Forum Zuzla
Forum Zuzla Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj [ Osób ]  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  PortalPortal

Poprzedni temat «» Następny temat
Stevia - słodziutkie zielsko!
Autor Wiadomość
Basia  

Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2004-11-10, 09:23 Stevia - słodziutkie zielsko!

Ponieważ ostatnio za bardzo kusiły mnie słodycze :hyhy: , postanowiłam zerwać z tym nałogiem.
Przypomniałam sobie o takim naturalnym słodziku, który nie ma żadnych kalorii i nie drażni insuliny i pozwala łagodnie i mimo wszystko ze słodkim posmaczkiem obyć się bez niezdrowych słodkości. Wypicie herbaty „posłodzonej” stevią – zaspokaja – przynajmniej w moim przypadku pociąg do słodyczy na cały dzień. Zaparzam jakąś MM herbatkę (0,75 l) z dodatkiem dwóch listków stevi i mam milutko-słodziutki napój, który sobie w pracy popijam. :)

Stevia jest rośliną, która pochodzi z Paragwaju i tubylcy od stuleci używają jej do słodzenia herbaty (np Mate) i innych potraw. Liście zawierają 10 procent słodkiego składnika o nazwie Stevioside. Pod różną postacią (suszone liście, proszek, ekstrakty itp) jest znana i sprzedawana oraz dodawana do produktów spożywczych w Ameryce i Japoni (od trzydziestu lat). W Europie UE zakazała sprzedawania stevi i raczej łatwo jest się domyśleć, kto stoi za tą decyzją (lobby cukrowe...).
Stevia nie ma żadnych kalorii – jak każde zielsko, nie wywołuje próchnicy i zawiera wiele mikroelementow. W Stanach jest obecnie dozwolona dla diabetyków.
Jedyną, dla mnie już w tej chwili bez znaczenia, ujemną stroną stevi, jest jej posmak – taki trochę zbliżony do posmaku słodzików. Nie każdemu to na pewno odpowiada.
No i problem jest, (podejrzewam, że i też w Polsce) z nabyciem stevi.
Ja kupowałam w Austrii w aptece i sklepach ze zdrową żywnością. Zamawiałam też w Szwajcarii, gdzie nie ma żadnych ograniczeń w sprzedaży stevi i jej produktów.
W Niemczech, było też wiele firm, które rozprowadzały produkty ze stevi (nie jestem w tej chwili na bieżąco).

Jak chcecie się czegoś więcej dowiedzieć, to można przestudiować strony internetowe (niestety nie widziałam żadnej po polsku!) – podać tylko „stevia” w wyszukiwarce.
Może w Polsce jest stevia też do nabycia? W Polsce można przecież już teraz przeróżne produkty z całego świata kupić. Jak będziecie mieć jakieś pytania w tej sprawie, to chętnie odpowiem. :)

miriam  

Wysłany: 2004-11-10, 13:18 

Bardzo zaintersesowała mnie ta roślinka i oto wynik poszukiwania.
O dziwo po "wrzuceniu" w google jest sporo informacji o stevi.
Podaję link, gdzie można dokonać zakupu tej rośliny jako sadzonki.
Może obok innych ziół powinna zagościć na naszych parapetach.

http://stevia.webpark.pl/

Pozdrawiam
M.

Zuzel  
II faza

Na MM od: 01.2001
Pomogła: 70 razy
Wysłany: 2004-11-10, 13:20 

Dziękuję Basiu!

Basia  

Wysłany: 2004-11-10, 13:29 

Zuzelku, cała przyjemność po mojej stronie! :)
Miriam, strasznie się cieszę, że znalazłaś ten link. Obawiałam się bowiem, że może nie ma w Polsce informacji na temat stevi i możliwości jej kupienia. Okazuje się, że jednak Polska jest krajem otwartym na światowe nowinki. A tego, to byłam już zawsze pewna ! :D

miriam  

Wysłany: 2004-11-10, 14:35 

Przeczytałam dokładnie treść tej strony i jestem pewna, że zamówię sobie tą roślinkę, ale obiecują realizację dopiero w 2005 roku

M.

thoth  

Wysłany: 2005-01-20, 19:28 

Tak stevia jest REWELACYJNA ! Kiedyś pracowałem w firmie importującej dodatki do żywności, byłem na kilku targach i pamiętam jak o tym zaczeło się mówić. U nas raczej się jeszcze nie przyjmie bo produkt jest drogi.
Ale na pewno swietnie zastępuje biały cukier i jest zdrowsza niż cukier brązowy.

Kuleczka
[Usunięty]

Wysłany: 2005-01-22, 08:58 

takie cos znalazłam: Stwierdzono pewien wpływ stewiozydów na przemianę węglowodanów. Pierwsze badania w tym zakresie wykonane w Paragwaju wykazały, że po podaniu wodnego ekstraktu z suszonych liści (bez określenia dawki) u 25 dorosłych osób nastąpiło po 6-8 godzinach zmniejszenie poziomu glukozy we krwi o 35,2% w stosunku do stanu wyjściowego.

na stronie:http://www.przychodnia.pl/pisma_zdrowie/wz/slodzi.htm

nie wiem czy to dobrze czy źle?

nat  
faza...chyba IV...

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2005-01-28, 21:19 

Mam te stevie, znaczy sie proszek taki do slodzenia :D
Niestety jest to z Paragwaju i w jakims dziwnym jezyku, jedyne co udalo mi sie rozszyfrowac, to :
1g Stevita (to moje sie tak nazywa) = 6g cukru
3,7 kcal = 24kcal
i zawiera toto 93% laktozy i 7% tego stevicostam

ale w smaku dziwne jest troche tak z poczatku... jakas goryczke taka ma, tak jak pisala Basia, no i slodkie jest bardzo

do czego by to wykorzystac... :niepewny: moze rybke na slodko-kwasno... :oczami:

Basiek  
Złoty Forumoholik

Aktualnie stosuje DZ: TAK
Pomogła: 41 razy
Wysłany: 2005-02-23, 16:29 

Zamówiłam sobie 4 sadzonki stewii :)
Używać można do wszystkiego, do wypieków też, bo ponoć spokojnie wytrzymuje do 200 st. C
Pozdr00wka :)

Basia  

Wysłany: 2005-03-01, 11:17 

nat, jak masz proszek (myślę, że to jest extrakt a nie drobno zmielone listki), to możesz
używać do wszystkiego zamiast cukru. Musisz tylko wyczuć dawkowanie. Ja mam tylko listki suszone w calości i zmielone i używam jak mi się zachce słodkiej herbaty (zaparzam
razem). :)

nat  
faza...chyba IV...

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2005-03-02, 09:14 

Basiu, tak mam proszek. A uzywalas tej stevii do innych potraw czy tylko do herbaty? I czy ta dziwna goryczka znika (np. w trakcie gotowania czy smazenia) czy pozostaje w posilku ?

Basia  

Wysłany: 2005-03-12, 17:31 

nat, nie uzywalam bo mam tylko listki ale slyszalam, ze extrakt lub kropelki uzywaja do pieczenia - trzeba tylko wyczaic dawke. :)

Gusiek  
Mrągowska Bździągwa

Na MM od: czasu do czasu
BMI: 22,3
Pomogła: 750 razy
Wysłany: 2005-04-03, 09:33 

Dla dociekliwych o stevii :) (artykuł po angielsku)
http://www.nexusmagazine.com/articles/stevia.html

jazzgotka  
Złoty Forumoholik

Na MM od: Maja 2004
Aktualnie stosuje DZ: TAK
Pomogła: 21 razy
Wysłany: 2005-04-06, 15:46 

Nie szkodzi że stevia zawiera tak duzo laktozy ?
Mam herbatkę z tą stevią i niewiem czy mogę ją pić czy nie ....

Bajeczka  
Brązowy Forumoholik
faza chyba trzecia :)

Na MM od: od roku :)
BMI: 19
Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2005-04-10, 21:28 

nat napisał/a:
Basiu, tak mam proszek. A uzywalas tej stevii do innych potraw czy tylko do herbaty? I czy ta dziwna goryczka znika (np. w trakcie gotowania czy smazenia) czy pozostaje w posilku ?

NAT a skąd masz ten proszek? Ja nigdzie nie moge kupić. :(

Odpowiedz do tematu