Ciasto z plecionki Basi używam bardzo często do różnych wypieków, bo jest super. Więc jest ono tutaj bazą, a formę zawijania zgapiłam od bajaderki - mistrzyni znanej na wielu forach kulinarnych
Tu przepis na ciasto (w czasie pieczenia trochę zmodyfikowany):
PLECIONKA DROŹDŻOWA BASI
550gram pp maki pszennej (z tego polowe przesiać).
½ łyżki soli
½ łyżki fruktozy (nie musi być)
ok. 100 gram chudego serka homo (ja nie miałam i użyłam jogurtu)
ok. 20 gram drożdży - ja dałam 50gram
300 ml chudego mleka.
yrobić ciasto mikserem lub ręcznie, jak trzeba, dodać trochę maki, żeby się ciasto nie przyklejało do miski. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 ½ - 2 godzin. Następnie jeszcze raz zagnieść, uformować dwa walki i upleść “warkocz”. Posmarować mlekiem dla połysku i piec ok. 45 minut (włożyć do zimnego piekarnika) w temp. 180 stopni.
Potrzebujemy:
Robimy zaczyn z 50 gram drożdży, 1/2 łyżki fruktozy, trochę ciepłego mleka i łyzki mąki - odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Zaczyn, mąkę, jogurt, mleko, sól - wrzycamy do miski i wyrabiamy ciasto
Odstawiamy na 1/1,5 godz. w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyglądać tak
Ugniatamy jeszcze raz ciasto i wałkujemy na prostokąt
Przygotowujemy nadzienie serowe. DO sera białego dodajemy trochę jogurtu, ale konsystencja nie może być rzadka
Nakładamy farsz. Ja dałam powidła i ser, ale na drugi raz, dam jeden składnik. Ser po prostu ginie w powidłach...
Nakładamy ser i zawijamy
Zawinięte ciasto
Teraz kroimy roladę w plastry
i układamy zawijańce na blaszce
wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut na termoobiegu. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Ważne, żeby nie trzymać w piekarniku za długo, bo wyjdą twarde. A tak po 30 minutach, mamy pyszne miękkie bułeczki
Gotowe zawijańce :cwaniak:
Udoskonalona wersja
Robiłam wczoraj zawijańce z serem. ZMieniłam trochę sposób pieczenia i w ogóle :>
1. Kiedy ciasto wyrosło po 1,5 godziny, nałozyłam ser posłodzony fruktozą z odrobina mleka - tak ok 30dag. Potem kroiłam GRUBE PLASTRY - widać na zdjęciu.
2. Zostawiłam trochę do wyrośnięcia ok 10 minut.
3. Włozyłam do nagrzanego piekarnika - 180C
4. Piekłam 15 minut.
I wyszły o niebo smaczniejsze - bardziej pulchne.
5. Gdzy jeszcze były ciepłe posypałam cynamonem, OBŁĘDNIE PACHNĄ
Tu sa przed upieczeniem. Po zrobie później