To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Zuzla

Słodko¶ci - Ciasta

anya - 12 PaĽdziernik 2008, 13:57

Szarlotka z orzechow± kruszonk±


Ciasto
300 g m±ki
15 dag masła
4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
otarta skórka z jednej cytryny


Nadzienie
1 kg jabłek
10 dag cukru
sok z cytryny
0,5 laski wanilii
1 mała puszka ananasów


Orzechowa kruszonka
180 g posiekanych orzechów włoskich
12 dag płatków owsianych
paczuszka herbatników (w mojej było ich 10)
20 dag masła
2 łyżeczki olejku waniliowego
20 dag cukru


Składniki na ciasto posiekać na stolnicy i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować i oblepić blaszkę, podpiec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 15 minut.

Ananasy z puszki odcedzić na sitku i pokroić na małe kawałki. Syrop wlać do rondla, dodać cukier, laskę wanilii i sok z cytryny i gotować 5 minut.
Jabłka obrać i pokroić w ósemki, dodać do syropu, smażyć na ¶rednim ogniu przez kilka minut, ostrożnie mieszać. Po zdjęciu z ognia dodać ananasy.

Na patelni rozgrzać masło, wsypać płatki, orzechy, pokruszone drobno herbatniki i cukier. Smażyć kilka minut na ¶rednim ogniu, dodać olejek waniliowy.

Na podpieczone ciasto posypać 1/3 kruszonki, ułożyć owocowe nadzienie i na wierzch znów posypać kruszonk±.
Piec 15 minut w temp. 200 stopni.


z sosem toffi

anetaw2 - 26 Listopad 2008, 07:48

Metrowiec

ciasto użyte do tortu dinozaura:)

Ciasto:
8 jajek
2 szkl.cukru
3 szkl.m±ki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
16 łyżek oleju
16 łyżek wody
zapach waniliowy
2 łyżki kakao


Masa:
2 szkl. mleka
1 budyń waniliowy
cukier waniliowy
3/4 szkl. cukru
2 żółtka
1 i 1/2 kostki masła


Cukier utrzeć z 8 żółtkami, dodawać po utarciu olej i wodę, dalej ucierać
następnie dodać m±kę z proszkiem do pieczenia, ucierać
Z białek ubić pianę, któr± delikatnie domieszać do ciasta.
Podzielić ciasto na dwie porcje, a do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao.
kakao.
Piec w 2-ch podłużnych i wysokich blaszkach.
(180 stopni przez około 1 h. )

Przygotować krem: Składniki na masę (oprócz masła) zagotować. Po wystudzeniu utrzeć z masłem.

Ciasto pokroić na kromki, przekładać kremem, układaj±c na przemian jasne i ciemne ciasto. Polać następnie polewa czekoladow± i kroić na skos

anetaw2 - 18 Styczeń 2009, 18:30

Karpatka

Ciasto

1 szklanka wody
150 g margaryny
1 szklanka maki
5 jajek
szczypta soli

Margarynę rozpu¶cić w garnku, dolać wodę,zagotować.
Wsypać m±kę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy.
ostudzić
wbijać jajka i miksować.
Gotow± masę podzielić na 2 czę¶ci.
Upiec dwa placki
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut

Krem:

1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła (uwaga: je¶li lubicie bardziej ma¶lane kremy dodajcie więcej masła)
3 łyżeczki m±ki pszennej,
3 łyżeczki m±ki ziemniaczanej
m±ki rozpu¶cić w 1/2 szkl. mleka

cukier puder do posypania

Zagotować mleko i cukier
dodać maki rozpuszczone w połowie szklanki mleka.
Ugotowany budyń wystudzić, utrzeć z 1 kostka masła lub margaryny
Masa wychodzi bardzo słodka :)

Można dodać do smaku jakie¶ alkohole :hyhy: np. bajlejsa


Smacznego :)

Marchewunia - 9 Luty 2009, 20:14

Ciasto budyniowo-jabłkowe

Składniki:
- 1 kg jabłek
- kostka margaryny
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka m±ki pszennej
- 1 szklanka m±ki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe
- 1 litr mleka

Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Margarynę utrzeć ze szklank± cukru i z żółtkami na puch. Nadal ucieraj±c, powoli wsypywać m±kę ziemniaczan± i m±kę pszenn± wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Następnie ostrożnie wymieszać z pian± ubit± z białek.
Ugotować budynie, dodaj±c pozostały cukier.
3/4 ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy posypanej bułk± tart±. Na cie¶cie rozłożyć kolejno warstwę jabłek, gor±cy budyń i resztę ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Z termowentylatorem piekę 40 min, wydaje mi się, że przy czasie 50 min. powinno mieć słabszy ogień :)


sd_silver - 30 Kwiecień 2009, 10:06

Tarta rabarbarowa:
Na ciasto kruche:
150 g m±ki
100 g masła pokrojonego w małe kawałeczki
1 łyzka br±zowego cukru
2 żółtka


Zagnie¶ć, jak nie chce sie polaczyc dodac odrobine zimnej wody. Wstawić do lodówki na 30 min. Potem wylepic tym wysmarowana olejem foremke do tarty (na foremke okolo 25 cm srednicy), przykryć pergaminem i obciazyc np. fasola. Piec okolo 20 min w 200 stopni az bedzie złote. Pod koniec mozna sciagnac papier.

Masa rabarbarowa
1/2 kg rabarbaru
1/2 łyżeczki cynamonu
fruktoza/cukier do smaku (najfajniej wychodzi z fruktoza żelujaca)
jako stabilizator mozna dodac 1 łyżeczke żelatyny rozpuszczona w odrobienie wody


Rabarbar obrac, pokroic na kawałki, podlac woda i ugotowac do miękkosci, odcedzic, wystudzić i zmiksowac z reszta skladników na mus

Masa serowa
100 g mascrapone lub innego kremowego serka
troche cukru/fruktozy do smaku
mozna dodac odrobine ekstraktu za wanilii


Wszystko wymieszac.

Wystudzone ciasto posmarowac serkiem, na to wylac mase z rabarbaru i wstawic do lodówki az zastygnie.

anitajas - 1 Czerwiec 2009, 13:37

Ciasto biszkoptowe z delicjami

Składniki na biszkopt

Biszkopt (na formę o wymiarach: 40 x 25 ):
- 8 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka m±ki tortowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 kisiele żółte
- sok z cytryny

Składniki na masę z bitej ¶mietany:
- 500 ml ¶mietany 30%
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka żółta (najlepiej cytrynowa z firmy Winiary)

oraz dodatkowe składniki na wierzch ciasta
- 2 duże paczki delicji -podwójne- (lub 1 duża paczka delicji plus jedna mała paczka delicji)
- 2 galaretki


Przygotowanie biszkoptu:
Najpierw gdzie¶ na boku przygotować sobie m±kę, wsypać do niej 2 kisiele żółte i dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i to wymieszać.

Do miski wbić 8 białek i je ubić (mikserem b±dĽ ręcznie). Gdy białko już się ładnie ubije to nadal cały czas ubijać białko i stopniowo dodawać cukier (najlepiej na trzy razy) a następnie dodawać żółtka (też na trzy razy). Przestać ubijać.
Przygotowan± m±kę z kisielem powoli wsypywać do ubitego ciasta i powoli mieszać łyżk± drewnian± do tego dodać sok wyci¶nięty z połowy cytryny.

Biszkopt piec 40-45 min w 170 stopniach

Przygotowanie masy ¶mietanowej:
Do miski wsypać 3 łyżki cukru, na to wlać ¶mietanę 30% i ubijać mikserem. Jak ¶mietana się ubije to dodać 1/2 szklanki tężej±cej galaretki i chwilę ubijać.

Wykonanie ciasta
Gdy biszkopt się upiecze i schłodzi to przeci±ć go na pół. Doln± czę¶ć biszkoptu nas±czyć.
Do nas±czenia przygotować: sokiem z połowy cytryny, trochę wody, cukru wymieszać i nas±czyć. Przełożyć mas±. Zostawić sobie troszkę masy na górn± czę¶ć biszkoptu.
Drug± czę¶ć biszkoptu troszkę przesmarować zostawion± mas± i nakładać na ni± zamoczone w lekko tężej±cej galaretce delicje. Resztę galaretki wylać na wierzch ciasta (tylko ostrożnie, żeby galaretka nie uciekła pod ciasto)

Patent żeby galaretka trzymała się biszkoptu to po upieczeniu biszkoptu, wyci±gaj±c biszkopt z formy przewrócić go wierzchem do spodu. Przeci±ć na pół, przełożyć mas±, na górę lekko posmarować mas± i na to galaretka

Efekt:

Nika24 - 4 Czerwiec 2009, 18:44

Prosta Puchatka







polecam bo proste a naprawde pyszne:
5 jajek utrzec na puch z 300 g cukru
dodać 400 g m±ki, płask± łyżke proszku do pieczenia i 3/4 stopionej Kasi i mały jogurt naturalny

wylac do formy , poukładac dowolne owoce , piec w 180 st , sprawdzac patyczkiem czy upieczone :)
ok 10 minut przed koncem pieczenia posmarowac wierzch lukrem z 3/4 szklanki cukru pudru i jednego białka
fajna beza sie zrobi :)

Nika24 - 16 Marzec 2010, 21:06

Biszkopt

skladniki
6 jajek
2 lyżki ciepłej wody
125 g m±ki pszennej
75 g m±ki ziemniaczanej
200 g cukru

nagrzac piekarni do 170 stopni
6 jajek- oddzielic żółtka od białek
żółtka ubić ze 125 g cukru i dwoma łyżkami ciepłej wody na puszysto
białka ubić z 75 g cukru na sztywno
pianę z białek zsun±ć do miski z ubitymi żółtkami
zacz±ć delikatnie mieszac, jednoczesnie wsypuj±c przez sitko wymieszan± m±kę ziemniaczan± z pszenn± : 125 g pszennej, 75 g ziemniaczanej
wysmarowac masłem i wysypac bułk± tart± tylko dno formy, boków nie
przełozyc delitaknie masę, przemieszac j± od ¶rodka ruchem spiralnym trzonkiem łyżki, zeby się równomiernie rozłożyła w formie, piec ok 38 minut.
po 35 minutach dotkn±ć ¶rodka biszkoptu , jak jest zwarty - ciasto gotowe, lepiej go nie kłuc żadnymi patykami ;)

Caroline - 31 Marzec 2010, 19:32

WLOSKI PLACEK CYTRYNOWY


na ¶redni± tortownicę - 25 cm
Ciasto
200 g m±ki
łyżka cukru pudru
pól łyżeczki soli
100 g masla
M±kę przesiać. Maslo pokrajac w male kawałki i lekko zagniesc palcami żeby poł±czyło się z m±k±. Dodac cukier, sól, pól szklanki wody. Szybko wyrobić i uformowac kulkę . Powinno być elastyczne i nie klejace się. Odłożyć na 20 min do lodówki. Rozplaszczyc ciasto na placek, złożyć na 4 i rozwałkować na posypanej m±k± stolnicy. Powtórzyc czynno¶ć jeszcze raz. Wyłożyć tortownicę ciastem z bokami wys 2-3 cm. Podpiec 15 min w srednio goracym piekarniku. Posypac tarta bulka.

Masa cytrynowa – to jest przepis oryginalny – my robimy masę z podwójnej porcji
3 jajka
3 cytryny
100g masla
300 g cukru pudru
Jajka ubić na parze z cukrem pudrem, dodać stopniowo masło, sok z cytryn i otarta skórkę z 1 cytryny. Wylać masę na gor±cy placek i zapiekać ok. 35 min.

Uwaga! Masa jest płynna, więc albo forma musi byc szczelna, albo – je¶li robi się masę z podwójnej porcji - trzeba zrobić naprawdę wysokie boki.



Nika24 - 30 Lipiec 2010, 19:19

pyszne ciasto jak ciastko z Mc Donalda :d
z ksi±żki "Nakarm mnie" + moje modyfikacje :)





ciasto
500 g m±ki
350 g masła ( a nawet lepiej 250 g masła + 100 g planty)
60 g cukru pudru
szczypta soli
żółtko- do posmarowania
130 ml kwa¶nej smietany
dodatkowo 3 łyzki cukru krysztalu

nadzienie: 1 litr jagód, 2 łyzki m±ki kukurydzianej ( mozna zastapic ziemniaczan±), 4 łyżki cukru pudru

M±kę, cukier puder , sól + pokrojone na kwałki schłodzone masło zagniesc szybko, az powstan± okruszki - najlepiej to robic w malakserze, w robocie mieszadłem do kruchego albo bardzo szybko rekami
Dodac smietanę , zagniesc krótko , wszytsko ma się poł±czyc, w ładne ciasto
Jesli się to robi w malakserze to na ciescie - po wyjęciu go z robota będ± widoczne minikawałeczki masła i planty, mimo ze ciasto bedzie stanowic całosc- do dobrze, ten tłuszcz w czasie pieczenia się rozpusci i w cie¶cie powstana listki :)
Podzielic na 2 , włozyc do lodówki na pol godziny.
Piekarnik nagrzewam do 180 st
Glebok± foremkę na tartę ( mam ceramiczn± ,moze byc inna , metalowa ), ok 23-25 cm ¶rednicy posmarowałam masłem i wysypałam bułka tart±
Jedn± czesc ciasta rozwałkowałam na pół cm do 7 mm, wylozylam nim foremkę łacznie z brzegami, nadmiar ciasta odcięłam.
Jagody wymieszałam z cukrem pudrem i mak±, włożyłam do foremki. Rozwałkowałam druga czesc ciasta, przykryłam jagody, nadmiar odciełam, brzegi aldnie zawinełam do srodka. Posmarowałam żółtkiem rozrobionym z łyzka wody, posypałam curkrem kryształem, zrobiłam 5 nacięć z wierzchu i piekłam 40 minut w 180 st - pod koniec zmniejszyłam temp.

Po wyjeciu z piekarnika musi ostygn±ć jakies 20- 25 minut, wtedy sie ładnie kroi :)

Ciasta zostaje jakas 1/3 ale mozna je zamrozic spokojnie u zużyć na cos innego, a wygodniej sie walkuje wieksz± ilosc .

Wersja brzoskwiniowa, smakowo wg mnie najlepsza :)



10 dojrzałych brzoskwiń pokrojonychw kostkę, 2 łyżku cukru- pudru,2 łyżki m±ki kukurydzianej - to nadzienie. Dodałam tez kilka kropel naturalnego aromatu migdalowego.

magnessss - 5 Styczeń 2011, 16:47

Ciasto marchewkowe (Szybka kuchnia - ksiazka z Lidla)

125g masla
1 op. cukru waniliowego
po 0,5 lyzeczki cynamonu, galki i sproszkowanych gozdzikow
225g cukru brazowego
3 jaja
250g marchwi
50g orzechow wloskich mielonych
100g mielonych migdalow
175g maki
50g maki ziemniaczanej
1 op. proszku do pieczenia


Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase, dodawac kolejno jaja. Dodac starta marchew, migdaly, orzechy, make i proszek, wymieszac.
Przelozyc do wysmarowanej formy o srednicy 26cm.
Piec ok. 45 min w 175 st. (termoobieg - 155 st.)


Masa

40g masla
szczypta soli
40g oleju kokosowego
100g serka Philadelphia
250g cukru pudru
1-2 lyzki syropu waniliowego


Wszystko wymieszac i posmarowac ostudzone ciasto.


(Masy nie robilam, wiec nie wiem, jak smakuje, na 3 stronie tego watku jest sprawdzona masa podana przez Nigre do innej wersji ciasta marchewkowego. Ale ciasto podane przeze mnie jest po prostu boskie :oczami: )

Eb_s - 15 Styczeń 2011, 17:15

Murzynek mojej babci

składniki na blachę 23x30 cm

ciasto:

375 g margaryny
1 szklanka cukru
4 czubate łyżki kakao naturalnego
6 łyżek wody
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki m±ki

opcjonalnie : dowolne bakalie
( u mnie szklanka orzechów włoskich, pół szklanki żurawiny, szklanka suszonych ¶liwek)

polewa:
150 g czekolady mlecznej
30 g masła
2 łyżki kremówki

margarynę z cukrem rozpu¶cić w garnku, dodać kakao i wodę
gotować na bardzo wolnym gazie do ci±gnięcia i szklisto¶ci -- ok 5-7 minut
masę trochę przestudzić
dodać żółtka, m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia (opcjonalnie bakalie)
wszystko razem zmiksować
białka ubić na sztywno z szczypta soli
wymieszać z mas±

piec ok 30-40 minut w 170 stopniach

składniki polewy rozpu¶cić w k±pieli wodnej
polać letnie ciasto


zuzapli - 27 Kwiecień 2013, 13:05

Ciastka waniliowe :)


Składniki
** 2,5 szkl. maki
** 1 lyzeczka proszku do pieczenia
** 200g masla
** 1 szkl. cukru waniliowego lub:troche mniej, albo:
***** zwykly cukier + starta wanilia albo:
***** pół szklanki cukru waniliowego, pół szklanki cukru zwykłego i łyżeczka aromatu waniliowego
** 1 duze jajko
** ewentualnie szczypta soli

Ubic maslo z cukrem, dodac jajko, polaczyc z maka, proszkiem i ewentualnie z sola.

Wyrobic na gladka mase i schlodzic w lodowce.

Rozwalkowac i wycinac formekami cisteczka.

Mozna tez z ciasta uformowac walek i pokroic go w plasterki i upiec takie ciasteczka.

Piec w temp. 190-200 stopni ok. 10-15 minut.

zuza213 - 25 Sierpień 2016, 10:04

Ja podaję przepis na bananowy chlebek:
3 banany - rozgniecione
3 jajka
250g m±ki
3 łyżki kakao
1łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g masła orzechowego

Wszystko miksujemy i wstawiamy na godzinę do 180 stopni. Prosto i smacznie!; )



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group