Forum Zuzla
Forum Zuzla Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj [ Osób ]  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  PortalPortal

Poprzedni temat «» Następny temat
Różne
Autor Wiadomość
gosiowo  
Platynowy Forumoholik

Pomogła: 179 razy
Wysłany: 2004-11-04, 11:18 Różne

CHLEBEK PITTA

S k ł a d n i k i :
0,5 kg mąki, 1/2 paczki drożdży instant instant
(lub zaczyn: 2 dag drożdży, łyżka cukru,
kilka łyżek mleka),
łyżeczka soli, tyle ciepłej wody, by otrzymać niezbyt twarde ciasto, 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki cukru,
łyżeczka soli, oliwa do smarowania blachy

Jeśli drożdże zwykłe, to robimy zaczyn - drożdże mieszamy z cukrem, kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce - po ok. 20 min. Jeśli podwoi swoją objętość i zacznie się lekko ruszać, znak iż jest gotowy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn lub drożdże instant i resztę pozostałych składnikow i ok. szkl. wody, i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy ostatecznie tyle wody, by otrzymać elastyczne, miękkie ciasto. Kiedy ciasto jest błyszczące i bardzo gładkie, wyjmujemy je z miski, miskę nacieramy oliwą i ponownie do niej wkładamy ciasto, a całość wkładamy do dużej torby foliowej i szczelnie ją zamykamy.

Ciasto odstawiamy na 2 godz. w ciepłe miejsce. Potem ciasto dzielimy na ok. 12 porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm - nie powinien być cienki, bo chlebki będą się palić podczas pieczenia. Placki odkładamy na bok do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 st.C. Kiedy placki podrosną, do piekarnika wkładamy blachę na 3-4 min. - powinna być mocno nagrzana. Wyjętą blachę spryskujemy oliwą i kładziemy na niej chlebki i smarujemy wodą.

Chlebki piec ok. 5-6 min. - powinny mocno urosnąć i być lekko złociste - podczas pieczenia trzeba je sprawdzać co chwilę, bo się naprawdę szybko pieką.

Nicolina  
Platynowy Forumoholik
KOBIETAPRACUJACA :D

BMI: 24
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 45 razy
Wysłany: 2005-02-05, 23:51 

Pita II
1 łyżka świeżych drożdży
1/4 łyżeczki cukru
ok. 1 i 1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju jadalnego
3/4 łyżeczki soli
3 szklanki mąki
olej lub masło do wysmarowania blachy

Zrobić rozczyn z drożdży, cukru i 1/4 szkl wody, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiać 2 i 1/2 szklanki mąki z solą. Wymieszać drożdże z resztą wody, wlewać powoli do mąki, dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę, wyrabiać ok. 10 min aż będzie lśniące i gładkie, w miarę potrzeby podsypując mąką. Uformować kulę, włożyć do miski wysmarowanej tłuszczem, przewrócić tak by całe ciasto było cienko pokryte tłuszczem. Dać wyrosnąc w ciepłym miejscu ok. 1,5-2 godz. Podzielić na 4 kule, przykryć i odstawić na pół godziny.
Rozwałkować na placki ok. cm grubości, kłaść po dwa na natłuszczoną blachę, przykryć i dać rosnąć przez pół godziny.
Piec w mocno rozgrzanym piekarniku (250 C) ok. 8 min. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast zawinąć w folię, aby nie dopuścić do powstania chrupiącej skórki.
Upieczoną pitę można mrozić i podgrzewać nie rozmrożoną w nagrzanym piekarniku ok 10 min.

Nicolina  
Platynowy Forumoholik
KOBIETAPRACUJACA :D

BMI: 24
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 45 razy
Wysłany: 2005-02-05, 23:54 INDYJSKI CHLEBEK NAN

INDYJSKI CHLEBEK NAN

2 szkl mąki
1 łyżeczka cukru
5 łyżeczek jogurtu lub zsiadłego mleka
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki sody
2 jaja
1 łyżka świeżych drożdży
5 łyżek mleka

Jogurt lekko podgrzać, dodać mleko, sodę, roztrzepane jaja i stopione masło. Przesiać mąkę wymieszaną z solą, dodać cukier i połączyć z bebłem jogurtowym. Dodać drożdże, wyrabiać ciasto podsypując mąką aż będzie gładkie, ok. 10 min.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 2 godziny. Z wyrośniętego ciasta formować duże kule, rozpłaszczyć i delikatnie rozciągnąć na duże placki. Ukłądać placki polane mlekiem na folię/blachę wysmarowaną masłem. Piec w rozgrzanym piekarniku (190 C) ok. 15 minut, aż będą jasnozłote. Podawać na gorąco do potraw kuchni indyjskiej.

Nigra  
MODERATOR
czupiradło warszawskie

Pomogła: 113 razy
Wysłany: 2005-03-07, 09:57 

Foccacia by Gusiek

300 ml mąki (może być pszenna biała pomieszana z razową w dowolnych proporcjach, ale i sama pszenna też)
100 ml wody
2 łyzki oliwy
szczypta soli
szczypta cukru
większa polowka dużych drożdży (duza 10, czyli 5-6).

To jest taka na dwóch pasibrzuchów jak my

Dołek w mace, pokruszyć drożdże, zasypać cukrem (ciutką), zalać połową wody, niech zapracują, potem dodać resztę skałdników (sól rozpuścić w reszcie wody) wyrobić, niech rośnie w cieple przez pół godziny - godzinę. Uformować chlebek piec raczej w wysokiej temperaturze aż sie zrumieni. Można dodać posiekane oliwki do ciasta, albo podsmażoną cebulkę, albo co komu przyjdzie do głowy.

A podawać z oliwą z oliwek do maczania obowiązkowo. Do oliwy wsypać zioła - bazylię i oregano musowo, czosnku ząbek wetrzeć i maczać, maczać, maczać. Gorgonzolą i oliwkami zagryzać, popijać czerwonym wytrawnym i to w krótkim czasie doprowadzi do orgazmu...
z którymi muszę przebywać na tym świecie...

alusmi  
Platynowy Forumoholik

Pomogła: 72 razy
Wysłany: 2005-10-22, 17:53 

Cebulaczki

Przepisane z „Ciasta i ciasteczka na ostro” nieco zmienione.

Ciasto:
2 szkl. mąki
pół szkl. mleka
3 dag drożdży (lub opakowanie suchych)
żółtko
2 łyżki masła
Sól

Nadzienie:
2 cebule
łyżka masła
sól, pieprz

Mąkę wysypać na stolnicę. Masło rozpuścić w rondelku. Drożdże rozrobić z mlekiem i wlać do mąki. Dodać stopione masło, sól i żółtko. Zagnieść i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Ja zrobiłam tak, iż składniki ciasta wrzuciłam do robota i ciasto po chwili było wyrobione.

Cebule obrać, pokroić w plasterki, zeszklić na maśle, przyprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, wykrawać szklanką krążki. Na środku każdego położyć trochę przygotowanej cebuli, po czym zwinąć tak, aby powstał rożek; bardzo dokładnie zlepić brzegi. Cebulaczki ułożyć na papierze do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika
(180 st. C) i piec ok. 20 minut. W przepisie cebulaczki posypuje się startym serem i posypuje papryką w proszku.

jo_lina  
Platynowy Forumoholik
czary mary :66:

Pomogła: 38 razy
Wysłany: 2005-10-26, 16:53 

Podobne aczkolwiek troche inne :)

Cebulaki drożdżowe

Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki
½ szklanki mleka
2,5 dag drożdży
1 żółtko
2 łyżki masła
4 łyżki margaryny
szczypta soli
5 dag ostrego sera żółtego
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki słodkiej papryki

Nadzienie:

20 dag cebuli
łyżka masła
sól, pieprz

1. Letnie mleko mieszamy z drożdżami, wlewamy na przesiana mąkę, dodajemy żółtko, stopione masło i sól. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia,

2. Cebule obieramy, kroimy w plastry i szklimy na maśle (ja daje około pół kg cebuli i masła tez wychodzi mi więcej niż łyżka, cebulę doprowadzam do zezłocenia ;) ), posypujemy solą i pieprzem do smaku.

3. Ciasto wałkujemy na cienki placek, następnie kroimy kwadraty o boku 5-6 cm. Na każdym kwadracie kładziemy trochę nadzienia cebulowego, po czym ciasto składamy, nakładając przeciwlegle rogi kwadratu jeden na drugi.

4. W rondelku stopić 3 łyżki margaryny (ja dałam masło i nie aż tyle). Blachę wysmarować margaryną i posypać bułką (ja wyłożyłam pergaminem i darowałam sobie tłuszcz i margarynę).
Układamy cebulaki na blaszce, smarujemy je margaryną/masłem, posypujemy startym serem i papryką. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni (ja piekłam około 10 minut w termoobiegu).

alusmi  
Platynowy Forumoholik

Pomogła: 72 razy
Wysłany: 2006-11-22, 18:13 

Placek na blasze
znany rowniez pod nazwa proziak, sodziak, podplomyk

zaczerpniete stad

1/2 kg maki
2 jogurty naturalne po 150 g
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka sody
szczypta cukru

w sporej misce wyrobic ciasto (nie ma potrzeby dosypywania maki ani podsypywania pozniej przy walkowaniu)
odstawic na 1/2 - 1 godzine przykryte sciereczka
podzielic na 4 czesci
rozwalkowac placki grubosci 0,7 - 1,0 cm
smazyc na suchej patelni posypanej maka po ok. 10 minut z kazdej strony (na malym ogniu)
po zdjeciu z patelni zawinac w sciereczke aby doszly
mozna naciac kieszonke i wypelnic farszem
podobno najlepsze gorace z samym maslem :)

w srodku kotlety warzywne (cukinia, pieczarki, por, marchewka, granulat sojowy i jajko),
pomidory, rukola, majonez i musztarda

Odpowiedz do tematu