Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BOZE NARODZENIE!
Autor Wiadomość
promesse 

Dołączyła: 11 Mar 2006
Posty: 8646
Skąd: 3city
Wysłany: 23 Grudzień 2009, 14:39   

Sernik Kasi Bez Ciasta

150 g masła lub margaryny (ja daję Kasię :d )
400 g cukru
10 jaj
cukier waniliowy lub pół laski wanilii
4 łyżki mąki
1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
(te wszystkie we wiaderkach Oetkera, Piątnicy itp nadają się na to, kiedyś używałam też takich trzykrotnie mielonych w parówach po pół kilo)
1 szklanka posiekanych morelek (i/lub rodzynek) jak ktoś lubi, może być więcej
zmielona skórka pomarańczowa lub aromat

Miękkie masło utrzeć z żółtkami i cukrem, wanilią.
Dodać ser, mąkę i wymieszać.
Ubić pianę z białek, dodać do reszty, delikatnie połączyć.
Dodać aromat lub skórkę, posiekane morele.
Wymieszać i wlać do formy (takiej wielkości ~ połowy blachy piekarnikowej) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożoną folią aluminiową/papierem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 175 C. Piec 40-50min. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA BO SIĄDZIE.
Wyłączyć piekarnik i pozwolić mu ostygnąć z ciastem w środku.

Moja rodzina lubi bez polewy i dekoracji, ale można też udekorować wg uznania :)
 
 
szola 


Dołączyła: 20 Sty 2006
Posty: 12569
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2 Grudzień 2011, 22:24   

Biały keks /White fruitcake/

3/4 szkl (175 ml) kandyzowanych wiśni
2/3 szkl (150 ml) kandyzowanego zielonego ananasa
1/3 szkl kandyzowanej skórki cytrynowej
-------- albo zamiast tego 1 i 3/4 szkl (400 ml) mieszanki keksowej na wagę (ok. 40 dag)
1/2 szkl (125 ml) rodzynek (ok. 100 g)
1/3 szkl ( 60 g) posiekanych orzechów niesolonych
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1/3 szkl (75 ml) brandy
1/3 szkl (75 ml) żółtej mąki kukurydzianej
2 szkl (500 ml) przesianej mąki
1/3 łyżeczki (1,5 ml) sody
3/4 szkl (175 ml) miękkiego masła
1 i 1/4 szkl (300 ml) cukru - może byc mniej
6 białek jaj

Namocz owoce i orzechy w brandy. Odstaw na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia odsącz na sicie przez godzinę. Obsyp mąką kukurydzianą wymieszaną z 1/2 szkl zwykłej mąki.
Wymieszaj pozostałą mąkę z sodą.
Utrzyj masło, dodaj 1/4 szkl cukru i miksuj aż cukier się rozpuści. Dodaj pozostałą mąkę i obsypane owoce.
Ubij białka na sztywno z pozostałym cukrem. Dodaj do masy i wymieszaj.
Przełóż do keksówki lub formy z kominem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st.C i piecz ok. 1,5 godziny.
Ostudź, wyjmij z formy i szczelnie zawiń folią. Postaw w chłodne miejsce i zapomnij o cieście do świąt.
Ciasto powinno leżakowac 6 tyg., ale 3 też wystarczy ;)

Przepis z książki "The Good Cook: Cakes" (1979-1983) Tłumaczenie moje :66:
_________________
Franek 5.02.2010
Jaś 28.10.2005

Fabryka Piernika
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,059 sekundy. Zapytań do SQL: 9