Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
WARZYWNE
Autor Wiadomość
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 63402
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2 Październik 2006, 13:51   

Sałatka z zielonych pomidorów by czarodziejka198

1 kg zielonych pomidorów
2 średnie cebule
1 średnia papryka
1/2 litra wody
1/2 szklanki octu 10%
3 płaskie łyżki soli
3,5 łyżek fruktozy
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz

Sposób wykonania:
Zielone pomidory pokroić w plasterki, a cebulę i paprykę w półplasterki. Wszystko razem wymieszać. Składniki zalewy połączyć i zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę i odstawić na 2 godziny.
Do umytych i wysuszonych słoików nakładać sałatkę i pasteryzować ok. 25 minut.
Smacznego.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 63402
Skąd: Wrocław
Wysłany: 22 Sierpień 2008, 06:05   

Pyszna sałatka z cukinii na zimę by Basiek

4 kg cukini
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg papryki czerwonej

Zalewa:
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki oleju
2 łyż. soli
liść laurowy
ziele angielskie

Cukinię i marchewkę ucieramy na tarce (grube oczka), cebulę kroimy w kostkę (jak dla mnie mogą to być nawet półkrążki ;) ), paprykę kroimy w paseczki. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, mieszamy, zalewamy zalewą i znów dobrze mieszamy. Ostawiamy na 2 godziny.
Potem zlewamy większość zalewy (warzywa puszczą sok, więc będzie tego więcej) i upychamy sałatkę do słoików. Wekujemy około 10-15 minut.

Już nie miałam pomysłu co zrobić z cukinią, bo zazwyczaj tyle jej mam :hyhy: Robiłam na dziesiątki sposobów, ale to jest najlepsze! :super:
Sałatka nie jest ostra, jest w sam raz. Można nie dodawać marchwii, ale odrobina nie zaszkodzi ;)
Przepyszna!
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 63402
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25 Czerwiec 2009, 12:21   

Cukinia orientalna by kaskak82

Składniki:
600 g cukinii pokrojonej w kostkę
400 g cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
1 główka czosnku pokrojonego w plasterki
300 g przecieru pomidorowego lub koncentrat pomidorowy
1 łyżka imbiru
5 łyżek sosu sojowego bez cukru
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
bazylia


Na 1 łyżce oleju obsmażyć cebulę i czosnek, dodać cukinię, przecier pomidorowy i przyprawy.
Dusić pod przykryciem, co jakiś czas zamieszać.
Napełnić słoiki pozostawiając ok. 1 cm od okraju słoiczka. Zamknąć.
Pasteryzować 30 minut.

Stosować jako sos do makaronów, na polanie risotta lub pizzy, również jako dodatek do mięsa. Podsmażyć na patelni mięso pokrojone w kostkę, dodać sos, poddusić razem. Podawać z ryżem.

Proponuje przed włożeniem do słoików skosztować i doprawić wg uznania. Dla mnie jest ok ale dla niektórych jest mało ostre.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 63402
Skąd: Wrocław
Wysłany: 6 Październik 2009, 08:29   

Konfitura cebulowa by lecterca
oryginał na stronie White Plate

5 czerwonych cebul
2 łyżki oliwy
1 łyżka fruktozy
1 łyżeczka granulowanego czosnku
300 ml wody
3 listki laurowe
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki octu balsamicznego
szczypta soli i pieprzu


Na dużej patelni podgrzać oliwę wrzucić drobno posiekaną cebulę, dusić na małym ogniu często mieszając aż porządnie zmięknie (w org. 15 min). Posypać fruktozą, dobrze przemieszać i dusić kilka minut. Dodać wodę i przyprawy, smażyć na małym ogniu do całkowitego wyparowania wody i uzyskania odpowiedniego koloru. U mnie trwało to przeszło godzinę. Pod koniec dodać sok z cytryny i ocet balsamiczny. Przemieszać, chwilkę poddusić i gotowe.
Przełożyć do wyparzonych słoików, ja zjadam praktycznie od razu więc nie pasteryzowałam.
 
 
czarodziejka198 


Dołączyła: 11 Sie 2006
Posty: 2879
Skąd: Wa-wa
Wysłany: 21 Sierpień 2010, 14:00   

Pyszna sałatka z ogórków

Składniki

ogórki gruntowe, 2 kg
cebula, 2 spore sztuki
marchew, 3 szt
papryka, 1-2 szt
czosnek, 3 ząbki
Natka pietruszki, garść (posiekanej)
ocet 10%, pół szklanki
olej, pół szklanki
woda, 0,8 litra
sól, 1 łyżka (płaska)
fruktoza, 1 łyżka (płaska)
pieprz ziarnisty, 2 łyżki

1. Ogórki kroimy w cieniutkie plasterki, paprykę w słupki, cebulę w piórka, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki drobno siekamy.

2. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy olej, pieprz, przeciśnięty czosnek i dokładnie mieszamy.Całość nakładamy do słoiczków.

3. Z octu, wody, soli i cukru gotujemy zalewę i gorącą zalewamy słoiczki z sałatką. Pasteryzujemy ok 5 minut
_________________
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 63402
Skąd: Wrocław
Wysłany: 20 Sierpień 2012, 07:18   

OGÓRKI PO CHIŃSKU by mao

2kg średnich ogórków
główka czosnku
4 łyżki soli kamiennej (ponoć to ważne )


ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 części. czosnek pokroić w plasterki - wymieszać z ogórkami. posypać solą i odstawić w chłodne miejsce na 6 godzin.
po 6 godz odlać z ogórków wodę.

przygotować zalewę:
1,5 szklanki octu 10%
350-400g fruktozy
8 łyżek oleju rzepakowego, może też być oliwa z oliwek
2 łyżeczki chilli

wszystko zagotować.

ogórki zalać przegotowaną zalewą i odstawić znów w chłodne miejsce na 24 godziny. co jakiś czas watro je przemieszać.
nakładać do słoiczków i już. gotowe. nie pasteryzować!
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 63402
Skąd: Wrocław
Wysłany: 10 Wrzesień 2012, 07:25   

Keczup z cukinii by tuśka
(przepis oryginalny, w nawiasach informacja o dostosowaniu do MM)

1,5kg obranej cukinii
0,5kg cebuli
1 szkl cukru (ja zastąpiłam ksylitolem 1:1, można też fruktozą, wtedy o ok. 1/3 mniej)
1 szkl octu
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka pieprzu
łyżeczka chilli/cayenne
400g koncentratu pomidorowego
garść soli

cukinię zetrzeć na grubych oczkach, cebulę drobno pokroić, posolić i
zostawić na 6h, nie odciskać, nie zlewać soku;
warzywa gotować aż zrobi się z nich papka, dodać cukier/ksylitol i
ocet, gotować 20min; dodać koncentrat i przyprawy i gotować kolejne
20min;
zmiksować całość, przełożyć do słoiczków, pasteryzować 10min.


pikantne przyprawy to wiadomo, wedle smaku, lepiej dać mniej niż za
dużo ;)
 
 
myszka 

Dołączyła: 19 Paź 2017
Posty: 3
Wysłany: 15 Listopad 2017, 09:03   

dziekuje
 
 
maksik 

Dołączyła: 25 Lis 2017
Posty: 2
Wysłany: 25 Listopad 2017, 17:23   

Ja również dziękuje, na pewno wypróbuję każdy.
_________________
dieta w hashimoto
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,063 sekundy. Zapytań do SQL: 10