Forum Zuzla
Forum Zuzla Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj [ Osób ]  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  PortalPortal

Poprzedni temat «» Następny temat
otyłość dziecięca
Autor Wiadomość
angela-rt  
MODERATOR papryczka

Na MM od: 2002r
BMI: 21,2
Pomogła: 110 razy
Wysłany: 2006-09-12, 11:09 

O czym tu dyskutowac ???Wystarczy od małego wprowadzac dobre nawyki żywieniowe,jeśli dziecko nie bedzie przyzwyczajone do słodyczy to nie bedzie ich kupowac po kryjomu ,u mnie sie to sprawdza,pisałam kilka postów wyzej jak ja to robiłam w przypadku starszej córki i tak samo postepuje w zmłodszą,nawyki jedzeniowe zaczynają sie od pierwszych dni zycia wiec warto zwrocic uwage na to co jemy w ciązy i potem czym karmimy nasze małe pociechy,tu pies pogrzebany.Jeśli prawidłowo zaczniemy wprowadzac pierwsze posiłki a słodycze beda ostatnim ze smaków to dziecko bedzie lubiło warzywa a od słodyczy sie nie uzalezni :)
Nie bede sie rozpisywac bo juz to mówiłam wielokrotnie takze w tym watku. :D

100krotka  
Platynowy Forumoholik
po obu stronach lustra...

Pomogła: 43 razy
Wysłany: 2006-09-12, 11:33 

Yodyneczka napisał/a:
A lazilas kiedys na stacje o 23 zeby sobie batona kupic

albo do trzech różnych miejsc by w każdym z nich oddzielnie zakupić niedużą porcję słodyczy, nie budzącą podejrzeń ani sensacji :wstyd: :wstyd: :wstyd:

talut  
Platynowy Forumoholik

Pomogła: 92 razy
Wysłany: 2006-09-12, 12:08 

angela-rt, jestes bardzo mądrą mamą :padam:
Ja bardzo żałuję, że moja nie wpajała w nas takich zasad zywieniowych :zdegustowany: Słodyczy było u nas w domu mnóstwo i jedzone zawsze kiedy mieliśmy na to ochotę... do mojego 10 roku zycia mieszkaliśmy na wsi więc z kilogramami nie było problemów bo ciągle biegalismy z bratem po dworze...
pewnie z MMowania by nieiwele wyszło bo jako dziecko byłam strasznym niejadkiem, i praktycznie nie jadłam przez co czesto lądowałam w szpitalu, chociaż z drugiej strony jak wchodziłam do ogródka to wychodziłam z zielonym bukietem w którym był koper, pietrzuszka, szczypiorek, a następnie zjadałam go w całości i leciałam po następny :) więc może nie byłoby tak źle...
problem zaczął się po przeprowadzce do miasta bo ruchu dużo mniej a słodyczy tyle samo..
do dziś pamiętam komentarz na podwórku "patrzcie, a była taka chuda jak tu się przeprowadzili..."
teraz mam o 17 lat młodszego brata ale nie udało mi się przekonac mamy do zmian w żywieniu...
uważa jak córka Jazz, że od roku mam świra i po prostu zrzędzę, sama się tych zasad nie trzymając :/ (bo to niestety prawda) jedynym moim sukcesem jest, ze jednak słodyczy kupuje się mniej i nie podtyka na siłe, ale wydziela, gdy już faktycznie mały sie domaga "czegoś"... ale i to nie zawsze... fakt, ze mój mały brat podobnie jak ten starszy jest bardzo zywiołowy, dużo się rusza i je rozsądnie, czyli tylko gdy jest na prawdę głodny a nie tak jak ja bo lubi, albo z nudów :wstyd: może i mieszczę się w normie z własnym BMI, ale mam nagromadzone sporo ponad własną norme :zdegustowany: no i uwielbiam słodkie

Yodyneczka  

Na MM od: 2.11.2005
BMI: 33
Aktualnie stosuje DZ: TAK
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2006-09-12, 15:42 

100krotka napisał/a:
Yodyneczka napisał/a:
A lazilas kiedys na stacje o 23 zeby sobie batona kupic

albo do trzech różnych miejsc by w każdym z nich oddzielnie zakupić niedużą porcję słodyczy, nie budzącą podejrzeń ani sensacji :wstyd: :wstyd: :wstyd:

tia :wstyd: :wstyd: :wstyd:

angela ja chyba dzieci za szybko mialam- jeszcze bylam zywieniowo glupia.. chociaz chyba jest niezle i na razie szczegolnych jazd na slodkie nie obserwuje. Na przyklad moja 8 letnia corka pierwsza cole ma jeszcze przed soba. Ale niestety danonki byly grane :wstyd:

Nunkiller  

Na MM od: 08 2006
BMI: 20
Aktualnie stosuje DZ: TAK
Wysłany: 2006-09-14, 19:46 

A co powiecie na wydarzenie z ostatniej imprezy rodzinnej u mnie?
Mam kuzyna, teraz ośmioletniego, który cierpi na dość poważną otyłość. Jego rodzice starają się ograniczać mu jedzenie, lecz on je (chyba głównie na pokaz) i je. Na urodzinach kogośtam na obiad były gołąbki, a dla mnie- naleśniki MM. Gdy zobaczył naleśnika, poprosił babcię o jednego. Oczywiście, dostał wielgachnego omleta posypanego połową opakowania cukru-pudru. W międzyczasie mój wujek powiedział swojej teściowej, że obawia się, iż kuzyn wszamie omleta i będzie chciał dodatkowo gołąbka.
Kiedy kuzyn skończył obiad, babcia popatrzyła na niego i rzekła: "Szymciu, a może zjadłbyś jeszcze gołąbka?". Zapanowała martwa cisza... :wstyd: :wstyd:

Oto, jak się tuczy wnuki.

Mira  
Moderator ma zawsze rację!

BMI: 23
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 204 razy
Wysłany: 2006-09-14, 20:12 

Nunkiller, no co można powiedzieć...
biedne dziecko ....
:(

CÓRY MOJE WSPANIAŁE :)

angela-rt  
MODERATOR papryczka

Na MM od: 2002r
BMI: 21,2
Pomogła: 110 razy
Wysłany: 2006-09-14, 20:43 

Nunkiller napisał/a:
Oto, jak się tuczy wnuki.

i wszystko w imie miłości :zdegustowany: Dorosli mają takie "chore" przeświadczenie ,ze jak dziecko dobrze podje to bedzie zdrowe,wspaniałe itp. czyli karmiąc je tonami jedzenia dają duuuzo miłości ......eeeeeee szkoda gadać :/
talut, ojej,az sie zawstydziłam :zawstydzony:
Yodyneczka napisał/a:
ja chyba dzieci za szybko mialam- jeszcze bylam zywieniowo glupia..

zawsze warto wprowadzać dobre nawyki,nawet jeśli dzieci są juz troche starsze,teraz sama jesteś mm to dajesz dobry przykład ;)

Odpowiedz do tematu