Forum Zuzla
Forum Zuzla Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj [ Osób ]  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  PortalPortal

Poprzedni temat «» Następny temat
Mieszamy przyprawy - wersje MM
Autor Wiadomość
Basiulka  
Złoty Forumoholik
i znowu jestem jabłko :/

Na MM od: 1 lipca 2003 r.
Aktualnie stosuje DZ: TAK
Pomogła: 80 razy
Wysłany: 2007-03-05, 22:32 

przyprawy do Shoarmy jak ze Sphinxa by olik1980

na 0,5 kg mięsa:

łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka curry
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
0,2 łyżeczki czosnku granulowanego
trochę imbiru w proszku
troszkę pieprzu cayenne
sól
pieprz

Wczoraj to już historia, jutro to tajemnica. Ale dziś to dar losu. A dary są po to, żeby się nimi cieszyć.

tyna  

Na MM od: 20.IV.2007
BMI: 22
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2007-09-26, 20:50 

No to i ja dorzuce co mam :D to z jakiejs stronki, niestety nie pamietam doladnie :wstyd:

Mieszanki przyprawowe
przyprawyMieszanki przyprawowe do mięs

Do mięs z grilla - papryka ostra, kolendra, nasiona selera, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cebula, czosnek, majeranek, rozmaryn. Składniki należy dobierać według własnego uznania.

Do mięsa lub ryby z grilla - 2 łyżeczki ostrej papryki, po jednej łyżeczce suszonego tymianku i oregano, czarnego pieprzu, białego pieprzu, sproszkowanej cebuli i czosnku, soli i nasion kminku.

Do mięsa wołowego – nadaje się do każdego rodzaju pieczeni wołowej, wołowiny duszonej i mielonej. Składniki: majeranek cząber, bazylia, tymianek, pieprz czarny, mała ilość rozmarynu.

Do mięsa wieprzowego - rozmaryn, cząber, majeranek, kminek, pieprz czarny, papryka ostra, chili, gałka muszkatołowa, gorczyca, kolendra, czosnek.

Do cielęciny - cebula, czosnek, papryka, koperek, bazylia, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Do dziczyzny – chili, pieprz czarny, liść laurowy, cebula, kolendra, tymianek, gorczyca, estragon. Jeśli do tej mieszanki dodamy octu estragonowego to możemy otrzymana zalewe wykorzystać do peklowania mięsa.

Do pasztetów – po 2 części: tymianku, ziela angielskiego, białego pieprzu, imbiru, bazylii, gałki muszkatołowej, liści laurowych, majeranku, estragonu; po 1 części: mielonego czarnego pieprzu i czerwonej papryki.
Drugi przepis: po 1 części: cynamonu i liści laurowych; 5 części imbiru; 3 części gałki muszkatołowej; 6 części białego pieprzu i 10 części ziela angielskiego.

Do podrobów – pietruszka, szczypiorek, cząber, bazylia, majeranek; ewentualnie odrobina tymianku i rozmarynu.

Do drobiu – czarny pieprz, cebula, majeranek, cząber, odrobina szałwii i papryki.
przyprawyMieszanki do ryb

Mieszanka I - truszka, seler, papryka, cebula, gałka muszkatołowa, liść laurowy, czarny i biały pieprz, cząber.

Mieszanka II – suszona natka pietruszki, bazylia, cebula granulowana, czosnek granulowany, imbir, gorczyca.

Do śledzi w oliwie – doskonała mieszanka przyprawowa, nadająca śledziom wspaniały smak. Nadaje się również do wszelkich sałatek. Składniki: papryka, majeranek, ziele angielskie, pieprz naturalny, kolendra, cebula suszona, tymianek, czosnek suszony, rozmaryn, hyzop, gałka muszkatołowa, bazylia, imbir, goździki, liść laurowy, gorczyca, pietruszka, lubczyk.

przyprawyInne mieszanki przyprawowe

Przyprawa curry łagodna – 7,5 części bardzo drobno zmielonej czerwonej papryki, imbiru i kardamonu, po 10 części zmielonego korzenia kurkumy i ziele angielskiego, po 12 części sproszkowanego pieprzu czarnego, po 3 części drobno zmielonego cynamonu i gałki muszkatołowej, 2 części drobno zmielonego kminku.

Przyprawa curry ostra – 15 części zmielonej papryki ostrej, czarnego pieprzu, korzenia kurkumy i nasion kolendry, 10 części zmielonego imbiru, 5 części sproszkowanego kardamonu, po 3 części kminku, goździków, gałki muszkatołowej i pieprzu.

Mieszanka przyprawowa do pizzy - podstawowe składniki to oregano, szałwia i tymianek. Dodatkowo można dodać bazylię, cząber, czosnek, paprykę i majeranek.

Do zup i sosów – seler, pietruszka, cebula, czosnek, estragon, majeranek, cząber, szczypiorek.

Do dań z ziemniaków - czosnek, cząber, pietruszka, seler, tymianek, melisa, rozmaryn, koperek, mięta.

Do spaghetti - oregano, bazylia, cząber, natka pietruszki, czosnek, cebula

Do sałatek - bazylia, majeranek, koperek, szczypiorek, natka pietruszki, cebula granulowana, czosnek granulowany.

Do taco - 1 lyżka stolowa sproszkowanego chili, 1 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki papryki, 1/2 łyżeczki oregano, 1/4 łyzeczki granulowanego czosnku, 1/4 łyzeczki granulowanej cebuli

mam nadzieję, że sie cosik przyda komuś ;)

tyna  

Wysłany: 2007-09-26, 20:58 

Ps. Znalazłam tą stronkę z której wzięłam ww przyprawy :]
Znajduje się na niej jeszcze wiele innych cennych rad co do przechowywania przypraw itd wiec podaje:
http://www.abcgospodyni.p..._kulinarne.html

eeyorek  
Brązowy Forumoholik

Na MM od: 10-01-2010
BMI: 23
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2007-10-02, 06:57 

ostatnio odkrylam przyprawy kamis
np fit up sos salatkowy odświeżający z blonnikiem truskawka i szalwia - czosnek, tymianek, rozmaryn, bazylia suszona truskawka
inne tez sa dobre moj ulubiony to pobudzający z suszonymi pomidorami i chili

dobre tez sa mieszanki do makaronow viva italia np pasta alla aglio olio - czosnek, sol, szczypiorek, oregano, bazylia natka pietruszki, papryka slodka, chili

qqrq5  
Platynowy Forumoholik
na Dukanie

Na MM od: sierpnia 2004
BMI: 26,4
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 145 razy
Wysłany: 2007-10-02, 07:21 

eeyorek napisał/a:
dobre tez sa mieszanki do makaronow viva italia np pasta alla aglio olio - czosnek, sol, szczypiorek, oregano, bazylia natka pietruszki, papryka slodka, chili

tylko uwaga na Bolognese, ma cukier ;)

....Matka trzyma Cię za rekę tylko przez chwilę, w sercu nosi całe życie.....

było 106,5kg..........jest 77,7..........będzie 70kg

eeyorek  
Brązowy Forumoholik

Wysłany: 2007-10-02, 08:33 

Cytat:
tylko uwaga na Bolognese, ma cukier

bolognese w ogole chyba odpada bo teoretycznie powinno byc z miesem ktorego nie wolno mieszac z makaronem ;)

qqrq5  
Platynowy Forumoholik
na Dukanie

Wysłany: 2007-10-02, 08:37 

eeyorek napisał/a:
Cytat:
tylko uwaga na Bolognese, ma cukier

bolognese w ogole chyba odpada bo teoretycznie powinno byc z miesem ktorego nie wolno mieszac z makaronem ;)

ja tam te sosy robie nie tylko do makaronu :)

aska170  
Złoty Forumoholik

Na MM od: 4.03.2007r.
Pomogła: 27 razy
Wysłany: 2007-10-02, 13:39 

eeyorek, qqrq5, Ale te sosy są do: makaron + oliwa prawda? A makaronu z oliwą nie można... :hmm:

qqrq5  
Platynowy Forumoholik
na Dukanie

Wysłany: 2007-10-02, 16:26 

aqle sos z przyprawami i miesem mozna :P

eeyorek  
Brązowy Forumoholik

Wysłany: 2007-10-03, 09:35 

aska170, ja robie z samymi przyprawami bez oliwy albo dodaje pare kropel na 100g makaronu tak tylko zeby przyprawy sie lepiej "przykleily" :D

aska170  
Złoty Forumoholik

Na MM od: 4.03.2007r.
Pomogła: 27 razy
Wysłany: 2007-10-03, 10:01 

eeyorek, muszę spróbować:)

tyna  

Wysłany: 2007-10-09, 18:09 

A ja dalej mecze te przyprawy :D jak juz sie w to wkreciłam, to przestac nie moge :zawstydzony: to pewnie przez to ze uwielbiam gotowac dla wszystkich, a moja nie MMowa familly nieswiadomie coraz bardziej MMowe sie staje :rotfl:

Dzisiaj w sklepie zielarskim dorwalam nowe rewelacyjne przyprawy, w dodatku za bezcen!!! wszystkie w granicach 2 zł za 50g :]
Firma: Dary Natury <-- calkowicie bez chemii, cukrów i innych swinstw :hyhy:
Dzisiaj zakupiłam:
Podlaska przyprawa do sałatek: czaber, gałka muszkatalowa, lubczyk, szałwia, papryka, pieprz czarny, tymianek, majeranek, macierzanka, ziele angielskie, warzywa
Podlaska przyprawa "czubryca": cząber górski, oregano, lubczyk, majeranek, papryka słodka
Podlaska przyprawa do rosołu: pieprz czarny, pietruszka, ziele angielskie, tymianek, lisc laurowy, lubczyk, koper, marchew, seler, por, cebula
SUPER Podlaska przyprawa w diecie bezsolnej<---super zastepuje sół :cebula, czosnek, goździki, imbir, koper, majeranek, pietruszka, seler
No i cos dla milosników kawy (ja dodaje do jogurtów, maslanki, grzanca z wina, bo kawy nie pijam :D ) Podlaska przyprawa do kawy :kardamon, cynamon, goździki, imbir, kuklik kłącze

Dla zainteresowanych innymi przyprawami tej firmy i nie tylko polecam stronke : www.darynatury.pl

Zdjęcie011_1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 146 raz(y) 413,06 KB

eeyorek  
Brązowy Forumoholik

Wysłany: 2007-10-09, 18:51 

tyna, gdzie taki cuda mozna kupic?? :szok:

ja np do miesa czy ryby wole klasyczny zestaw pieprz papryka i odrobina soli ;) szczegolnie do ryby bo wg moje podniebienia wszystkie inne dodatki psuja jej smak

tyna  

Wysłany: 2007-10-09, 18:59 

eeyorek napisał/a:
gdzie taki cuda mozna kupic?? :szok:

ja kupiłam w sklepie ziołowym ul.Puławska, koło metra wilanowska, ale widziałam również na stronce tej firmy, ze istnieje mozliwosc zakupu internetowego, no i zdecydowanie wiekszy wybor tych przypraw i nie tylko(wszystko naturalne) niz w sklepie zielarskim :kwasny: podaje jeszcze raz stronke: www.darynatury.pl

sd_silver  

Na MM od: 17-01-2005
Pomogła: 263 razy

Wysłany: 2007-10-10, 13:49 

tyna, te przyprawy sa swietne, mialam od nich np. curry i byla :super:

tylko teraz nie moge ich dostac

mowisz sklepy zielarskie :hmm:

Odpowiedz do tematu