Forum Zuzla
Forum Zuzla Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj [ Osób ]  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  PortalPortal

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak ciut przytyć ale mm?
Autor Wiadomość
Allemorie  
Brązowy Forumoholik
serowy potwór

Na MM od: maj 06r
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Wysłany: 2007-11-26, 18:28 Jak ciut przytyć ale mm?

Od wakacji schudło mi się niezaplanowanie 3 kilo :kwasny: ale jadłam i jem normalnie a wrecz duzo! 4 posiłki w tyg i 3 w weekendy (pózno wstaje), nie opuszczam zadnego, kolacje normalne (strączki, makarony, wedzone rybki) a nie zadne jogurciki, duzo oliwy do obiadu, czasami złe tłuszcze, kanapki na ii sniadanie z chleba z domieszką maki 750 i z szynką ale cos jest nie tak :znudzony:
no i musze przytyc 3 kg (siła wyższa)
ale jak to zrobic mmowo, zdrowo i kontrolowanie? nie piszcie prosze zeby zaczac jesc batoniki itp (juz słyszałam takie rady) bo ja nie chce rzucac mm... i to nie jest dla mnie wcale takie proste...

iskra984  
Srebrny Forumoholik

Pomogła: 50 razy
Wysłany: 2007-11-26, 22:38 

1) zrób bilans przychodu i rozchodu - czyli ile jesz a ile się ruszasz ; czasami nawet jedząc dużo a mając dużo ruchu + stresu nie da rady przytyć
2) ja nie chudnę jeśli jem mleko wieczorem + w ciągu dnia jem orzechy

moja pani doktor mówi - mięcho+ ziemniaki - nie ma jak złe połączenie ale ja tego nie radzę

może natomiast potaraj się zwiększyć porcje przy zachowaniu proporcji białko=tłuszcz=węgle

Gusiek  
Mrągowska Bździągwa

Na MM od: czasu do czasu
BMI: 22,3
Pomogła: 748 razy
Wysłany: 2007-11-26, 22:45 

Allemorie, a tarczyca w porzadku? :)

anik  
MODERATOR
Trafiłam obok? Tam był mój cel.

Pomogła: 116 razy
Wysłany: 2007-11-27, 11:15 

dorzucialbym tluszczy dobrych, - orzechy, oliwa, ryby, jajka, mieso chude, jak nie pomzoe to wicej weglowodanow - i to nie jak ci sie przypomni tylko codziennie wiecej, jesli waga bedzie stac lub spadac, zwiekszyc po raz kolejny porcje i obserwowac i tyle :) jesli chudniesz to obawiam sie ze jednak jesz za malo jak na swoje potrzeby i tyle :)

Jaka Cię dzisiaj wita świnka ? | Jak sie nie zgubic na 66 metrach ?

annemarie  

Na MM od: 03.05.2006
BMI: 19
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2007-11-27, 12:41 

Może spróbuj jeść kanapki z masłem (także na kolację) lub z masłem orzechowym (zmiksuj orzeszki ziemne z odrobiną oliwy). Pozwalaj sobie na gorzką czekoladę - też na noc, nie pilnuj tak odstępów między posiłkami. Spróbuj węgli "z pogranicza" - tj. kaszy gryczanej, kaszy bulgur itp. Popijaj kakao (też na noc), jedz więcej owoców. To na razie tyle, co mi przychodzi na myśl. Ale generalnie chodziłoby o połączenia tłuszczu z węglami.

kaladia  
Platynowy Forumoholik
II faza MM

Na MM od: III. 2004
Pomogła: 47 razy
Wysłany: 2007-11-27, 12:48 

annemarie napisał/a:
Ale generalnie chodziłoby o połączenia tłuszczu z węglami.

też tak uważam, starałabym się jeść maksymalnie dwufazowo, np. zapiekanki z makaronu i serem żółtym,
kasza gryczana z gulaszem mięsnym, chleb z masłem.

zazdroszczę :oczami:

Allemorie  
Brązowy Forumoholik
serowy potwór

Wysłany: 2007-11-27, 17:58 

dzięki za rady :) nawet nie wiecie jakie to dla mnie wazne
Gusiek napisał/a:
Allemorie, a tarczyca w porzadku?

tak, robiłam badania
iskra984 napisał/a:
1) zrób bilans przychodu i rozchodu - czyli ile jesz a ile się ruszasz ; czasami nawet jedząc dużo a mając dużo ruchu + stresu nie da rady przytyć

stresu to ja mam tyle że moge się podzielic (ale watpie ze ktos wezmie) ale ruchu to tylko tyle co na przystanek i z przystanku do domu a weekendy troche wiecej
anik napisał/a:
dorzucialbym tluszczy dobrych, - orzechy, oliwa, ryby, jajka, mieso chude, jak nie pomzoe to wicej weglowodanow - i to nie jak ci sie przypomni tylko codziennie wiecej, jesli waga bedzie stac lub spadac, zwiekszyc po raz kolejny porcje i obserwowac i tyle
oliwy mi nie brak bo codziennie ją gdziec wciskam a jak jej któregoś dnia nie jem to od wielkiego dzwonu
rybka 2 razy w tyg na obiad smazona i raz w tyg makrelka na kolacje
dzisiaj usmazyłam sobie dwa filety z pangi
jajek tez nie unikam bo bardzo lubie, robie sobie jajecznice z 3-4 jaj
weglowodany chyba zwieksze ale zawsze mi sie wydawało ze z nimi ok: na sniadanie płatki, na II sn kanapka a na kolacje straczki albo makarony albo ryz
kupiłam sobie dziaiaj czekolade 70% i postanowilam jesc co 2 dzien cały pasek, kupiłam tran (zeby jeszcze wiecej dobrych tłuszczy), planuje zwiekszyc porcje, wrzucic do menu wiecej majonezu, orzechow i oliwek
zobaczymy co wyjdzie
narazie waze 54 a chce dojsc do 57
bede sie tu wpisywac zeby trzymac dyscypline bo ze mną róznie bywa :wstyd:

annemarie  

Wysłany: 2007-11-27, 19:39 

Cytat:
kupiłam sobie dziaiaj czekolade 70% i postanowilam jesc co 2 dzien cały pasek

Pasek? Ja sobie zapodaję pół tabliczki na raz :hyhy: Nie wiem, czy jest się czym chwalic :wstyd: W Twoim przypadku taka praktyka byłaby chyba jednak jak najbardziej na miejscu -przynajmniej przez jakiś czas :-) Jak już tyc, to przynajmniej z rozkoszą :rotfl: Choc czy od takiej czekolady sie mocno tyje? Hmm... IG bardzo niziutkie...

Allemorie  
Brązowy Forumoholik
serowy potwór

Wysłany: 2007-11-27, 21:23 

a co myslicie o jedzeniu póltlustego twarogu? generalnie monti nawet na II faze polecał chudy ale moze narazie bedzie ok?
annemarie, ja po czekoladzie mam na twarzy... strasznie mnie wysypuje i dermatolog zabronił mi takich jednorazowych szalenstw

annemarie  

Wysłany: 2007-11-27, 21:45 

Allemorie napisał/a:

annemarie, ja po czekoladzie mam na twarzy... strasznie mnie wysypuje i dermatolog zabronił mi takich jednorazowych szalenstw

Aaaa, chyba że tak... :niepewny:

iskra984  
Srebrny Forumoholik

Pomogła: 50 razy
Wysłany: 2007-11-27, 23:14 

allemoire, twróg półtłusty wtwoim przypadku uważam za słuszne rozwiązanie

a może spróbuj w ogóle przepisów tluszczowych?
ogólnie jedną regułę bym łamała - przerwę w piciu po posiłku, i piłabym kawę/herbatę z mlekiem

dobry przepis moja koleżanka stosuje - kasza zgotowana(jaglana, albo kuskus) do tego orzeczhy i rodzynki, wymieszać z miodem i ułożyć do podpieczenia w piekarniku, na wierzchu rozłożyć cieniutko pokrojone płatki jabłka - i posypać cynamonem przed spożyciem;
jadłabym to z kefirem aobo jogrutem

Allemorie  
Brązowy Forumoholik
serowy potwór

Wysłany: 2007-11-28, 15:51 

dzisiaj:
sn1: jogurt 3% (500g), 1/3 kostki 200g twarogu, owsiane (6 duzych łyzek), anatol, pomidor, ogórek, 2 kapsułki tranu
sn2: kanapka z szynką, ogórkiem i sałatą
o: 2 skrzydełka z kurczaka, pekinka z majonezem, pasek wawela 70%
k: makrela wedzona, jakas sałatka z oliwą
wczoraj było:
1 i 2 sn podobnie
o: 2 smazone filety z pangi, szparagowa, pomidor, pasek czekolady
k: soczewica pomaranczowa (50g ale to chyba wystarczy jak na kolacje o 20h i 23 ide spac :niepewny: ) z sosem pomidorowym, pomidor, ogórek kiszony

magdusia  
Platynowy Forumoholik
co nas nie zabije...

Na MM od: NieMamCzasu ;)
Pomogła: 53 razy
Wysłany: 2007-11-28, 15:54 

Allemorie , nie obraź się ale na takim menu to się nie dziwie że chudniesz , co to jest 50 gram soczewicy, 6 łyżek płatków albo dwa skrzydełka :zdziwko: jak dla mnie to głodowe masz to menu.
Też nie mogłam przez rok przytyć, a wyglądałam strasznie i chociaż czasem już nie mogłam to jadłam dalej i przytyłam tylko, że jadłam po 3 snikersy w ramach przekąsek , z dwie drożdżówki albo ciastka dziennie i zapijałam piwem

Allemorie  
Brązowy Forumoholik
serowy potwór

Wysłany: 2007-11-28, 16:38 

magdusia, no nie wiem czy głodowe
ja miedzy posiłkami nie czuje głodu a po posiłkach jestem dosłownie pełna
a te 6 łyzek płatków to chyba tez nie malo bo to takie czubate do zupy :niepewny:

hmm ale od jutra zwiekszam ilosc wegli na kolacje

cath.  

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2007-11-29, 11:54 

Miałam podobną sytuację, na MM planowałam się pozbyć kilku cm tu i tam, ale ambicja zrobiła swoje - skończyło się na 8 kg
Chyba po prostu zbyt rygorystycznie przestrzegałam zasad pomimo braku nadwagi
Po kilku miesiącach, gdy miałam już super szybki metabolizm, jadłam więcej i częściej niż wszyscy domownicy razem wzięci, ale nikt mi nie wierzył, znajomi patrzyli na ręce :wstyd:

Zaczęłam więc jeść jeszcze więcej, pozwalałam sobie na odstępstwa (ale nie na słodycze)
Bardzo dobrze mi się tyło na owsiance, może spróbuj :hyhy: A z miodem to już w ogóle poezja
Jadłam też prawie codziennie banana, czasem rodzynki, nie żałowałam alkoholu :zawstydzony:

Teraz przytyłam właśnie 3 kg i jest ok, ludzie nareszcie chcą rozmawiać ze mną na inne tematy niż moja waga :cwaniak:

Odpowiedz do tematu