Forum Zuzla
Forum Zuzla Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj [ Osób ]  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  PortalPortal

Poprzedni temat «» Następny temat
KOSZMARNA cera
Autor Wiadomość
euna  

Aktualnie stosuje DZ: TAK
Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2006-03-19, 18:34 

Moge sie smialo nazwac ekspertem od problemow z cera gdyz przeszlam z nia w moim zyciu dluga gehenne...

Otoz ten antybiotyk do lykania to zapewne tetracyklina albo cos podobnego - lyka sie wtedy co najmniej przez 3 mies. Ja przeszlam taka terapie minocyklina - na cere pomogla znakomicie ale niestety tylko w czasie jak zazywalam lek. natomiast rozwalilam sobie przez te antybiotyki zdrowie i wiem , ze juz nigdy wiecej.

Co do soolarium to w zadnym razie nie wolno ! Opinia wszystkich moich dermatologow polskich jak i zagranicznych co do tego byla absolutnie zgodna (o dziwo !) i jednoznaczna - promienie UV nie tylko jedynie pozornie lecza skore (pisala o tym wyzej Nigra) ale tez powoduja blizny i brazowe przebarwienie miejsc podraznionych - do konca zycia. Dlatego osoby z tradzikowymi ( i innymi wypryskowymi) problemami powinny bezwzglednie uzywac bardzo wysokich filtrow przeciwslonecznych na dzien do czasu kompletnego wyleczenia.

Jezeli wypryski sa ropne nie wolno robic peelingow - powoduje to bowiem silne podraznienie i rozprowadzenie zarazkow (tudziez ich wtarcie gleboko w skore). Jedyne peelingi ewentualnie dopuszczalne to peelingi enzymatyczne (ktore nie polegalja na scieramiu mechanicznym tylko zluszczaniu delikatnymii kwasami) .

Do codziennego mycia twarzy, i to wydaje mi sie najważniejsze, z dziesiatek wyprobowanych specyfikow z czystym sumieniem polecam Effaclar zel - nie jest moze najtanszy ale mnie wystarcza na bardzo dlugo, uzywa sie go w minimalnych ilosciach
( taki : http://www.aptecus.com/pr...aeddfbfcb133707 ).

Bez diagnozy nie odważam się polecac żadnych leków w maściach, kremach czy emulscjach a jest ich wiele - dobry lekarz na pewno będzie wiedział.
Z tych dostepnych bez recepty wielu osobom pomaga krem Effaclar K (z tej samej serii co polecany przeze mnie żel do mycia) albo krem Skinoren. Oba maja w sobie bardzo niskie stezenie kwasu i delikatnie zluszca naskorek co pomaga mu sie oczyscic i regenerowac. Podkreslam raz jeszcze jednak, ze kluczowa jest decyzja lekarza bo moze uzna ze powinnas raczej stososwac krem / zel z antybiotykiem (np Davercin, Dalacin T itp)

Rzeczywiscie, tak jak juz radzily dziewczyny, poszukiwanie diagnozy zaczelabym od zbadania hormonow.

Ze swojego doswiadczenia wiem, ze warto zainwestowac w fachowe badania i porady lekarskie i przestrzegac dokladnie zalecen. Dzialaniami na wlasna reke mozna sobie latwo cere bardzo zepsuc. Jak slyszalam takie opinie gdy bylam mlodsza usmiechalam sie w duchu i robilam swoje - bo chcialam szybciej, lepiej itp. I do dzis ponosze tego konsekwencje.

Powodzenia !
2007: 4150 g, 57 cm (88)
2006: 72 ---> 59 (64)

Klikaj codziennie:
http://www.pajacyk.pl
http://www.polskieserce.pl

euna  

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2006-03-19, 18:39 

Hmm.... Dopiero teraz, gapa, skonstatowałam że to raczej pradawny wątek. I Garfieldek dawno juz pewnie cere wyleczył. Cóż, może moje wskazówki pomoga innym ....
2007: 4150 g, 57 cm (88)
2006: 72 ---> 59 (64)

Klikaj codziennie:
http://www.pajacyk.pl
http://www.polskieserce.pl

gosiowo  
Platynowy Forumoholik

Pomogła: 187 razy
Wysłany: 2006-03-20, 09:52 

euna napisał/a:
Cóż, może moje wskazówki pomoga innym ....

na pewno :padam:

Joanna101  

Na MM od: niedawna
Wysłany: 2006-03-21, 10:43 

Hello!
Np. ja zamierzam skorzystać z twoich rad Euna!
:bra:

karabelka  

Na MM od: 13-03-06
Wysłany: 2006-03-27, 10:26 

dostalas zapeno cos z tetracyklin, ktore podwane sa zazwyczaj pzry tradziku rozowatym [ma podloze hormonalne]. dokoncz kuracje [bo juz ja zaczelas]. trzeba pozukac przyczyn, a nie leczyc skutki.
dwa lata walczylam farmakologicznie, skutek sredni. przy MM mozliwe, ze twoj organizm sie oczyszcza, albo przestawia. ja od 2mcy stosuje doustanie citrosept i przemywam buzie woda mineralna z kilkanastoma kroplami tego specyfiku.[mala butelka mineralnej wlewam, kilkanascie kropli]. pomaga. rece oczywiscie precz od buzi!!!
jesli sie uspokoi, mozesz sprobowac kwasow owoczowych u kosmetyczki, efekt dobry, ale uwaga, trzeba to zrobic przed sloneczna pogoda [zima, jesien, poczatek wiosny]. Nie zaszkodzi lykanie cynku [zincast maxi]

terenia  
Platynowy Forumoholik
I Don't Care Anymore

BMI: 23,8
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 76 razy
Wysłany: 2008-08-02, 08:32 

a przyszłam :zdegustowany:
pomyślałam sobie, że już nigdy sie nie wylecze z tego świństwa, więc choć chciałabym, żeby mi tego nie było za baradzo widać.
Mam próbki kremów od kosmetyczki
i one mi na razie nie szkodzą
tylko strasznie są drogie (180 zł za krem to troche dużo dla mnie) może macie jakieś kosmetyki, które nie szkodzą na trądzik różowaty, a jakby jeszcze pomagały, to byłoby super. No i żeby nie kosztowały tysiąćpińcet.
Jednak kosmetyczka poradziła mi tonik i płyn do demakijażu z Ziai - bardzo dobrze jak na razie - nic złego mi sie po tym nie dzieje.
Krem musze sobie kupić na dzień i na noc
Macie coś?

perła  
Srebrny Forumoholik

Na MM od: 15.02.2008
BMI: 23,2
Pomogła: 25 razy
Wysłany: 2008-08-02, 12:00 

terenia, na trądzik różowaty to wydaje mi się, że dermatolog jest potrzebny, a nie kosmetyczka :/

aska170  
Złoty Forumoholik

Pomogła: 29 razy
Wysłany: 2008-08-11, 13:37 

garfieldek napisał/a:
nutrja, mi wyskakuja pryszcze, ale nie duzo naraz- kilka. I sa raczej duze i bolą. A jak juz zejda to zostaje po nich przebarwienie. tak od 2 mies ciagle nowe wyskakuja....

Mam dokładnie tak samo.
Zaczeło się wiosna ubiegłego roku - razem z rozpoczęciem MM. Ale nie wiem czy ma zwiazek - ponieważ już od dawna nie jestem na MM a problem trwa bez przerwy.
Byłam u dermatologa - dostałam jakieś maści z apteki - skutek ich działania zerowy, przez 4 miesiące brałam tabletki hormonalne - skutek: + kilka kilogramów i nic poza tym.
Wybieram się ponownie do dermatologa - chociaż nie wiem czy to ma sens...

garfieldek  
Platynowy Forumoholik

Na MM od: 27.02.2005
BMI: 20
Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2008-08-26, 20:39 

aska170, fajny zestaw: plyn do mycia twarzy acnosan i skinoren do smarowania.
wszystko kupidz w aptekach internetowych.
then you win“

Cykada  
Platynowy Forumoholik
Maszynka do biegania

Na MM od: 26.09.2008
Pomogła: 50 razy
Wysłany: 2008-11-27, 20:40 

Ja nie miałabym takich problemów z buzią gdybym wszystkiego nie rozdrapywała jak najęta :wstyd: zwłaszcza siedząc przed komputerem :/ Wtedy ratuje mi życie Tormentiol - tani i w aptece bez recepty. Nie wysusza jak maść cynkowa, a przyśpiesza gojenie :) Na noc gdy mam tylko strupy stosuje krem Avene cicalfate bo skóre mam suchą z natury, a walka z pryszczami jeszcze ją przesusza dodatkowo :zdegustowany: Jako suplement Drovit :bra:

"Sport uwalnia więcej, niż tylko pot"

Odpowiedz do tematu