Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nalewki i likiery
Autor Wiadomość
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
Wysłany: 24 Listopad 2005, 16:54   

Nalweki i likiery to moje hobby, zbieram przepisy od lat. Umieściłem tutaj ok 70. Źródła pochodzenia przepisów nie jestem w stanie odtworzyć...pochodzą z mojego zeszytu :)
Bahus
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
Marchewunia 
kuranarozdrożu


Dołączyła: 16 Sty 2005
Posty: 34578
Wysłany: 19 Grudzień 2005, 11:08   

Likier cappuccino

Składniki:

0,25l spirytusu
2 puszki mleka skondensowanego, niesłodzonego
1 opakowanie duże capuccino orzechowe (wg smaku)
1 szklanka cukru
4 łyżki wody

Przygotowanie:

Mleko zagotować z cukrem, mieszając.
Cappuccino rozpuścić w wodzie (wydaje się niemożliwe, ale jest możliwe :d )
Wlać cappucino do ostudzonego mleka i dodać spirytus.

Pycha!! :oczami:
_________________
marchewkowy biznes :d

www.karotnaturalnie.pl
 
 
Toffi 
dyżurny oszołom i katol


Dołączyła: 19 Kwi 2006
Posty: 20244
Skąd: Radom
Wysłany: 12 Czerwiec 2008, 08:58   

Jako że sezon truskawkowy w pełni, wklejam przepis na "Mazurski świt", czyli sposób na zapach gorącego lata w środku zimy :)
Przepis pochodzi z książki pani Małgorzaty Caprari " Nalewki, likiery i wina domowe "


Mazurski świt

- 1 kg dojrzałych truskawek
- garść poziomek ( ja daję duuuużą garść :66: )
- 3 szklanki źródlanej wody
- 1 kg cukru ( dawałam mniej )
- 1 l spirytusu
- 0,5 szklanki brandy

Truskawki i poziomki dokładnie przebrać, usunąć szypułki i lekko rozgnieść. Przełożyć do czystego, wyparzonego, dużego słoja lub małeo gąsiorka, zalać spirytusem i 1 szklanką wody, szczelnie zamknąć, odstawić na tydzień, co 2 dni potrząsać słojem. Po upływie tego czasu zlać płyn znad owoców do innego słoja ( również wyparzonego ) i wstawić do lodówki, lub w inne ciemne miejsce. Owoce natomiast zasypać cukrem i dobrze wymieszać, najlepiej potrząsając słojem. Otwór zamknąć kilkakrotnie złożoną gazą i pozostawić, o ile to możliwe na słońcu i w cieple do czasu, aż cukier się całkiem rozpuści, przy czym trzeba codziennie potrząsać słojem by wszystkie owoce równomiernie puszczały sok. Zazwyczaj proces ten trwa 2-3 tygodnie. Zawartość słoja należy przecedzić przez bibułkowy filtr lub sitko i połączyć z ekstraktem spirytusowym, dodać brandy. Pozostałe owoce przelać 1 szklanką przegotowanej ciepłej wody i dobrze potrząsać, a powstałe "popłuczyny" przelać przez filtr do reszty nalewki. Czynność należy powtórzyć. Gotowy likier należy odstawić na 2-3 tygodnie do sklarowania, po czym znów przelać do wyparzonych butelek lub karafek >
_________________
staczać się trzeba powoli, żeby starczyło na całe życie ... Jonasz Kofta

moje światłem malowanie

polub nas
 
 
teodora 


Dołączyła: 12 Lis 2006
Posty: 3998
Skąd: warszawa
Wysłany: 12 Czerwiec 2008, 13:39   

Toffi odgrzebała to i ja napiszę

najprostsze co znam

Nalewka Niedźwiedzia
ulubiona moja i mojej babci

1 szklanka soku z cytryny
1 szklanka cukru
1 szklanka spirytusu

pomieszać wszystkie składniki, a pić można już po paru dniach
następnego już jest całkiem całkiem :)
_________________
wisi mie to...
 
 
anitajas 


Dołączyła: 21 Sie 2006
Posty: 2481
Skąd: Jabłonna/Warszawa
Wysłany: 1 Czerwiec 2009, 10:52   

KAWÓWKA

- 0,7 l wódki
- 25 szt. ziarenek kawy (najlepiej kawa aromatyzowana czekoladowo pomarańczowa z Rossmana)
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru


Do wódki wrzucić wszystkie składniki, zakręcić i zamieszać. Odstawić na jakiś czas. Podczas leżakowania od czasu do czasu podchodzić i wstrząsać butelką, żeby wszystko ładnie się przegryzało. Wódka powinna zmieniać kolor na złotawy. Im dłużej leży tym ma ładniejszy kolor, smak i aromat 
_________________
 
 
angela-rt 

MODERATOR papryczka


Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 15261
Skąd: z Olsztynu :-)
Wysłany: 8 Grudzień 2011, 09:29   

Malibu 1 - Terenia

Ćwiartka spirytusu
20 dag wiórek kokosowych
1 lub 2 mleka skondensowane słodzone
1 mleko skondensowane niesłodzone.
Wiórki zalewamy spirytusem i zamykamy w słoiku na 3-4 dni, następnie odcedzamy i dodajemy mleko.
Przepis jest na pół litra spirytusu, ale to zapas na pół roku. Ja robiłam z ćwiartki i wyszedł 1litr.

Malibu 2 Cincin.pl

1/4 litra spirytusu lub 0/5 litra wódki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 paczka wiórek kokosowych
1 szklanki zimnej, przegotowanej wody (do wersji z spirytusem)

Do słoika wsypać wiórki i zalać spirytusem (wódką), zakręcić i odstawić na 1 tydzień.
Po tygodniu przez gazę wycisnąć spirytus z wiórek. Do spirytusu dodać wodę i puszkę mleka, zamieszać i odstawić na następny tydzień. I gotowe.
Czas oczekiwania dość długi, ale warto.

Malibu 3 Gazeta Wyborcza

10 dag wiórków kokosowych
1 szklanka słodzonego, skondensowanego mleka
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
3/4 l wódki

Zmieszaj wszystkie składniki, odstaw na 2-3 tygodnie. przefiltruj, rozlej do butelek. Nalewka jest dobra do picia.
Można dodać nieco rumu (100 - 200ml), nalewka zyska bardziej wyrazisty smak.
_________________
www.smoczynski.com Przeczytaj prosze,może pomożesz
_____________________________________________
Nie wiesz co zjeść na kolację? Zjedz rybę !!!
_____________________________________________
Człowiek je,ale umie jeść tylko człowiek inteligentny.
Anthelme Brillat-Savarin
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,049 sekundy. Zapytań do SQL: 9