Forum Zuzla
Forum Zuzla Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj [ Osób ]  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  PortalPortal

Poprzedni temat «» Następny temat
Pizza i tym podobne
Autor Wiadomość
Mira  
Moderator ma zawsze rację!

BMI: 22,1
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 198 razy
Wysłany: 2004-09-29, 13:16 Pizza i tym podobne

Pizza klasyczna

składniki na ciasto:
40 dag mąki, 4 dag drożdży, szklanka letniej wody albo trochę więcej, sól i kilka łyzek oliwy
drożdże mieszam z odrobiną cukru i wody, jak się rozpuszczą mieszam z resztą składników, wyrabiam, przykrywam miskę ściereczką i kładę na monitor bo tam zawsze ciepło jest

czasem do ciasta dodaję słodkiej papryki albo oregano albo innych przypraw

jak wyrośnie wyrabiam jeszcze raz i rzucam na blachę lekko natłuszczoną oliwą, staram się ją rozciągnąć na całą blachę tak żeby przy brzegach była grubsza a cały środek dość cienki
i wkładam ciasto na 3-4 minutki do nagrzanego pieca
w tym czasie robię sosik - kartonik pomidorów (najlepsze z Melissy) wlewam do miseczki, dodaję ze 4-5 wyciśniętych ząbków czosnku, sól, pieprz, oregano, paprykę słodką i ostrą i mieszam porządnie

wyciągam ciasto, smaruję cienko sosem, nakładam dodatki (pieczarki zawsze lekko podduszam, cebulę daję w piórkach surową) posypuję startym serem i do pieca na jakieś 15 minut

resztę sosu podaję oczywiście do polania

CÓRY MOJE WSPANIAŁE :)

gosiowo  
Platynowy Forumoholik

Pomogła: 179 razy
Wysłany: 2004-10-12, 08:52 

Ciasto na pizze by kajaa6
50 dkg mąki
paczka drożdzy instant
6 łyżek oiliwy
łyżeczka (taka dobra łyżeczka) soli
szklanka letniej wody

ja to wrzucam do maszyny do chleba na program tylko do wyrabiania i wyrastania. ale jak nie miałam maszyny to mieszałam wszystko razem tylko drożdze najpierw z mąką. im dłużej wyrabiane tym lepsze. po dobrym wyrobieniu i wyrośnięciu ciasto jest takie elastyczne i prawie nie klei sie do rąk. i nie wałkuję go tylko naciągam rekami podsypując krupczatką!! pieke na blaszce tej co w piekarniku jest i jak robie calzone albo małe pizze to nie natłuszczam blachy tylko tez posypuję blache leciutko krupczatką.

gosiowo  
Platynowy Forumoholik

Pomogła: 179 razy
Wysłany: 2004-10-12, 09:11 

Foccacia by Gusiek
300 ml mąki (może być pszenna biała pomieszana z razową w dowolnych proporcjach, ale i sama pszenna też)
100 ml wody
2 łyzki oliwy
szczypta soli
szczypta cukru
większa ćwiartka dużych drożdży.

To jest taka na dwóch pasibrzuchów jak my

Dołek w mace, pokruszyć drożdże, zasypać cukrem (ciutką), zalać połową wody, niech zapracują, potem dodać resztę skałdników (sól rozpuścić w reszcie wody) wyrobić, niech rośnie w cieple przez pół godziny - godzinę. Uformować chlebek piec raczej w wysokiej temperaturze aż sie zrumieni. Można dodać posiekane oliwki do ciasta, albo podsmażoną cebulkę, albo co komu przyjdzie do głowy.

A podawać z oliwą z oliwek do maczania obowiązkowo. Do oliwy wsypać zioła - bazylię i oregano musowo, czosnku ząbek wetrzeć i maczać, maczać, maczać. Gorgonzolą i oliwkami zagryzać, popijać czerwonym wytrawnym i to w krótkim czasie doprowadzi do orgazmu...

Kocham foccacie!!!

anya  
Platynowy Forumoholik

BMI: 150
Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2007-07-12, 23:50 

Drożdżówka cebulowa by pani od naczyń Tupperware :)

0,5 kg mąki
łyżeczka soli
0,5 l kwaśnej śmietany
4 jaja
250 ml ciepłej wody
0,75 kostki drożdży
3 łyżki oleju
łyżeczka cukru
0,5 kg boczku
0,5 kg cebuli (około 4 cebul)

Drożdże wrzucamy do ciepłej wody, dodać cukier i roztrzepujemy. Wlewamy to do przesianej mąki, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, wkładając miskę z ciastem do ciepłej wody (kobieta od Tupperware tak robiła z tymi swoimi miskami ;) ). Boczek i cebule pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Po ostudzeniu dodajemy śmietanę i jaja i mieszamy wszystko razem, przyprawiamy pieprzem do smaku.
Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wylać farsz. Piec 20 minut w 180 stopniach.

Proste i bardzo dobre :)
Można oczywiście dowolnie modyfikować ale wtedy wyjdzie jak pizza ;)

ps. nie wiem czy dobre miejsce znalazłam na ten przepis :niepewny:

Marchewunia  
Platynowy Forumoholik
kuranarozdrożu

Pomogła: 101 razy
Wysłany: 2007-09-17, 16:00 

Grande Pizza (z gazety Men's Health)

(na 2 pizze)

Ciasto::450g mąki, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta cukru, 35g drożdży, 1 i 1/2 łyżki oliwy, 1 i 1/3 szklanki wody

Rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, dodać odrobinę wody, wymieszać, zostawić, żeby ruszyły.
Do miski przesiać mąkę, sól i dolać drożdże. Wymieszać składniki, dolać oliwy, letniej wody i zagniatać aż będzie zwarta masa.
Następnie na stolnicy rozgniatać ciasto, skłądać je na pół i znowu rozgniatać i tak na okrągło przez 8 min :d , aż będzie elastyczne i bez grudek.
Uformować z ciasta kulę, posmarować oliwą i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 min.

Piec 15-20 min.

Ciasto jest przepyszne, rośnie w oczach :d , ja zrobiłąm z kg mąki 2 pizze więc na grubym spodzie, a następnym razem zrobię na cienkim.
Dodatki wg uznania, nie chciało mi się przepisywać :P

Odpowiedz do tematu