|
SKLADNIKI KTÓRYCH NIE ZNAMY |
| Autor |
Wiadomość |
sanpja
Srebrny Forumoholik ciężarówka

Na MM od: 03,2005
Pomogła: 9 razy Wiek: 36 Dołączyła: 29 Sie 2006 Posty: 2391 Skąd: prawie Bieszczady
|
Wysłany: 2006-10-29, 13:15 | |
|
|
|
Ja właśnie znalazłam kabanosy które skład maja zadawalajacy chyba (mięso wieprzowe i E-301 i E250) Męzowi nie dam bo ma nadciśnienie ale sama moze od czasu do czasu mogłabym zjeść?
|
|
|
 |
Gusiek
Mrągowska Bździągwa

Na MM od: czasu do czasu
BMI: 22,3
Pomogła: 748 razy Wiek: 37 Dołączyła: 05 Sie 2004 Posty: 76801 Skąd: Default City/Mazury
|
Wysłany: 2006-10-29, 13:17 | |
|
|
|
sanpja, pytania w szatni
|
|
|
 |
Kasiula_
Złoty Forumoholik z depresji w euforię

Na MM od: małe wyjątki
BMI: 22,0
Aktualnie stosuje DZ: TAK
Pomogła: 15 razy Wiek: 33 Dołączyła: 26 Paź 2006 Posty: 5012 Skąd: Rybnik
|
|
|
|
 |
Zuzel
II faza

Na MM od: 01.2001
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 70 razy Wiek: 35 Dołączyła: 11 Lip 2004 Posty: 23173 Skąd: W-wa
|
Wysłany: 2006-11-13, 19:09 | |
|
|
|
Kasiula_, jęczmień moczy się przez kilka dni w źródlanej wodzie po czym w pomieszczeniach - słodowniach (na podłodze albo w specjalnych pojemnikach) przez następne kilkanaście dni – kiełkuje. Następnie słód suszy się w osobnych pomieszczeniach - suszarniach (kilns), nad aromatycznym dymem z palącego się torfu. Tak przygotowany jęczmień (malted barley) po oczyszczeniu, poddawany jest mieleniu i w kadzi poddany dokładnemu zmieszaniu z gorącą wodą. Wchodzi tym samym w fazę zacierania – uwalniają się zawarte w słodzie cukry.
to powinno wystarczyć
słód ma wysoki IG
|
| |
|
|
|
 |
Bibiba
Na MM od: 01.01.07
|
Wysłany: 2007-01-08, 08:56 | |
|
|
|
Moze ktoś wie co to jest karagen - jest w smietanie 18 łaciatej w kartoniku - no i nie wiem w związku z tym czy mozna ten karagen na MM
|
| |
|
|
|
 |
kashmeerka
Srebrny Forumoholik może chociaż do 55?

Na MM od: styczeń 2005
BMI: ok?
Pomogła: 16 razy Wiek: 36 Dołączyła: 31 Gru 2004 Posty: 4460 Skąd: podwawa
|
Wysłany: 2007-01-08, 21:19 | |
|
|
|
polirycynoleinian poliglicerolu w margarynie - co to za zwierze? pytałam w Szatni, ale tam nikt nie odpowiada a sprawa dość pilna, bo dziecko zaczęło żreżsamą margarynę zawierającą toto.... wolałabym mu nie zaszkodzić
ja margaryny nie jem, więc nie pytam, czy składnik jest mm, tylko czy nie szkodzi zdrowiu, bo nazywa się paskudnie
|
| |
|
|
|
 |
Renata P
Wiek: 33 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 9 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2007-08-23, 07:53 | |
|
|
|
wiecie cos na temat mleka kokosowego?
|
| |
|
|
|
 |
tyna

Na MM od: 20.IV.2007
BMI: 22
Pomogła: 3 razy Wiek: 28 Dołączyła: 01 Sty 2006 Posty: 155
|
Wysłany: 2007-10-08, 19:20 | |
|
|
|
| Bibiba napisał/a: | | co to jest karagen |
Ja tak ekspertka nie jestem ale cos mi sie chyba kiedys obilo o uszy, ze to jest naturalny zagestnik z alg morskich, ale glowy sobie za to uciac nie dam
A tak dla uściślenia, dla wszystkich, którzy nie wiedza co to pasternak<--- ziemniaki (dzisiaj sie dowidziałam, bo w przyprawie znalazłam i mnie sklonilo do poszukiwań w portalu grrr wysoki IG, a taka dobra przyprawa była
Ps. Mowa o pikantnej mieszance pieprzów firmy KOTANYI !!
|
_________________ Skutki piwska i grila trzeba odpokutowac /jusTYNKA |
| |
|
|
|
 |
justynamaczak
Na MM od: 15.01.2008
BMI: 26
|
Wysłany: 2008-02-17, 23:08 | |
|
|
|
Mam pytanie czy kuskus jest mm?
|
| |
|
|
|
 |
gosiowo
Platynowy Forumoholik

Pomogła: 179 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Sie 2004 Posty: 81513 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-02-18, 07:51 | |
|
|
|
na szybko odpowiedziałabym że nie
|
_________________ Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 |
| |
|
|
|
 |
ika

Na MM od: wiosna 2004
BMI: 21,5
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 19 Wrz 2004 Posty: 333 Skąd: Polska zachodnia
|
Wysłany: 2008-03-07, 12:40 | |
|
|
|
Słodkie desery dla osób na diecie
Jedna z tokijskich kawiarni wyspecjalizowała się w przygotowywaniu deserów, w których wykorzystywane są właściwości pewnej afrykańskiej rośliny â synsepala. Owoce tej rośliny sprawiają, że nawet kwaśne potrawy smakują słodko jak miód.
Synsepal słodki to krzew lub niewielkie drzewko, które rośnie w zachodniej Afryce. Jego owoce zawierają proteinę, tzw. mirakulinę, która oddziałuje na kubki smakowe, sprawiając, że wszystko staje się słodkie. Efekt ten trwa do około godziny. Można zjeść całą cytrynę i będzie smakowała słodko - zapewnia pracownik kawiarni.
Roślina znana jest od wieków, ale do tej pory jej owoce nie cieszyły się zbyt wielką popularnością, ponieważ bardzo szybko się psują. Japończycy opracowali jednak ostatnio metodę mrożenia tych owoców, zapewniając sobie ciągłość dostaw.
informacja dość stara http://www.rmf.fm/fakty/?...ptr=10&id=90377
ale na jej temat nic na forum nie znalazłam.
Wiem, wiem....od słodkiego trzeba odwyknąć  . Jestem właśnie na odwyku z nienajgorszym skutkiem
ale swoją drogą miło by było wciągnąć (od czasu do czasu) taki deserek na bazie np. ogórków kiszonych
Skoro kubki smakowe da się wyprowadzić w pole, to może i trzustka nie zareagowała by jakoś szczególnie perfidnie
|
| |
|
|
|
 |
agutek

Wiek: 40 Dołączyła: 11 Sie 2004 Posty: 139 Skąd: Warszawa/Bemowo
|
Wysłany: 2008-03-13, 14:15 | |
|
|
|
Ostatnio spotkałam się z informacją o szczególnie korzystnym działaniu dla zdrowia inuliny, która można dodawać do posiłków - to jest jakiś błonnik - tylko w kontekście diety zupełnie nie wiem czy można
|
| |
|
|
|
 |
tuśka
Srebrny Forumoholik piękna, seksowna i nieśmiertelna

Pomogła: 21 razy Wiek: 25 Dołączyła: 27 Lip 2008 Posty: 3918 Skąd: Essen/Elbląg
|
Wysłany: 2008-07-29, 23:41 | |
|
|
|
| tyna napisał/a: | | Bibiba napisał/a: | | co to jest karagen |
Ja tak ekspertka nie jestem ale cos mi sie chyba kiedys obilo o uszy, ze to jest naturalny zagestnik z alg morskich, ale glowy sobie za to uciac nie dam |
karagen (carrageenan, E-407) dobrze się obiło o te uszy , zagęstnik/stabilizator z krasnorostów, biopolimer, teoretycznie nieszkodliwy dla zdrowia, bo nie przyswajany przez organizm, teoretycznie - bo są badania, które wskazują na niekorzystny wpływ na błony śluzowe żołądka i jelit; producenci pakują toto w większość wędlin (daje efekt soczystości, umożliwia eleganckie plasterkowanie), pasztetów (poprawia smarowność), kiełbas, produktów mlecznych, żeby obniżyć zawartość tłuszczu (który zastępują wodą, bo karagen może jej sporo związać..);
jak się ma do MM to nie wiem, ale zawiera polisacharydy; przy czym jeśli produkt zawiera coś, co zawiera coś, co wyklucza go z MM, to już chyba pomału dochodzimy do absurdu (?), i tym sposobem można by wszystko wykluczyć, bo też nigdy nie można mieć pewności, że na opakowaniu jest wyszczególnione wszystko;
dodatkowo - wybieranie (jak ktoś wyżej sugerował) produktów bez E na etykiecie to też żadne rozwiązanie, bo producent może ich wcale nie umieścić, a użyć kosmicznych nazw chemicznych zamiast, poza tym całkowicie nieszkodliwe dodatki ( jak np. kwas octowy, mlekowy czy cytrynowy, nawet uzyskiwane syntetycznie) także mają swoje oznaczenia w tym systemie;
i jeszcze jedno - zgodnie z prawem UE producent nie musi dokładnie precyzować tzw. dodatków smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi (do 1% masy produktu) - więc i tak do końca nigdy nie będziemy wiedzieć, co jemy, jeśli jemy produkty przetworzone
| agutek napisał/a: | | Ostatnio spotkałam się z informacją o szczególnie korzystnym działaniu dla zdrowia inuliny, która można dodawać do posiłków - to jest jakiś błonnik - tylko w kontekście diety zupełnie nie wiem czy można |
ja to generalnie żaden ekspert od MM, ale z chemicznego punktu widzenia, a z takiego mogę się wypowiedzieć, to inulina do MM jak najbardziej; zresztą, co się będę produkować:
inulina
|
_________________ pokochaj śledzia
-------------
 |
| |
|
|
|
 |
makadamia
Na MM od: lipca' 09
BMI: 33,7
|
Wysłany: 2009-09-03, 20:11 | |
|
|
|
Xylitol - słodzik dodawany do past do zębów, i wszystkich gum do żucia "bez cukru" - spożywany przez dzieci w większych ilościach może powodować niedorozwój i/lub uszkozenie nerek
|
|
|
 |
xenonnn

Na MM od: 27.11.2009
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 02 Sty 2010 Posty: 313 Skąd: behind your screen
|
Wysłany: 2010-04-01, 07:22 | |
|
|
|
hhmmm tak z ciekawosci o tym xylitolu. Skad te wiesci o niedorozwoju.
Ja cokokolwiek czytalam o xylitolu to same pozytywy. Do tego jest to chyba jedyny naturalnego pochodzenia slod, np w finlandii pozyskuje sie go wylacznie z drewna brzozowego dlatego tez nazywaja to brzozowym cukrem. Nie widze nadmiernie wiele info o xylitolu na forum, albo byc moze wyszukiwarka mi szwankuje?
|
|
|
|
 |
|
|