Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zupy nietradycyjne
Autor Wiadomość
magdala 

Dołączyła: 12 Wrz 2004
Posty: 187
Skąd: Kujawy
Wysłany: 26 Wrzesień 2004, 16:38   Zupy nietradycyjne

Hiszpanska zupa ziemniaczana z kalendarza

warzywa ,ilosc wedle upodopania,ale
ok 1 kg ziemniaków
4 marchwie
1korzen pietruszki
por - troche
1 seler lub liscie

warzywka ugotowac ,nie doprawiac
odlac wywar ,nie wylewac
warzywa zmiksowac,nie zrazac sie kolorkiem
polaczyc z wywarem
dodac przecier pomidorowy,
smietane,lyzke masla,sol
ma powstac zupa krem
podawac z grzankami lub plackami ziemniaczanymi
_________________
Nie ma w zyciu nic wspanialszego niz miec czas !
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29 Wrzesień 2004, 11:00   

Zupa z soczewicy by Jotka
¾ szklanki czerwonej soczewicy, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 por (tylko biała część), 2 łyżki makaronu zacierkowego, 1,5 l rosołu wołowego z kostki, 1 łyżeczka nasion gorczycy, szczypta suszonej mięty, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, sól, pieprz

Soczewicę trzeba wypłukać i odsączyć z wody.
Cebulę i por pokroić w półplasterki, czosnek w plasterki.
Przygotować rosół z kostki.
W szerokim rondlu rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę i smażyć, aż zacznie łapać kolor jasno-brązowy. Dorzucić czosnek, por i soczewicę, chwilę przesmażyć i zalać gorącym rosołem. Dorzucić zacierki (tu być może dieta MM na to nie pozwala, więc spokojnie można ten składnik ominąć; to ja tak sobie go wymyśliłam, bo zwykle wrzucam makaron gdzie tylko się da). Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie, a soczewica na wpół rozpadnięta (ok. 30-40 minut; czas zależy od rodzaju soczewicy, ta w połówkach mięknie bardzo szybko, jakieś 20 minut wystarczy).
Zmielić lub utłuc nasiona gorczycy.
Na końcu zaczynamy przyprawianie: gorczycą, miętą, solą i pieprzem; trzeba to robić po troszeczku, cierpliwie próbując smaku, żeby nie dać za dużo gorczycy i mięty.
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29 Wrzesień 2004, 11:01   

Zupa z miesa mielonego by Gosiowo

mieso mielone
fasolka szparagowa zielona
puszka pomidorow bez skorki
por
ser zolty
czerwona papryka
natka od pietruszki lub inne ziolo swieze
smietana conajmniej 18%
czosnek
oliwa lub olej do smazenia
ostra papryka
pieprz
sol

fasolke wrzucamy do wody i gotujemy
mieso z porami przesmazamy wrzucamy do podgotowanej fasolki
gotujemy gotujemy
doprawiamy sola papryka i pieprzem
jak fasolka bedzie miekka wrzucamy pomidory i wycisniety czosnek rozdziabujemy je troche i czekamy az sie zagotuje
ser zolty kroimy w paleczki lub scieramy grubo na tarce
papryke czerwona w kosteczke drobniutka
siekamy ziolka
na dno talerza dajemy ser
zalewamy zupa
posypujemy papryka
robimy kleksa ze smietany
sypiemy ziolami i gotowe
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
czupurek 


Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 1713
Skąd: Minsk Mazowiecki
Wysłany: 1 Październik 2004, 09:09   

robilam wczoraj ta zupke i jest przepyszna;
przepis pochodzi z Atlasu Kulinarnego GW.
naprawde polecam
mozna spokojnie zrobic z polowy skladnikow;


Zupa Wiejska


1 kg kwaszonej kapusty, 20 dag wędzonego boczku,2-3 cebule, 20 dag wędzonej kiełbasy, 1 szklanka kwaśnej, śmietany, 1 łyżka mąki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól


Kapustę zalej 3 litrami wody, zagotuj.
Boczek pokrój w kostkę, wysmaż na suchej patelni. Dodaj do kapusty razem z wytopionym tłuszczem. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój i również dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu, aż kapusta będzie zupełnie miękka. Kiełbasę pokrój na plasterki (możesz je krótko obsmażyć, ale nie jest to konieczne), dodaj do zupy pod koniec gotowania. Przypraw do smaku słodką papryką i solą. Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do zupy. Zagotuj jeszcze raz, ciągle mieszając. Zupę wiejską podaje się z chlebem.
 
 
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
Wysłany: 2 Październik 2004, 21:25   

Zupa cebulowa z twarogiem

5 cebul
1,5 l rosołu z kostki
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
sól, pieprz, tymianek
1 łyżka śmietany
10 dag twarogu

Cebule obrać, pokroić w plasterki. Czosnek obrać, posiekać. Masło roztopić w rondlu, włożyć cebulę i czosnek, zrumienić. Wlać rosół, przyprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gotować 30 minut na małym ogniu. Połowę zupy odlać, przetrzeć przez sito. Dodać śmietanę, wymieszać, połączyć z resztą zupy. Twaróg pokroić w kostkę. Zupę rozlać do talerzy. Do każdej porcji wrzucić kilka kostek twarogu.
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
angela-rt 

MODERATOR papryczka


Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 15261
Skąd: z Olsztynu :-)
  Wysłany: 23 Październik 2004, 15:17   Zupa cebulowa II

ZUPA CEBULOWA- OSTRA ANGI :szok:

To moja wersja,bardzo ją lubie na mm przerabiam raz na tłuszcze raz na węgiel
tutaj w pełnej krasie ;)

Gotujemy rosołek kroimy w kostki tak ze 3, 4 cebule
dodajemy do rosołu,wrzucamy ze 2 ząbki czosnku,razem gotujemy.

Kroimy 3 duze cebule,podsmazamy na złoty kolor ze sproszkowaną papryka
(ostrą bądz słodką -kto co lubi)
Zrumienioną cebulkę wrzucamy do gara,
wszystko razem mieszamy i chwile razem gotujemy

Podajemy w miseczkach z startym serem i grzankami
(małe kosteczki)wcześniej przygotowane na patelni bądz w tosterze i kroimy,
wrzucamy sobie dowolna ilość ;)

Mozemy także po wlaniu zupy do miseczki
ułozyć grzanki,posypać żółtym startym serem
i to wszystko przez 10 minut zapiekać w piekarniku.
W ten sposób mamy zapiekną zupe cebulową
_________________
www.smoczynski.com Przeczytaj prosze,może pomożesz
_____________________________________________
Nie wiesz co zjeść na kolację? Zjedz rybę !!!
_____________________________________________
Człowiek je,ale umie jeść tylko człowiek inteligentny.
Anthelme Brillat-Savarin
 
 
Nigra 

zwykła guła


Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 80054
Skąd: Warszawa
Wysłany: 9 Luty 2005, 17:59   

Krem z brokulow
dwa brokuly, takie zeby bylo ciut wiecej niz pol kilo
litr bulionu
cebula
3-4 zabki czosnku
pare kropel cytryny
smietanka najlepiej 20 % lekko slodka
lisc laurowy
pieprz

Z umytych brokuol odciac lodygi i pokroic w miare drobno
Na odrobinie oliwy zeszklic pokrojona cebule, dodac wycisniety czosnek, lisc lautowy, lodygi brokol i wlac garacy bulion. Gotowac ok 10 minut.
Pyjac lisc laurowy, wsypac rozyczki brokol i pod przykryciem gotowac ok 15 minut.
Zupe lekko ostudzic, zmiksowac na krem, dodac pieprz do smaku i cytryne. Smietane dodac na koncu...ilosc wg uznania ale tak zeby nie zabila smaku :d
Mozna podawac z jajkiem ugotowanym na twardo, groszkiem ptysiowym, grzankami lub jesc bez niczego bo jest naprawde pyszna :)

_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
Brown Sugar 
esoteric

Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 366
Skąd: Gliwice
Wysłany: 29 Maj 2005, 06:33   

Zupa Serowa

Tę zupę jadłam w Karpaczu w restauracji "U Ducha Gór", polecam!!

Składniki:

kilka kostek sera topionego (nie te trójkąciki bo są za male) moze 3szt.
kostka rosołowa - bulion
kilka pomidorów kawałek pora, cebula i ewentualnie przyprawy typu majeranek, pietruszka, koperek ;)
kilka grzanek

Niewielką ilosc wody (nie wiem może szklankę?) gotujemy z bulionem i warzywami oraz przyprawami, jak się zrobi rosołek to wkrzucamy tam te kostki sera. Wylanczamy z garu i mieszamy az sie roztopi ser;)

Zdjęcie z jakiejśc stronki, nie moje ale zupa jest;))))

 
 
pee 


Dołączyła: 11 Sie 2004
Posty: 337
Skąd: Kraków
Wysłany: 18 Lipiec 2005, 20:46   

jest pyszna, szczególnie na kacu, ze tak walne prosto z mostu, mozna skosztowac u mnie w knajpce...

Karaibska zupa z czarnej fasoli

Składniki:
- 50 dag suszonej czarnej fasoli
- 4 łyżki oliwy
- 5 goździków
- 1 posiekana cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 posiekanego dużego selera
- 2 listki laurowe
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czarnej gorczycy
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka tabasco
- sok z 1 limonki
- sól
- mielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

Namocz fasolę, odstaw na noc (na co najmniej 8 godzin). Fasolę osącz i przepłucz czystą wodą. Fasolę zalej 2 litrami wrzątku, dodaj listki laurowe i goździki. Zmniejsz ogień, częściowo przykryj, gotuj, aż fasola będzie prawie miękka. Trwa to około 2 godzin. Wyjmij z zupy 2 chochelki ugotowanej fasoli i zmiksuj na gładką pastę, odstaw na bok. Na patelni na oliwie podgrzej wszystkie przyprawy, dodaj potem seler, czosnek i cebule. Cebula powinna się tylko zeszklić, ale nie przyrumienić. Wlej 2/3 szklanki wywaru z gotowania fasoli, dodaj sok z limonki i tabasco. Gotuj, mieszając, około 5 minut. Teraz dodaj składniki z rondelka do garnka z fasolą, ponownie częściowo przykryj i gotuj jeszcze 30 min na małym ogniu. Usuń listki laurowe. Przetartą fasole dodaj do zupy, wymieszaj. Zupę wlej do miseczek, na środek położ plaster z limonki..
_________________
Powroty są najprzyjemniejsze.
 
 
pee 


Dołączyła: 11 Sie 2004
Posty: 337
Skąd: Kraków
Wysłany: 18 Lipiec 2005, 20:50   

no a teraz cos co lubie, Indie...

Żółty mung dal z Radżastanu

Składniki:
- 1 szklanka łuskanego mung dalu
- kawałek kalafiora wielkości pięści
- 1 małe czerwone chili, ew. drobno siekane suszone w ilości 2 szczypt
- 1/2 szklanki mrożonego groszku, terza moze byc swiezy
- 1 łyżeczka kminu indyjskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- po 1 łyżce sklarowanego i zwykłego masła
- kłącze świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego

Sposób przyrządzania:

Mung dal dokładnie przebierz i przepłucz w zimnej wodzie, co najmniej 5 razy ją zmieniając. Zalej 3 szklankami gorącej wody, dodaj kurkumę, masło i gotuj ok. 20 min na gęste puree. Zmiksuj je w blenderze. Pokrój kalafior na małe różyczki, ugotuj wraz z groszkiem w odrobinie wody i razem z wodą dodaj je do zmiksowanego dalu.
Chili rozkrój na pół, wybierz pestki i drobniutko posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W rondelku rozgrzej sklarowane masło, wrzuć kminek, smaż chwilę, a gdy lekko pociemnieje, dodaj chili i imbir.
Zdejmij z ognia, gdy imbir lekko zbrązowieje. Ostrożnie dolej szklankę zmiksowanego dalu, wymieszaj ze smażonymi przyprawami, połącz z pozostałą zupą i posól.
_________________
Powroty są najprzyjemniejsze.
 
 
pee 


Dołączyła: 11 Sie 2004
Posty: 337
Skąd: Kraków
Wysłany: 18 Lipiec 2005, 20:52   

a teraz znowu cos z mojej karty ...

Zupa tamatar mung dal
czyli
Zupa pomidorowa z prażoną fasolką mung dal

20 dag fasoli mung dal
2 l wody
3 liście laurowe
1 łyżka masła
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka kuminu
chili
2 łyżeczki startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
5 pomidorów, lub z puszki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanych liści kolendry

Niemyty dal uprażyć na sucho 4-5 min aby zbrązowiał. Wrzucić do garnka zalać woda, dodać liście laurowe, masło, posolić. Gotować 30 min. Na maśle uprażyć ziarna gorczycy, jak zaczną strzelać dodać pozostałe przyprawy w następującej kolejności: kumin, chili, imbir, kurkuma. Smażyć 20 sek. Następnie wrzucić pokrojone pomidory i smażyć dalej. Po minucie wrzucić pomidory do dalu i pogotować na małym ogniu, aż dal się lekko rozgotuje. Na końcu dodać sok z cytryny i kolendrę.
_________________
Powroty są najprzyjemniejsze.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 63402
Skąd: Wrocław
Wysłany: 29 Sierpień 2005, 14:19   

Zupa ze świeżych ogórków


60 dag ogórków
pęczek koperku (w zimę może być mrożony)
2 marchewki
seler
pietruszka
3-4 ziemniaki
mały kubeczek śmietany 12%
sól, pieprz, bazylia


sposób przygotowania
W około 3 litrach wody, ugotować pokrojone i obrane warzywa korzenne, jak są miękkie dodać obrane i pokrojone w spora kostkę ziemniaki, ugotować do miękkości. Obrać ogórki, pokroić w kostkę, lekko poddusić na maśle, dodać posiekane ¾ pęczka koperku, podsmażyć. Dodać do zupy. Śmietanę wlać do kubka, dodać kilka chochelek zupy, wymieszać wlać do zupy. Doprawić do smaku. Wyłączyć ogień, wsypać resztę posiekanego koperku. Podawać ze świeżym chlebem.

dodatkowe informacje
Zupa jest najlepsze, rzecz jasna, z ogórków gruntowych.
 
 
Nigra 

zwykła guła


Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 80054
Skąd: Warszawa
Wysłany: 5 Wrzesień 2005, 17:07   

Krem z dyni
1 dynia wielkosci sporego grejpfruta lub kawalek wiekszej
smietana 30 %
1 cebula

Dynie obieram, wyrzucam pestki i miazsz
kroje na kawalki i wrzucam do wody z lisciem laurowym i zielem angielskim
po 10 minutach od zagotowania wyjmuje i miksuje dynie razem z cebula
powoli dodaje wywar dyniowy, ale tak aby krem byl nadal gesty
znow wrzucam wszystko do garnka, sole, daje bialy pieprz
i wlewam smietane
do zagotowania i juz
wszystko na oko :d
krem ma byc nie za zadki i nie bardz gesty, taki w sam raz
mozna dodac galke ale nie trzeba :)
pyszna z grzankami

_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
sun-niva 


Dołączyła: 01 Cze 2007
Posty: 997
Skąd: UK
Wysłany: 5 Marzec 2008, 14:25   

Aromatyczna zupa z dyni z kasza kus-kus

3 lyzki kaszy kuskus
0,75 kg dojrzalej dyni
1 sredni slodki ziemniak
1 duza marchewka
1 kostka rosolowa
1-2 papryczki chilli ( 2 papryczki razem z nasionami - dla tych z mocnym podniebieniem)
4 zabki czosnku
1 trawa cytrynowa
2 listki bobkowe
1 lyzeczka imbiru
1 lyzeczka cynamonu
1 mala cebula
sok z cytryny
2 lyzki smietany
sol


W garnku zeszklic pokrojona cebule, czosnek, papryczki chilli (jezeli wyjmiemy nasiona beda lagodniejsze), posiekana trawe cytrynowa, listki bobkowe,imbir - dusimy wszystko chwile razem, aby smaki sie przeszly.

Dorzucamy obranego i pokrojonego (moze byc jak kolwiek) slodkiego ziemniaka, dynie i marchewke. Chwile dusimy z przyprawami, nastepnie dolewamy taka ilosc wody aby delikatnie wszystko przykryla. Wrzucamy kostke rosolowa. Gotujemy na malym ogniu, az warzywa beda zupelnie miekkie.

Miksujemy calosc na krem, wlewamy z powrotem do garnka. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, sola, ewentualnie wciskamy jeszcze jeden zabek czosnku lub dodadajem wiecej imbiru i cynamonu.

Wrzucamy do goracej zupy kuskus, czekamy az napecznieje w zupie.

Zupa swietnie rozgrzewa. Przepyszna z pieczywem czosnkowym
 
 
Patka 


Dołączyła: 26 Cze 2009
Posty: 9
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 29 Czerwiec 2009, 19:50   

Zupa cebulowa

składniki dla 4 osób:

2 cebule
1 pęczek dymki
40 dag marchwi
3 łyżki masła lub margaryny
1 1/4 litra rosołu (z kostki lub proszku)
2 gałązki tymianku (może być suszony)
3 kromki razowego chleba bez skórki
4 łyżki startego żółtego sera np. gouda
sól, pieprz

Cebulę oczyścić, podzielić na ćwiartki i pokroić w cienkie paseczki. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
marchew oskrobać, umyć i pokroić w plasterki.
W naczyniu rozgrzać połowę tłuszczu, wrzucić cebulę, udusić. dodać dymkę i marchew, dusić wszystko razem. całość zalać rosołem, krótko zagotować, a następnie gotować jeszcze 10 minut na słabym ogniu. wrzucić umyty i drobno posiekany tymianek. dodać sól i pieprz do smaku.
chleb pokroić w drobne kostki, rzucić na rozgrzany tłuszcz, przyrumienić na złocisto-brązowy kolor.
zupę rozlać do bulionówek, posypać tartym serem z grzankami i podawać :P

polecam zupkę, jest to jedna z moich ulubionych (barszczu czerwonego moich rodziców nic nie przebije :P )
ja każdy przepis modyfikuje i daje tyle składników ile uznam za słuszne :) moim zdaniem na 4 osoby dorosłe należy zwiększyć ilość :)

smacznego
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,076 sekundy. Zapytań do SQL: 9