|
Jak ciut przytyć ale mm? |
| Autor |
Wiadomość |
Allemorie
Brązowy Forumoholik serowy potwór
Na MM od: maj 06r
Aktualnie stosuje DZ: NIE
|
Wysłany: 2007-11-26, 18:28 | Jak ciut przytyć ale mm? |
|
|
|
Od wakacji schudło mi się niezaplanowanie 3 kilo  ale jadłam i jem normalnie a wrecz duzo! 4 posiłki w tyg i 3 w weekendy (pózno wstaje), nie opuszczam zadnego, kolacje normalne (strączki, makarony, wedzone rybki) a nie zadne jogurciki, duzo oliwy do obiadu, czasami złe tłuszcze, kanapki na ii sniadanie z chleba z domieszką maki 750 i z szynką ale cos jest nie tak
no i musze przytyc 3 kg (siła wyższa)
ale jak to zrobic mmowo, zdrowo i kontrolowanie? nie piszcie prosze zeby zaczac jesc batoniki itp (juz słyszałam takie rady) bo ja nie chce rzucac mm... i to nie jest dla mnie wcale takie proste...
|
| |
|
|
|
 |
iskra984
Srebrny Forumoholik

Pomogła: 50 razy Dołączyła: 28 Sty 2007 Posty: 2803 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2007-11-26, 22:38 | |
|
|
|
1) zrób bilans przychodu i rozchodu - czyli ile jesz a ile się ruszasz ; czasami nawet jedząc dużo a mając dużo ruchu + stresu nie da rady przytyć
2) ja nie chudnę jeśli jem mleko wieczorem + w ciągu dnia jem orzechy
moja pani doktor mówi - mięcho+ ziemniaki - nie ma jak złe połączenie ale ja tego nie radzę
może natomiast potaraj się zwiększyć porcje przy zachowaniu proporcji białko=tłuszcz=węgle
|
| |
|
|
|
 |
Gusiek
Mrągowska Bździągwa

Na MM od: czasu do czasu
BMI: 22,3
Pomogła: 748 razy Wiek: 37 Dołączyła: 05 Sie 2004 Posty: 76801 Skąd: Default City/Mazury
|
|
|
|
 |
anik
MODERATOR Trafiłam obok? Tam był mój cel.

Pomogła: 116 razy Wiek: 32 Dołączyła: 16 Sie 2004 Posty: 42603 Skąd: prosiaczkowo city
|
|
|
|
 |
annemarie

Na MM od: 03.05.2006
BMI: 19
Pomogła: 9 razy Wiek: 31 Dołączyła: 20 Maj 2006 Posty: 342 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 2007-11-27, 12:41 | |
|
|
|
Może spróbuj jeść kanapki z masłem (także na kolację) lub z masłem orzechowym (zmiksuj orzeszki ziemne z odrobiną oliwy). Pozwalaj sobie na gorzką czekoladę - też na noc, nie pilnuj tak odstępów między posiłkami. Spróbuj węgli "z pogranicza" - tj. kaszy gryczanej, kaszy bulgur itp. Popijaj kakao (też na noc), jedz więcej owoców. To na razie tyle, co mi przychodzi na myśl. Ale generalnie chodziłoby o połączenia tłuszczu z węglami.
|
| |
|
|
|
 |
kaladia
Platynowy Forumoholik II faza MM

Na MM od: III. 2004
Pomogła: 47 razy Wiek: 33 Dołączyła: 02 Sie 2004 Posty: 13717
|
Wysłany: 2007-11-27, 12:48 | |
|
|
|
| annemarie napisał/a: | | Ale generalnie chodziłoby o połączenia tłuszczu z węglami. |
też tak uważam, starałabym się jeść maksymalnie dwufazowo, np. zapiekanki z makaronu i serem żółtym,
kasza gryczana z gulaszem mięsnym, chleb z masłem.
zazdroszczę
|
_________________ zielone imperium kaladiowo |
| |
|
|
|
 |
Allemorie
|
Wysłany: 2007-11-27, 17:58 | |
|
|
|
dzięki za rady  nawet nie wiecie jakie to dla mnie wazne
| Gusiek napisał/a: | | Allemorie, a tarczyca w porzadku? |
tak, robiłam badania
| iskra984 napisał/a: | | 1) zrób bilans przychodu i rozchodu - czyli ile jesz a ile się ruszasz ; czasami nawet jedząc dużo a mając dużo ruchu + stresu nie da rady przytyć |
stresu to ja mam tyle że moge się podzielic (ale watpie ze ktos wezmie) ale ruchu to tylko tyle co na przystanek i z przystanku do domu a weekendy troche wiecej
| anik napisał/a: | | dorzucialbym tluszczy dobrych, - orzechy, oliwa, ryby, jajka, mieso chude, jak nie pomzoe to wicej weglowodanow - i to nie jak ci sie przypomni tylko codziennie wiecej, jesli waga bedzie stac lub spadac, zwiekszyc po raz kolejny porcje i obserwowac i tyle | oliwy mi nie brak bo codziennie ją gdziec wciskam a jak jej któregoś dnia nie jem to od wielkiego dzwonu
rybka 2 razy w tyg na obiad smazona i raz w tyg makrelka na kolacje
dzisiaj usmazyłam sobie dwa filety z pangi
jajek tez nie unikam bo bardzo lubie, robie sobie jajecznice z 3-4 jaj
weglowodany chyba zwieksze ale zawsze mi sie wydawało ze z nimi ok: na sniadanie płatki, na II sn kanapka a na kolacje straczki albo makarony albo ryz
kupiłam sobie dziaiaj czekolade 70% i postanowilam jesc co 2 dzien cały pasek, kupiłam tran (zeby jeszcze wiecej dobrych tłuszczy), planuje zwiekszyc porcje, wrzucic do menu wiecej majonezu, orzechow i oliwek
zobaczymy co wyjdzie
narazie waze 54 a chce dojsc do 57
bede sie tu wpisywac zeby trzymac dyscypline bo ze mną róznie bywa
|
| |
|
|
|
 |
annemarie

|
Wysłany: 2007-11-27, 19:39 | |
|
|
|
| Cytat: | | kupiłam sobie dziaiaj czekolade 70% i postanowilam jesc co 2 dzien cały pasek |
Pasek? Ja sobie zapodaję pół tabliczki na raz Nie wiem, czy jest się czym chwalic W Twoim przypadku taka praktyka byłaby chyba jednak jak najbardziej na miejscu -przynajmniej przez jakiś czas :-) Jak już tyc, to przynajmniej z rozkoszą Choc czy od takiej czekolady sie mocno tyje? Hmm... IG bardzo niziutkie...
|
| |
|
|
|
 |
Allemorie
|
Wysłany: 2007-11-27, 21:23 | |
|
|
|
a co myslicie o jedzeniu póltlustego twarogu? generalnie monti nawet na II faze polecał chudy ale moze narazie bedzie ok?
annemarie, ja po czekoladzie mam na twarzy... strasznie mnie wysypuje i dermatolog zabronił mi takich jednorazowych szalenstw
|
| |
|
|
|
 |
annemarie

|
Wysłany: 2007-11-27, 21:45 | |
|
|
|
| Allemorie napisał/a: |
annemarie, ja po czekoladzie mam na twarzy... strasznie mnie wysypuje i dermatolog zabronił mi takich jednorazowych szalenstw |
Aaaa, chyba że tak...
|
| |
|
|
|
 |
iskra984
Srebrny Forumoholik

Pomogła: 50 razy Dołączyła: 28 Sty 2007 Posty: 2803 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2007-11-27, 23:14 | |
|
|
|
allemoire, twróg półtłusty wtwoim przypadku uważam za słuszne rozwiązanie
a może spróbuj w ogóle przepisów tluszczowych?
ogólnie jedną regułę bym łamała - przerwę w piciu po posiłku, i piłabym kawę/herbatę z mlekiem
dobry przepis moja koleżanka stosuje - kasza zgotowana(jaglana, albo kuskus) do tego orzeczhy i rodzynki, wymieszać z miodem i ułożyć do podpieczenia w piekarniku, na wierzchu rozłożyć cieniutko pokrojone płatki jabłka - i posypać cynamonem przed spożyciem;
jadłabym to z kefirem aobo jogrutem
|
| |
|
|
|
 |
Allemorie
|
Wysłany: 2007-11-28, 15:51 | |
|
|
|
dzisiaj:
sn1: jogurt 3% (500g), 1/3 kostki 200g twarogu, owsiane (6 duzych łyzek), anatol, pomidor, ogórek, 2 kapsułki tranu
sn2: kanapka z szynką, ogórkiem i sałatą
o: 2 skrzydełka z kurczaka, pekinka z majonezem, pasek wawela 70%
k: makrela wedzona, jakas sałatka z oliwą
wczoraj było:
1 i 2 sn podobnie
o: 2 smazone filety z pangi, szparagowa, pomidor, pasek czekolady
k: soczewica pomaranczowa (50g ale to chyba wystarczy jak na kolacje o 20h i 23 ide spac  ) z sosem pomidorowym, pomidor, ogórek kiszony
|
| |
|
|
|
 |
magdusia
Platynowy Forumoholik co nas nie zabije...

Na MM od: NieMamCzasu ;)
Pomogła: 53 razy Wiek: 27 Dołączyła: 08 Wrz 2004 Posty: 23420 Skąd: Piekary Śl./Mrągowo
|
Wysłany: 2007-11-28, 15:54 | |
|
|
|
Allemorie , nie obraź się ale na takim menu to się nie dziwie że chudniesz , co to jest 50 gram soczewicy, 6 łyżek płatków albo dwa skrzydełka  jak dla mnie to głodowe masz to menu.
Też nie mogłam przez rok przytyć, a wyglądałam strasznie i chociaż czasem już nie mogłam to jadłam dalej i przytyłam tylko, że jadłam po 3 snikersy w ramach przekąsek , z dwie drożdżówki albo ciastka dziennie i zapijałam piwem
|
| |
|
|
|
 |
Allemorie
|
Wysłany: 2007-11-28, 16:38 | |
|
|
|
magdusia, no nie wiem czy głodowe
ja miedzy posiłkami nie czuje głodu a po posiłkach jestem dosłownie pełna
a te 6 łyzek płatków to chyba tez nie malo bo to takie czubate do zupy
hmm ale od jutra zwiekszam ilosc wegli na kolacje
|
| |
|
|
|
 |
cath.

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Kwi 2007 Posty: 64
|
Wysłany: 2007-11-29, 11:54 | |
|
|
|
Miałam podobną sytuację, na MM planowałam się pozbyć kilku cm tu i tam, ale ambicja zrobiła swoje - skończyło się na 8 kg
Chyba po prostu zbyt rygorystycznie przestrzegałam zasad pomimo braku nadwagi
Po kilku miesiącach, gdy miałam już super szybki metabolizm, jadłam więcej i częściej niż wszyscy domownicy razem wzięci, ale nikt mi nie wierzył, znajomi patrzyli na ręce
Zaczęłam więc jeść jeszcze więcej, pozwalałam sobie na odstępstwa (ale nie na słodycze)
Bardzo dobrze mi się tyło na owsiance, może spróbuj  A z miodem to już w ogóle poezja
Jadłam też prawie codziennie banana, czasem rodzynki, nie żałowałam alkoholu
Teraz przytyłam właśnie 3 kg i jest ok, ludzie nareszcie chcą rozmawiać ze mną na inne tematy niż moja waga
|
| |
|
|
|
 |
|
|