Forum Zuzla
Forum Zuzla Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj [ Osób ]  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  PortalPortal

Poprzedni temat «» Następny temat
Ostrożnie ze słodzikami
Autor Wiadomość
Gusiek  
Mrągowska Bździągwa

Na MM od: czasu do czasu
BMI: 22,3
Pomogła: 750 razy

Wysłany: 2005-02-22, 12:03 Ostrożnie ze słodzikami

Proszę osoby stosujące słodziki o przeczytanie poniższego fragmentu artykułu pochodzącego z portalu zdrowie http://www.poradnikzdrowie.pl/19_409.htm
Aurotką tekstu jest Katarzyna Szroeder-Dowjat:

Wiadomo od lat, że biały cukier nie odżywia, tylko tuczy i sprzyja rozwojowi cukrzycy. Niestety, niektórzy nie potrafią się przyzwyczaić do gorzkiej herbaty czy kawy. Unikając cukru, używają w zamian słodzików. Ale one też są szkodliwe!
To substancje chemiczne, 200-400 razy słodsze od cukru, mogą więc być stosowane w bardzo małych ilościach, nie podnosząc kaloryczności pożywienia. Należą do nich acesulfam K (E 950), neohesperydyna DC (E 959), taumatyna (E 957), a także sacharyna (E 954), która została wycofana jako rakotwórcza, podobnie jak cyklamat (E 952). Obecnie najpopularniejszym słodzikiem jest aspartam (E 951), znany też pod nazwą Nutrasweet. Z pozoru jest niewinny, bezpieczny, jednak substancje wchodzące w jego skład - kwas asparaginowy, fenyloalanina i alkohol metylowy - niewinne nie są.
W mózgu osób, które zbyt często spożywają aspartam, zwłaszcza razem z węglowodanami, wzrasta nadmiernie poziom fenyloalaniny. W dodatku może ona być kumulowana, co jest szczególnie niebezpieczne dla płodu. Aspartamu nie powinny więc używać kobiety w ciąży. Zbytnie jej stężenie może prowadzić do zaburzeń emocjonalnych, m.in. depresji i schizofrenii.
Wprowadzony do krwi kwas asparaginowy wyzwala dużą ilość wolnych rodników, które uszkadzają komórki nerwowe. Nadmierne spożywanie asparaginianu (podobnie jak glutaminianu sodu) prowadzi do chorób neurologicznych, wywołuje bóle brzucha i głowy, migreny, nudności, zmęczenie, problemy ze snem, napady niepokoju, depresję, ataki astmy.
Największe ryzyko wiąże się z działaniem asparaginianu (i glutaminianu) na noworodki, dzieci, kobiety ciężarne i osoby starsze. Może pogorszyć stan osób cierpiących na choroby przewlekłe, w tym psychiczne i neurologiczne (guzy, uszkodzenia mózgu, stwardnienie rozsiane, choroby Alzheimera i Parkinsona, demencję). U chorych na cukrzycę może spowodować intensyfikację hipoglikemii, drgawki i inne powikłania.
Metanol to trucizna powodująca bóle i zawroty głowy, nudności, osłabienie, dreszcze, drętwienie i kłujące bóle rąk i nóg, zaburzenia zachowania, a także problemy ze słyszeniem i widzeniem (nawet ślepotę). W organizmie metanol rozkłada się na kwas mrówkowy i rakotwórczy formaldehyd. Uwaga: litr napoju słodzonego aspartamem zawiera ok. 56 mg metanolu. A dopuszczalna ilość to 7,8 mg na dzień.
Lekarze i naukowcy stwierdzili, że stałe spożywanie aspartamu przyczynia się do utraty pamięci i słuchu, drętwienia rąk i nóg, skurczów mięśni, przybierania na wadze, wysypki, drażliwości, częstoskurczu serca, bezsenności, utraty smaku, utraty słuchu, szumu w uszach, trudności z oddychaniem, ataków niepokoju, niewyraźnej mowy, bólu stawów, a także napadów epilepsji, zaburzeń hormonalnych oraz w funkcjonowaniu układu krążenia i wydzielaniu insuliny.
"Dietetyczny" aspartam. Wyraźne zastrzeżenie, by żywności zawierającej aspartam nie jadły kobiety w ciąży, to najlepszy dowód, że nie jest bezpieczny. Ale ponieważ aspartam rzadko wywołuje ostre reakcje, nie wiążemy swoich dolegliwości z jedzeniem produktów nim dosładzanych. A jemy je stale, bo aspartamu wszędzie pełno: w napojach gazowanych, gumach do żucia bez cukru, płatkach śniadaniowych, miętowych pastylkach odświeżających oddech, napojach kakaowych i kawowych, deserach mlecznych, przetworach owocowych, w tym dżemach niskocukrowych, galaretkach bez cukru, kisielach i budyniach, koktajlach, jogurtach, wyrobach cukierniczych (czekoladkach, cukierkach i drobnych ciastkach), pastach do zębów, a także farmaceutykach typu multiwitaminy. Wszystkie te pokarmy i napoje tylko z powodu dodatku aspartamu nazywają się "dietetycznymi".

Dodatkowo zapoznajcie sie z tym artykułem na temat aspartamu:
http://www.grazingsheep.c...partam_350M.htm

gosiowo  
Platynowy Forumoholik

Pomogła: 187 razy

Wysłany: 2005-02-22, 12:16 

fajnie ze ten watek zalozylas :)
musze powiedziec ze szczerze nie znosze slodzika
i jak mam go uzyc to wole wogole slodkiego nie jesc :d

Szem  
Złoty Forumoholik

Na MM od: maj 2004r.
Aktualnie stosuje DZ: TAK
Pomogła: 68 razy
Wysłany: 2005-02-22, 12:16 

Gusiek, straszne to, ale czy aby na pewno nie finansowaly tego kampanie cukrownicze?
Jak by nie bylo wydaje mi sie ze zawsze to co jest najblizsze natury jest zdrowsze od chemii.
Chyba trzeba po prostu przyzwyczic sie do smaku gorzkiego?
Swoja droga nie zdawalam sobie sprawy ze tak bardzo jest przekroczona norma metanolu w napojach slodzonych aspartamem :zdegustowany:

Gusiek  
Mrągowska Bździągwa

Wysłany: 2005-02-22, 12:26 

Szem, nie wydaje mi się :d To jest smutna prawda... :/
A smak niesłodki nie jest gorzki :) Jest cała gama różnych smaków, które słodkość zwyczajnie zagłusza :) Tak jak zresztą sól, na marginesie mówiąc ;)
Że już nie wspomnę o tym, ze słodziki utrudniają pozbycie się nawyku rozkoszowania słodkim smakiem, co zwłaszcza w przypadku diety i metody Montignaca jest bardzo ważne :)

gosiowo  
Platynowy Forumoholik

Pomogła: 187 razy

Wysłany: 2005-02-22, 12:43 

prawda jest taka
po miesiacu stosowania MM w najbardziej rygorystycznej z mozliwych wersji zjadlam truskawki z mrozonki z jogurtem
a nie jadlam NIC slodkiego i ZADNYCH owocow przez ten miesiac
efekt byl taki ze mnie zemdlilo po malej miseczce :zdziwko:
no i o to chyba chodzi :d
Ostatnio zmieniony przez gosiowo 2005-02-22, 13:05, w całości zmieniany 1 raz  

czarnamc  
Brązowy Forumoholik
blondi ;)

Na MM od: 1 lutego 2008
BMI: 29,3
Pomogła: 21 razy
Wysłany: 2005-02-22, 12:57 

gosiowo, masz rację, to nasze ciągłe zapotrzebowanie na słodkie to nic innego ja tylko niedobre przyzwyczajenie które trzeba pokonać.
Gusiek,
Cytat:
A smak niesłodki nie jest gorzki :) Jest cała gama różnych smaków, które słodkość zwyczajnie zagłusza

Właśnie!
Chociaż wieści słodzikowe mnie zmartwiły bo sporo słodzika do tej pory używałam. Ale teraz to się porządnie zastanowię zanim go wpakuję do herbaty.

snoo  
Etatowy leń... ;)

Na MM od: długo :)
BMI: 23
Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2005-02-22, 13:09 

Ten artykul daje do myslenia...chyba rzeczywiscie ogranice uzywanie slodzika... przestraszyl ,mnie zwlaszcza ten fragment :
Cytat:
W mózgu osób, które zbyt często spożywają aspartam, zwłaszcza razem z węglowodanami, wzrasta nadmiernie poziom fenyloalaniny
a ja zawsze dodaje kulke albo dwie do owsianki :niepewny: kurcze...musze polubic ja gorzka albo z fruktoza...a jej to nie lubie chyba bardziej od slodzika :zdegustowany:

Dzieki Gusiek, dalas mi do myslenia. :(

=> POMÓŻ DZIECIOM :tak:

Nie jestem leniwa, tylko kinetycznie pasywna... ;)

Gusiek  
Mrągowska Bździągwa

Wysłany: 2005-02-22, 13:10 

Cytat:
Chociaż wieści słodzikowe mnie zmartwiły bo sporo słodzika do tej pory używałam. Ale teraz to się porządnie zastanowię zanim go wpakuję do herbaty

I właśnie o to mi chodziło :d Ważne jest, zebyście były nie tylko szczupłe, ale i zdrowe :)

korel  

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2005-02-22, 14:14 

snoo, moze wkrajaj sobie 1 morelę albo śliwkę do michy zanim zalejesz czymś ciepłym. Nawet mała ilosć dosładza smakowicie, a masz pewność że nauralnie i zdrowo...Chyba że wyrzekłaś się całkowicie owoców, to wtedy nie pozostaje nic innego jak się przyzwyczaić do niesłodkiego :)

thinness  
Wounds aren't healing

Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 381 razy
Wysłany: 2005-02-22, 15:02 

ja uzywam okolo 30 tabletek slodzika dziennie
niestety,jak robie placuszki(dafne czy twarogowe) to tez ze slodzikiem :kwasny:
jak mialam fruktoze, to zmazylam czy pieklam z nia a herbate slodzilam slodzikiem...
i chyba tego juz nie zmienie... no moze jak bede w ciazy...
That I'm harder to console
I don’t see who I'm trying to be
Instead of me
But the key
Is a question of control

sopelek  
Platynowy Forumoholik
córa marnotrawna

Na MM od: jakiegoś czasu
BMI: hoho
Pomogła: 258 razy
Wysłany: 2005-02-22, 17:07 

snoo, a ja jem owsianke tylko i wylacznie na slono :)

Co do slodziku to wiedzialam i wiem ze szkodliwy ale fruktozy u siebie kupic nie moge a slodzikuje naprawde sporadycznie wiec mysle ze przezyje :d

Szem  
Złoty Forumoholik

Na MM od: maj 2004r.
Pomogła: 68 razy
Wysłany: 2005-02-22, 17:24 

Ja tez jem owsianke na slono i szczerze mowiac zdziwilam sie ze ktos je ja na slodko?
A do nieslodzenia napojow mozna sie przyzwyczaic i to dosyc szybko. Ja przestalam uzywac cukier w czasach kartkowych, bo wowczas jeszcze palilam papierosy i wymienialam kartki cukrowe na papierosowe i teraz jak mi sie zdazy lyknac przez pomylke hebaty m ojego syna to z trudem powstrzymuje odruch wymiotny. Przestaly mi w tamtym okresie smakowac rowniez slodkie napoje i tak juz mi zostalo.
:D

snoo  
Etatowy leń... ;)

Na MM od: długo :)
BMI: 23
Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2005-02-22, 17:35 

Sopelek probowalam na slono, ale jej smak mnie nie przekonal ;)

bo ja slodka doopka jestem :P :rotfl: :hyhy:

korel owoce ograniczam, bo waga juz niestety nie spada tak chetnie jak na poczatku, ale coraz czesciej mysle o tym, czy nie przejsc na II faze...moze po swietach :D znaczy sie przed :hyhy: jak narazie czytam jadlospisy II-go fazowe, wiec prosba do II-go fazowek-wpisujcie co jecie! Bo jak narazie to wydaje mi sie za piekne, zeby bylo prawdziwe :P :D

=> POMÓŻ DZIECIOM :tak:

Nie jestem leniwa, tylko kinetycznie pasywna... ;)

korel  

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2005-02-22, 18:45 

thinness,
Cytat:
ja uzywam okolo 30 tabletek slodzika dziennie

:przestraszony: 30 czy 3?
sopelek, Szem, ale przyprawiacie tą owsiankę czymś czy po prostu nie słodzicie ?
snoo, no, w drugiej fazie to już można zaszaleć z jakimiś orzechami i suszonymi owocami do tych płatków...mniam :oczami:

thinness  
Wounds aren't healing

Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 381 razy
Wysłany: 2005-02-22, 18:50 

korel, 30, 30 w zwyz
That I'm harder to console
I don’t see who I'm trying to be
Instead of me
But the key
Is a question of control

Odpowiedz do tematu