Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Piwo
Autor Wiadomość
mo 



Dołączyła: 09 Mar 2005
Posty: 4334
Skąd: UK
  Wysłany: 9 Maj 2005, 09:31   Piwo

„Coś ty piwko przeskrobało, powiedz-li, że Cię w zimnej ciemnicy pod kluczem zamknęli”
przyśpiewka katowska spod Kutna


Piwo ciemne


1 litr jęczmienia. 25 dkg cukru, 2 dkg chmielu,
2 dkg drożdży,11 litrów wody



Na jasny brąz jęczmień na blasze przyrumień,
zemlij i w sześciu litrach wody trzy godziny gotuj.
Potym chmielu w dwóch litrach wody z osobna ugotuj,
a takoż z osobna i takoż w wody trzech litrach ugotuj cukier.
To wszystko do kupy zlej, a ustudzone przecedź
i drożdży rozrobionych dodaj.
Od rana do rana albo od wieczora do wieczora trzymaj,
do butelek zaraz potym nalej, ale niepełno, na pół dłoni.
Zaczym zakorkuj silnie i do piwnicy chłodnej stawiaj. Po tygodniu pij.
♣♣♥♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣

„Rzecze pismo prorocze:
Jak w piwie wąsy umoczę,
Wtenczas albo podskoczę,
Albo nie podskoczę”.


Walek Łysomir
„Historia Napojów Białego Człowieka”



Piwo jasne


1 litr jęczmienia, 25 dkg cukru, 2 dkg chmielu,
2 dkg drożdży, 11 litrów wody



Wejrzyj na recepturę piwa ciemnego,
a tych samych ingrediencyj i do jasnego użyj.
Z jęczmienia słód zrób, a to tym sposobem: jęczmień od rana do rana namaczaj,
przez sito przecedź, zaczym ów namoczony jęczmień do miski wsyp,
mokrą ścierką nakryj, a pomnij abyś go kilkakroć na dzień mieszał, aby nie zaparzył się.
Trzymaj go tak, aż kiełki pokażą się, natenczas go na blasze w piecyku wysusz i zemlij.
Potym jak ciemne piwo gotuj.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,032 sekundy. Zapytań do SQL: 9