Forum Zuzla
Forum Zuzla Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj [ Osób ]  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  PortalPortal

Poprzedni temat «» Następny temat
Inulina - to chyba coś dla nas-poczytajcie
Autor Wiadomość
agutek  

Wysłany: 2008-03-16, 15:39 Inulina - to chyba coś dla nas-poczytajcie

Właśnie zakupiłam słoik inuliny i mam zamiar wykorzystać ją w kuchni. Z opisu wynika że nadaje się świetnie w naszej diecie.

Inulina - Naturalny prebiotyk

INULINA

INULINA - Łagodna słodycz natury!
Rozpuszczalny błonnik pokarmowy z korzenia cykorii.

Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Składa się z cząsteczki glukozy połączonej z łańcuchem (od kilku do kilkudziesięciu) cząsteczek fruktozy. W stanie naturalnym występuje ona w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, najczęściej pozyskiwana jest z cykorii. Inulina jest łagodnie słodka w smaku, posiada mniej więcej 1/10 słodyczy cukru. Jej indeks glikemiczny wynosi 14 :bra: , a kaloryczność 1.6 kcal/g :D , co znaczy, że bez problemów mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę i odchudzające się.

Inulina jest przede wszystkim prebiotykiem. Oznacza to, że stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium. Bakterie te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, nie bez powodu określa się je mianem "probiotyków" (z greki - „wspierających życie”).

Z badań naukowych wynika, że około 40% masy inuliny przekształca się w biomasę bakterii. Inulina uważana jest także za rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Wiążąc duże ilości wody zwiększa ilość treści pokarmowej obniżając jednocześnie jej kaloryczność. Teoretycznie nie istnieją ograniczenia w spożyciu inuliny, jednak niektóre kraje UE zalecają spożywanie do 20g inuliny dziennie. Jest to spowodowane możliwym lekkim działaniem przeczyszczającym, zwłaszcza dla "nieprzyzwyczajonych" jelit.

Źródło www.inulina.pl

Otóż właściwości higroskopijne inuliny czynią ją dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki), jeśli tylko przyjdzie nam ochota na przydanie im odrobiny słodyczy. Po roztarciu jej z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, jaką możemy posmarować na przykład naleśnik... który sporządziliśmy również z dodatkiem inuliny, bowiem sprawdza się ona doskonale jako składnik ciasta. Dodaje smaku właśnie naleśnikom, plackom, pączkom i omletom, a ciastka i ciasta (a jeśli któryś z czytelników wykaże się ambicją, także domowy chleb) zachowują dłużej świeżość; natomiast ciasteczka przyjemniej chrupią w ustach. Inulinę możemy również dodać do deserów, takich jak budyń, kisiel, galaretka czy kogiel-mogiel... A to dlatego, że gotowana z niewielką ilością wody przybiera postać galaretki, a także zyskuje gładkość i smarowność, dzięki czemu może częściowo zastąpić różne skrobie oraz tłuszcz. W przemyśle spożywczym na coraz większą skalę dodaje się ją do wszelkiego rodzaju fermentowanych produktów mlecznych, jak jogurt, kefir czy zsiadłe mleko. W domu możemy wypróbować wariant ze zsiadłym mlekiem sojowym - smakuje wybornie...
Inulina jest też dobrym stabilizatorem emulsji (na przykład majonezów) oraz piany białkowej. W domowej kuchni można ją jeszcze dodawać do past warzywnych, twarożków, pasztetów - wszędzie tam, gdzie przyda się coś stabilizującego, zagęszczającego lub wiążącego.
Przy okazji należy zaznaczyć, że inulina dodana do produktów spożywczych zmniejsza de facto ich kaloryczność w określonej masie (ciasto zawierające inulinę ma mniej kalorii, niż ta sama jego ilość bez tego dodatku), co czyni ją przydatną dla osób odchudzających się.

źródło: www.xylinuland.com

Gusiek  
Mrągowska Bździągwa

Na MM od: czasu do czasu
BMI: 22,3
Pomogła: 750 razy

Wysłany: 2008-03-16, 15:50 

zdania nie mam :)
a gdzie ja kupilas?

Mijaa  
Złoty Forumoholik
Bywa, iż sobą zdumiewam siebie. ;)

Na MM od: 2.01.2006
BMI: :/
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 56 razy
Wysłany: 2008-03-16, 22:08 

Inulina jest też w cykorii - a przynajmniej w napoju z cykorii :) - taki w srebrno - niebieskim opakowaniu.

agutek  

Wysłany: 2008-03-16, 23:13 

Kupiłam toto w sklepie zielarskim na Młynarskiej (W-wa), kosztuje 25 zł/300 g.
Najbardziej mnie cieszy, oprócz jej właściwości prebiotycznych, że można stosować ją jako zagęstnik - sprawdzę jak z kotletami mielonymi. W smaku lekko słodka, ale myślę że nie stanowiłoby to problemu.

A kawkę z cykorii też lubię. Już dawno czytałam o tej inulinie, aż wreszcie trafiłam. :luka:

Gusiek  
Mrągowska Bździągwa

Na MM od: czasu do czasu
BMI: 22,3
Pomogła: 750 razy

Wysłany: 2008-03-16, 23:49 

agutek napisał/a:
w sklepie zielarskim na Młynarskiej (W-wa)

a dokladniej? :luka:

agutek  

Wysłany: 2008-03-17, 07:32 

Młynarska róg Górczewskiej (vis a vis przystanku tramwajowego Młynarska kierunek N.Bemowo)- duży sklep o nazwie Natura bodajże. Byłam tam pierwszy raz, ale zauważyłam, że mają tam bogactwo wszelkich ziół, leków bez recepty, soki, ale też makarony razowe, soję, soczewicę, produkty pszczelarskie etc.

Odpowiedz do tematu