Forum Zuzla
Forum Zuzla Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj [ Osób ]  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  PortalPortal

Poprzedni temat «» Następny temat
Boląca trzustka
Autor Wiadomość
Aranta  
Platynowy Forumoholik
Miss Szminka

Na MM od: 09.2005
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 104 razy
Wysłany: 2006-02-02, 09:51 

a ja mam znowu ...po miesiacu przerwy ( bo od miesiaca jestem znowu na MM) uczucie cięzkosci na zoladku i czesto mi sie "odbija" .... nie wiem juz co mam z tym robic .. :/
i nie wiem czy za duzo jem (ale jem nawet o polowe - 1/3 mniej tych porcji co przed miesiacem)
no i jakos mniej chetnie wcinam warzywa ...a na mysl o smazonych i gotowanych .. jest mi niedobrze :(

Karolcia

nie narzekaj że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt ...

ala  

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2006-02-02, 10:02 

Stan wątroby może też pogarszać wszędobylska chemia i konserwanty. :(
Jesli chodzi o bilirubinę to może być też podwyższona np. u osób, które zażywają tabletki antykoncepcyjne przez dłuższy czas.

ala  

Wysłany: 2006-02-02, 10:06 

Aranta napisał/a:
i czesto mi sie "odbija" ...czy za duzo jem (ale jem nawet o polowe - 1/3 mniej tych porcji co przed miesiacem)
no i jakos mniej chetnie wcinam warzywa ...a na mysl o smazonych i gotowanych .. jest mi niedobrze :(

Może jesz w pośpiechu? Wtedy pojawia się "odbijanie" po posiłkach. :niepewny:
"Ciężkość" w żołądku - masz na myśli wzdęcia? Bo jeśli tak, to może dlatego odrzuca Cię od warzyw. :niepewny:

Aranta  
Platynowy Forumoholik
Miss Szminka

Na MM od: 09.2005
Pomogła: 104 razy
Wysłany: 2006-02-02, 10:15 

ala, no własnie jem długo .. jakies 20 minut nawet czasem do pól godziny
i nie wiem czy to są wzdęcia...nie mam generalnie "napompowanego" i twardego brzucha ... wyprózniam sie normalnie ..z częstotliwoscia raz dziennie :P
mam po prostu poczucie ze cos mi lezy na żołądku i czuje sie ciezko..trudno mi to jaśniej wytłumaczyc
jem MM-owo (i chudne).. z jednym powaznym mankamentem .. pracuje w nocy .. wiec pory posiłkow mam zmienne (zachowujac oczywiscie przerwy) .. z tym ze zdaza mi sie isc spac po sniadaniu ..albo po obiedzie w dni wolne od pracy ...
moze w tym tkwi przyczyna ?? :hmm:

Karolcia

nie narzekaj że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt ...

alicjaa  

Na MM od: od 02-01 cd.
BMI: 28
Aktualnie stosuje DZ: TAK
Wysłany: 2006-02-02, 10:51 

a ja ani tabletek anty nie zazywam ani chemii zadnej-zawsze mnie odrzucalo od produktow mocno przetworzonych,fastfoodow i innych wynalazkow.Lekarka twierdzi,ze to zespol Gilberta mozebyc,ale mi sie wydaje,ze to najprostsze rozwiazanie ze strony lekarza...:/

[/url]

Mijaa  
Złoty Forumoholik
Bywa, iż sobą zdumiewam siebie. ;)

Na MM od: 2.01.2006
BMI: :/
Pomogła: 56 razy
Wysłany: 2006-02-02, 18:47 

A ja dziś w pracy myśłałam, ze się wykończę, okropnie bolało mnie z lewej strony na dole brzucha i promieniowało aż do kości biodrowej, kłuło, bolało i w ogóle było nieprzyjemie, przy tym wcal enie czułam się napompowana, a po jakiejś godzince okazało się, że to jednak...gazy...
Chyba za dużo kiszonej kapuchy :/

ala  

Wysłany: 2006-02-04, 23:22 

Aranta napisał/a:

Może to ma związek z pracą w nocy. Metabolizm człowieka jest przystosowany do czasu czuwania i snu. Np. typowym objawem są silne gazy i wzdęcia, czasem objawiające się swoistą ciężkością i bólami w dole brzucha jeśli nie śpimy, około godziny 2 do 4 rano.
Ja np. jak wstaję wcześniej niż zazwyczaj (nawet o godz. 6 rano) to mam właśnie takie objawy i wogóle później cały dzień czuje sie dziwnie, mam problemy żołądkowe itp.
Ostatnio zmieniony przez ala 2006-02-04, 23:27, w całości zmieniany 1 raz  

ala  

Wysłany: 2006-02-04, 23:26 

Mijaa napisał/a:
A ja dziś w pracy myśłałam, ze się wykończę, okropnie bolało mnie z lewej strony na dole brzucha i promieniowało aż do kości biodrowej, kłuło, bolało i w ogóle było nieprzyjemie, przy tym wcal enie czułam się napompowana, a po jakiejś godzince okazało się, że to jednak...gazy...
Chyba za dużo kiszonej kapuchy :/

No właśnie takie przykre objawy dają problemy żołądkowo - wątrobowo - jelitowe. Dlatego osoby "niedoświadczone" ;) w tych boleściach podejrzewają różne dziwne rzeczy począwszy od zapalenia jajników a na innych chorobach skończywszy. Ja niestety już to brałam. Polecam Espunisan. :)

Aniutram  

Na MM od: od 07-03-09
BMI: 27,2
Wysłany: 2006-02-07, 14:12 

A mnie boli jak zjem żółtego sera, tak pysznie utopionego na jedzonku. To jest taki piekący ból w środku brzucha gdzieś między wątrobą i żołądkiem. Zastanawiałam się czy to nie wrzody. Raz nawet wylądowałam z takim bólem na pogotowiu ale nic lekarze nie stwierdzili. :kwasny:

o_z_fiolkow  

Na MM od: 29-04-2010
BMI: 26.5
Wysłany: 2006-03-22, 09:41 

Przez trzy tygodnie stosowałam montiego I fazę, nic nie schudłam ( ale i nie przytyłam!), a za to zaczęłam mieć problemy z wątrobą. Mam podwyższony alat. Dziś sobie zrobiłam przerwę w montim :] i najadłam się wszelkiej maści drożdżówek :mur: . No ale od jutra znowu spróbuję :oczami: . Może w końcu waga zacznie isć w dół... :/ . Na wątrobe pomaga mi rowachol do każdego posiłku :)

Odpowiedz do tematu