|
Coś dla miłośników selera |
| Autor |
Wiadomość |
Margerytka
mama cyckojadka

Na MM od: styczeń 2005
Pomogła: 6 razy Wiek: 36 Dołączyła: 18 Lut 2005 Posty: 113 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2005-03-21, 12:19 | Coś dla miłośników selera |
|
|
|
Wyczytałam w pewnej gazetce, a jako że ostanio dzięki genialnym przepisom na forum pokochałam selera, od razu micha mi się ucieszyła  :
"Starania o smukłą sylwetkę bardzo wspomaga kilkutygodniowa kuracja, polegająca na codziennym zjadaniu filiżanki surówki z korzeni selerów i piciu wywaru z korzeni selerów gotowanych.
Surówkę przyrządza się z dwóch średniej wielkości korzeni selera, utartych na jarzynowej tarce. Aby nie ściemniały, należy polać je sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Wywar przygotowuje się z dwóch niewielkich korzeni pokrojonych w plasterki, zalanych dwiema szklankami wody. Po doprowadzeniu do wrzenia gotuje się go na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Surówkę jada się jako przystawkę do obiadu, a wywar pije się po 1/2 szklanki rano na czczo i wieczorem tuż przed snem.
Korzenie selera zawierają znaczne ilości przeciwutleniających flawanoidów, olejek eteryczny, a w nim specyficzną substancję apiinę, nadającą im silny, charakterystyczny zapach. Bogate też są w witaminy z grupy B1, B2, B6 oraz C, E i PP oraz wiele soli mineralnych zasobnych w magnez, fosfor, wapń, potas i żelazo.
Sok ze świerzych korzeni selera oraz wytwarzane z niego preparaty stosuje się we współczesnym lecznictwie w zaburzeniach trawienia, zwłaszcza w skłonności do nadwagi.
(...)
W USA seler zaleca się osobom przeciążonym nauką i pracą, a także tym, którze chcą poprawić swoją koncentrację i mieć mocne nerwy. Dietetycy słynnych hollywoodzkich gwiazd radzą podopiecznym codziennie jadać selery i regularnie pić z nich sok.
W Japonii popularne i podobno skuteczne selerowe kuracje zaleca się chorym na reumatyzm. Polegają one na jadaniu przez miesiąc jak największych ilości selerów, przyrządzanych na różne sposoby."
Co o tym myślicie? Ja się chyba skuszę na tą suróweczkę do obiadu i wywarek z rana i na noc.
|
| |
|
|
|
 |
sd_silver

Na MM od: 17-01-2005
Aktualnie stosuje DZ: TAK
Pomogła: 279 razy Wiek: 34 Dołączyła: 19 Sie 2004 Posty: 46612 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
 |
Margerytka
mama cyckojadka

|
Wysłany: 2005-03-21, 12:55 | |
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
 |
Gusiek
Mrągowska Bździągwa

Na MM od: czasu do czasu
BMI: 22,3
Pomogła: 750 razy Wiek: 37 Dołączyła: 05 Sie 2004 Posty: 78557 Skąd: Default City/Mazury
|
|
|
|
 |
Virgo
Brązowy Forumoholik Lamama - kura domowa

Na MM od: 1.02.2005
Pomogła: 3 razy Wiek: 46 Dołączyła: 14 Lut 2005 Posty: 702 Skąd: znad morza
|
Wysłany: 2005-03-21, 20:00 | |
|
|
|
Na potencję  to seler naciowy.... bardziej, ten tego, falliczny, za przeproszeniem, ma się rozumieć ...:zawstydzony:
Jeszcze szparagi (kształt jw)
i podobno ostrygi (fuj, nie rozumiem, jak coś o takiej konsystencji....może mieć pozytywne działanie, jadłam tylko raz w życiu i raczej więcej nie będę próbować, no chyba w akcie wielkiej desperacji)
|
| |
|
|
|
 |
snoo
Etatowy leń... ;)

Na MM od: długo :)
BMI: 23
Pomogła: 37 razy Wiek: 28 Dołączyła: 31 Paź 2004 Posty: 9940 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
Margerytka
mama cyckojadka

|
Wysłany: 2005-03-21, 20:49 | |
|
|
|
| Gusiek napisał/a: | Seler poprawia potencję |
Gusiek, a to przywiązywać trzeba, czy smarować?
|
| |
|
|
|
 |
Brown Sugar
esoteric
Na MM od: 2004r
Pomogła: 1 raz Wiek: 23 Dołączyła: 02 Sie 2004 Posty: 369 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2005-03-21, 22:28 | |
|
|
|
Od roku nałogowo jadam selera..selera na oliwie i gotowanego. Surowego niebardzo bo mi nie podchodzi..:) ale kocham to warzywko i sie uzaleznilam od niego bo musze codziennie chociaz 1 posilek z nim zjesc (wlasnie jestem po selerze smazonym na oliwie z odrobinką mięsa mielonego, szczypiorkiem i przyprawami-mimo pozniej godziny..)
|
| |
|
|
|
 |
thinness
Wounds aren't healing

Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 381 razy Wiek: 27 Dołączyła: 05 Wrz 2004 Posty: 12554 Skąd: Wawacity
|
Wysłany: 2005-03-21, 22:33 | |
|
|
|
|
|
_________________ I'm not sure
What I'm looking for anymore
I just know
That I'm harder to console
I don’t see who I'm trying to be
Instead of me
But the key
Is a question of control |
| |
|
|
|
 |
Prynta
Pomogła: 2 razy Wiek: 35 Dołączyła: 17 Gru 2004 Posty: 347 Skąd: Grudziądz
|
Wysłany: 2005-03-21, 22:39 | |
|
|
|
A ja osatnio mialam surowke z selera i parzonego pora i zrobilam jej tyle,ze na drugi dzien wrzucilam do niej bialko,ktore mialam i usmazylam placuszki.Byly po prostu wspaniale przez duze "W"! Nie wiem jak sie robi te placki selerowe,o ktorych czesto czytalam na forum,bo ciagle mi brakuje czasu na znalezienie ich w przepisach.Moze podobnie zrobilam?
|
_________________ DOBRZE KIEDY DOBRE ZMIERZA KU DOBREMU... |
| |
|
|
|
 |
Daphne83
|
Wysłany: 2005-04-01, 11:51 | |
|
|
|
Woow, super! Bardzo lubie selera, ale nigdy nie slyszalam o jego rewelacyjnych wlasciwosciach. Osobiscie polecam suroweczke z selera w barze wegetarianskim Green Way  Nie do pobicia, moge wciagnac kazda ilosc:) A w domu polecam sprobowac seler pomieszany z jabluszkiem, ziarnami slonecznika i rodzynkami. Aaa, no i troszke jogurtu naturalnego, mniam!!
|
| |
|
|
|
 |
jomana
Na MM od: 4lata z przerwa
Pomogła: 1 raz Wiek: 36 Dołączyła: 12 Lut 2005 Posty: 172 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 2005-04-01, 12:04 | |
|
|
|
jak zrobiłąm zapiekanke z selera to moja mamuśka o mało z zachwytu nie padła
|
_________________ pilnujmy marzeń, żeby sen miał po co przyjść |
| |
|
|
|
 |
kaladia
Platynowy Forumoholik II faza MM

Na MM od: III. 2004
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 47 razy Wiek: 33 Dołączyła: 02 Sie 2004 Posty: 13989
|
Wysłany: 2005-04-06, 18:18 | |
|
|
|
Przepisałam to z "Apteki natury" J. Górnickiej
"Seler surowy stosowany wewnętrznie działa wzmacniająco, rozwalniająco, wzbogaca organizm w składniki mineralne, leczy gościec, kamicę moczową, wzdęcia, kolki żołądkowe, łagodzi sklerozę, przy schorzeniach pęcherza moczowego łagodzi wydzielanie moczu łagodzi nieprawidłowości miesiączkowania, działa przeciwszkorbutowo, "drenuje" krew, leczy reumatyzm, otyłość, poprawia przemianę materii, działa odmładzająco, wzbogaca pracę nerek, wątroby, działa korzystnie na dolegliwosci sercowe, jest dobrze tolerowany przez cukrzyków i działa korzystnie na nieżyt oskrzeli.
Stosowany zewnętrznie działa kojąco na rany i odmrożenia i to bardzo łagodnie, nie parząc jak chrzan i papryka; leczy zapalenie powiek i miejscowe odbarwienie skóry.
Zawartość głównych związków w selerze:
Cholina, asparagina, mannit, glutamina, śluzy flawonowe, glikozydy w tym apina (nadająca selerowe eteryczny zapach), olejki eteryczne i inne związki typu furokumaryn, z których najbardziej czynny jest psolaren.
Witaminy: A, prowit. A, B1, B2, B6, PP, E, C, kwas nikotynowy. Węglowodany (cukry i skrobia), tłuszcze i białka. Woda, 9 ważnych aminokwasów w tym walina, wspomagająca mechanizm widzenia, kwas jabłkowy, cytrynowy. Mikroelementy: sód, potas, magnez, mangan, chlor, siarka, wapń, fosfor, żelazo. Kilogram selera daje 40 kalorii."
|
_________________ zielone imperium kaladiowo |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Wykorzystywanie treści zamieszczonych na forum bez zgody właściciela zabronione.
Copyright © 2005 - Dieta Zuzla. All rights reserved.
| | Strona wygenerowana w 11,49 sekund. Zapytań do SQL: 10 |
|
|