To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Zuzla

Pieczywa - Chleby

sd_silver - 13 Wrzesień 2005, 17:47

Chleb dyniowy maszynowy

20 dag mi±ższu dyni
2-3 dag drożdzy
0,25 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ok. 400 g maki

Dynie rozgotować w małje ilosci wody, dobrze odcedzić i zmksować. Piec na programie normal. Gdy maszyna bedzie mieszac zagladac do konsystencji, ciasto powinno uformowac sie w miekka kule.

sd_silver - 13 Wrzesień 2005, 17:53

Bułeczki z mielonym siemieniem lnianym by AgusiaH

Bardzo zdrowe, mięciutkie i długo utrzymuj±ce ¶wieżo¶ć bułeczki. Zmielone siemię nadaje im ciekawy, wyrazisty smak.
liczba porcji: 16 bułeczek

1/2 szkl mleka
1/2 szkl wody
3 łyżki miodu
1 duże jajko
1 i 1/2 łyżki roztopionego masła
3 i 1/4 szkl m±ki pszennej
1 i 1/4 szkl m±ki pszennej razowej
1/2 szkl ziarenek siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży

1 jajko
2 łyżeczki siemienia lnianego (najlepiej mieszanki złotego i ciemnego)
1 łyżka maku

sposób przygotowania:
Siemię lniane zmielic dobrze w młynku do kawy, barzdo dobrze też sie mieli w blenderze (dzbanku do koktajli)

METODA MANUALNA:
Rozpu¶cić drożdże w 1/3 szkl ciepłego mleka, wymieszać z miodem i 2 łyżkami m±ki. Odstawić na 15 min. Wsypać do miski resztę m±k, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżow±, ciepł± wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.

METODA MASZYNOWA:
Nastawić na program do wyrabiania ciasta. Włożyć składniki w/g instrukcji do maszyny. Mleko i woda powinny być lekko ciepłe. Zostawić w maszynie do końca programu (ro¶nięcie ciasta trwa ok. 1 godz.)

NASTĘPNIE:
Podzielić ciasto na 16 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce na wysmarowanym masłem papierze do pieczenia. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia na jeszcze ok. 1/2 godz. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i siemieniem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 min.

Nalejsze bułeczki na ¶wiecie.

sd_silver - 13 Wrzesień 2005, 17:54

Chleb z ogorkami kiszonymi by Bajaderka

1 szklanka letniej wody z pod ogorkow (albo pol na pol z woda)
1 duzy ogorek kiszony, drobniutko posiekany
1 lyzka oliwki z oliwek
1 lyzka suszonego koperku
1 lyzka cukru
1/4 lyzeczki soli
3 szklanki maki chlebowej
3 lyzeczki suchych drozdzy

Wszystkie skladniki umiescic w maszynie, zgodnie z instrukcja, nastawic na program - tylko wyrabianie.

W zaleznosci jak duzy jest ogorek i jak soczysty, moze byc konieczne dodanie wiecej maki lub plynu. Ciasto powinno byc miekkie i elastyczne, ale nie mokre.
Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice i zostawic aby lekko sie napuszylo - okolo 10 minut. Uformowac w dowolnego ksztaltu bochenek i ulozyc na blasze. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na 20 minut. W tym czasie rozgrzac piekranik do 200C.
Bochenek ladnie naciac i spryskac zimna woda, piec okolo 20-25 minut az ladnie sie zrumieni.

sd_silver - 13 Wrzesień 2005, 17:59

Chleb pszenno-zytni maszynowy by Anusiaczek

2 dag drożdzy
3-3,5 szklanki maki białej pszennej
1 szklana maki pszenej razowej
1 szklanka m±ki żytniej razowej
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru


Program normal

sd_silver - 13 Wrzesień 2005, 18:08

Ruski ciemny chleb maszynowy by AgusiaH

1 szkl. maki pszennej chlebowej
1/2 szkl. maki pszennej razowej
1 szkl. maki żytniej razowej
1/2 szkl. otrebów owsianych lub zmielonych płatków owsianych
1 szkl. wody
1 łyzka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka płaska kakao
po 1/2 łyzeczce suszonej cebuli i czosnku (niekoniecznie)
1 łyzki octu winnego
2 łyzki oleju
1 łyzeczka soli
1 łyzka cukru
1 1/2 łyżeczka suszonychdrożdzy

W odrobnie wody rozpuscic kawe i kakao, doalc wody do 1 szklanki. Wlac do maszyny, dodac reszte składników, na wierzch drozdze. Program normal.

sd_silver - 13 Wrzesień 2005, 18:12

Chleb jogurtowy maszynowy

2 dag drożdzy
300 g maki
300 g maki zytniej razowej
2 łyzeczki soli
1 łyzeczka cukru
280-300 ml wody
150 g jogurtu naturalnego około 3% tłuszczu


program normal

Nigra - 23 Styczeń 2006, 08:32

Chleb z kiszona kapusta
(wersja do maszyny)

0,5 kg maki + 5 garstek
3 lyzki miodu
1,5 szklanki wody
42 g swiezych drozdzy
300-400 g kapusty kiszonej
1 lyzeczka soli

Do maszyny, juz wlaczonej i grzejacej, wrzucilam rozdrobnione drozdze
zalalam szklanka cieplej wody, lyzke miodu i dwie garscie maki.
Gdy drozdze wyrosly wsypalam pol kilo maki i druga lyzke miodu i sol.
Poniewaz to byl eksperyment z tym chlebem w maszynie prowadzilam ciagla obserwacje :d
Gdy sie lekko wyrobilo, po sygnale dalam kapuste.
Konsystenca mi sie nie podobala wiec dalam, jeszcze 3 garsci maki
i 0,5 szklanki wody i jeszcze lyzke miodu.
I zostawilam w spokoju, az sie upiecze :d
Pieklam na programie Normal, czas 3:20
Wyszedl super :oczami:

sd_silver - 10 Kwiecień 2008, 21:30

chleb mleczno-maslany z maszyny

300 ml maslanki
2 czubate łyzki masła
2 jajka
1 czubata łyżeczka soli
1 czubata łyżka miodu
300 g maki tortowej
300 g maki pszennej razowej
2 dag drozdzy


Program "normal", lub "słodki"

Z takiej porcji wyszedł mi olbrzymi bochenek, az przykleil sie do szybki w maszynie. Radze robić 3/4 porcji.

wiewiorka - 29 Lipiec 2008, 07:40

CHLEB PSZENNO-OTREBOWY Z ZIARENKAMI

Składniki:
1 kg m±ki pszennej bez 1 szklanki,
1 szklanka m±ki zytniej razowej lub otrebow,
7 dag drożdży,
2 jajka,
2 płaskie łyżeczki soli,
500-600 ml letniej wody,
1 płaska łyżeczka cukru,
siemię lniane,
ziarna słonecznika,
3 lyzki oliwy
olej/oliwa do formy.

Wykonanie:
Z drożdży przygotowac rozczyn dodaj±c trochę letniej wody, 2-3 łyżki m±ki i cukier. Dokładnie wymieszac i pozostawic w ciepłym miejscu na ok. 20 min.
Z 1 kg m±ki pszennej odsypac 1 szklankę , uzupelnic 1 szklank± m±ki razowej lub otrebow wymieszac.
M±kę, jajka, wodę, sól, ziarna dodac do rozczynu. Wyrobic na gładkie ciasto, odstawic.
Kiedy ciasto podwójnie zwiększy sw± objęto¶ć, jeszcze raz wyrobic i przelozyc do natłuszczonej oliwa formy posypanej maka lub otrebami. Jeżeli przy wyrabianiu jest nadal płynne, dodac ostrożnie m±ki, aż zacznie być bardziej zwarte (konsystencja lepkiej plasteliny). Odstawic do wyro¶nięcia.
Piec w 200 stopniach przez 45-50 minut. (dolna grzałka).

przepis jest bardzo prosty, chlebek zawsze wychodzi :)

Anusia - 3 Styczeń 2011, 11:05

Pita :d

(m±kę można dowolnie mieszać, ja ostatnio robiłam z pszennej razowej - w oryginale biała)

1 1/4 szklanki letniej wody
2 łyżeczki suchych drożdży

3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 szklanki m±ki

Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut.

Po tym czasie wszystkie skladniki wymieszać i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrosnięcia na co najmniej 1 godzine, aż podwoi swoja objeto¶ć. Ja czekałam około 1,5 godziny.

Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych czę¶ci. Każd± czę¶ć uformować w kulę, spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami w kształcie kr±żka. Układać na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyro¶nięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem posmarować oliw± z oliwek.

Warunkiem powstania kieszonki jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gor±ca blacha. Piekarnik, w którym jest pusta blacha rozgrzac do 260 stopni. Wyro¶nięte chlebki zsun±ć razem z papierem pergaminowym na rozgrzan± blachę. Piec przez 8-10 minut aż będ± bardzo napuszone i lekko zrumienione.




Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group