Forum Zuzla
Forum Zuzla Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj [ Osób ]  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  PortalPortal

Poprzedni temat «» Następny temat
Słodyczomania: wyzwól się z nałogu!
Autor Wiadomość
tyna  

Na MM od: 20.IV.2007
BMI: 22
Aktualnie stosuje DZ: TAK
Pomogła: 3 razy
  Wysłany: 2007-10-09, 11:18 Słodyczomania: wyzwól się z nałogu!

W calej mojej diecie MM najwiecej klopotow prawiaja mi "zachcianki na cos slodkiego". (w moim przypadku jest to glowna przyczyna napadow bulimicznych :zalamany: )
Mysle ze wiele z nas ma ten sam problem, dlatego moze warto byloby załozyc temat, w którym kazda z nas mogła by napisac, jak sama sobie radzi z napadami na slodkie. Wiele osob mogloby skorzystac z przedstawionych tutaj rad by pokonac tą swoja slabosc :hurra:

A to moje rady, przeczytałam je na pewnej stronce i bardzo mi pomagaja:

dogadzaj sobie inaczej Pomyśl, jaki produkt nie zawierający cukrów prostych lubisz choć w połowie tak bardzo, jak słodycze? Kwaszone ogórki, oliwki? Kiedy następnym razem mózg da sygnał "jest źle, pora na czekoladę", zjedz lubianą przez siebie niesłodką przekąskę.

spaceruj i tańcz
Gdy czujesz, że natychmiast musisz zjeść coś słodkiego, rusz przed siebie. Bez względu na pogodę, wyjdź na spacer, a jeśli to niemożliwe (np. jesteś w pracy), pochodź chwilę w tę i we wtę. W domu poskacz chwilę do muzyki. Zmusi to twoją wątrobę i mięśnie, by podzieliły się z tobą cukrem zmagazynowanym w nich postaci glikogenu. Twoje łaknące cukru komórki dostaną zastrzyk energii, a tobie minie chętka na łakocie.

poznawaj nowe smaki
Kiedy człowiek czegoś sobie odmawia, ma pokusę, by jakoś wynagrodzić sobie to wyrzeczenie. Dlatego włącz do swego menu nowe (niskokaloryczne!) potrawy i przyprawy. Im więcej smaków zaserwujesz swemu podniebieniu, tym łatwiej zrezygnujesz ze słodyczy.

łykaj chrom Pierwiastek ten stabilizuje pracę trzustki i wyrównuje poziom glukozy we krwi, co pomaga okiełznać niepohamowany apetyt na słodkości. W aptece bez recepty dostaniesz np.: Bio-Chrom 30 19 zł/30 tabl.; Chrom organiczny 16 zł/30 tabl.; GTF Chrom Olimp 15 zł/60 kaps. Nie przekraczaj zaleconej dawki, a po miesiącu zażywania zrób sobie dłuższą przerwę, bo przedawkowanie chromu wpływa szkodliwie na szpik kostny.

I jeszcze jeden na koniec, gdy juz nic nie pomaga:
Duza szklanka wody z jeszcze wieksza iloscia cytryny :)

Ps. Podaje równiez stronke, ktora chyba jest niezlym uzupelnieniem ww tematu :D http://samozdrowie.interi...s?inf=100019133

Strusiek  
Platynowy Forumoholik
...and my mind is on vacation

Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 95 razy
Wysłany: 2007-10-09, 11:44 

tyna napisał/a:
Nie przekraczaj zaleconej dawki, a po miesiącu zażywania zrób sobie dłuższą przerwę, bo przedawkowanie chromu wpływa szkodliwie na szpik kostny.

Pojęcia nie miałam :kwasny:
Dzięki tyna :padam:

wiewiorka  
Złoty Forumoholik

Na MM od: 20,12,2006
BMI: ...
Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2007-10-09, 18:01 

ja mam jeszcze kilka rad:
jesc do syta
po "wygranej walce" zrobic sobie maly prezent
u mnie napady slodyczowe zdarzaja sie tym czesciej im wiecej mam stresu. wiem ze stresu sie nie pozbede ale mam w sobie naopiecie ktore doskonale rozladowuja wlasnie slodycze :zdegustowany: zaczelam zatem sie relaksowac, wprowadzilam elementy medytacji i technik oddychania, slucham muzyki relaksacyjnej. bardzo mi to pomaga.

zuzinek  

Na MM od: lipiec 2007
Wysłany: 2007-10-09, 18:29 

dzieki, dziewczyny, u mnie tez sa te pokusy. ja znowuz zjdam wtedy serki i jogurty -staram sie bez cukru, ale czasem zjadam DANIO zwykle.. :/ :/ :/ a kiedys to obudzilam sie w nocy i zjadlam przez sen wielki gruby plaster murzynka--ale to bylo okolo 3 lata temu..wlasnie mialam trudny czas w zyciu i stresy-rozumiem Cie, wiewiorko :/ :/ :/ i wtedy sie zainteresowalam,ze moze mam jakies wahania cukru w stresie. zaczelam jesc normalne sniadania. zauwazylam,ze im wiecej sie ograniczalam z pozostalym jedzeniem, tym bardziej tlumaczylam sama przed soba te 'wpadki slodyczowe'. a jak zaczelam jesc wiecej 'normalnego' nieslodkiego jedzenia, to troche zeszczuplalam i slodyczy prawie nie tykam. czasem jakiegos herbatnika-takiego petitka-w czekoladzie, lub HITa . ale wiem,ze jak zjem jednego, to latwiej mi jesc jeszcze jednego. i tak zjadam ze 3 sztuki. wiecej nigdy. ale ja z kolei mam na to DANIO ochote...chamuje sie, ale jak sie tej wlasnie-NIBY zdrowej-serkowej ochoty pozbyc??? ;)

zuzinek  

Na MM od: lipiec 2007
  Wysłany: 2007-10-09, 18:32 przepraszam z byka 'chamuje'--powinno byc 'HAMUJE"

jw ;)

wiewiorka  
Złoty Forumoholik

Wysłany: 2007-10-09, 19:18 

zuzinek,
jak zjadasz 3 to nie jest zle. ja jak dosadze sie do slodkiego to potrafie z 10 batonow zjesc i jeszcze pocisnac jakimis ciastkami :/ a potem laduje z glowa w ubikacji :zalamany: ale walcze, walcze, walcze. i rozpieszczam sie w weekend nalesnikami na slodko a tak na codzien makaronem durum z kefirem i cynamonem. zawsze mi bardzo pomaga w wlace.
najtrudniej jest przestac jak sie juz zacznie jesc wiec najlepiej nie zaczynac. tylko jak to zrobic :niewiem:

tyna  

Na MM od: 20.IV.2007
BMI: 22
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2007-10-09, 19:27 

wiewiorka napisał/a:
najtrudniej jest przestac jak sie juz zacznie jesc

mam to samo, mówie sobie: wezme tylko jeden kawałek czekoladki, i tak to sie zaczyna... :(
I wiem, ze lepiej odmówić sobie ten kawałek niz pozniej w ubikacji wyladowac...
Jak mam taka zachcianke to jeszcze jedno:
Glowa przez okno i duzo glebokich oddechów!!
I tez musze przyznac, ze gdy jem regularnie i MMowo w miare do syta to napady slodkosci zadziej sie zdarzaja (najgorzej jest przed okresem grrr :kwasny: )
Jeszcze jedno: Ja gdy czuje ze za duzo zjadlam mam ochote na slodkie, i znowu to sie konczy nie najlepiej :zly:
Dlatego jesc regulanie, do syta ale nie przejadac sie no i czysto MMowo--> najlepsza recepta antyslodyczomaniaka :cwaniak:

wiewiorka  
Złoty Forumoholik

Wysłany: 2007-10-09, 19:35 

tyna napisał/a:
Glowa przez okno i duzo glebokich oddechów!!

technika relaksacyjna :super:
mi pomaga tez duuuuuuuza ilosc wody

judi  

BMI: 20
Wysłany: 2007-10-09, 19:50 

ja jeszcze pare tygodni temu nie moglam wogole zapanowac nad ochota na slodycze... moglam jesc czekolade bez przerwy, a dwie tabliczki mlecznej w 15 minut to byl strandard... no a potem jeszcze gora ciastek i batonow... najgorsze bylo to,ze juz po jednym batoniku uznawalam, ze skoro wogole sie zlamalam i wzielam do ust cos slodkiego, to caly dzien jest stracony i dalej szly slodycze juz kilogramami... no a potem wieczor w lazience...
wiadomo, bardzo lubie czekolade i nie moge powiedziec ze nie mam na nia ochoty, ale to nie jest juz tak, ze myslenie o niej spedza mi sen z powiek... w zasadzie naprawde czuje glod czekoladowy tylko wtedy gdy ktos przejdzie z dymiacym kubkiem czekolady obok... ale wtedy staram sie przypomniec slodki smak np.cynamonu, ktory bardzo lubie i moge jesc, albo planuje w myslach nastepny MMowy posilek i to przywiazanie do diety mi jakos pomaga... jak na razie za bardzo boje sie wrocic do dawnych zwyczajow zeby chociaz sprobowac cos slodkiego

She-Devil  
Jedwabista trutka na szczury

Wysłany: 2007-10-09, 21:47 

Obejrzałam sobie dzisiaj reportaż o "zamieszkałych" czekoladkach i... chyba nieprędko się skuszę na coś słodkiego. Ciągle mam przed oczami "Kasztanka" i wysuwającego się z niego białawego, rozciągliwego robala.

brrrrrrrrrrrrrrrrrrrr! :przestraszony:

Strusiek  
Platynowy Forumoholik
...and my mind is on vacation

Pomogła: 95 razy
Wysłany: 2007-10-09, 21:51 

She-Devil, szukaj w sieci i wklej :hyhy:

Teija  
Srebrny Forumoholik

Pomogła: 61 razy
Wysłany: 2007-10-09, 21:54 

Wyręczę She-Devil, (chociaż to nie film, ale zdjęcie też :chory: ) http://gospodarka.gazeta....81,4560037.html

She-Devil  
Jedwabista trutka na szczury

Wysłany: 2007-10-09, 22:06 

I radosna niefrasobliwość dyrekcji:

Klik!

Sava  
Srebrny Forumoholik
kotomaniaczka ;)

BMI: !?
Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2007-10-09, 22:17