Moge sie smialo nazwac ekspertem od problemow z cera gdyz przeszlam z nia w moim zyciu dluga gehenne...
Otoz ten antybiotyk do lykania to zapewne tetracyklina albo cos podobnego - lyka sie wtedy co najmniej przez 3 mies. Ja przeszlam taka terapie minocyklina - na cere pomogla znakomicie ale niestety tylko w czasie jak zazywalam lek. natomiast rozwalilam sobie przez te antybiotyki zdrowie i wiem , ze juz nigdy wiecej.
Co do soolarium to w zadnym razie nie wolno ! Opinia wszystkich moich dermatologow polskich jak i zagranicznych co do tego byla absolutnie zgodna (o dziwo !) i jednoznaczna - promienie UV nie tylko jedynie pozornie lecza skore (pisala o tym wyzej Nigra) ale tez powoduja blizny i brazowe przebarwienie miejsc podraznionych - do konca zycia. Dlatego osoby z tradzikowymi ( i innymi wypryskowymi) problemami powinny bezwzglednie uzywac bardzo wysokich filtrow przeciwslonecznych na dzien do czasu kompletnego wyleczenia.
Jezeli wypryski sa ropne nie wolno robic peelingow - powoduje to bowiem silne podraznienie i rozprowadzenie zarazkow (tudziez ich wtarcie gleboko w skore). Jedyne peelingi ewentualnie dopuszczalne to peelingi enzymatyczne (ktore nie polegalja na scieramiu mechanicznym tylko zluszczaniu delikatnymii kwasami) .
Do codziennego mycia twarzy, i to wydaje mi sie najważniejsze, z dziesiatek wyprobowanych specyfikow z czystym sumieniem polecam Effaclar zel - nie jest moze najtanszy ale mnie wystarcza na bardzo dlugo, uzywa sie go w minimalnych ilosciach
( taki :
http://www.aptecus.com/pr...aeddfbfcb133707 ).
Bez diagnozy nie odważam się polecac żadnych leków w maściach, kremach czy emulscjach a jest ich wiele - dobry lekarz na pewno będzie wiedział.
Z tych dostepnych bez recepty wielu osobom pomaga krem Effaclar K (z tej samej serii co polecany przeze mnie żel do mycia) albo krem Skinoren. Oba maja w sobie bardzo niskie stezenie kwasu i delikatnie zluszca naskorek co pomaga mu sie oczyscic i regenerowac. Podkreslam raz jeszcze jednak, ze kluczowa jest decyzja lekarza bo moze uzna ze powinnas raczej stososwac krem / zel z antybiotykiem (np Davercin, Dalacin T itp)
Rzeczywiscie, tak jak juz radzily dziewczyny, poszukiwanie diagnozy zaczelabym od zbadania hormonow.
Ze swojego doswiadczenia wiem, ze warto zainwestowac w fachowe badania i porady lekarskie i przestrzegac dokladnie zalecen. Dzialaniami na wlasna reke mozna sobie latwo cere bardzo zepsuc. Jak slyszalam takie opinie gdy bylam mlodsza usmiechalam sie w duchu i robilam swoje - bo chcialam szybciej, lepiej itp. I do dzis ponosze tego konsekwencje.
Powodzenia !