To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Zuzla

Pieczywa - Chleby

gosiowo - 21 Wrzesień 2004, 19:31
Temat postu: Chleby
CHLEB Z KAPUSTA KISZONA


to mowie jak robilysmy
szklanka letniej wody plus paczka suchych drozdzy plus lyzka miodu plus troche maki zostawic do wyrosniecia
dodac jeszcze lyzke miodu
potem wsypac maki tyle zeby ciasto bylo akurat
kapuste odsaczyc i drobno posiekac
mysmy daly 3 garscie kapuchy
dodac do ciasta
w tym momencie pewnie sie soli
potem sie formuje ladny bochenek i zostawia do wyrosniecia
a potem sie piecze
Nika mowila ze mozna posypac czarnuszka ktora trzeba troche wklepac w ciasto zeby nie odpadla
mowie Wam, to jest chleb no![/b]

[ Dodano: 2004-09-21, 19:32 ]
Chleb pszenno-żytni na piwie sd_silver



składniki
4-4,5 szklanki maki pszennej tortowej 1 szklanka maki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej razowej 1 szklanka wrzącej wody 1 szklanka jasnego piwa 2 łyżki miodu 4 dag drożdży 1 łyżka soli
sposób przygotowania
Jeśli miód jest gęsty należy go stopić. Wymieszać drożdże z miodem, dodać 2 łyżki maki i odstawić na 15 min. Do miski wlać drożdże, dodać mąki i sól. Piwo wymieszać z wodą. Dodać do maki, wyrobić na ścisłe, nie klejące się do rak ciasto. Odstawić aż podwoi swoją objętość. Przełożyć do dwóch wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek. Odstawić na 30 min, aż mocno wyrośnie. Można posypać sezamem, makiem, ziarnami słonecznika. Nagrzać piekarnik do 220 stopni, wstawić chleby i od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec oko 40 min, sprawdzając patyczkiem, czy chleb się upiekł. Jeśli piekarnik ma taką funkcję to ostanie 10 min. piec tylko od dołu. Wystudzić na kratce, tak aby powietrze miało dostęp od spodu chleba.

[ Dodano: 2004-09-21, 19:36 ]
Chleb domowy Bahusa

1 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
2 jajka
ok. 1,5 łyżeczki soli
500 - 700 ml letniej wody
10 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę (1 X 1 cm) (opcjonalnie)
1 płaska łyżka suszonego majeranku lub kminku lub oregano lub mieszaniny tych ziół

Z drożdży przygotować rozczyn dodając letnią wodę, odrobinę mąki i cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok 20 min. Mąkę przesiać przez sito. Dodać jajka, wodę rozczyn drożdżowy, sól, suszone zioło i żółty ser. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość przełożyć do formy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 30 min.


Piec i zajadać :one:

[ Dodano: 2004-09-21, 21:05 ]
CHLEB by ZUZEL z dodatkami by Nika24 i gosiowo



Potrzebny bedzie 1 kg maki pszennej lub żytniej razowej TYP 2000, 60g drożdży (lub 2 paczki drożdży instant), proszek do pieczenia, sól, łyżeczka fruktozy.

Mąke przesypujemy do duzej miski, robimy w środku wgłębienie i wkruszamy drożdże, zalewamy je szklanka letniej (nawet lekko ciepłej) wody, dodajemy fruktozę. Mieszamy w tym wgłębieniu, przykrywamy ściereczką miske i zostawiamy na godzine.
Kiedy wyrośnie dosypujemy dwie łyzeczki soli (ewentualnie 4 łyzeczki słodkiej papryki), 1 łyżeczke proszku do pieczenia, dolewamy 1,5 - 2 szkalnki letniej wody i reka wyrabiamy. Przekładamy do podłóżnej, wąskiej foremki, chleb powinien wypełnić ją do połowy wysokości, przykrywamy, trzymamy w cieple (scierka, recznik, a nawet koc) i zostawiamy do wyrośnięcia (żytni nawet kilka godzin). Następnie wkładamy formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 195 st. na 55 minut.

do srodka dodano kilka wycisnietych zabkow czosnku, oregano i bazylie suszone
a wierzch posypany zostal czarnuszka lekko wklepana

silvanca - 21 Wrzesień 2004, 21:35

chleb by silvanca

30 g drożdży (1/3 małej paczki)
ok. 5 szklanek mąki najlepiej razowej pszennej lub żytniej (mix wedle uznania)
1 łyżka soli
do posypania:
2 łyżki (do wyboru) ziaren słonecznika, maku, sezamu, siemienia lnianego

W dużej misce rozpuść drożdże w dwu szklankach ciepłej wody. Dodaj 3 szkl. mąki, wymieszaj. Wystarczy zrobić to łyżką - po prostu parę razy zamieszać. Miskę odstaw w cieple miejsce.
W tym czasie wysmaruj olejem foremkę do keksu (35 x 12 cm, o wysokości nie mniejszej niż 7 cm).
Po pół godzinie ciasto w misce znacznie powiększy swoją objętość. Dodaj do niego pozostałą mąkę, jedna łyżkę soli i dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką przez ok. 5 minut. Powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Gotowe ciasto przełóż do foremki. Będzie się kleiło do rąk, ale i z łatwością z nich spadało. Dłonią zmoczoną wodą wygładź ciasto po wierzchu i posyp ziarenkami.
Włącz piekarnik i nastaw go na najmniejszy ogień. Wstaw ciasto i zostaw drzwiczki półprzymknięte. Przez następne ok. pół godziny chleb będzie rósł. Kiedy wypełni całą foremkę, zamknij drzwiczki piekarnika. Pozwól temperaturze osiągnąć 200 st. C i utrzymuj ja przez cały czas pieczenia.
Chleb będzie się piekł ok. 45-60 minut, od zamknięcia drzwiczek. Jest gotowy, gdy ma złotobrązowy rumiany kolor.

smacznego :D

Bahus - 23 Wrzesień 2004, 00:02

Chleb z oliwkami

20 g drożdży,
250 g mąki,
150 ml białego wina,
150 ml oliwy z oliwek,
4 jaja
sól,
100 g startego sera gruyere,
100 g posiekanych orzechów włoskich,
50 g zielonych i
50 g czarnych oliwek (pokrojonych na duże kawałki!

Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z drożdżami. Następnie do mąki porcjami wlewać wino i oliwę, mieszać. Miskę przykryć, ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do ciasta dodać jaja i sól, wyrobić. Następnie dodać starty ser. orzechy i oliwki, zagnieść. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć na natłuszczoną blachę. Chleb przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wstawić do piekarnika na środkową półkę. Chleb piec ok. 1 godziny na ztocistobrązowo. Upieczony chleb zostawić kilka minut w wyłączonym piekarniku, wyjąć i wystudzić.

Limonka - 28 Wrzesień 2004, 11:32

Chleb SiLiBaja :)

Ciekawa jestem kto się domyśli dlaczego Silibaja :D

A robi się go tak:

W 1/3 szkalneczki ciepłego mleka rozpuść 2 czubate łyżeczki drożdży w proszku
Weźnij 1/2 szklanki zakwasu z mąki żytniej razowej ( o pokojowej temperaturze)
Kup butelczynę piwa Lech, odlej szklaneczkę, resztę oddaj swojej drugiej połowie (ona będzie wiedziała co z resztą zrobić :D ) Dolej 3/4 szklanki wrzątku
Wsyp do miseczki:
4 szklanki mąki pszennej typ 650
1,5 szklanki mąki żytniej (nie razowej)
szklankę otrębów (ja mieszam różne otręby)
2 łyżki miodu
1 czubatą łyżkę słodkiego kakao
1 łyżkę soli gruboziarnistej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżkę oleju

Całość dobrze wyrób. Gdy dobrze wyrobisz dodaj szklankę różnych ziarenek. Koniecznie słonecznik, siemię lniane, może być sezam, różne płatki(owsiane ,jęczmienne, żytnie, orkiszowe itp)

Niech w misce podwoi objętość. Gdy gotowe, przełóż ciasto do dwóch foremek. Do piekarnika włóż miseczkę z wodą, a potem foremki z chlebkami.Piecz15 minut w 200 stopniach (niech się zrumieni skórka) Potem zmniejsz temperaturę do ok.170 stopni. i piecz jeszcze 45minut. Wyjmij chlebki i połóż na siateczce, niech wystygną.

Zakwas :

2/3 szklanki wody mineralnej niegazowanej
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 łyżeczka suchych drożdży

Drożdże wynieszać z wodą , dodać mąkę, zostawić na 24 godziny, potem dodać 1/2 szklanki mąki żytniej razowej, 1/2 szklanki wody i zostawić znów na 24 godziny, potem znów to samo i zostawić na 12 godzin. Teraz już można dodawać do ciasta. Schować resztę zakwasu do lodówki i co 2 dni dodawać 1/2 szklanki mąki i wody.

Smacznego

Limonka

Uwaga !!!!

Zapomniałam o wodzie. W tej chwili przepis jest już poprawiony, ale jeśli ktoś go wczeniej wydrukował to niech do szklanki piwa doda 3/4 szklanki wrzątku.
5.10.2004 - modyfikacja przepisu (dodałam kakao i zmieniłam czas i temperaturę pieczenia)

Nika24 - 12 Październik 2004, 20:31

CHLEB Z DYNIĄ


Dynie należy pokroic na kawałki, ugotować w niewielkiej ilości wody i przetrzec na piure. Ma być tego piure ok 2 szklanek.
W misce rozetrzec pół kostki drożdzy, łyzke cukry, dodac filiżankę ciepłego mleka i dwie łyzki maki.
Poczekac az nieco urośnie i dodac jeszcze pół łyzki cukry + łyżeczke soli + mąkę. trudno powiedziec ile, ciasto nalezy wyrabiac az będzie ładna gładka miękka kula odchodzaca od boków miski.
Poczekać az urośnie, ok, pół godziny, potem przełozyc do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką keksówki i poczekac znów kwadrans az urośnie.
Piec ok 40 minut w 190 st.

Nika24 - 30 Październik 2004, 16:11

chleb orkiszowy ( po lewo) i pumpernikiel (po prawo)


chleb orkiszowy by dziad alias Monika :d ORKISZOWY CHLEB RAZOWY
1 kilogramowy bochenek


700g maki orkiszowej razowej
2 lyzeczki soli
350 ml letniej wody
40g swiezych drozdzy
1 lyzeczka miodu jodlowego
100g serka homogenizowanego

Make zmieszac z sola. Drozdze i miod rozpuscic w paru lyzeczkach wody.
Rozczyn drozdzowy, serek i pozostala wode dodac do maki, zagniesc gladkie ciasto.
Pozostawic do wyrosniecia na ok. 50 min.Jeszcze raz zagniesc az bedzie gladkie i sprezyste.
Nastepnie wlozyc ciasto do koszyczka i dac mu jeszcze raz wyrosnac.

Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol lub 220° funkcja pieczenie chleba.
Potem wyrzucic chleb na rozgrzany kamien (to w przypadku posiadaczy kamienia do pieczenia chleba) lub na blaszke. Po 10-15 min. zmniejszyc temp. Do odpowiednio 200 lub 180°. Piec lacznie 45-55 min.

Czesc maki orkiszowej razowej mozna zastapic jasna maka orkiszowa albo pszenna – chleb bedzie jasniejszy.

Rowniez zamiast czesci maki orkiszowej mozna dac srut orkiszowy, tylko nalezy wtedy zwiekszyc ilosc plynu.

PUMPERNIKEL OD JAGIENKI ALIAS TERRY :D
Pumpernikiel

1 kubek (250ml) cieplej wody
1/4 kubka melasy
2 lyzki masla lub margaryny
1 lyzeczka od herbaty soli
1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 lyzki kakao (1 1/2 lyzeczki)
1 1/2 kubka maki zwyklej lub chlebowej
3/4 kubka maki pszennej razowej
3/4 kubka maki zytniej
1/2 lyzki (1 i 1/2 lyzeczki od herbaty) suchych drozdzy

Skladniki podaje w kolejnosci wkladania do maszyne (takiej ktora wymaga najpierw skladnikow plynnych – jesli ktos ma inna to musi postapic zgodnie z instrukcja).
Wychodzi z tego bochenek o wadze 1,5 funta czyli niecale 70 dkg.

Zamiast melasy można dac miodu :d

jo_lina - 7 Maj 2005, 09:37

CHLEBEK Z ZIARNAMI NIBY LITEWSKI :)


1 kg mąki pszennej
1 szklanka otrąb
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka pestek słonecznika
10 dag drożdży
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 litr wody


Zarobić zaczyn z drożdży cukru i odrobiny mąki, pozostawić na boku. Pozostałą mąkę przesiać do dużej miski, zmieszać z solą i ziarnami. Wlać zaczyn i powoli wlewać wodę wyrabiając. Wyrobić jeszcze trochę, ale nie trzeba za specjalnie się męczyć :)
Pozostawić do wyrośnięcia. Wysmarować dwie formy keksowe olejem, wyłożyć ciasto (tak wychodzi około ¾ każdej formy).
Jeśli piekarnik jest elektryczny to nie czekamy do wyrośnięcia tylko od razu do pieca i pieczemy około godziny bez termoobiegu w 180 C. Jeśli gazowy to nagrzewamy.

kaaja6 - 19 Maj 2005, 08:43

CHLEB PSZENNO -ŻYTNI NA ZAKWASIE

szklanka zakwasu (zakwas: dwie szklanki mąki żytniej razowej, dwie szklanki wody, łyżka miodu)
100 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej
150 ml ciepłego mleka
1,5 czubatej łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu (zmielonego)
1 łyżeczka cukru
20 ml oleju

można dodać ziarna słonecznika, czosnek, cebulę podsmażoną, zioła.


Wszystkie składniki mieszamy w maszynie. Pozostawiamy do wyrośnięcia w cieple ok. 1,5 godz. Powinien prawie podwoić swoją objętość. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem lub kamień i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczenie: 10 min temp. 200 st.C, (na dno pojemnik z wodą lub spryskać piekarnik), obniżyć temp do 180 st.C i piec jeszcze ok. 35 min.

Aniutram - 29 Maj 2005, 20:03

no nie wiem czy ten chlebek jest związany z tą dietą, no bo u MM nie wolno cukru a mąka tylko z pp . :niepewny:
gosiowo - 29 Maj 2005, 20:07

Aniutram, po pierwsze witaj
po drugie tutaj nie piszemy komentarzy
po trzecie to jest dzial niezwiazany z dieta
:)

Aniutram - 29 Maj 2005, 20:13

ok, przepraszam ale wydawało mi się że całe forum i wszystkie działy sa związane z dietą. poprawiam się.
alusmi - 12 Czerwiec 2005, 13:38

CHLEB CEBULOWY (z maszyny)

ten chleb zawsze sie udaje
nie ma mozliwosci zeby opadl podczas pieczenia (tak jak czesto sie w maszynie zdarza) ;)

300 ml wody
400 g maki typ 650
50 g maki zytniej razowej
50 g maki pszennej razowej
lyzka soli
lyzeczka cukru
paczka drozdzy granulowanych
2 cebule
oliwa do przesmazenia cebuli

Do maszyny wlac wode, wsypac make, w jednym rogu sol, w dugim cukier, na srodek wysypac drozdze.
Wlaczyc program rapid (ca. 2 h.)

Przesmazyc posiekana cebule na oliwie, dodac po sygnale.

Smacznego, bo chleb jest naprawde smaczny ;)

sd_silver - 13 Wrzesień 2005, 09:14

Chleb graham dla maszynistów

3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej 650
3 szklanki mąki graham 1850
2 szklanki mleka
2 dag drozdży świeżych
0,5 szklanki oleju
płaska łyzka soli
łyzka miodu


Składnki wkładamy do maszyny zgodnie z zalecniami do danego modelu. pieczemy na programie normal (u mnie ma 3:30), rozmiar chleba najwięszy.

Chlebek jest bardzo delikatny i nie jest suchy.

sd_silver - 13 Wrzesień 2005, 09:22

Chleb Emigrantow na zakwasie by Bajaderka
Dzien I - zakwas:

1 szklanka wody niechlorowanej
1/4 lyzeczki suchych drozdzy
1 1/4 szklanki maki chlebowej
2 lyzki maki razowej
2 lyzki maki zytniej


Dzien II:

1 szklanke wody niechlorowanej
1 lyzke gruboziarnistej soli
1 lyzke cukru
1/4 lyzeczke suchych drozdzy
3 1/2 szklanki maki chlebowej

Dzien I - zakwas:

Wszystkie skladniki dobrze wymieszac, przykryc sciereczka i zostawic na noc - na nie mniej niz 8, nie wiecej niz 16 godzin. Mozna tez wymieszac go w maszynie do pieczenia chleba, maszyne wylaczyc i zostawic na noc z lekko uchylona pokrywa.

Dzien II:

Dla tych, ktorzy posiadaj maszyne do pieczenia chleba:

Wlaczyc na cykl "dough" lub "manual". Po zakonczeniu cyklu wyjac na stolnice i zostawic przykryte sciereczka na 30 minut. Mozna tez zostawic w misce, schlodzone w lodowce do nastepnego dnia.

Lekko spłaszczyć, uksztaltowac w kule i polozyc na blasze. Zostawic do wyrosniecia, ale uwaga - nie dopuscic aby podwoilo swoja objetosc! Powinno urosnac 30 do 40%, nie wiecj, bo takie za bardzo wyrosniete nie bedzie w stanie utrzymac swojej struktury i opadnie w piekarniku.
W tym czasie rozgrzac piekarnik do 245 C, bochenek spryskac letnia woda, spryskac rowniez piekarnik, wsunac blache (ja uzywam kamienia do pieczenia pizzy lub podwojnej blachy) na najnizsza polke i piec 15 minut, spryskujac piekarnik od czasu do czasu. Obnizyc temperature do 225 C i piec az dobrze upieczony w srodku, okolo 35 minut.

Ciasto jest "wolne" i nalezy unikac pokusy dosypania maki. Takie ma byc. Mozna rowniez zostawic do ponownego wyrosniecia w jakims okraglym, plaskim koszyczku i potem przewrocic do gory nogami na blache (tak sie robi w piekarniach).

Moje uwaga
Chleb mieszam w maszynie na programie do mieszania, potem sprzęt wyłaczam, czekam az urosnie i właczam samo piecznie, wychodzi równie smaczny jak z piekarnika.

sd_silver - 13 Wrzesień 2005, 14:31

Chleb biały na jednodniowym zaczynie

proporcje dostosowane do maszyny AFK

Zaczyn:
5g swiezych drozdzy - taka kuleczka wielkości orzecha laskowego (normalnego nie giganta jak teraz sprzedają)
150ml wody
150g maki pszennej (typ 550)

Drozdze rozpuscic w letnej wodzie, dodac make i dokladnie wymieszac, przykryć ściereczką. Zostawic do wyrosniecia na noc.

Ciasto wlasciwe:
550g maki pszennej (typ 550)
2 lyzeczki soli
2 lyzeczki cukru
2 lyzki oleju
200ml letnej wody
Program Normal, 3:30 h.



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group