Forum Zuzla
Forum Zuzla Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj [ Osób ]  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  PortalPortal

Poprzedni temat «» Następny temat
Stosowanie diety przez osoby niepełnosprawne...
Autor Wiadomość
aska170  
Złoty Forumoholik

Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 29 razy
Wysłany: 2007-03-02, 12:50 Stosowanie diety przez osoby niepełnosprawne...

Witam! Napisałam to co ponizej w powitalni, ale nikt sie nie odezwał... Może tu jest lepsze miejsce?
Mam na imię Joanna a mój ukochany - Marcin. Oboje zamierzamy zacząć stosowanie diety od soboty - a przez najbliższe dwa dni podojadać resztki produktów, które nie są MM
Oboje stosowaliśmy już kiedyś tam rozmaite diety - najczęściej diety cud:) a teraz postanowiliśmy wreszcie zrobić to rozsądnie i na zawsze wierząc głęboko w pozytywne i długotrwałe skutki (schuuuudnąć chcemy!).
Chciałam Was prosić o wszelkie możliwe porady i opinie zwiazane ze stosowaniem diety i jej skutecznością w przypadku osoby niepełnosprawnej. Marcin wiele lat temu uległ wypadkowi, w wyniku którego porusza sie na wózku, co nie przeszkadza mu w normalnym aktywnym - w miarę możliwości (a dla niego nie ma rzeczy niemożliwych ) życiu Jednak jego odchudzanie jest nieco inne niż osób, które poruszają sie w sposób normalny. Tak samo zresztą jak przygotywanie posiłków, wobec czego musimy to zorganizowac tak, żebym będąc przez dwa dni od rana do wieczora w pracy mogła przygotować takie jedzenie na cały dzień, które Marcin będzie mógł sobie tylko odgrzać - bez negatywnych skutków dla diety.
Jak myślicie uda się??
Pozdrawiamy

baszka  

Na MM od: 19.09.2006
BMI: 26
Aktualnie stosuje DZ: TAK
Wysłany: 2007-03-02, 13:12 Re: Stosowanie diety przez osoby niepełnosprawne...

aska170 napisał/a:
musimy to zorganizowac tak, żebym będąc przez dwa dni od rana do wieczora w pracy mogła przygotować takie jedzenie na cały dzień, które Marcin będzie mógł sobie tylko odgrzać - bez negatywnych skutków dla diety.
Jak myślicie uda się??
Pozdrawiamy

Jestem pewna, ze sie uda. Chyba wiekszosc z nas na tym forum tak ma, ze przygotowuje sobie wczesniej zarelko na kilka dni...mozna mrozic, przechowywac w lodowce... a potem do pudeleczka i bierzesz z soba. Ja nawet w pracy nie mam gdzie tego odgrzac i odkrywam smak kilku potraw na zimno .. i nie jest zle. Tylko z makaronem i tego typu rzeczami (wegle) musisz uwazac, zeby ich nie podgrzewac, bo im rosnie IG

na pewno sie uda!!!

jasminherf  
winopijka

Na MM od: 03.11.2005
Pomogła: 55 razy
Wysłany: 2007-03-02, 13:14 

Cytat:
Jak myślicie uda się??

oczywiście, że się uda :hurra:

aska170  
Złoty Forumoholik

Wysłany: 2007-03-02, 13:17 

Dziekuję!
Ja też mam taką nadzieję. W przypadku Marcina jest to trudne i - jak on twierdzi - dotychczas nie udawalo mu się za pomoca diety tracić kilogramów (a nawet dekagramów:) ), stąd nasze obawy...
Czekamy więc na wasze wszytskie uwagi i porady :)

Strusiek  
Platynowy Forumoholik
...and my mind is on vacation

Pomogła: 95 razy
Wysłany: 2007-03-02, 21:27 

aska170, uda się bez problemu, o ile Marcin nie będzie sobie szukał wymówek ;)
Najważniejsza silna wola ;)

Jak jesteście mięsożerni to nie ma problemów, będziesz robić i mrozić, a Marcin sobie odgrzeje :)
Wszelkie bigosy, lecza, zupy, potrawki też możesz mrozić w porcjach.
Na śniadanie to już wogóle nie problem: owsianka, deski czy chleb - upieczony i mrożony w kromkach - z pastą tunczykową, czy twarogiem albo pastą strączkową i warzywa.

Przebij się przez weekend przez przepisy - te tekstowe i obrazkowe i zobaczysz, że dacie radę :)

Powodzenia :D

aska170  
Złoty Forumoholik

Wysłany: 2007-03-05, 10:56 

Iwi! Dziękuję!
Przez przepisy sie przegryzam - kilka wydrukowałam i korzystam z nich (dziś drugi dzień naszej diety!) podając je oczywiście z prośbą o korektę w innym wątku :)
Ale zastanawiam sie jeszcze nad czymś innym. Marcinowi bardzo zależy na tym, żeby schudnąć więc stosuje się do wszytskich wskazówek a czasem nawet baczniej zwraca uwagę na produkty i ich łaczenie... nie wiem natomiast czy jego porcje jedzenia powinny się różnić od mocih? Dotychczas dość stereotypowo myślałam, ze mężczyzna skoro z założenia większy i silniejszy powinien jeść więcej ode mnie... Ale z drugiej strony Marcin nie ma takiej dawki ruchu jak normalnie - co prawda najeździ sie sporo ale mięśnie nie pracują a więc i nie ćwiczą. Ćwiczy jedynie na atlasie barki. Jak sądzicie ile powinien zjadać? Tyle co ja? Więcej??

Allemorie  
Brązowy Forumoholik
serowy potwór

Na MM od: maj 06r
Wysłany: 2007-03-05, 16:14 

aska170, powienien jesc tyle az bedzie najedzony i żeby wytrzymał do nastepnego posilku bez podjadania :P
ale pamietaj ze jemy do syta ale nie do rozpuku ;)

sanpja  
Srebrny Forumoholik
ciężarówka

Na MM od: 03,2005
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2007-03-05, 16:19 

Uda się zobaczysz. Nie przeciwskazań chyba dla nikogo żeby tą dietę stosował. Nawet kobiety w ciąży mogą. Więc ja 3mam za was kciuki :D :super:

Ewik  
Platynowy Forumoholik

Na MM od: maj 2004
Pomogła: 85 razy
Wysłany: 2007-03-06, 01:48 

aska170 napisał/a:
Ale zastanawiam sie jeszcze nad czymś innym. Marcinowi bardzo zależy na tym, żeby schudnąć więc stosuje się do wszytskich wskazówek a czasem nawet baczniej zwraca uwagę na produkty i ich łaczenie... nie wiem natomiast czy jego porcje jedzenia powinny się różnić od mocih? Dotychczas dość stereotypowo myślałam, ze mężczyzna skoro z założenia większy i silniejszy powinien jeść więcej ode mnie... Ale z drugiej strony Marcin nie ma takiej dawki ruchu jak normalnie - co prawda najeździ sie sporo ale mięśnie nie pracują a więc i nie ćwiczą. Ćwiczy jedynie na atlasie barki. Jak sądzicie ile powinien zjadać? Tyle co ja? Więcej??

:hmm: Mysle, ze samo wszystko sie unormuje. Niech je tak aby nie byl glodny po prostu. Po pewnym czasie stosowania mm zauwazylam, ze moje porcje sa mniejsze i moj organizm nie chce wiecej :w00t:

Moj R tez jezdzi na wozku (tylko, ze on niejadek jest) i moja tesciowa powiedziala, ze otylosc to jest bardzo duzy problem osob niepelnosprawnych. Jednakze w metodzie mm nie chozi o ogranicznie kalorii. Na poczatku moze niech M je tyle ile chce byleby to bylo mm a pozniej sie zobaczy :)

( Milton H. Erickson )

aska170  
Złoty Forumoholik

Wysłany: 2007-03-06, 12:03 

Macie rację, że samo się unormuje i że ma jeść żeby nie byc głodny... M. nie jest otyły, ale obawiam sie, że szaleństwa kulinarne - nie mając możliwości zostać spalone poprzez np. ruch mogłyby w końcu do tego doprowadzić. Zresztą Marcin chce zeszczupleć żeby lepiej się czuć i nie ukrywamy, że po prostu łatwiej by nam się żyło wtedy (Ewik - wiesz, że waga jest istotna :) )
A ja troszke pewnie póki co panikuję - bo chcę żeby od początku było wszytsko idealnie a brak mi pewnosci i doświadczenia... Ale korzystam tu z wszelkich możłiwych porad więc bedzie dobrze :)

Odpowiedz do tematu