Forum Zuzla
Forum Zuzla Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj [ Osób ]  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  PortalPortal

Poprzedni temat «» Następny temat
Zawiklane tajemnice indeksu glikemicznego- ktoś moze wie?
Autor Wiadomość
erika26  
waga do której dojsc musze 63

Na MM od: listopada 2004
BMI: 24
Aktualnie stosuje DZ: TAK
  Wysłany: 2005-08-31, 10:56 Zawiklane tajemnice indeksu glikemicznego- ktoś moze wie?

Tak więc ojciec pozyczyl mi glukometr (jest cukrzykiem) i postanowiłam ze bede mierzyc poziom cukru sobie i sama rozszyfrowywac jaki maja indeks glikemiczny poszczegolne produkty...
tyle dowiedzialam sie szperajac w necie o indeksie glikemicznym i jego określaniu:

Indeks glikemiczny oblicza się dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. np. IG wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu poziom glukozy wzrośnie o 70%, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy.

Należy pamiętać, że nie może być on ustalony na podstawie jej składu lub wskaźników wchodzący w jej skład węglowodanów.

Poziom cukru we krwi przed
IG = ---------------------------------------------------
Poziom cukru we krwi po

wszytko oki - ale dreczy mnie pytanie po jakim czasie zmierzyc poziom cukru po posilku?
U mnie wzrasta i ma najwyzszy poziom po 30 minutach po posilku, a potem bardzo spada
np.

przed sniadaniem -----------------------------------> 69
sniadanie zjadlam o 9:15 i zmierzylam o 9:45---> 101
a po 15 minutach było już ------------------------->78

i według powyższych regulek to cukier wzrósl mi o 32 czyli indeks wypadkowy zjedzonych produktów 47 (%) tak????? (oczywiscie jest to duzy IG ale to byl chleb taki niby-zytni)

czy dobrze to liczę ???
moj tata jako cukrzyk powiedział ze nalezy mierzyc poziom cukru we krwi po 2 h ale to juz bedzie bez sensu bo wtedy jest u mnie niski
wiec dla potrzeb DZ i ustalenia indeksu glikemicznego to chyba jednak to w ciagu tych 30 minut nalezy zmierzyc
Jak myslicie ??? - tu pytanie kieruję do ekspertek DZ, ktore bawily się glukometrem

[ Dodano: 2005-08-31, 13:13 ]
o kurcze zmierzylam po 1:40 i wyszlo mi 104 to ciekawe....
to chyba jednak to mierzenie po 2 h ma sens, bo wtedy przedostaje się do krwi cukeir ze zjedzonego posilku

Znów jestem pełna nadziei i wiary w zwycięstwo!

ala  

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2005-08-31, 22:55 

Ja tak poza tematem, który poruszyłaś ;)
Tak sobie myślę, że może powinnaś zrobić sobie badania czy nie masz przypadkiem hipoglikemii reaktywnej (hiperinsulinemii) bo ten cukier chyba za szybko Ci spada po posiłku... Oczywiście może być wiele innych przyczyn np.: skład śniadania.

Teraz zauważyłam, że napisałaś iż po 1,40 miałaś 104. To może znaczyć, że wszystko jest ok. ale z drugiej strony może być też tak, że po ok. 1 godzinie masz już b. niski cukier i zaczyna się pobieranie zapasu glikogenu. Ale zamotałam :oczami:

P.S.
Nie jestem ekspertką DZ ale "bawię sie glukometrem". ;)

[ Dodano: 2005-08-31, 23:31 ]
Jeśli chodzi o badanie ig to wg "Nie musisz liczyć kalorii" J.B. Miller, A. Leeds i in.:
1. podaje się ilość produktu zawierającą 50 gr czystych węgli
2. przez 2 godziny (u chorych na cukrzycę przez 3 godziny) pobiera się krew: przez pierwszą godz. co 15 minut, następnie co 30 minut. Potem wykonuje się badanie poziomu cukru we krwi i zapisuje wyniki.
3. Następnie rysuje się wykres, zawierajacy dane jak kształtuje się poziom cukru we krwi w ciągu określonego czasu od zjedzenia produktu. Z pomocą komputera oblicza się powierzchnię pod krzywą. (powierzchnia pod krzywą jest porównywana do powierzchni krzywej produktu referencyjnego, najczęściej glukozy. :] :orany:
4. Reakcja organizmu badanego jest porównywana z reakcją na zjedzenie glukozy.
5. Badanie przeprowadza się 2 - 3 razy aby zniwelować wpływ ewentualnych wahań w poziomie cukru.

Ponadto:
Ig posiłku to co innego. Podane jest jak się oblicza:

Węgle % całk. ilości IG Udział ig w całym posiłku
węgli w posiłku

Sok pomarańczowy 150 ml 12,5 23 46 23% z 46= 11
Batony weetbix 21 39 69 39% z 69= 27
Mleko 150 gr 7 13 27 13% z 27= 4
1 tost z masłem 13 25 70 25% z 70 = 17
OGÓŁEM 53,5 100 x = 11+27+4+17 = 59 to ig całego posiłku

Gdzieś czytałam, że ig można określać badając cukier tylko poprzez pobranie krwi z żyły i badanie zwartości cukru w warunkach laboratoryjnych, że to nie jest to samo co pobór z opuszka i badanie glukometrem.

[ Dodano: 2005-08-31, 23:51 ]
:zdziwko: :zdziwko: :zdziwko:
:rotfl: Pięknie teraz sama nie wiem o co w tym chodzi..., wyświetliło się trochę inaczej niż planowałam :rotfl:

spróbuję zapisać inaczej;

badanie ig posiłku:

jeśli mamy posiłek np. sok pomarańczowy 150 ml., batony weetbix 30 gr, mleko 150 ml, 1 tost z masłem. To trzeba mieć dane:
1. ilość węgli w spożywanej porcji każdego z produktów, które wchodzą w skład posiłku
2. % całkowitej ilości węgli w posilku (czyli jaki % całego posilku stanowi ilość węgli danego produktu)
3. IG produktów.
4. Na koniec liczy się % węgli każdego produktu (patrz pkt. 2) z IG tego produktu, wyniki wszystkich produktów się dodaje.

W praktyce to wygląda tak:
1. ilość węgli każdego z poszczególnych produktów, to będzie odpowiednio: 12,5 g (sok.) ; 21 g (batony); 7 g (mleko) ; 13 g (tost z masłem), razem: 53,5 gr
2. % całkowitej ilosci węgli w całym posiłku, odpowiednio: 23 % (bo 12,5 g węgli z soku stanowi 23 % całego posiłku) ; 39 % (batony) ; 13 % ; 25 %
3. IG poszczegolnych produktów, to bedzie odpowiednio: 46 (sok) ; 69 ; 27 ; 70
4. Udział w wartości ig całego posiłku: po kolei 23% z 46 ig =11 (czyli 23 - bo taki jest % węgli soku w posilku z 46 - bo taki jest ig tego soku) ; 39% z 69 = 27 ; 13% z 27 = 4 ; 25% z 70 = 17.
5. No i na koniec: dodajemy końcowe wyniki ig : 11 + 27 + 4 + 17 = 59. A więc 59 to ig całego posiłku.

Adriana  

Wysłany: 2006-03-09, 22:28 

hej

kropelka  
Brązowy Forumoholik

Na MM od: 18.02.08
BMI: 31,1
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2006-03-09, 23:58 

ala,
Ja mierze od jakiegos czasu poziom cukru po kazdym posiku (pol godziny po).
I szczerze mowiac to nie wiem jak to ig wyliczac:-(
Po posilkach tluszczowym mam dosc niski cukier - od ok 68- 89. Za to po weglowodanowych mam o wiele wyzsze. Praktycznie zawsze powyzej 110... najwyzsze 139. No i teraz sie zastanawiam jak tutaj ten poziom obnizyc (czyli chyba jednoczesnie wypadkowa ig zmniejszyc)
Wszystko jest spoko z weglowodanymi dopoki nie jem chleba (wasy) platkow itp.
A bez tego trudno o sycacy posilek.

Czy zeby moje mierzenie bylo naprawde skuteczne powinnam zrobic krzywa cukrowa? Tzn i tak mam w planach zrobienie i to jak najszybciej. Ale jakos trudno do lekarza dojsc po skierowanie. I czas na badanie znalezc...
No... wogole to sie wygadalam:-) Mialam ochote pogadac z kims kto mierzy to wlasnie zeby cos z tego zrozumiec...

MOJE MENU

basik  

Na MM od: wrzesień 2005
BMI: 24,9
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2006-03-10, 07:38 

kropelka napisał/a:
Ale jakos trudno do lekarza dojsc po skierowanie.

Nie musisz chodzić do lekarza po skierowanie.
Masz glukometr, to sama sobie zrób krzywą. Bez recepty dostaniesz glukozę, diabetolodzy też dają receptę na 75g glukozy i w domu polecają zbadać. Tak miał mój mąż. Ja kupiłam 2x50g glukozy i robiłam sobie krzywą dwa dni z rzędu, drugiego dnia do glukozy dodałam stevii
(w wątku o stevii jest wykres) tyle, że to cholernie słodkie, no i trzeba robić na czczo. Co prawda jeść się nie chce, a obawiałam się, że się skręcę z głodu do śniadania ;)

Odpowiedz do tematu