pyszne ciasto jak ciastko z Mc Donalda
z książki "Nakarm mnie" + moje modyfikacje
ciasto
500 g mąki
350 g masła ( a nawet lepiej 250 g masła + 100 g planty)
60 g cukru pudru
szczypta soli
żółtko- do posmarowania
130 ml kwaśnej smietany
dodatkowo 3 łyzki cukru krysztalu
nadzienie: 1 litr jagód, 2 łyzki mąki kukurydzianej ( mozna zastapic ziemniaczaną), 4 łyżki cukru pudru
Mąkę, cukier puder , sól + pokrojone na kwałki schłodzone masło zagniesc szybko, az powstaną okruszki - najlepiej to robic w malakserze, w robocie mieszadłem do kruchego albo bardzo szybko rekami
Dodac smietanę , zagniesc krótko , wszytsko ma się połączyc, w ładne ciasto
Jesli się to robi w malakserze to na ciescie - po wyjęciu go z robota będą widoczne minikawałeczki masła i planty, mimo ze ciasto bedzie stanowic całosc- do dobrze, ten tłuszcz w czasie pieczenia się rozpusci i w cieście powstana listki
Podzielic na 2 , włozyc do lodówki na pol godziny.
Piekarnik nagrzewam do 180 st
Gleboką foremkę na tartę ( mam ceramiczną ,moze byc inna , metalowa ), ok 23-25 cm średnicy posmarowałam masłem i wysypałam bułka tartą
Jedną czesc ciasta rozwałkowałam na pół cm do 7 mm, wylozylam nim foremkę łacznie z brzegami, nadmiar ciasta odcięłam.
Jagody wymieszałam z cukrem pudrem i maką, włożyłam do foremki. Rozwałkowałam druga czesc ciasta, przykryłam jagody, nadmiar odciełam, brzegi aldnie zawinełam do srodka. Posmarowałam żółtkiem rozrobionym z łyzka wody, posypałam curkrem kryształem, zrobiłam 5 nacięć z wierzchu i piekłam 40 minut w 180 st - pod koniec zmniejszyłam temp.
Po wyjeciu z piekarnika musi ostygnąć jakies 20- 25 minut, wtedy sie ładnie kroi
Ciasta zostaje jakas 1/3 ale mozna je zamrozic spokojnie u zużyć na cos innego, a wygodniej sie walkuje wiekszą ilosc .
Wersja brzoskwiniowa, smakowo wg mnie najlepsza
10 dojrzałych brzoskwiń pokrojonychw kostkę, 2 łyżku cukru- pudru,2 łyżki mąki kukurydzianej - to nadzienie. Dodałam tez kilka kropel naturalnego aromatu migdalowego.