To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Zuzla

PRZEPISY ZGODNE Z METODĄ - Shoarma jak ze Sphinxa by olik1980 IF

qqrq5 - 1 Marzec 2007, 16:18
Temat postu: Shoarma jak ze Sphinxa by olik1980 IF
orginalny przepis Shoarma jak ze Sphinxa

Potrzebujemy przyprawy:
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka curry
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
0,2 łyżeczki czosnku granulowanego
trochę imbiru w proszku
troszkę pieprzu cayenne
sól
pieprz


Mięso pokroić w plasterki, wymieszać z przyprawami i odstawić do lodówki na godzinę


po godzince wyjmujemy na gorącą patelnie i smażymy na oliwie, aż się zrumieni
Podsmażyć na gorącej patelni aż się zrumieni.



smakuje bosko z sosikiem nr1 do tluszczy by gosiowo


nie przepadam za innym miesem jak kura, ale to jest obłędne :oczami:

qqrq5 - 1 Marzec 2007, 16:20

poprawione :)
olik1980 - 1 Marzec 2007, 16:57

Cieszę się, że Ci smakowało :hurra:
Ja ostatnio wzięłam chyba za dużą łyżeczkę bo mi palące wyszło. Trzeba było każdy kęs popijać wodą :66:

qqrq5 - 1 Marzec 2007, 17:02

ja w sobote tak zrobilam, ze zamiast szczypty pieprzu cayen to sypneło mi sie niechcacy :wstyd:

musiałam sama jesc bo radek nie chciał

anya - 1 Marzec 2007, 17:05

qqrq5, wygląda bardzo fajnie :oczami:
olik1980 - 1 Marzec 2007, 17:06

qqrq5, z tym daniem trzeba uważać.... Ale jak się człowiek przyłoży to :love:
Ewik - 2 Marzec 2007, 03:21

fajowo wyglada. A jakie mieso wieprzowe? Bo sie nie znam... :zawstydzony:
qqrq5 - 2 Marzec 2007, 14:11

wieprzowe ale z kuraka tez robiłam :)
Brown Sugar - 2 Marzec 2007, 19:45

Jako ze siedze w irlandii od dluzszego czasu gustuje w hinduskich przyprawach i tak wiekszoscc potraw robie typu garam masala albo z curry tylko czy mielonym kminkiem...niebo :bra:
uwielbiam kormę ale nie nadaje sie na mm przez kokos, ktory jest niestety glownym skladnikiem tej slodkiem potrawy. oddalabym wiele za dobra korme z kurczakiem i migdalami, ktora by nie tuczyla... :padam: :zdegustowany:

qqrq5 - 2 Marzec 2007, 20:01

a mozesz podac mi przepis na to danko??
Brown Sugar - 2 Marzec 2007, 22:12

Prosze ale niestety po angielsku:

Ingredients

Serves 2

* 2 Chicken Breasts Chopped into Bite Size Pieces
* 1 Tin Coconut milk
* 4oz Thick Natural Yogurt
* 3 Egg Yolks
* 3 Tablespoons Mango chutney
* Quarter of an onion finely chopped
* 2 Teaspoon Curry Powder
* 4 Cloves Crushed Garlic
* 2 inches Root Ginger grated
* 5 Tablespoons Vegetable Oil
* 1 Teaspoon Turmeric
* 1 teaspoon Garam Massalla
* 2 drops Almomd Extract (Not essence)
* 1 Tablespoon toasted almond slices

Method

Make a paste of the curry powder and Turmeric with a little water. Fry the onion until translucent in the veg oil then add the garlic and ginger and stir fry on medium until it just starts to brown. Add the curry paste and stir in and fry for a further 30 secs. Add the chicken pieces and seal well on all sides. Mix the coconut milk, yogurt, mango chutney and egg yolks in a jug and pour over and simmer for 20 minutes or until the chicken is cooked, stirring regularly. If needed add a little water to prevent the curry becoming too thick or dry. Now stir in the garam massalla and almond extract and cook for a further minute. Serve with the toasted almond slices sprinkled over the top.


Wyobraz sobie kurczaka na slodko w kokosowo migdalowym sosie z curry :szok:

jadlam to danie w kilku hinduskich restauracjach m.in w Dublinie i Athlone i tam one byly najsmaczniejsze. Bo zawsze jak bywam w tych restauracjach to wybieram ta potrawe tylko z peshwari naan (chleb z migdalami:D) i oceniam.

oliwia - 4 Marzec 2007, 16:12

zrobiłam dzisiaj na obiad z szynki :w00t: :w00t: :w00t:
super wyszlo , troche mi sie przyjaralo ale nieszkodzi bo ja lubie wypieczone miecho :D
robcie dziewczyny jak ktos lubi , bo warto :D


acha , ja jadlam z sosem wg dorki , bo nie chcialo mi sie forum otworzyc ,a nie znalam skladnikow na ten sos gosiowo ;)

Ewik - 5 Marzec 2007, 07:32

zrobilam wczoraj z kurczaka. Obledne :oczami: R spalaszowal co do ostatniego kesa, a on niejadkiem jest :66: Nastepnym razem zrobie z innego miesa i z innym sosem :w00t:
filonka - 5 Marzec 2007, 08:08

Zrobiłam :D dzieciaczki jadły aż im się uszy trzęsły

w wersji z piersi kurcząt chcę wprowadzić do menu naszej restauracji - mogę :niepewny:

oliwia - 5 Marzec 2007, 20:10

filonka napisał/a:
chcę wprowadzić do menu naszej restauracji - mogę

ja mysle ze jak najbardziej , bo super jest :hurra:



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group