W calej mojej diecie MM najwiecej klopotow prawiaja mi "zachcianki na cos slodkiego". (w moim przypadku jest to glowna przyczyna napadow bulimicznych

)
Mysle ze wiele z nas ma ten sam problem, dlatego moze warto byloby załozyc temat, w którym kazda z nas mogła by napisac, jak sama sobie radzi z napadami na slodkie. Wiele osob mogloby skorzystac z przedstawionych tutaj rad by pokonac tą swoja slabosc
A to moje rady, przeczytałam je na pewnej stronce i bardzo mi pomagaja:
dogadzaj sobie inaczej Pomyśl, jaki produkt nie zawierający cukrów prostych lubisz choć w połowie tak bardzo, jak słodycze? Kwaszone ogórki, oliwki? Kiedy następnym razem mózg da sygnał "jest źle, pora na czekoladę", zjedz lubianą przez siebie niesłodką przekąskę.
spaceruj i tańcz Gdy czujesz, że natychmiast musisz zjeść coś słodkiego, rusz przed siebie. Bez względu na pogodę, wyjdź na spacer, a jeśli to niemożliwe (np. jesteś w pracy), pochodź chwilę w tę i we wtę. W domu poskacz chwilę do muzyki. Zmusi to twoją wątrobę i mięśnie, by podzieliły się z tobą cukrem zmagazynowanym w nich postaci glikogenu. Twoje łaknące cukru komórki dostaną zastrzyk energii, a tobie minie chętka na łakocie.
poznawaj nowe smaki Kiedy człowiek czegoś sobie odmawia, ma pokusę, by jakoś wynagrodzić sobie to wyrzeczenie. Dlatego włącz do swego menu nowe (niskokaloryczne!) potrawy i przyprawy. Im więcej smaków zaserwujesz swemu podniebieniu, tym łatwiej zrezygnujesz ze słodyczy.
łykaj chrom Pierwiastek ten stabilizuje pracę trzustki i wyrównuje poziom glukozy we krwi, co pomaga okiełznać niepohamowany apetyt na słodkości. W aptece bez recepty dostaniesz np.: Bio-Chrom 30 19 zł/30 tabl.; Chrom organiczny 16 zł/30 tabl.; GTF Chrom Olimp 15 zł/60 kaps. Nie przekraczaj zaleconej dawki, a po miesiącu zażywania zrób sobie dłuższą przerwę, bo przedawkowanie chromu wpływa szkodliwie na szpik kostny.
I jeszcze jeden na koniec, gdy juz nic nie pomaga:
Duza szklanka wody z jeszcze wieksza iloscia cytryny
Ps. Podaje równiez stronke, ktora chyba jest niezlym uzupelnieniem ww tematu
http://samozdrowie.interi...s?inf=100019133