Potrzebne składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (ja zmieliłam 25 dag wołowiny i 25 dag piersi z kurczaka)
1 czerwona cebula posiekana w drobną kostkę
1 surowe jajko
2 jajka na twardo pokrojone na ćwiartki
80 g startego sera żółtego (w oryginale parmezan)
garść posiekanej natki pietruszki
w oryginale jeszcze garść posiekanej bazylii (ja nie dałam, bo nie przepadam)
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Sos pomidorowy:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
425 koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
sól, pieprz
1. 2 jajka gotujemy na twardo.
W dużej misce mieszamy mięso mielone, cebulę i jajko. Dodajemy szczyptę posiekanej pietruszki, sól i pieprz i jeszcze raz bardzo dobrze mieszamy.
2. Kładziemy mięso na desce i rozpłaszczamy, żeby miało grubość 2 cm. Zeby się nie przykleiło do deski, posmarowałam ją wodą.
3. Na środku kładziemy jajka pokrojone na ćwiartki, pół garści posiekanej natki pietruszki (w oryginale jeszcze pół garści posiekanej bazylii)
4. Nasz farsz posypujemy jeszcze serem żółtym
5. Teraz moczymy palce w wodzie i składamy delikatnie boki do środka, zlepiamy całość dokładnie.
6. Rozgrzewamy na patelni 4 łyżki oliwy, przekładamy polpettone i smażymy, po 1,5 minuty z każdej strony (boki także)
7. Do rondelka, lub drugiej patelni wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, 1/2 szklanki wody, liść laurowy, sól, pieprz. Smażymy ze 4 minuty, następnie wyłączamy ogień i wlewamy jeszcze 1/2 szklanki wody.
8. Na patelnię, na której smażyło się polpettone, wlewamy sos. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 30 minut
9. Po uduszeniu, całość posypujemy posiekaną natką
10. Kroimy w plastry i zajadamy. Ja do tego zrobiłam anielską sałatkę Angeli_rt
Przpepis jest autorstwa Pascala i pochodzi ze strony:
http://poprostugotuj.onet...azka/itemid307/