Przesunięty przez: gosiowo 2007-05-25, 19:24 |
MM w Anglii |
| Autor |
Wiadomość |
CalineczkaZbajki

BMI: 21,6
Aktualnie stosuje DZ: TAK
|
|
|
|
 |
kaarolinaa
Srebrny Forumoholik

Pomogła: 17 razy Wiek: 29 Dołączyła: 15 Wrz 2007 Posty: 3867 Skąd: Dublin
|
Wysłany: 2009-06-13, 15:38 | |
|
|
|
CalineczkaZbajki, dzem jest slodzony sokiem z winogron, w zwiazku z tym sie nie kwalifikuje
|
| |
|
|
|
 |
olazbys

Na MM od: 03.01.2010
BMI: 30.9
|
Wysłany: 2010-01-02, 22:53 | |
|
|
|
czesc dziewczyny
maz mi kupil make w Asda/denerwujacy jest fakt,ze nie pisza tutaj jaki to typ ale sadzac po wygladzie-przypomina otreby  to chyba ta najwyzsza 2000?/
czy tez taka stosujecie?jej sklad jest ok?
jest bardzo tania  1 funt za 1,5 kg
|
| |
|
|
|
 |
olazbys

|
Wysłany: 2010-01-02, 22:55 | |
|
|
|
jeszcze taka sciagawka
| Cytat: | Monday, 25 February 2008
MAKA PSZENNA
Pszenica jest glownym zbozem uprawianym dzis dla potrzeb piekarnictwa.
Ziarno pszeniczne sklada sie z otrebu, endospermy i zarodka. Endosperma zawiera bialka: glutenine i gliadyne, ktore w trakcie wyrabiania chlebowego ciasta tworza gluten (po dodaniu plynow). Gluten jest elastyczny i ta jego wlasciwosc pozwala zatrzymac pecherzyki dwutlenku wegla, produkowane przez rozmnazajace sie drozdze. W znacznym stopniu zatem jakosc glutenu wplynie na objetosc wypieku.
Nie trudno sie domyslic, ze istnieje wiele rodzajow pszenicy. Z punktu widzenia domowego piekarza wystarczy wiedziec o dwoch rodzajach: pszenicy twardej i miekkiej. Pszenica twarda bogata jest w dobrej jakosci gluten, wyjatek stanowi pszenica durum.
Z twardej i miekkiej pszenicy produkuje sie wiele rodzajow mak:
* biala maka zwykla (plain white flour) o zawartosci bialka 9.5- 10 %, uzywana najczesciej do wypieku ciast, aczkolwiek mozliwe jest mieszanie tego trodzaju maki z maka chlebowa, aby otrzymac pieczywo o bardziej zwartej strukturze
* biala maka chlebowa (strong bread flour) mielona jest z ziarna twardego i ma znaczaco wyzszy poziom proteiny ok. 12 % (mozna niekiedy spotkac make zwana chlebowa o nizszej zawartosci bialka, maka ta jednak zawiera ulepszacz - kwas askorbinowy)
* manitoba (Manitoba - Canadian, very strong bread flour) to maka z twardej pszenicy kanadyjskiej o zawartosc glutenu 13,5 -15 %
* semolina (semolina fine=durum flour, medium, coarse, ) - maka z twardej pszenicy durum o wysokiej zawartosci bialka, niestety o znacznie gorszej jakosci w stosunku do mak z innej pszenicy twardej. Zwykle mielona na 3 sposoby, gruba, srednia i mialka. Te ostatnia uzywa sie powszechnie do wyrobu makaronu, choc nierzadko w mieszankch chlebowych
* maka brazowa (brown flour) o ekstarkcji ziarna pszenicznego 80-90%, w ktorej czesc otrebow zostaje usunieta
* maka razowa (wholemeal plain) zawiera 100% ziarna, glownie do wypiekania ciast i ciasteczek
* maka razowa chlebowa (wholemeal bread flour) o zawartosci proteiny nie mniej niz 12.5%. Chleby z samej maki pszennej razowej maja bardzo gesty miazsz i mala objetosc...otreby zawarte w mace ograniczaja wytwarzanie sie glutenu i spowalniaja rosniecie ciasta.
* maka granary (podobnie granary/malthouse flour) to kombinacja kilku mak: pszennej razowej i bialej, zytniej i slodu.
* pszenne zarodki (wheat germs), dodawane do ciasta chlebowego dla wzbogacenia smaku, wygladu i wartosci odzywczych chleba. Nie nalezy dodawnac wiecej niz 3-4 lyzki na 1/2 kg maki, gdyz podobnie jak otreby, zarodki ograniczja rozwoj glutenu.
* pszenne otreby (wheat bran) - dodatek otrebow pozwoli nam uzyskac chleb o wspanialym smaku i lepszych wlasciwowciach odzywczych. Wystarczy dodac lyzke lub dwie do zwyklego przepisu.
* pszenica lamana (cracked wheat)...pelne ziarno lamane na dosc duze kawalki. Zwykle dodane do ciasta po uprzednim namoczeniu lub paragotowaniu. Cale ziarno pszenicy nalezy bezwzglednie ugotowac do miekkosci.
* pszenica bulgur ( Bulgur), otrzymuje sie ja z calego gotowanego ziarna. Dodaje chlebom niecodzienngo charakteru. Dodaje sie namoczone ziarno.
* atta ...maka charakterystyczna dla kuchni hinduskiej do wypieku glownie pieczywa przasnego (bez dodatku drozdzy czy innych spulchniaczy). Atta dostepna jest w 3 rodzajach przemielenia: grubo, srednio, mialko -mielona. |
|
| |
|
|
|
 |
Edycia
Na MM od: czasu do czasu
BMI: 22
|
Wysłany: 2010-01-03, 12:27 | |
|
|
|
olazbys moim zdaniem każda maka wholemeal jest dobra, faktycznie nie piszą tutaj o jej typie, ale jest ona MM.Piekę z tych mąk chleby / wholemeal very strong bread floor/, mufinki z wholemeal plain floor i inne ciasta. Jest tez dostepna pełnoziarnista mąka żytnia rye floor, każda jaką kupisz tu w Uk jest z pełnego przemiału. czytaj opakowania , jeśli w składzie jest tylko wholemeal wheat albo rye to sie nadaje. Czasem w skladzie ma inne zmielone ziarna , których nie stosujemy w fazie I np sezam itp. , dlatego nalezy sie przyglądac skladowi, bo wybór tutaj w UK jest spory i dostepne są gotowe mieszanki chlebowe.Zastanawiam się nad mąką brązową, po przeczytaniu Twojej ściągawki.....nigdy jej nie kupowałam, bo nie byłam pewna, ale teraz myślę ,że może będzie ona zbliżona do typu polskiego 1850  Może jeszcze ktoś nas doinformuje w sprawie tej brown floor, bo nie jestem pewna na 100 %, maka wygląda , jak dla mnie :na za białą :
Mąki tej firmy, której umieściłaś obrazek są najlepsze i najsmaczniejsze chleby z niej wychodzą
|
| |
|
|
|
 |
olazbys

|
Wysłany: 2010-01-03, 12:54 | |
|
|
|
| Edycia napisał/a: |
Mąki tej firmy, której umieściłaś obrazek są najlepsze i najsmaczniejsze chleby z niej wychodzą |
jest najlepsza i tania co mnie cholernie zaskoczylo musze ja sobie zakupic kiedy juz bede wracac do PL.
|
| |
|
|
|
 |
bea4
Brązowy Forumoholik

BMI: ach!
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 14 Wrz 2005 Posty: 847 Skąd: angielska wioska
|
Wysłany: 2010-01-03, 16:35 | |
|
|
|
jest jeszcze zwykla ASDOWA pelnozoarnista za 99p /1,5 kilograma ..nie idac roznicy w jakosci wypieku
|
| |
|
|
|
 |
Edycia
|
Wysłany: 2010-01-03, 18:17 | |
|
|
|
Zgadzam sie, mąk jest tu sporo i każda sieć ma swoje pełnoziarniste, tesco, asda, sainsbury i przy wypiekach typu ciasto , mufinki, pizza czy naleśniki nie zauważyłam znacznej różnicy, natomiast do pieczenia chleba używam tylko i wyłacznie maki firmy allinson. Przetestowałam wszystkie chyba dostępne tu mąki, kupowałam w marketach i do pieczenia chleba używam teraz tylko tej wholemeal very strong bread floor, chleb ładnie wyrasta, jest o wiele smaczniejszy....ale wiadomo, każdy musi sobie sam przetestować, ja jedynie moge ją polecić  Nie należy do najtańszych tu w UK, średnia cena to 1.49 f. Chleb pieke na zakwasie od prawie 2 lat i tylko juz taki domowy gości na naszym stole
Co do cen porównywalnych z polskimi, to masz rację olazbys, tutaj taka mąka jest znacznie tańsza i łatwiej dostępna....choć może od 2007 roku coś się zmieniło
|
| |
|
|
|
 |
olazbys

|
Wysłany: 2010-01-05, 10:21 | |
|
|
|
mam problemy z jogurtami i dzemami
te ktore znalazlam maja za wysoka ilosc wegli na 100 g /najchudszy jogurt ma ok 6g na 100 a dzem 30g na 100g/chyba niedobrze
dziewczyny macie jakas liste polecanych jogurtow i dzemow?
w Asda nic nie ma  jutro dostane wyplate i odwiedze tesco i inne sklepy.
acha jezeli ktos mieszka w Londynie a dokladniej _Wembley lub okolice to po Nowym Roku otworzono tutaj zaraz obok Primarka sklep organiczny/na pewno drogi/  ale sa tam produkty MM i warto sie tam wybrac.:)
|
_________________ CEL NR1. 77KG <---- do celu nr1 z kazdym dniem coraz blizej rof
CEL NR2 72 KG
CEL NR3. 65KG
pozniej stabilizacja +wysilek fizyczny:) |
| |
|
|
|
 |
bea4
Brązowy Forumoholik

BMI: ach!
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 14 Wrz 2005 Posty: 847 Skąd: angielska wioska
|
Wysłany: 2010-01-06, 00:58 | |
|
|
|
| Cytat: | | organiczny/na pewno drogi | nie rozni sie od zwyklego,byl gdzies na ten temat artykul .....w Timesie
a jogurtu owocowego MM w 100% tu nie uswiadczysz, tylko naturalne wiekszosc jak nie skrobie to gume alebo inne zagestniki posiada jako dodatek , za to dzemy tak ..gdzies w watku byly zdjecia duzy wybor
|
| |
|
|
|
 |
olazbys

|
Wysłany: 2010-01-06, 11:21 | |
|
|
|
poszukam.
dziewczyny widzialyscie moze w Polskich sklepach ta chuda jogobelke/ponoc dozwolona/?ja mam tutaj tylko ta zwykla owocowa az 14 g cukru na 100g
co do tych organicznych to sie zgadadzam ,ceny duze a produkty podobne jak w wiekszych marketach ale jak mam jechac godzine do takiego marketu to juz wole podejsc do sklepu.
moze maja jakies zdrowe nowosci
|
_________________ CEL NR1. 77KG <---- do celu nr1 z kazdym dniem coraz blizej rof
CEL NR2 72 KG
CEL NR3. 65KG
| |
|
|
|
 |
Mira
Moderator ma zawsze rację!

BMI: 22,1
Pomogła: 198 razy Wiek: 33 Dołączyła: 08 Wrz 2004 Posty: 76164 Skąd: Chorzów
|
|
|
|
 |
olazbys

|
Wysłany: 2010-01-06, 13:05 | |
|
|
|
|
|
CEL NR2 72 KG
CEL NR3. 65KG
| |
|
|
|
 |
Edycia
|
Wysłany: 2010-01-07, 19:47 | |
|
|
|
Jogurtów nie ma owocowych, to prawda, tylko naturalne.. a dzemy dla diabetyków w sieci sklepow Morrison, truskawkowy, porzeczkowy, pomarańczowy z dodatkiem fruktozy, szukałam w innych sklepach....bez powodzenia
zwykła jogobelka odpada, chuda tak i u mnie tez jej nie ma
|
| |
|
|
|
 |
cremebrule

BMI: 24,7
Wiek: 29 Dołączyła: 11 Lut 2010 Posty: 196 Skąd: orbita Londynu
|
Wysłany: 2010-02-13, 23:04 | |
|
|
|
Czesc, to ja sie melduje z pod Londynu, na razie bez pytan, ale widze ze z makami doszlyscie do porozumienia
czesto na tych wholegrain jest napisane wlasnie ze sa ze 100% ziarna mielone, wiec to musza byc 2000
ktos wczesniej pisal ze placi 70p za kilo orkiszowej
ja place prawie 2 funty
Pozdrawiam
|
| |
|
|
|
 |
|
|