Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Chleby
Autor Wiadomość
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 63142
Skąd: Wrocław
Wysłany: 13 Wrzesień 2005, 18:47   

Chleb dyniowy maszynowy

20 dag miąższu dyni
2-3 dag drożdzy
0,25 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ok. 400 g maki

Dynie rozgotować w małje ilosci wody, dobrze odcedzić i zmksować. Piec na programie normal. Gdy maszyna bedzie mieszac zagladac do konsystencji, ciasto powinno uformowac sie w miekka kule.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 63142
Skąd: Wrocław
Wysłany: 13 Wrzesień 2005, 18:53   

Bułeczki z mielonym siemieniem lnianym by AgusiaH

Bardzo zdrowe, mięciutkie i długo utrzymujące świeżość bułeczki. Zmielone siemię nadaje im ciekawy, wyrazisty smak.
liczba porcji: 16 bułeczek

1/2 szkl mleka
1/2 szkl wody
3 łyżki miodu
1 duże jajko
1 i 1/2 łyżki roztopionego masła
3 i 1/4 szkl mąki pszennej
1 i 1/4 szkl mąki pszennej razowej
1/2 szkl ziarenek siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży

1 jajko
2 łyżeczki siemienia lnianego (najlepiej mieszanki złotego i ciemnego)
1 łyżka maku

sposób przygotowania:
Siemię lniane zmielic dobrze w młynku do kawy, barzdo dobrze też sie mieli w blenderze (dzbanku do koktajli)

METODA MANUALNA:
Rozpuścić drożdże w 1/3 szkl ciepłego mleka, wymieszać z miodem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 min. Wsypać do miski resztę mąk, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.

METODA MASZYNOWA:
Nastawić na program do wyrabiania ciasta. Włożyć składniki w/g instrukcji do maszyny. Mleko i woda powinny być lekko ciepłe. Zostawić w maszynie do końca programu (rośnięcie ciasta trwa ok. 1 godz.)

NASTĘPNIE:
Podzielić ciasto na 16 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce na wysmarowanym masłem papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na jeszcze ok. 1/2 godz. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i siemieniem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 min.

Nalejsze bułeczki na świecie.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 63142
Skąd: Wrocław
Wysłany: 13 Wrzesień 2005, 18:54   

Chleb z ogorkami kiszonymi by Bajaderka

1 szklanka letniej wody z pod ogorkow (albo pol na pol z woda)
1 duzy ogorek kiszony, drobniutko posiekany
1 lyzka oliwki z oliwek
1 lyzka suszonego koperku
1 lyzka cukru
1/4 lyzeczki soli
3 szklanki maki chlebowej
3 lyzeczki suchych drozdzy

Wszystkie skladniki umiescic w maszynie, zgodnie z instrukcja, nastawic na program - tylko wyrabianie.

W zaleznosci jak duzy jest ogorek i jak soczysty, moze byc konieczne dodanie wiecej maki lub plynu. Ciasto powinno byc miekkie i elastyczne, ale nie mokre.
Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice i zostawic aby lekko sie napuszylo - okolo 10 minut. Uformowac w dowolnego ksztaltu bochenek i ulozyc na blasze. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na 20 minut. W tym czasie rozgrzac piekranik do 200C.
Bochenek ladnie naciac i spryskac zimna woda, piec okolo 20-25 minut az ladnie sie zrumieni.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 63142
Skąd: Wrocław
Wysłany: 13 Wrzesień 2005, 18:59   

Chleb pszenno-zytni maszynowy by Anusiaczek

2 dag drożdzy
3-3,5 szklanki maki białej pszennej
1 szklana maki pszenej razowej
1 szklanka mąki żytniej razowej
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru


Program normal
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 63142
Skąd: Wrocław
Wysłany: 13 Wrzesień 2005, 19:08   

Ruski ciemny chleb maszynowy by AgusiaH

1 szkl. maki pszennej chlebowej
1/2 szkl. maki pszennej razowej
1 szkl. maki żytniej razowej
1/2 szkl. otrebów owsianych lub zmielonych płatków owsianych
1 szkl. wody
1 łyzka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka płaska kakao
po 1/2 łyzeczce suszonej cebuli i czosnku (niekoniecznie)
1 łyzki octu winnego
2 łyzki oleju
1 łyzeczka soli
1 łyzka cukru
1 1/2 łyżeczka suszonychdrożdzy

W odrobnie wody rozpuscic kawe i kakao, doalc wody do 1 szklanki. Wlac do maszyny, dodac reszte składników, na wierzch drozdze. Program normal.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 63142
Skąd: Wrocław
Wysłany: 13 Wrzesień 2005, 19:12   

Chleb jogurtowy maszynowy

2 dag drożdzy
300 g maki
300 g maki zytniej razowej
2 łyzeczki soli
1 łyzeczka cukru
280-300 ml wody
150 g jogurtu naturalnego około 3% tłuszczu


program normal
 
 
Nigra 

zwykła guła


Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 79317
Skąd: Warszawa

Wysłany: 23 Styczeń 2006, 08:32   

Chleb z kiszona kapusta
(wersja do maszyny)

0,5 kg maki + 5 garstek
3 lyzki miodu
1,5 szklanki wody
42 g swiezych drozdzy
300-400 g kapusty kiszonej
1 lyzeczka soli

Do maszyny, juz wlaczonej i grzejacej, wrzucilam rozdrobnione drozdze
zalalam szklanka cieplej wody, lyzke miodu i dwie garscie maki.
Gdy drozdze wyrosly wsypalam pol kilo maki i druga lyzke miodu i sol.
Poniewaz to byl eksperyment z tym chlebem w maszynie prowadzilam ciagla obserwacje :d
Gdy sie lekko wyrobilo, po sygnale dalam kapuste.
Konsystenca mi sie nie podobala wiec dalam, jeszcze 3 garsci maki
i 0,5 szklanki wody i jeszcze lyzke miodu.
I zostawilam w spokoju, az sie upiecze :d
Pieklam na programie Normal, czas 3:20
Wyszedl super :oczami:
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 63142
Skąd: Wrocław
Wysłany: 10 Kwiecień 2008, 22:30   

chleb mleczno-maslany z maszyny

300 ml maslanki
2 czubate łyzki masła
2 jajka
1 czubata łyżeczka soli
1 czubata łyżka miodu
300 g maki tortowej
300 g maki pszennej razowej
2 dag drozdzy


Program "normal", lub "słodki"

Z takiej porcji wyszedł mi olbrzymi bochenek, az przykleil sie do szybki w maszynie. Radze robić 3/4 porcji.
 
 
wiewiorka 


Dołączyła: 20 Gru 2006
Posty: 5185
Skąd: Tychy
Wysłany: 29 Lipiec 2008, 08:40   

CHLEB PSZENNO-OTREBOWY Z ZIARENKAMI

Składniki:
1 kg mąki pszennej bez 1 szklanki,
1 szklanka mąki zytniej razowej lub otrebow,
7 dag drożdży,
2 jajka,
2 płaskie łyżeczki soli,
500-600 ml letniej wody,
1 płaska łyżeczka cukru,
siemię lniane,
ziarna słonecznika,
3 lyzki oliwy
olej/oliwa do formy.

Wykonanie:
Z drożdży przygotowac rozczyn dodając trochę letniej wody, 2-3 łyżki mąki i cukier. Dokładnie wymieszac i pozostawic w ciepłym miejscu na ok. 20 min.
Z 1 kg mąki pszennej odsypac 1 szklankę , uzupelnic 1 szklanką mąki razowej lub otrebow wymieszac.
Mąkę, jajka, wodę, sól, ziarna dodac do rozczynu. Wyrobic na gładkie ciasto, odstawic.
Kiedy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość, jeszcze raz wyrobic i przelozyc do natłuszczonej oliwa formy posypanej maka lub otrebami. Jeżeli przy wyrabianiu jest nadal płynne, dodac ostrożnie mąki, aż zacznie być bardziej zwarte (konsystencja lepkiej plasteliny). Odstawic do wyrośnięcia.
Piec w 200 stopniach przez 45-50 minut. (dolna grzałka).

przepis jest bardzo prosty, chlebek zawsze wychodzi :)
_________________
http://www.fotosik.pl/sea...0&wyslij=szukaj
 
 
Anusia 
faza sportowca :]


Dołączyła: 01 Wrz 2005
Posty: 30498
Wysłany: 3 Styczeń 2011, 11:05   

Pita :d

(mąkę można dowolnie mieszać, ja ostatnio robiłam z pszennej razowej - w oryginale biała)

1 1/4 szklanki letniej wody
2 łyżeczki suchych drożdży

3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 szklanki mąki

Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut.

Po tym czasie wszystkie skladniki wymieszać i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrosnięcia na co najmniej 1 godzine, aż podwoi swoja objetość. Ja czekałam około 1,5 godziny.

Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą część uformować w kulę, spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami w kształcie krążka. Układać na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem posmarować oliwą z oliwek.

Warunkiem powstania kieszonki jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik, w którym jest pusta blacha rozgrzac do 260 stopni. Wyrośnięte chlebki zsunąć razem z papierem pergaminowym na rozgrzaną blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione.

_________________
|| Co dzisiaj dam radę zrobić, to zrobię, a czego nie, to i tak dam radę!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,059 sekundy. Zapytań do SQL: 9