Ciasto kefirowe z jabłkami
(4 porcje)
Składniki
* jajka, 4 sztuki
* kefir, 200 ml
* proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
* cukier, 10 łyżek
* sok z pomarańczy
* mąka, 2 szklanki
* olej, 150 ml
* cynamon
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania bardzo gęstego ciasta.
Blaszkę natłuścić i posypać bułką tartą, wylać równomiernie ciasto i całą jego powierzchnię posypać cynamonem i obłożyć cząstkami (lub grubymi plasterkami) jabłek.
Jabłka posypać niewielką ilością cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i piec ok. 40 minut. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem i wstawić do wyłączonego gorącego piekarnika.
Pozostawić tam do ostygnięcia.
ze strony Winiar
[ Dodano: 2004-09-21, 19:49 ]
Ciasto Tereni
Uwaga wrzucam ser:
1 kg zmielonego sera.
1,5 szkl cukru
cukier waniliowy
5 jajek
kostka masła (20 dkg)
po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg rodzynek (nie muszą być)
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Masło utrzeć z serem dodać masę żółtkową, ubite na pianę białka, obie mąki, proszek do pieczenia, rodzynki. Wymieszać
Jeśli chodzi o ciasto, to ja najczęściej robię tak:
4 łyżki kakao
2 1/3 szkl. mąki
1,5 łyżeczki pr. do pieczenia
niepełna szkl. cukru
jajko
kostka margaryny
cukier waniliowy
zagnieść ciasto włozyć do lodówki na 30 min (albo do zamrażalnika - wtedy szybciej i bardziej się ochłodzi)
Połową ciasta wykleić formę (taką nie za średnią). Na to wyłozyć ser i resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (dlatego lepiej jak ciasto jest bardzo chłodne-przez co twardsze).
Piec ok. godz. w temp. ok 180 st.
A ja wczoraj zrobiłam to kefirowe ciasto z tym, że myślę, że oryginale-to co podawała gosiowa byłoby lepsze od mojego ze zmniejszoną ilością mąki i bez oleju
W każdym razie też było dobre, co pozwala mi sądzić, że tę masę serową można wykorzystać nie tylko do tego ciemnego ciasta
[ Dodano: 2004-09-21, 19:51 ]
Ciasto na oleju sd_silver
Ciasto ratunkowe, gdy trzeba zrobić coś na szybko
2 1/2 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka mleka
1 1/2 szklanki cukru
1 niepełna szklanka oleju
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
sposób przygotowania
Jajka wymieszać z cukrem, dodać mleko, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem. Zmiksować na jednolitą masę. Gruszki obrac, pokroic w ósemkę, nektarynki sparzyc obrać ze skórki i też w ósemke, układać owoce na cieście na przemian, piec około 40 minut w 160 stopni. Posypac cukrem pudrem.
[ Dodano: 2004-09-21, 19:55 ]
Ciasto pod owoce gosiowo
a ja robie takie
kostka margaryny rozpusczona
szklanka cukru
szklanka maki
lyzeczka proszku do pieczenia
2 jajka
zapach
zmiksowac
wylac na owoce
zawsze wychodzi lekki zakalec
i o to chodzi!
[ Dodano: 2004-09-21, 19:56 ]
Ciasto owocowe jolina
a ja robie tak:
4 szklanki maki
kostka margaryny
5 jajek
cukier waniliowy
troche smietany
okolo 1/2 kg sliwek(lub innych owocow)
kisiel lub ze trzy lyzki maki ziemniaczanej
szklanka cukru
lyzeczka sodki
make wymieszana z soda siekam z margaryna, do tego zoltka jajek, cukier waniliowy i do zalepienia smietane. 2/3 ciasta wylozyc na wysmarowana blaszke ( ja pieke w takiej prostokatnej, wcale niemalej ), na ciasto poukladac owoce. Ubic piane z bialek na sztywno, nastepnie dosypac cukier, pozniej kisiel i jeszcze zmiksowac. Wuylozyc piane na owoce, na piane szczypac reszte ciasta, wrzucic do nagrzanego 180 stopni piekarnika i piec okolo 50 minut, zeby ciasto bylo zrumienione.
Jesli robie to ciasto ze sliwkami lub z jablkami, to daje zamiast kislu make ziemniaczana i cynamon, jesli jakiess inne owoce to biore smakowy kisiel taki jak owoce
[ Dodano: 2004-09-21, 19:58 ]
A ja mam super przepis mojej koleżanki Darii, a raczej Mężczyzny Jej Życia: Malinna
Ciasto:
225 gr. mąki
75 gr. cukru
175 gr. masła
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
5 średnich jabłek obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, ponacinać z obu stron.
Budyń:
1 litr soku jabłkowego
2 budynie śmietankowe
Ugotować budynie wg przepisu na opakowaniu, zamiast mleka dodając sok.
Ciastem wylepić dno i brzegi tortownicy, ułożyć jabłka i na to wylać ciepły budyń. Piec 45 minut w 180st.
Wystudzić. Ubić śmietanę 36% ze śmietanfixem i 2 op. cukru waniliowego, wyłożyć na zimne ciasto. Posypać startą gorzką czekoladą.
[ Dodano: 2004-09-21, 19:58 ]
Ciasto najłatwiejsze na świecie Terenia
5 jaj
2 szkl. cukru
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyż. pr. do pieczenia
1 kostka margaryny
Całe jaja utrzeć z cukrem. Do tego wsypać mąki z proszkiem do pieczenia i wlać wrzącą margarynę. Wszystko ucierać krótko.
Połowę ciasta wylać na blachę i zapiec. Wyjąć z piekarnika i poukładać owoce, zalać pozostałym ciastem. Upiec.
Proste i dobre.
Można wylać całe ciasto i poukładać ciasto i piec od razu.
Upieczone posypać cukrem pudrem
[ Dodano: 2004-09-21, 19:59 ]
Ciasto z jablkami i budyniem nika
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zarabiamy ciasto na stolnicy z wszystkich skladnikow. Dzielimy na 2 czesci, jedna zamrazamy. Druga wykladamy na blaszce wylozonej folią aluminiową.
Posypujemy ciasto lekko bulka tartą. Na to kroimy okolo kilograma jablek surowych drobno (tak aby byla fajna warstewka).
Masa budyniowa:
2 budynie smietankowe lub waniliowe
3 szklanki mleka
Gotujemy budynie z mlekiem, tylko uwaga, poniewaz mleka jest malo trzeba mieszac bo sie przypala. Przestudzoną masę wykladamy na jablka. Na to trzemy na grubym tarle zamrozone ciasto i posypujemy cukrem waniliowym.
Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego
[ Dodano: 2004-09-21, 20:00 ]
Leniwy torcik jolina
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
paczka margaryny
1 ½ kg jabłek
jak ktoś lubi to cynamon do smaku
wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić najpierw w ćwiartki następnie w plasterki. Wszystkie sypkie produkty wymieszać. Prodiż (lub inną formę do piekarnika podobnej wielkości) wysmarować dość grubo margaryną, wysypać nie za cienko bułką tartą. Jedną szklankę suchych produktów wysypać i wyrównać, na to połowa jabłek, znów jedna szklanka sypkich i druga część jabłek. Na wierzch ostatnia szklanka sypkich produktów i ułożyć w plasterkach margarynę. Jeśli ktoś lubi cynamon (ja dodaje ) to każdą warstwę jabłek posypać cynamonem. Piec około godziny. Jest wspaniała zarówno na ciepło jak i na zimno.