Wczoraj zrobiłem (strałaem się) placki szklanak mąki razowej 2000, 1/3 szkalnki płatków żytnich, kefir, białko jajak, szynka, papryka, szczypior i bazylia i nie mogłem ich przewrócić na drugą stronę bo sie "łamały". na dole już sie przypalały a odwrócić nie mogłem. mam dobra patelnię teflonową i szweroką łopatkę do odwracania i miąłem problemy. placki sie połamały i zjadł je pies. Może cos robię nie tak.
dziękuję za szybką odpowiedz. nie jestem fundamentalistą i czasami robię cos co odbiega od zasad mm bo mam ochote na inne danie. poza tym co to znaczy ze przepisy przedstawiacie w obrazkach. ;-) I jednak miło by było gdyby ktoś napisął co robię źle technicznie a nie w doborze składników. po prostu jestem facetem i składniki potrafie kupic gorzej z technicznymi umiejętnośicami w pomiszczeniu z kuchenką. ;-)
Pomogła: 72 razy Dołączyła: 02 Sie 2004 Posty: 29067 Skąd: podwawa
Wysłany: 2005-11-15, 13:15
bergger napisał/a:
co to znaczy ze przepisy przedstawiacie w obrazkach. ;-)
bergger, wejdz sobie do dzialu PRZEPISY ZGODNE Z METODĄ i przejrzyj posty, bedziesz wiedzial o co chodzi
_________________ You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe.
You take the red pill, you stay in Wonderland and I’ll show you how deep the rabbit hole goes
Pomogła: 187 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Sie 2004 Posty: 83773 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2005-11-15, 13:47
bergger napisał/a:
nie jestem fundamentalistą
a ten dzial jest dla takich przeznaczony i zawiera przepisy zgodne z metoda co jest umieszczone w nazwie dzialu
bergger napisał/a:
poza tym co to znaczy ze przepisy przedstawiacie w obrazkach
to znaczy ze jesli gotujemy cos to robimy do tego zdjecia i zakladamy osobny watek
jesli chcemy sie tylko podzielic przepisem wpisujemy go do Poczekalni aby zyskac akceptacje eksperta ktory przeniesie go odpowiedniego watku
bergger napisał/a:
I jednak miło by było gdyby ktoś napisął co robię źle technicznie a nie w doborze składników. po prostu jestem facetem i składniki potrafie kupic gorzej z technicznymi umiejętnośicami w pomiszczeniu z kuchenką. ;-)
tak jak juz napisala Ci silver bez podania proporcji i na przyklad czasu gotowania nikt Ci nie poradzi bo nie wie tak jak i Ty w czym moze tkwic blad
witam na forum i zapraszam do dzialu Pierwsze Kroki gdzie zapoznac sie mozesz z panujacymi tu zasadami
BTW pytanie tego typu co Twoje jesli juz uscislisz moze byc zadane w wielu miejscach tak naprawde
na przyklad w Szatni DZ
watku z poradami czysto kulinarnymi a nie odnoszacymi do MM nie mamy
za to mamy dzial Gotujacych Inaczej w ktorym piszemy o gotowaniu nie zwiazanym z MM
uff
_________________ Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
Na MM od: III. 2004
Aktualnie stosuje DZ: NIE Pomogła: 47 razy Wiek: 33 Dołączyła: 02 Sie 2004 Posty: 13992
Wysłany: 2005-11-15, 15:55
sd_silver napisał/a:
Bergger takie placki nie sa mm- połaczenie tłuszczu (jajka, szynka) z węglowodanami (mąka, płatki).
Ale w tym przepisie jest bialko jaja, a nie cale jajo, wiec z tluszczy pozostaje tylko szynka. A jesli jest to chuda szynka z piersi indyka to przeciez moze byc. Zwlaszcza w II fazie.
Pomogła: 187 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Sie 2004 Posty: 83773 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2005-11-15, 20:24
to wiele wyjasnia czemu przy takiej ilosci skladnikow nie mozna ich przewrocic
nie ma spoiwa - tluszczu
to moja sugestia
BTW platkow nie poddajemy obrobce termicznej
no chyba ze od wielkiego swieta
_________________ Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum