|
Nadmiar białka w diecie! |
| Autor |
Wiadomość |
redzia69
Na MM od: połowa IV 2006
BMI: 23,1
Aktualnie stosuje DZ: TAK
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 21 Kwi 2006 Posty: 111 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2006-06-15, 21:02 | Nadmiar białka w diecie! |
|
|
|
Przeczytałam wczoraj cały wątek "Pytania do dr Tadeusza Wierzbickiego". Swoja drogą zastanawiam się czemu tak nagle się urwał. Wynika z niego między innymi, ze trzeba uważać na spozycie bialka i nie nalezy przekraczać 1gr na 1 kg masy ciała dziennie, czyli wychodzi tego średnio 60-70 gram dziennie.Nadmiar białka żle wpływa na nerki i wątrobę. Białko znajduje się w wielu produktach miedzy innymi w mięsie, rybach, jajach, mleku i przetworach ( pomijając już cały temat szkodliwości mleka) w zbozach ( a więc chleb, płatki) ryżu, roślinach strączkowych. Zainteresowałam się tematem i znalazłam dziś w necie takie informacje: Nadmiar białka, które nie może zostać zużyte na naprawę tkanek, wzrost, czy jako źródło energii jest przekształcany w tłuszcz i przechowywany.Badania porównawcze składu mleka samic różnych gatunków wykazały, że pośród innych ssaków, mleko kobiece zawiera najmniejszy procent białka w składzie, bo tylko 1,6 %. Mleko krowie ma 3,5 %,a mleko świni ponad 14%. Ale to właśnie te 1,6 % białka w mleku matki jest dla rozwoju dziecka ilością optymalną. Ten fakt wyraźnie wskazuje na niski poziom zapotrzebowania na białko, również u dorosłego człowieka i tłumaczy to, że ludzie przekarmieni białkiem chorują i źle go tolerują. Realny problem wiąże się więc nie z brakiem czy niedoborem, lecz z nadmiarem białka w standardowej diecie. Zostało dowiedzione, że właśnie przejadanie się białkiem oraz brak wystarczających ilości błonnika, witamin i soli mineralnych jest główną przyczyną większości chorób zwyrodnieniowych i cywilizacyjnych, które stały się prawdziwą plagą naszego wieku. Do niedawna mniemano, że podstawowym powodem miażdżycy i innych pochodnych od niej chorób jest nadmiar tłuszczu w diecie. Obecnie coraz więcej jest dowodów na to, że istotną przyczyną miażdżycy jest obok nadmiaru tłuszczu, nadmiar białka (np. badania w klinice dr. Bircher-Beemera). Stwierdza się coraz liczniejsze przypadki miażdżycy u dzieci, co przeczy opinii, że jest to tylko choroba wieku podeszłego.
W diecie Zuzla zaleca się dodawanie białka w sensie nabiału do wszystkiego, ale przecież w potrawach, ktore jemy jest juz białko. Gubie się już w tym wszystkim, czy może mnie ktoś oświecić?
|
| |
|
|
|
 |
anik
MODERATOR Trafiłam obok? Tam był mój cel.

Pomogła: 120 razy Wiek: 32 Dołączyła: 16 Sie 2004 Posty: 45427 Skąd: prosiaczkowo city
|
|
|
|
 |
Zuzel
II faza

Na MM od: 01.2001
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 70 razy Wiek: 36 Dołączyła: 11 Lip 2004 Posty: 23173 Skąd: W-wa
|
|
|
|
 |
ala
Pomogła: 1 raz Wiek: 30 Dołączyła: 05 Sie 2004 Posty: 254 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2006-06-21, 12:49 | |
|
|
|
redzia69, też interesowałam sie tym tematem i dokładnie to samo co napisałaś tylko na odwrót - można znaleźć na temat szkodliwości węglowodanów i dobrodziejstw bialka. W wielu publikacjach czytałam, że za powstawanie miażdzycy odpowiedzilane są węglowodany gdyż to one najłatwiej ulegają przemianom biochemicznym w organiźmie, najłatwiej są gromadzone w postaci tkanki tłuszczowej - łatwiej niż tłuszcze z pożywienia. Miażdżyca występuje np.: u słoni afrykańskich, które raczej tłuszczów zwierzęcych nie jedzą ;-) żywią się węglami
Myślę, że naukowcy sami jeszcze nie wiedzą do końca jak jest. Gdyby było to oczywiste mielibyśmy szansę uzyskać ujednolicone dane.
Chyba najlepiej trzymać się złotego środka, nie przesadzać ani z bialkiem ani z węglowodanami.
|
| |
|
|
|
 |
promesse
Złoty Forumoholik żagloholik-jachtomaniak;)
Na MM od: maja 2006
BMI: 21,6
Pomogła: 28 razy Wiek: 28 Dołączyła: 11 Mar 2006 Posty: 8689 Skąd: 3city
|
Wysłany: 2006-10-14, 12:14 | |
|
|
|
| Zuzel napisał/a: | | Poza tym, co napisała Anik dodam że 1-1,5 g białka jemy tylko do momentu schudnięcia do wagi docelowej, nie do końca życia. |
Zuzel, a co później? jak już schudnie się do docelowej, to ile białka się zaleca :?:
|
| |
|
|
|
 |
Zuzel
II faza

|
Wysłany: 2006-10-14, 19:35 | |
|
|
|
| kassik83 napisał/a: | | Zuzel, a co później? jak już schudnie się do docelowej, to ile białka się zaleca :?: |
później już nie liczymy
a tak poważnie, to myślę że do 1 g na kilogram wagi i nie więcej
|
| |
|
|
|
 |
promesse
Złoty Forumoholik żagloholik-jachtomaniak;)
Na MM od: maja 2006
BMI: 21,6
Pomogła: 28 razy Wiek: 28 Dołączyła: 11 Mar 2006 Posty: 8689 Skąd: 3city
|
Wysłany: 2006-10-14, 20:23 | |
|
|
|
Zuzel, oki, dzięki
ja już nawet zaczęłam wierzyć, że schudnę do optymalnej wagi  tylko, że właśnie nie wiem jaka jest moja optymalną. po przeczytaniu tematu "waga optymalna" zgłupiałam. to ja powinnam ważyć 48 :?:  mi jest już dobrze poniżej 53
|
| |
|
|
|
 |
Zuzel
II faza

|
Wysłany: 2006-10-14, 20:54 | |
|
|
|
| kassik83 napisał/a: | mi jest już dobrze poniżej 53 |
i to jest dla Ciebie waga optymalna
|
| |
|
|
|
 |
sanpja
Srebrny Forumoholik ciężarówka

Na MM od: 03,2005
Pomogła: 9 razy Wiek: 36 Dołączyła: 29 Sie 2006 Posty: 2391 Skąd: prawie Bieszczady
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Wykorzystywanie treści zamieszczonych na forum bez zgody właściciela zabronione.
Copyright © 2005 - Dieta Zuzla. All rights reserved.
| | Strona wygenerowana w 0,77 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|