Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sosy i dipy
Autor Wiadomość
Mira 



Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 96369
Skąd: Chorzów
Wysłany: 22 Wrzesień 2004, 11:06   Sosy i dipy

Cacyki po mojemu

pół zielonego ogórka
duży kubek jogurtu naturalnego Bakomy lub mały jogurt i serek Bieluch
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz

ogórek zcieram na tarce, odciskam nadmiar soku, mieszam z jogurtem i serkiem, dodaję przeciśniety czosnek, sól, pieprz, mieszam i gotowe

a podaję do: mięska, pieczonych ziemniaków, chipsów, frytek i w ogole do wszystkiego :)
_________________
 
 
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
Wysłany: 2 Październik 2004, 22:35   

Chutney jabłkowy

Na ok. 3 słoiki po 1/2 l

1,5 kg kwaskowatych jabłek
40 dag jasnych rodzynków
1 łyżeczka imbiru
1/4 l wytrawnego białego wina lub wody
sok z 1 cytryny
40 dag cukru pudru
1 szklanka białego octu winnego
1 łyżka kolendry

Rodzynki sparzyć na sicie, osączyć. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Wino, ocet i sok cytrynowy wlać do rondla. Włożyć jabłka. Dodać rodzynki, imbir, kolendrę, cukier i ocet. Mieszając, doprowadzić do lekkiego wrzenia. Gotować na małym ogniu około 2 godz., aż owoce nabiorą konsystencji przecieru. Gorący chutney wlać do wyparzonych słoików, zamknąć.

Chutney śliwkowy

Na ok. 3 słoiki po 1/2 l

1,5 kg śliwek
10 dag rodzynków
4 czerwone cebule
po łyżeczce ziaren ziela angielskiego i kolendry
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1/4 l czerwonego octu winnego Śliwki przepołowić, wyjąć pestki. Cebulę obrać, posiekać. Rodzynki sparzyć. Ziarna ziela angielskiego i kolendry utłuc w moździerzu. Rodzynki, śliwki, cebulę i przyprawy wrzucić do rondla. Dodać sól, cukier i ocet. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować około 30 minut, aż śliwki rozpadną się. Gorący sos nałożyć do wyparzonych, osuszonych słoików, dokładnie zamknąć.

Chutney pomidorowy

80 dag dojrzałych pomidorów
3 strąki czerwonej papryki
4 średnie cebule
100 ml octu winnego
250 ml czerwonego wytrawnego wina
30 dag cukru
1,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków

Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozdrobnione warzywa zalać winem i octem. Gotować w otwarym naczyniu przez ok. 1 godz. Dodać cukier i pozostałe przyprawy. Dusić dalej przez ok 30 min. Gotowym sosem napełnić wyparzone uprzednio słoiki. Zakręcić.
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
Agalu 
jaśnie francowatość


Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 53290
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 4 Październik 2004, 12:43   

Dip z fety:

Paczka fety
3 ząbki czosnku
dużo pieprzu
jogurtu tyle, żeby w konsystencji przypominało dip

Fetę rozgnieść widelcem i rozetrzeć z jogurtem na gładką papkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pieprz. Schłodzić i podawać - do chipsów, do sałatek jarzynowych, do mięs z fondi (nigdy nie pamiętam jak się to pisze, więc piszę po polsku :) ), na kanapki zamiast masła.
_________________
Problem nierozwiązywalny trzeba podzielic na mniejsze części i rozpracować po kawałku. T. Pratchett.
 
 
angela-rt 

MODERATOR papryczka


Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 15261
Skąd: z Olsztynu :-)
Wysłany: 5 Listopad 2004, 14:13   

TZACYKI-by angi
1 kubas jogo naturalnego
3 ząbki czosnku
koperek
ogóras
rzodkiewka
ew.czosnek w proszku
pieprz i sól

ogórasa ścieramy na tarce,to samo robimy z rzodkiewką,wrzucamy na sitko lub gaze i odciskamy z wody,wrzucamy to do jogo,dodajemy wyciśnięty lub poszatkowany czosnek i przyprawy mieszamy,dodajemy poszatkowany koperek,zajadamy az sie uszy trzęsą,jeśli tzacyki są zbyt gęste dodajemy troche wody z odciśniętego ogórasa i rzodkiewki.Smacznego!
_________________
www.smoczynski.com Przeczytaj prosze,może pomożesz
_____________________________________________
Nie wiesz co zjeść na kolację? Zjedz rybę !!!
_____________________________________________
Człowiek je,ale umie jeść tylko człowiek inteligentny.
Anthelme Brillat-Savarin
 
 
kaaja6 

Czarownica


Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 25190
Wysłany: 9 Sierpień 2005, 12:05   

chutney pomidorowo-jabłkowy

7 dużych pomidorów
3 duże jabłka
3 cebule
pół papryki czerwonej
pół papryki zielonej
3 wielkie zęby czosnku (ale naprawde duże)
łyżka kolendry przyprazona na patelni
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki czerwonego winnego
dużo pieprzu
pieprz cayene
mała łyżeczka cynamonu
sól do smaku
cukier jakby było za kwasne

[ Dodano: 2005-08-09, 12:01 ]
pomidory bez skórki w dużą kostke i troche poodusiłam aż sie rozbeblały, jabłka bez skórki potarłam na tarce (duże oczka) i siup do pomidorów i cebulkę w kostke do tego i tak sie to pooduszało
jak juz pomidory były rozbeblane to dodałam papryki pokrojone w kostke i ocet jabłkowy i kolendre i znowu duszenie
pod koniec dałam ocet winny, pieprz, pieprz cayene, cynamon, sól, troche brązowego cukru
i do słoiczków

z tej ilości po odparowaniu wyszły mi 4 słoiczki
 
 
Nigra 

zwykła guła


Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 79317
Skąd: Warszawa

Wysłany: 10 Październik 2005, 10:12   

sos pieczarkowo grzybowy

0,5 kg pieczarek
garsc grzybow prawdziwych
maslo
smietana
przyprawy

pieczarki obieram , kroje na czesci
mocno zarumieniam na masle
grzyby mocza sie pare godzin
potem je kroje, i dodaje do pieczarek
razem dochodza :d
wszystko ma byc przyrumienione, ale nie wysuszone
masla prosze nie zalowac
dolewam smietane
mozna zagescic ciutka maki
pieprz, sol
i juz

do plackow ziemniaczanych jak marzenie :oczami:
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
Marchewunia 
kuranarozdrożu


Dołączyła: 16 Sty 2005
Posty: 34578
Wysłany: 25 Marzec 2006, 17:28   

Sos pieczarkowy albo grzybowy inny niż Nigry :D

gotuję szklankę wody
wrzucam do niej kostkę grzybową (ale nie trzeba)
małą cebulkę w całości
ok. 8 pieczarek albo suszone grzyby
sól, pieprz
można dodać łyżeczkę masła

Gotuję to 15-20 min., zagęszczam mąką ziemniaczaną i zabielam śmietaną.
Mniam :)
_________________
marchewkowy biznes :d

www.karotnaturalnie.pl
 
 
Domi 


Dołączyła: 31 Mar 2008
Posty: 31257
Skąd: Osówiec
Wysłany: 28 Lipiec 2008, 15:23   

TZATZIKI by Domi

świerze ogórki zetrzec na tarce o grubych oczkach
dodac serek homo chudy 1,5 %
można jogurt naturalny ale będzie rzadsze
sól, szosnek świeży wyciśnięty przez prraskę 2-3 ząbki
zamieszac, zostawic , by się przegryzło
wyśmienite do dań z grilla, mięs pieczonych itp.

smacznego !
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,071 sekundy. Zapytań do SQL: 10