Forum Zuzla
Forum Zuzla Strona Główna
 

FAQFAQ  SzukajSzukaj [ Osób ]  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  PortalPortal


Poprzedni temat «» Następny temat
Kremy, masy i dodatki do ciast i tortow
Autor Wiadomość
gosiowo  
Platynowy Forumoholik


Pomogła: 187 razy
Wiek: 38
Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 83556
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2004-09-21, 19:07 Kremy, masy i dodatki do ciast i tortow


Czekoladowa masa Tereni
1 litr śmietany 36%
4 czekolady
ew. 2 łyżki żelatyny

rozpuścić czekoladę z ok. 0,5 szkl. śmietany
żelatynę rozpuścić w ok. 0,5 szkl. wrzącej wody
ubić resztę śmietany

do rozpuszczonej czekolady wlać żelatynę i bardzo dobrze wymieszać.

jak czekolada wystygnie (nie może stężeć, ale musi być chłodna) delikatnie połączyć ją z bardzo dobrze ubitą śmietaną.
Żelatyna nie jest niezbędna. Jeśli jest dobra śmietana, to wszystko będzie trzymało sie bez żelatyny
Pycha i niebo w gębie. Nadaje się do różnych tortów i ciast. Jak się do tego zrobi jakiegoś fajnego murzynka, to będzie mocno czekoladowe ciasto

Masa orzechowa BeatySz
25 dkg orzechów włoskich mielonych
1 szkl. wrzącego mleka
20 dkg cukru pudru
1 kostka(250g) masła lub margaryny

zalewam mielone orzechy gorącym mlekiem ( znaczy : zaparzam je) gdy wystygną trzeba ucierać z masłem ( ja używam margaryny " Bielskiej") i cukrem pudrem. albo można dosypać cukier do mleka i słodkim zalać orzechy

Masy orzechowe Niki24

masa 1.
Wymieszac razem kwaśną śmietanę, orzechy zmielona i cukier puder. Masa ma być gęsta, składniki niestety na oko.

masa 2.
ta jest pyszna bo ją robiłam

3 żółtka i 2 jajka ubić na parze z 350 gr. cukru, masa ma byc lekka, ma byc jej dużo i ma być jasnokremowa . Zostawić do ostygnięcia mieszająć, żeby nie było kożucha. Potem utrzeć dwie kostki masła, dodawać po trochu zółtka- po łyżce i 200 gr drobno zmielonych orzechów włoskich, I już.
możesz dodać białą czekolade utartą w wiórki

masa z orzechow wloskich oszczedna by Jolina

5 dag kaszy manny
1/8 litra mleka
10 dag orzechow wloskich
15 dag cukru pudru
wanilia
szczypta soli

Manne rozkleic na mleku, utrzec na puszysta mase ciagle mieszajac, ostudzic. Orzechy zemlec, zmieszac z gesta manna, dodac do smaku cukier, wanile, sol, wymieszac.
Pamietam, ze nikt absolutnie nie poznal, ze masa jest z kaszy manny

mysle, ze mozna tez rozpuscic w masie czekolade


przepisy podane przez autorki w watku o tortach
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
Ostatnio zmieniony przez gosiowo 2004-11-23, 12:23, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
ciasteczko  
Srebrny Forumoholik
Upadać można, podnosić się trzeba


BMI: 29
Aktualnie stosuje DZ: TAK
Pomogła: 8 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 12 Sie 2004
Posty: 2758
Wysłany: 2004-10-13, 19:49 


Krem cytrynowy I
6 żółtek
15 dag cukru
1 cytryna
1/4 l mleka
łyżeczka mąki


Cytrynę wyszorować i sparzyć dokładnie wrzątkiem.
Zagotować mleko z mąką, ubić żółtka z cukrem, ustawić garnek z żółtkami na słabym ogniu i stale mieszając, wlewać po trochu gorące mleko.
Trzymać na ogniu mieszając, aż krem nieco zgęstnieje.
Następnie zestawić z ognia, od czasu do czasu lekko zamieszać, a gdy przestygnie - dodać sok i startą skórkę z cytryny dobrze wymieszać.
Włożyć do szklanych miseczek, przybrać skórką pomarańczową.
_________________
:lzy:
 
 
 
ciasteczko  
Srebrny Forumoholik
Upadać można, podnosić się trzeba


BMI: 29
Aktualnie stosuje DZ: TAK
Pomogła: 8 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 12 Sie 2004
Posty: 2758
Wysłany: 2004-10-13, 19:50 


Krem cytrynowy II
4 jaja
2 cytryny
10 dag cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki wody


Jaja z cukrem, sokiem z cytryną oraz skórką startą z 1 cytryny, łyżeczką mąki ziemniaczanej, 3 łyżkami wody wymieszać i ubić.
Wstawić do drugiego naczynia z gorącą wodą i ubijać dalej na ogniu, aż krem dobrze zgęstnieje.
Ostudzony podaje się z waflami lub biszkoptami.
_________________
:lzy:
 
 
 
terenia  
Platynowy Forumoholik
I Don't Care Anymore


BMI: 23,8
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 76 razy
Dołączyła: 10 Sie 2004
Posty: 47385
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2004-11-02, 21:53 


Ananasowa masa do mufinek

ponieważ mufiny są fajne, ale dość nudne - no dużo ciasta, zanim się zje takie duże ciacho, to można się znudzić, więc wymyślam sobie masy do nich. To jedna:
Sok z ananasa z puszki
łyżka cukru
łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szkl. mąki pszennej
pokrojony w kostkę ananas z puszki

Szklanka soku z ananasa (tej wody z puszki). Jak nie ma szklanki, to dolać wody.
Pół szklanki odlać. Drugie pół zagotować z łyżką cukru i łyżeczką cukru waniliowego.
Do odlanego soku wsypać 1/3 szklanki mąki pszennej i wymieszać.
Jak się woda z cukrem zagotuje, to wlać sok z mąką i zamieszać. Wyjdzie budyń.
Do lekko przestudzonego dodać 1/4 kostki masła i zmiksować. Do masy dodać pokrojonego w kostkę ananasa.
Przekrawać mufinki i smarować masą
 
 
     
terenia  
Platynowy Forumoholik
I Don't Care Anymore


BMI: 23,8
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 76 razy
Dołączyła: 10 Sie 2004
Posty: 47385
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2004-11-07, 10:55 


Masa do mufinek - orzechowa

1 szkl mleka
1/4 szkl. cukru
łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szkl. mąki pszennej
pół szkl. drobno posiekanych orzechów
1/4 szkl masła

Pół szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
mąkę rozmieszać w pozostałym mleku. Jak mleko z cukrem się zagotuje, to wlać mąkę. Ugotować budyń.
Orzechy posiekać bardzo drobniutko. Wg pomysłu Anusiaczka zawsze pakuję orzechy do malaksera i za moment mam drobniutkie... takie jak mają myć.
Do przestudzonego budyniu dodać masło i zmiksować. Na koniec dodać orzechy.
Przekrawać mufinki i smarować masą
 
 
     
terenia  
Platynowy Forumoholik
I Don't Care Anymore


BMI: 23,8
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 76 razy
Dołączyła: 10 Sie 2004
Posty: 47385
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2004-11-07, 17:55 


Masa do mufinek - kakaowa
1 szkl mleka
1/4 szkl. cukru
łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szkl. mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/4 szkl masła

Pół szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i kakao.
mąkę rozmieszać w pozostałym mleku. Jak mleko z cukrem się zagotuje, to wlać mąkę. Ugotować budyń.
Do przestudzonego budyniu dodać masło i zmiksować.
Ja podzieliłam masę na pół i do jednej połowy wsypałam orzechy.
Przekrawać mufinki i smarować masą
 
 
     
jo_lina  
Platynowy Forumoholik
czary mary :66:


Pomogła: 38 razy
Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 17011
Skąd: Łódź
Wysłany: 2004-11-19, 19:59 


MASA MARCEPANOWA wg Malinny

składniki
1/2 litra wody
25 dag masla lub margaryny
1/2 kg mąki
2 kg cukru pudru
2 olejki migdałowe

sposób przygotowania
Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę.
Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki.
Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejki migdałowe. Dobrze wymieszać.
Gotowy marcepan przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć.
W taki sposób może być długo przechowywany.
_________________
Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże. Pearl Buck
 
 
     
czupurek  
Brązowy Forumoholik


Aktualnie stosuje DZ: TAK
Wiek: 40
Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 1718
Skąd: Minsk Mazowiecki
Wysłany: 2005-03-21, 10:39 


znalazlam w ostatnich Wysokich Obcasach przepisy na marcepan wg Marty Gessler wiec wrzucam:

Marcepan I
500 g zmielonych migdałów bez skórki, 340 g cukru, 115 ml wody.

Podgrzać cukier z wodą, aż się rozpuści. Dodać migdały, gotować, aż masa przestanie przywierać do dna. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, wyrabiać drewnianą łyżką na gładką masę. Przechowywać w foliowym woreczku.

MARCEPAN II

120 g zmielonych migdałów bez skórki, 120 g cukru pudru, 1 białko, szczypta soli.

Wyrobić razem wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli marcepan jest za twardy - dodać trochę syropu (woda + cukier). Jeśli jest za miękki - dodać cukru pudru.
 
     
terenia  
Platynowy Forumoholik
I Don't Care Anymore


BMI: 23,8
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 76 razy
Dołączyła: 10 Sie 2004
Posty: 47385
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2006-09-03, 10:12 


Masa budyniowa

3 szkl mleka
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 szkl. mąki pszennej
3/4 kostki masła lub margaryny

2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
mąkę rozmieszać w pozostałym mleku. Jak mleko z cukrem się zagotuje, wlać mąkę. Ugotować budyń.
Do przestudzonego budyniu dodać masło i utrzeć masę.

Do masy można dodać dowolne dodatki:
kawę
kakao
owoce
capuccino
czekolade startą
aromat dowolny

byle nie wszystko razem :d
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 16 | 54.204.178.31