Forum Zuzla
Forum Zuzla Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj [ Osób ]  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  PortalPortal

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulamin wzorowej MMki
Autor Wiadomość
Gusiek  
Mrągowska Bździągwa

Na MM od: czasu do czasu
BMI: 22,3
Pomogła: 748 razy
  Wysłany: 2005-06-29, 16:32 Regulamin wzorowej MMki

REGULAMIN

do programu moga przystapic osoby z nadwaga lub dazace do obnizenia wagi mieszczacej sie w normie
dolna granica normy to BMI 18,5
tu mozna je policzyc

1,25 -> program specjalny: menu bez dżemu, owoców (ewentualnie grejpfrut przed śniadaniem oraz woda z sokiem z cytryny), fruktozy, słodzików syntetycznych i bez kawy kofeinowej
śniadanie - płatki (100g) z jogo/mlekiem/jogobellą lub chleb MM ( max 100g) z dodatkami bez tluszczu (twaróg, tuńczyk, pasta ze strączków, etc.) - , granulat sojowy, warzywa mile widziane. obiady - bez znaczenia, ważne żeby byly warzywa i bialko. Jeśli ser, to jako danie główne (max 100 - 120g), nie deser czy dodatek.
kolacje - chude ryby/drób z warzywami lub soczewica z
warzywami, kasza jeczmienna/makaron/ryż (max. 100 gr suchego produktu) z warzywami; ewentualnie kawalek tlustej ryby również z warzywami.
- posiłki jedzone są do 19-20; właściwe przerwy między nimi zachowane;
- conajmniej 1 posilek tluszczowy i węglowodanowy dziennie,
- 3-4 posilki dziennie
- kawa bezkofeinowa z mlekiem tylko do węgli (nie pomiędzy posiłkami).

Uwaga => muffiny, racuchy, nalesniki normalne i amerykanskie, pizzetki ale tylko na sniadanie i tylko z duza iloscia warzyw

Nie nadużywamy majonezu, bardzo tlustych mięs. Smażenie dopuszczalne we wszystkich posilkach poza kolacją. Bez deserów.

1,00 -> 100% MM: 1 owoc rano, przerwa przed śniadaniem zachowana, ewentualnie jako dodatek do sniadania owoce niefermentujące o IG do 25; dalej: 2 posiłki WW, 1 TŁ lub odwrotnie; bez deserów tłuszczowych, bez ciasta MM, bez czekolady, bez tłustych kolacji; bez posiłków po 20, dopuszczalna lampka wina i kawa kofeinowa do sniadania. Kawa bezkofeinowa (czarna) pomiędzy posiłkami z zachowaniem odstępow, ale bez mleka, ew. 1 kawa kofeinowa z mlekiem, tylko do śniadania.

tluste kolacje to wszedzie kolacje w ktorych jest tluszcz nasycony (tluste miesa w tym ciemne z kurczaka, jaja, sery itp.) Ryby mogą być.

0,75 -> posiłki jak w 1 pkt. + wiecej niż 1 owoc rano deser, sery, czekolada do 4 kostek, tłusta kolacja ok. 19, ostatni posiłek (WW albo chudy TŁ. ) do 21; pół butelki wina.

0,5 -> Owoc nie na czczo lub po poludniu, fistaszki lub inee orzechy M&M (ale do posiłku i zagryzione warzywami); danie odbiegające lekko od MM (zupa gotowana z marchewka, ale zjedzona bez, zdrapana panierka z kotleta, surówka w lokalu z nie-wiadomo-czym)
- 1 odstępstwo tego typu w ciągu dnia; za duże przerwy w ciągu dnia (więcej niz 5 godz.);

0,25 -> za małe przerwy miedzy posiłkami lub 1 danie niezgodne z metodą lub 2 drobne wykroczenia wymienione wyżej;

0 -> 2-3 drobne wykroczenia w ciągu dnia; brak podanego menu w danym dniu; wielkie obżarstwo

martasi  
I'm a bitch, I'm a lover

Na MM od: na sportowej ;)
BMI: 21,8
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 50 razy
Wysłany: 2006-03-27, 12:57 

Napisze to tutaj, bo juz nie wiem gdzie :znudzony:

Po pierwsze: przeczytajcie regulamin. Nie zawsze jak ekspert napisze menu OK to znaczy, ze jest OK wg. WzMM. Pamietajcie tu walczymy o tytul Wzorowej.

Po drugie: nie piszemy 2 razy menu na jeden dzien , a jesli cos sis zmienilo piszemy np. uwaga zmiana.

Po trzecie: nie piszemy menu z niedzieli, poniedzialku itp. Nie zawsze mam przed soba kalendarz :kwasny: Idealnie byloby pisac date, albo dzis, wczoraj, jutro. Wtedy patrze na date postu i juz wiem.

Po czwarte: zasady dotyczace zmian w menu. Nie piszemy zmienilam kolacje albo do obiadu dodalam orzeszki czy co tam jest innego, bo niestety bardzo mi przykro ale nie bede wracac iles postow wstecz w DZ, zeby sprawdzac co tam bylo. Co za tym idzie piszemy cale menu od nowa zaznaczajac, ze to zmiana. Dodam jeszcze, ze zwykle jak sa tak wpisywane zmiany to wybieram wariant najgorszy, wiec w Waszym interesie jest pisac nowe, poprawione menu jeszcze raz.

Uwagi dodatkowe:
- menu niepelne, albo bez godzin nie sa brane pod uwage
- piszcie co wchodzi w sklad potrawy, bo nie znam wszystkich przepisow na forum i niestety nie mam czasu ich szukac, zeby sprawdzic.

Dziekuje za uwage :rotfl:

What is a calorie? Calories are the little bastards that get into your wardrobe at night and sew your clothes tighter...
Ostatnio zmieniony przez martasi 2006-04-04, 13:06, w całości zmieniany 1 raz  

martasi  
I'm a bitch, I'm a lover

Wysłany: 2006-03-29, 08:23 

Uwagi dotyczace formatu wpisywanego menu.

Menu wpisywane w sposob pokazany ponizej nie beda brane pod uwage:

Dzis moje menu to 6-platki z mlekiem, 10-kefir i pomidor, 14-losos w galarecie i pomidor. Losos niestety mial w skladzie groszek i marchewke gotowana ,wiec wiem, ze nie bardzo byl OK. 18-zupa szczawiowa jak mi sie zechce zrobic. I na jutro od razu podam 6-muffinka i mleko, 10-2 muffinki i kefir. Wiem, ze bez warzyw, ale dla mnie warzywa do muffinek to przestepstwo, 14-salatka z brokula, pieczarek, pomidora i jajek z kieleckim, 18-salatka z surowizny z zoltym serem i oliwa z oliwek.

Prawidlowo wpisane menu wyglada tak:

Dzis moje menu to
6 - platki z mlekiem
10 - kefir i pomidor
14 - losos w galarecie i pomidor. Losos niestety mial w skladzie groszek i marchewke gotowana ,wiec wiem, ze nie bardzo byl OK.
18 - zupa szczawiowa jak mi sie zechce zrobic.

I na jutro od razu podam
6 - muffinka i mleko
10 - 2 muffinki i kefir. Wiem, ze bez warzyw, ale dla mnie warzywa do muffinek to przestepstwo
14 - salatka z brokula, pieczarek, pomidora i jajek z kieleckim
18 - salatka z surowizny z zoltym serem i oliwa z oliwek.

Oczywiscie wszystkie udognienia typu pogrubienia, podkreslenia i inne takie, uzyte w celu uczynienia menu bardziej czytelnym sa mile widziane :)

What is a calorie? Calories are the little bastards that get into your wardrobe at night and sew your clothes tighter...

martasi  
I'm a bitch, I'm a lover

Wysłany: 2006-03-31, 08:54 

Do regulaminu dodalam informacje dotyczace kawy kofeinowej i bez. Radze przeczytac ;)

martasi  
I'm a bitch, I'm a lover

Wysłany: 2006-09-21, 12:39 

UWAGA!

Dobre wiesci dla cwiczacych wieczorem

Otoz po uzgodnieniu z Zuzelkiem zatwierdzamy zjedzenie (nie pozniej niz o 21:00) chudego bialka + warzywa po treningach konczacych sie po godzinie 20:00. Trening taki musi byc wpisany w menu ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi