Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sałatki
Autor Wiadomość
Agalu 
jaśnie francowatość


Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 53290
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 30 Styczeń 2005, 15:44   

Szybka sałatka pieczarkowa


pieczarki 30 dag
jajka 5 szt
ogórek konserwowy - kilka sztuk w zależności od wielkości
pieprz, sól, majonez

pieczarki oczyścić i krótko obgotować (2 min.) w wodzie z dodatkiem octu
jajka ugotować na twardo, pokroić drobno
ogórki pokroic w drobną kostkę
wszystko wymieszać i przyprawić
schłodzić
_________________
Problem nierozwiązywalny trzeba podzielic na mniejsze części i rozpracować po kawałku. T. Pratchett.
 
 
pee 


Dołączyła: 11 Sie 2004
Posty: 337
Skąd: Kraków
Wysłany: 18 Lipiec 2005, 21:59   

oj, jak ona pieknie wygląda...

Sałatka z makaronu i pomidorów suszonych

Składniki:
- pół opakowania świderków ugotowanych al dente
- szklanka zblanszowanych różyczek brokułów
- 1/3 szklanki pociętych w paseczki suszonych pomidorów
- jedna mała cukinia pokrojona w plastry i obsmażona
- parmezan pokrojony w cienkie plasterki
- oliwa z pomidorów suszonych
- czosnek
- sok z cytryny
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Wymieszać składniki sałatki, doprawić oliwą, czosnkiem, cytryną, solą i pieprzem. Nie trzeba się ściśle trzymać powyższego składu. Ważny jest makaron jako baza, brokuły dla koloru i pomidory dla smaku.
_________________
Powroty są najprzyjemniejsze.
 
 
Nigra 

zwykła guła


Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 79317
Skąd: Warszawa
Wysłany: 6 Listopad 2005, 20:13   

Salatka z lososiem i mozzarella

duza garsc rukoli
pomidor
pol papryki czerwonej
bula mozzarelli
100 g lososia wedzonego
bazylia
oliwa
cytryna
sol

Oliwe z oliwek wlewam do michy(ja robie zapachowe i tym razem dalam
rozmarynowo-czosnkowa), rukole kroje na kawalki takie ok 3 cm, pomidora
i papryke w spora kostek, mozzarelle rowniez, lososia dre na kawalki, wszystko skrapaiam paroma kroplami cytryny, posypuje bazylia i sole do smaku.

Porcja obiadowa na jedna osobe :d
Pachnaca i bardzo smaczna

_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
Balldurs 
:)


Dołączyła: 26 Paź 2004
Posty: 8943
Skąd: lubelskie
Wysłany: 12 Styczeń 2007, 17:45   

Sałatka TUŃCZYK by. Ball

składniki:1 puszka tuńczyka w oleju (jak ktoś woli może być w sosie własnym, ale ja wolę w oleju)
1 słoik pieczarek marynowanych
1 słoik majonezu Babuni Hellmans
cebula szt. 2 małe lub średnie
10 dkg. sera żółtego
5 jaj ugotowanych na twardo


wykonanie:
składniki ścieramy na tartce (ja to robię przed i wszystko tylko układam później w salaterce) i układamy w następującej kolejności w szkalnym naczyniu w którym ma być sałatka podawana:
1 warstwa- starte na dużych oczkach tartki białka jaj (wczesniej oddzielone od żółtek)
2 warstwa - starty na drobnych oczkach żółty ser
3 warstwa - 1/2 tuńczyka
4 warstwa - 1/2 słoiczka majonezu
5 warstwa - starte na dużych oczkach marynowane pieczkarki
6 warstwa -posiekana na drobno w kosteczkę cebula
7 warstwa - druga połowa czyli reszta tuńczyka
8 warstwa - pozostała część majonezu (jego druga połowa)
9 warstwa - starte na drobnych oczkach żółtka jaj

sałatkę po ułożeniu wstawić na jakąś godzinkę do lodówki

Smacznego :)
_________________

 
 
Balldurs 
:)


Dołączyła: 26 Paź 2004
Posty: 8943
Skąd: lubelskie
Wysłany: 12 Styczeń 2007, 18:03   

Sałatka GYROS Balldursowa

składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1 przyprawa do gyrosu (ja kupuję tę z Prymatu)
1 większa cebula (byle nie za duża :) )
1 puszka kukurydzy
1 majonez (ja daję Babuni Hellmans)
ketchup (ja preferuję łagodny Pudliszki)
kapusta pekińska
kilka ze 3 -4 ogórki kiszone

wykonanie:
dwie wersje mam dla przygotowania piersi z kurczaka: wersja 1 - pokroić na drobno pierś i posypać przyprawą, następnie pierś usmazyć i po usmażeniu wystudzić
wersja 2 (tę wersję w większości wybieram) - całą pierś posypać przyprawą i polać trochę olejem lub oliwą (wstawić do lodówy, żeby mięsko złapało aromat przyprawy. Ja to nawet na kilka godzin ją w lodówce zostawiam). Następnie wrzucić na patelnię w/w pierś z oliwą lub olejem w której się moczyła, usmażyć ją a następnie pokroić wedle uznania na kawałki i wystudzić.

teraz cd. wykonania :)
w szklanej salaterce układamy warstwami kolejno:
- wcześniej przygtowaną i wystudzona pierś z kurczaka
- na pierś dajemy ketchup (tak żeby przyjryć mięsko , jak toś lubi to można i większą warstewkę dać)
- na ketchup sypiemy posiekaną cebulkę warsekę taką
- na cebulkę dajemy warstewkę majonezu
- na majonez sypiemy kukurydzę
- na kukurydzę znów dajemy warstwę ketchupu
- na ketchu pokrojone w ksteczkę kiszone ogórki
- na ogórki dajemy majonez
- i na koniec posypujemy po majonezie posiekaną kapustą pekińską

mówię wam pycha :P i życzę smacznego


jak coś by nie było jasne to pytajcie :)
_________________

 
 
olciaw 


Dołączyła: 24 Maj 2005
Posty: 10221
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27 Sierpień 2007, 12:36   

Sałatka tuńczykowo - krewetkowa (opcjonalnie)

Składniki:
- 2puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 1 duża cebula
- 1-2 czerwone papryki
- szczypiorek
- 3 jajka ugotowane na twardo
- ser żółty (ile kto lubi)
- majonez
- 1/2 papryczki chili
- zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz, czerwona papryka, papryka chili
- krewetki (opcjonalnie)

Fasolę, kukurydzę i tuńczyka odedzamy, (krewetki opcjonalnie)
Cebulę, jajka, paprykę,ser żółty tniemy w kostkę
Szczypiorek i papryczkę chili siekamy
Wszystko wszucamy do michy, dodajemy majonez i przyprawy i mieszamy wszystko :)

Najlepiej jeszcze na 2 godziny odstawić do lodówki żeby się "przegryzło" :)
_________________
Swoboda cechuje mistrzów

 
 
sun-niva 


Dołączyła: 01 Cze 2007
Posty: 997
Skąd: UK
Wysłany: 5 Marzec 2008, 14:27   

Awokado z ziemniaczkami i rzezucha

15 malych,drobnych ziemniakow (naklepiej mlodych jesli jest nanie sezon)
1 cytryna
1 duze awokado
1 duzy kubelek rzezuchy (mozna samodzielnie wychodowac)
sol,pieprz
oliwa z oliwek (im lepszej jakosci tym bedzie smaczniej)


Bardzo fajna alternatywa ziemniaczana. Swietna na lato. Ja ja czesto robie do mieska (szczegolnie kurczaka).

Zimniaki gotujemy w osolonej wodzie ( nalezy je przkroic na pol lub na cwiartki w zaleznosci od wielkosci). Nie wolno ich rozgotowac!Musza byc w calosci!
Czekamy az ziemniaki ostygna.
Rzezuche scinamy - powinnismy otrzymac przynajmniej 2/3 (dwie trzecie) szklanki.
Awokado obieramy, wyjmujemy pestke i kroimy w sredniej grubosci paski.
Wszystkie skladniki umieszczamy w misce, dolewamy oliwe z oliwek, sol, pieprz i cytryne do smaku (salatka powinna byc dosc cierpka). Bardzo delikatnie mieszamy
 
 
sun-niva 


Dołączyła: 01 Cze 2007
Posty: 997
Skąd: UK
Wysłany: 5 Marzec 2008, 14:37   

Winogronowo - czosnkowa salatka

sredniej wielkosci kisc winogron zielonych (najlepiej bezpestkowych)
puszka czerwonej fasoli
czosnek ( w zaleznosci od wrazliwosci na czosnek, ja daje 3-4 zabki)
majonez


Winogrona kroimy na pol, jezeli maja pestki, to raczej je wyciagamy.

Fasole odsaczamy na sitku i przelewamy zimna woda.

Mieszamy fasole, winogrona, majonez - dodajemy czosnku do smaku - przynajmniej 2 zabki.

Zapowiada sie strasznie dziwnie, ale komponuje sie bosko. Goscie nigdy nie moga uwiezyc, ze czosnek z winogronem moze byc taki dobry!
 
 
Patka 


Dołączyła: 26 Cze 2009
Posty: 9
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 29 Czerwiec 2009, 20:28   

Pyszna sałatka :)

na spód mojego prostokątnego naczynia żaroodpornego układam:

ugotowany ryż (1paczka)
ogórki kiszone pokrojone w kostkę
smaruję majonezem
szyneczkę np konserwową pokrojoną w kostkę
smaruję ketchupem
jajka ugotowane i pokrojone w kostkę
por drobno pokrojony
smaruję majonezem
kukurydza z puszki :D

pycha ;P polecam
 
 
Patka 


Dołączyła: 26 Cze 2009
Posty: 9
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 29 Czerwiec 2009, 20:34   

gyros

kapusta pekińska (rwę liście na drobniejsze części)
ogórki konserwowe -> pokrojone w kostkę
cebula -> pokrojona w grubą kostkę
kukurydza z puszki
piersi z kurczaka, drobno pokrojone, usmażone na niewielkiej ilości oliwy, i wymieszane z przyprawą GYROS
majonez z ketchupem wymieszać i polać składniki

ulubiona sałatka mojego narzeczonego :hyhy:
 
 
anik 

co by tu ..


Dołączyła: 16 Sie 2004
Posty: 63701
Skąd: prosiaczkowo city
Wysłany: 30 Styczeń 2010, 13:23   

salatka z szynka konserwowa by moja mamunia

skladniki:

40dkg szynki konserwowej w plasterkach
1 opakowanie wloskiego makaronu w ksztalcie ryzu
puszka kukurydzy
3-4 jajka (opcjonalnie)
3 dlugie ogorki zielone
2 peczki koperku (lub 1 duuzy)
majonez, sol i pieprz


makaron gotujemy i studzimy, pozostale skladniki tniemy w kosteczke, mozna dodac jajka (ja nie daje), na koncu mieszamy z poszatkowanym koperkiem i lyzka/dwoma majonezu, sol i pieprz do smaku
salatka najlepiej smakuje schlodzona, jest idealna na upaly ale sprawdzi sie na kazdej imprezie :66:
_________________
nawet najdłuższa żmija przemija
Kuba 20.06.2010
Tymo 13.10.2014
 
 
Mira 



Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 96369
Skąd: Chorzów
Wysłany: 5 Lipiec 2010, 18:30   

letnia sałatka makaronowa

1 część makaronu np. rurki, kokardki
1 część fasolki szparagowej ugotowanej al dente
kilka pomidorów suszonych w oliwie
starty parmezan

wymieszać makaron, fasolkę, pokrojone w paski pomidory suszone
polewamy oliwą z pomidorów
posypujemy parmezanem
mieszamy i odstawiamy do lodówki żeby się schłodziła

smacznego :)

_________________
 
 
Mira 



Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 96369
Skąd: Chorzów
Wysłany: 25 Styczeń 2015, 14:21   

Sylwestrowa sałatka Eli

sylwestrowa bo ją pierwszy raz na ostatniego Sylwestra robiłam, a Eli bo mi Ela przepis dała ;)

6 jajek ugotowanych na twardo
30-40 dag sera żółtego startego na grubych oczkach
pęczek rzodkiewki startej na grubych oczkach
pęczek szczypiorku drobno posiekanego
pół jogurtu, 3-4 łyzki majonezu
pieprz

jogurt mieszamy z majonezem

w szklanej misce układamy warstwy:
jajka, sos, pieprz, szczypiorek, ser, sos, pieprz, rzodkiewka

i gotowe :)
_________________
 
 
Honi 


Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 5
Wysłany: 2 Sierpień 2016, 10:57   

Ogórkowa najlżejsza :D

No to:
4-5 ogórków kroicie na plasterki, dodajecie 3 x czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany pęczek kolendry. Mieszacie z olejem z pestek winogron, doprawiacie i cieszycie podniebienie :D
_________________
Im lepszy lekarz, tym więcej zna bezwartościowych lekarstw.

Franklin
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,072 sekundy. Zapytań do SQL: 9