Forum Zuzla
Forum Zuzla Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj [ Osób ]  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  PortalPortal

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Zuzel
2006-06-19, 18:31
Przepisy na dziurawą kieszeń
Autor Wiadomość
Avalonne  
Brązowy Forumoholik
mama dwóch urwisów :)

Na MM od: luty 2006
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2006-06-18, 21:55 Przepisy na dziurawą kieszeń

Witajcie. ;) Z MM zetknęłam się w lutym tego roku i zaczęłam stosować , choć na początku ostrożnie :hyhy: Kiedy jednak zgubiłam 10 kg, stwierdziłam, że jest to świetny sposób żywienia. Od pewnego czasu staram się jeść tylko mm, ale niestety nie zawsze mam środki na zakup produktów, żeby gotowac w sposób urozmaicony. :( Najczęściej już początkiem miesiąca zostaje mi do następnego "pierwszego" dwieście, góra trzysta złotych. :szok: I jak tu wyżyć i ugotować dla siebie, męża i dziecka? a tylko ja jem mm, więc im gotuję co innego. to nie lada problem za takie pieniądze przez caly miesiąc jeść wartościowe posiłki, zwłaszcza, gdy najtańsze - ziemniaki, marchewka odpadają... :hyhy: Pomyślałam sobie, że w tym temacie można by bylo zamieszczać przepisy możliwie jak najtańsze - myślę, że niejedna osoba boryka się z takim problemem jak ja. Co wy na to? Czy zainteresuje was ten temat? :)

Avalonne  
Brązowy Forumoholik

Wysłany: 2006-06-18, 22:01 

Może na początek prosty przepis :) :
Żurek na zakwasie z płatków owsianych:
3 szkl płatków owsianych
3 szkl. wody
przyprawy (liść laurowy, bazylia, oregano curry bez glutaminianu, zioła prowansalskie, imbir)
kilka grzybków
2 łyżki pokruszonego twarogu
koperek
odrobina czerstwego chleba mm
3 szklanki płatków owsianych zmielić w młynku do kawy i zalać 3 szklankami wody. Odstawić na tydzień do zakiśnięcia. Ugotować wodę z przyprawami (liść laurowy, bazylia, oregano curry bez glutaminianu, zioła prowansalskie, imbir) i grzybami (odrobinę), wlać tyle zakwasu, żeby było dobre na kwaśność. Łyżkę mąki pszennej 1850 rozetrzeć z jogurtem naturalnym i zagęścić. Nalać do talerza, następnie do żurku pokruszyć twaróg chudy, posypac koperkiem i ew. kawałeczkami czerstwego chleba mm. Zjadać z niewielką ilością chlebka mm i surowymi warzywami. :)

Allemorie  
Brązowy Forumoholik
serowy potwór

Na MM od: maj 06r
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Wysłany: 2006-06-19, 19:55 

Pomysł z tematem super :hurra: :bra: Napewno sie przyda (przynajmniej mi :P )
Zurek na zakwasie z owsianych wydaje sie smaczny tylko szkoda ze trzeba je az tak długo kisic bo predzej je zjem niż postoją tydzien w tej wodzie... :hyhy: ;)

Avalonne  
Brązowy Forumoholik

Wysłany: 2006-06-19, 20:15 

Allemorie , robisz zakwas, czekasz tydzień, a potem codziennie możesz robić żurek :hyhy: tylko po odlaniu zakwasu do garnka musisz dosypać odrobinę mąki z płatków i dolać trochę wody. Robisz to wieczorem, a na drugi dzień zakwas znowu możesz zużyć. :D
Jeśli masz jakiś fajny tani przepis, to podziel się :D

Allemorie  
Brązowy Forumoholik
serowy potwór

Wysłany: 2006-06-19, 20:18 

Oj teraz chyba sie nie podziele... :P Ja to jestem bardziej taki pasożyt :rotfl: Czekam aż ktoś jakiś wymyśli i robie :hyhy: Ale obiecuje sie o jakiś postarać i wspomóc ten wątek ;) :)

talut  
Platynowy Forumoholik

Pomogła: 92 razy
Wysłany: 2006-06-19, 20:23 

talut robi studencko :P
czyli gdy mam krótką przerwe między wykładami a na obiad czas ;)
pół selera trę na tarce o dużych oczkach, duszę chwilę na patelni, na kapce oliwy(podlewam tez odrobiną wody)
na uduszonego wylewam trzy rozbełtane jajka, wrzucam ser żółty(jak jest) smażę, posypujemy szczypiorkiem, jak jajka się zetną na wierzchu układam sobie plasterki pomidora :)

Avalonne  
Brązowy Forumoholik

Wysłany: 2006-06-19, 21:53 

talut, fajny przepis. Ja też często robię omlety z tego, co mam w domu, a że to posiłek tłuszczowy i raczej obiadowy, to daję do niego jakieś resztki mięsne i warzywa jakie popadnie. Czasem do jajek daję jeszcze odrobinę śmietany, wtedy omlet jest bardziej puszysty :)

Avalonne  
Brązowy Forumoholik

Wysłany: 2006-06-20, 09:39 

Jeśli tu zagląda któraś z ekspertek, to bardzo proszę o korektę podawanych przepisów od czasu do czasu :)

Allemorie  
Brązowy Forumoholik
serowy potwór

Wysłany: 2006-06-20, 15:47 

A ja własnie zjadłam tego omleta i moge z czystym sumieniem polecic go każdemu :hurra: był pyyyyyyyszny :D
Ja miałam małe problemy z przewróceniem tego cuda na druga strone bo sie rozwalał ale może dlatego ze nie dodałam sera :) Ale nawet w kawałkach był :ok:

Avalonne  
Brązowy Forumoholik

Wysłany: 2006-06-20, 16:40 

Allemorie, to nie przewracaj go na drugą stronę !!! ja nigdy nie przewracam - smażęna patelni teflonowej i przykrywam pokrywką. Po minucie zmniejszam "gaz" (bomam kuchnię elektryczną :hyhy: ) i czekam aż się zetnie z wierzchu. A jak już musisz przewrócić, to najlepiej zsunąć go łopatką na talerz i z talerza przełożyć z powrotem na patelnie - tak też robiłam i omlet dochodzi w całości :D

anik  
MODERATOR
Trafiłam obok? Tam był mój cel.

Pomogła: 121 razy
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 2006-06-20, 16:59 

ja przewracam omlety deseczka drewniania, jesli robie omlet zwykly z ziolami itp zawsze udalo mi sie go przerwocic na 2 strone bez rozwalania, gorzej jesli mieszam jajka z warzywami i to wklewam na patelnie ;) zawsze mi sie rozwali :66: dlatego staram sie dawac farsz do srodka po zrobioeniu omleta :66:

z dan tanich o tej proze roku polecam goraco mloda kapuche :) do wszystkiego :66:

Jaka Cię dzisiaj wita świnka ? | Jak sie nie zgubic na 66 metrach ?

Allemorie  
Brązowy Forumoholik
serowy potwór

Wysłany: 2006-06-20, 18:11 

Avalonne napisał/a:
Allemorie, to nie przewracaj go na drugą stronę !!! ja nigdy nie przewracam - smażęna patelni teflonowej i przykrywam pokrywką. Po minucie zmniejszam "gaz" (bomam kuchnię elektryczną ) i czekam aż się zetnie z wierzchu.

też smaże na teflonowej ale z selera i jaj zrobiła sie dosyć gruba warstwa wiec wolałam miec pewnosc ze nie zjem surowych jajek :hyhy:
Avalonne napisał/a:
A jak już musisz przewrócić, to najlepiej zsunąć go łopatką na talerz i z talerza przełożyć z powrotem na patelnie - tak też robiłam i omlet dochodzi w całości

a na to nie wpadłam :bra: ale dzieki za rade :)

Avalonne  
Brązowy Forumoholik

Wysłany: 2006-06-20, 23:12 

Allemorie napisał/a:
też smaże na teflonowej ale z selera i jaj zrobiła sie dosyć gruba warstwa wiec wolałam miec pewnosc ze nie zjem surowych jajek :hyhy:

Bez obaw :D , jak z wierzchu na środku się jajka zetną, to na pewno w środku omlet jest dobry - spróbuj, a zobaczysz :) ja tak robię prawie zawsze i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się zjeść surowych jajek ;) Nawet mężowi smażyłam omlet z wszystkim, co było w lodówce :hyhy: , wyszedł bardzo wysoki, ale nie przekręcałam go - czekałam, aż się z wierzchu zetnie - i wydzedł dobry :rotfl:

Avalonne  
Brązowy Forumoholik

Wysłany: 2006-06-20, 23:18 

anik, :) kapucha jest ok . A masz jakiś szybki przepisik ;)

Avalonne  
Brązowy Forumoholik

Wysłany: 2006-06-20, 23:21 

anik napisał/a:
gorzej jesli mieszam jajka z warzywami i to wklewam na patelnie ;) zawsze mi sie rozwali :66: dlatego staram sie dawac farsz do srodka po zrobioeniu omleta :66:

:) A próbowałaś smażyć ten omlet na wolnym ogniu, póki się góra nie zetnie? To trwa jakieś 5 minut, ale zawsze jest w środku wypieczony :) Chyba, że robisz omlet al dente :rotfl:

Odpowiedz do tematu