Na MM od: 11.10.2005
BMI: 21.6
Aktualnie stosuje DZ: TAK
Wiek: 35 Dołączyła: 17 Paź 2005 Posty: 59 Skąd: Wilno (teraz Wwa)
Wysłany: 2005-12-20, 11:10
SOJA - niskie IG, ale 18% tłuszczu?!?...
Drodzy MM,
Rozumiem, SOJA - niskie IG, ale ma 18% tłuszczu - nie powinnismy ją wiec traktowac jako dobry posilek tluszczowy, niełącząc z innymi tłuszczami, ale ewentualnie tylko i wyłącznie z b.b. dobrymi węglami? Czyli z pieczarkami, warzywami itd? Tu w przepisach weglowodanowych 1 faza znalazlam łaczenie soi z innymi weglami o stosunkowo wysokim IG, np. jogo, twarogiem, chlebem pp - ale przeciez do takich węgli jest zasada 0% tluszczu! Bardzo prosze o wyjasnienie, tudziez o podanie linkow jesli to juz jest. To samo dotyczy soczewicy, ktora co prawda ma duzo mniej tluszczu.
Dzieki!
Krysia
_________________ Nie stać nas w życiu na lekceważenie swojej pasji...
Wszystkie troski wasze przerzućcie na Niego, gdyż Jemu zależy na was. 1P 5,7
Pomogła: 187 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Sie 2004 Posty: 83776 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2005-12-20, 11:25
ktarno napisał/a:
Drodzy MM,
Rozumiem, SOJA - niskie IG, ale ma 18% tłuszczu - nie powinnismy ją wiec traktowac jako dobry posilek tluszczowy, niełącząc z innymi tłuszczami, ale ewentualnie tylko i wyłącznie z b.b. dobrymi węglami? Czyli z pieczarkami, warzywami itd? Tu w przepisach weglowodanowych 1 faza znalazlam łaczenie soi z innymi weglami o stosunkowo wysokim IG, np. jogo, twarogiem, chlebem pp - ale przeciez do takich węgli jest zasada 0% tluszczu! Bardzo prosze o wyjasnienie, tudziez o podanie linkow jesli to juz jest. To samo dotyczy soczewicy, ktora co prawda ma duzo mniej tluszczu.
Dzieki!
Krysia
Soja:
Bialko 34.9
Tluszcz 18.1
Wegiel 34.8
Blonnik 15.7
IG 22
wysoka zawartosc wegli plus niskie IG plus duza zawartosc blonnika - to moim zdaniem czyni z soji wegiel
poza tym tluszcz z soi jest tluszcz roslinnym
blonnik jest tu kluczowym wydaje mi sie
to jest moja opinia
na moj chlopski rozum tak to wyglada wlasnie
ktarno napisał/a:
ale przeciez do takich węgli jest zasada 0% tluszczu!
nie zero tylko do 1,5 %
_________________ Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum