na odpowiednim poziomie. I nie ma tu zartow bo info o IG to info dla diabetykow dla ktorych to informacja wazna ze wzgledu na zdrowie a nie 'fanaberie pod tytulem kilo wiecej kilo mniej'( to zart - zeby nikt sie nie czul urazony)
Odniose sie do tego chleba - ma index zblizony do platkow owsianych, tyle ze ten chlebek zapodany z balym serkiem , pomidorkami, salata lodowa i cebulka jest poprostu rewelka a platki sie ciezko zjada z jarzynkami obnizajacymi IG
wiec w tym temacie bym polemizowala ( a co z m&m sami czy nutela- sklad je dyskwalifikuje a inex- nie)
a w ogole to kocham anglie ( jestem tu na wakacjach 6 tygodni) za dostępnosc produktow nadajacych sie na MM czy DZ - no moze po za maslanka ktorej nie moge odnalesc - maka pp w kazdym sklepie, jarzynki tez, w mielonym nie ma calej galeri syfow tylko czyste miesko ,kielbasa tak syfna ze nawet sie o niej nie mysli, dzemiki slodzone fruktoza po funcie ale o objetosci dwa razy wiekszej niz nasze mini drzemiki po 4 zeta.
Jedyny minus - zakupy robilam na poczatku ze slownikiem ale teraz jakos idzie
|
| |
|
|
|
 |
Aranta

|
Wysłany: 2006-12-24, 04:04 | |
|
|
|
| bea4 napisał/a: | | w mielonym nie ma calej galeri syfow tylko czyste miesko |
a jakie twarde
|

Karolcia
| |
|
|
|
 |
Beataa

Na MM od: 2 marzec 2006
|
Wysłany: 2007-01-12, 11:40 | |
|
|
|
Czesc bea...btw czyzby moja imienniczka? ;-)
Co do maki ja jej jakos nie moge znalezc. Moze jakas podpowiedz gdzie je mozna znalezc? A co do maslanki kupuje w tesco, w pojemniczkach jak male smietany, na polce wlasnie ze smietana.
pzdr ze Swindon
Beata
| bea4 napisał/a: | a mnie tu cos nie gra low IG to low IG - czyli ponizej 40 - niewazne co jest w skladzie - wypadkowy IG wychodzi 40 - czyli wyrzut insuliny na odpowiednim poziomie. I nie ma tu zartow bo info o IG to info dla diabetykow dla ktorych to informacja wazna ze wzgledu na zdrowie a nie 'fanaberie pod tytulem kilo wiecej kilo mniej'( to zart - zeby nikt sie nie czul urazony)
Odniose sie do tego chleba - ma index zblizony do platkow owsianych, tyle ze ten chlebek zapodany z balym serkiem , pomidorkami, salata lodowa i cebulka jest poprostu rewelka a platki sie ciezko zjada z jarzynkami obnizajacymi IG
wiec w tym temacie bym polemizowala ( a co z m&m sami czy nutela- sklad je dyskwalifikuje a inex- nie)
a w ogole to kocham anglie ( jestem tu na wakacjach 6 tygodni) za dostępnosc produktow nadajacych sie na MM czy DZ - no moze po za maslanka ktorej nie moge odnalesc - maka pp w kazdym sklepie, jarzynki tez, w mielonym nie ma calej galeri syfow tylko czyste miesko ,kielbasa tak syfna ze nawet sie o niej nie mysli, dzemiki slodzone fruktoza po funcie ale o objetosci dwa razy wiekszej niz nasze mini drzemiki po 4 zeta.
Jedyny minus - zakupy robilam na poczatku ze slownikiem ale teraz jakos idzie |
|
| |
|
|
|
 |
bea4
Brązowy Forumoholik

BMI: ach!
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 14 Wrz 2005 Posty: 854 Skąd: angielska wioska
|
Wysłany: 2007-01-12, 12:23 | |
|
|
|
maka "pełna" jest wszędzie na stoiskach z mąkami, wywaliłam torebkę masz napisane 'whole wheat' powinno być w czerwonej torebce , ja niestety nie mam tu Tesco a maślanke zastapiłam greek jogurtem ale to nie to samo,
no i jadłam ten chlebek co o nim gonia pisała , ma zbliżony stosunej BTW jak płatki, wrzucasz do tosera lub opiekacza, do tego biały serek, ogóreczek lub pomidoreczek i zielona cebulka i ..mniam moje ulubione śniadanko no i kawusia z mlekiem
odkryłam że tutaj nawet najtańszy makaron jest z semoliny durum - kurcze był okres że jadłam ten makaron i na śniadanie i na kolacje, w Polsce makaron mnie wogóle nie ruszał.
|
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Wykorzystywanie treści zamieszczonych na forum bez zgody właściciela zabronione.
Copyright © 2005 - Dieta Zuzla. All rights reserved.
| | Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|