Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciasta
Autor Wiadomość
anya 


Dołączyła: 06 Maj 2005
Posty: 34296
Skąd: posen
Wysłany: 12 Październik 2008, 13:57   

Szarlotka z orzechową kruszonką


Ciasto
300 g mąki
15 dag masła
4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
otarta skórka z jednej cytryny


Nadzienie
1 kg jabłek
10 dag cukru
sok z cytryny
0,5 laski wanilii
1 mała puszka ananasów


Orzechowa kruszonka
180 g posiekanych orzechów włoskich
12 dag płatków owsianych
paczuszka herbatników (w mojej było ich 10)
20 dag masła
2 łyżeczki olejku waniliowego
20 dag cukru


Składniki na ciasto posiekać na stolnicy i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować i oblepić blaszkę, podpiec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 15 minut.

Ananasy z puszki odcedzić na sitku i pokroić na małe kawałki. Syrop wlać do rondla, dodać cukier, laskę wanilii i sok z cytryny i gotować 5 minut.
Jabłka obrać i pokroić w ósemki, dodać do syropu, smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, ostrożnie mieszać. Po zdjęciu z ognia dodać ananasy.

Na patelni rozgrzać masło, wsypać płatki, orzechy, pokruszone drobno herbatniki i cukier. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, dodać olejek waniliowy.

Na podpieczone ciasto posypać 1/3 kruszonki, ułożyć owocowe nadzienie i na wierzch znów posypać kruszonką.
Piec 15 minut w temp. 200 stopni.


z sosem toffi
_________________
bolly/kolly/tolly mnie
Raqs Sharki
 
 
anetaw2 


Dołączyła: 23 Lut 2006
Posty: 7269
Skąd: Małopolska
Wysłany: 26 Listopad 2008, 07:48   

Metrowiec

ciasto użyte do tortu dinozaura:)

Ciasto:
8 jajek
2 szkl.cukru
3 szkl.mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
16 łyżek oleju
16 łyżek wody
zapach waniliowy
2 łyżki kakao


Masa:
2 szkl. mleka
1 budyń waniliowy
cukier waniliowy
3/4 szkl. cukru
2 żółtka
1 i 1/2 kostki masła


Cukier utrzeć z 8 żółtkami, dodawać po utarciu olej i wodę, dalej ucierać
następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, ucierać
Z białek ubić pianę, którą delikatnie domieszać do ciasta.
Podzielić ciasto na dwie porcje, a do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao.
kakao.
Piec w 2-ch podłużnych i wysokich blaszkach.
(180 stopni przez około 1 h. )

Przygotować krem: Składniki na masę (oprócz masła) zagotować. Po wystudzeniu utrzeć z masłem.

Ciasto pokroić na kromki, przekładać kremem, układając na przemian jasne i ciemne ciasto. Polać następnie polewa czekoladową i kroić na skos
_________________
Dwa poziomy
 
 
anetaw2 


Dołączyła: 23 Lut 2006
Posty: 7269
Skąd: Małopolska
Wysłany: 18 Styczeń 2009, 18:30   

Karpatka

Ciasto

1 szklanka wody
150 g margaryny
1 szklanka maki
5 jajek
szczypta soli

Margarynę rozpuścić w garnku, dolać wodę,zagotować.
Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy.
ostudzić
wbijać jajka i miksować.
Gotową masę podzielić na 2 części.
Upiec dwa placki
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut

Krem:

1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła (uwaga: jeśli lubicie bardziej maślane kremy dodajcie więcej masła)
3 łyżeczki mąki pszennej,
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
mąki rozpuścić w 1/2 szkl. mleka

cukier puder do posypania

Zagotować mleko i cukier
dodać maki rozpuszczone w połowie szklanki mleka.
Ugotowany budyń wystudzić, utrzeć z 1 kostka masła lub margaryny
Masa wychodzi bardzo słodka :)

Można dodać do smaku jakieś alkohole :hyhy: np. bajlejsa


Smacznego :)
_________________
Dwa poziomy
 
 
Marchewunia 
kuranarozdrożu


Dołączyła: 16 Sty 2005
Posty: 34578
Wysłany: 9 Luty 2009, 20:14   

Ciasto budyniowo-jabłkowe

Składniki:
- 1 kg jabłek
- kostka margaryny
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe
- 1 litr mleka

Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru i z żółtkami na puch. Nadal ucierając, powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
Ugotować budynie, dodając pozostały cukier.
3/4 ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy posypanej bułką tartą. Na cieście rozłożyć kolejno warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Z termowentylatorem piekę 40 min, wydaje mi się, że przy czasie 50 min. powinno mieć słabszy ogień :)

_________________
marchewkowy biznes :d

www.karotnaturalnie.pl
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 63402
Skąd: Wrocław
Wysłany: 30 Kwiecień 2009, 10:06   

Tarta rabarbarowa:
Na ciasto kruche:
150 g mąki
100 g masła pokrojonego w małe kawałeczki
1 łyzka brązowego cukru
2 żółtka


Zagnieść, jak nie chce sie polaczyc dodac odrobine zimnej wody. Wstawić do lodówki na 30 min. Potem wylepic tym wysmarowana olejem foremke do tarty (na foremke okolo 25 cm srednicy), przykryć pergaminem i obciazyc np. fasola. Piec okolo 20 min w 200 stopni az bedzie złote. Pod koniec mozna sciagnac papier.

Masa rabarbarowa
1/2 kg rabarbaru
1/2 łyżeczki cynamonu
fruktoza/cukier do smaku (najfajniej wychodzi z fruktoza żelujaca)
jako stabilizator mozna dodac 1 łyżeczke żelatyny rozpuszczona w odrobienie wody


Rabarbar obrac, pokroic na kawałki, podlac woda i ugotowac do miękkosci, odcedzic, wystudzić i zmiksowac z reszta skladników na mus

Masa serowa
100 g mascrapone lub innego kremowego serka
troche cukru/fruktozy do smaku
mozna dodac odrobine ekstraktu za wanilii


Wszystko wymieszac.

Wystudzone ciasto posmarowac serkiem, na to wylac mase z rabarbaru i wstawic do lodówki az zastygnie.
 
 
anitajas 


Dołączyła: 21 Sie 2006
Posty: 2481
Skąd: Jabłonna/Warszawa
Wysłany: 1 Czerwiec 2009, 13:37   

Ciasto biszkoptowe z delicjami

Składniki na biszkopt

Biszkopt (na formę o wymiarach: 40 x 25 ):
- 8 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 kisiele żółte
- sok z cytryny

Składniki na masę z bitej śmietany:
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka żółta (najlepiej cytrynowa z firmy Winiary)

oraz dodatkowe składniki na wierzch ciasta
- 2 duże paczki delicji -podwójne- (lub 1 duża paczka delicji plus jedna mała paczka delicji)
- 2 galaretki


Przygotowanie biszkoptu:
Najpierw gdzieś na boku przygotować sobie mąkę, wsypać do niej 2 kisiele żółte i dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i to wymieszać.

Do miski wbić 8 białek i je ubić (mikserem bądź ręcznie). Gdy białko już się ładnie ubije to nadal cały czas ubijać białko i stopniowo dodawać cukier (najlepiej na trzy razy) a następnie dodawać żółtka (też na trzy razy). Przestać ubijać.
Przygotowaną mąkę z kisielem powoli wsypywać do ubitego ciasta i powoli mieszać łyżką drewnianą do tego dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Biszkopt piec 40-45 min w 170 stopniach

Przygotowanie masy śmietanowej:
Do miski wsypać 3 łyżki cukru, na to wlać śmietanę 30% i ubijać mikserem. Jak śmietana się ubije to dodać 1/2 szklanki tężejącej galaretki i chwilę ubijać.

Wykonanie ciasta
Gdy biszkopt się upiecze i schłodzi to przeciąć go na pół. Dolną część biszkoptu nasączyć.
Do nasączenia przygotować: sokiem z połowy cytryny, trochę wody, cukru wymieszać i nasączyć. Przełożyć masą. Zostawić sobie troszkę masy na górną część biszkoptu.
Drugą część biszkoptu troszkę przesmarować zostawioną masą i nakładać na nią zamoczone w lekko tężejącej galaretce delicje. Resztę galaretki wylać na wierzch ciasta (tylko ostrożnie, żeby galaretka nie uciekła pod ciasto)

Patent żeby galaretka trzymała się biszkoptu to po upieczeniu biszkoptu, wyciągając biszkopt z formy przewrócić go wierzchem do spodu. Przeciąć na pół, przełożyć masą, na górę lekko posmarować masą i na to galaretka

Efekt:
_________________
 
 
Nika24 

Prowincjonalna Koza


Dołączyła: 15 Sie 2004
Posty: 71328
Skąd: Radom
Wysłany: 4 Czerwiec 2009, 18:44   

Prosta Puchatka







polecam bo proste a naprawde pyszne:
5 jajek utrzec na puch z 300 g cukru
dodać 400 g mąki, płaską łyżke proszku do pieczenia i 3/4 stopionej Kasi i mały jogurt naturalny

wylac do formy , poukładac dowolne owoce , piec w 180 st , sprawdzac patyczkiem czy upieczone :)
ok 10 minut przed koncem pieczenia posmarowac wierzch lukrem z 3/4 szklanki cukru pudru i jednego białka
fajna beza sie zrobi :)
_________________
amaranty
pod szarym
to kot je
róże
M.Białoszewski "Barwny ich strój"
 
 
Nika24 

Prowincjonalna Koza


Dołączyła: 15 Sie 2004
Posty: 71328
Skąd: Radom
Wysłany: 16 Marzec 2010, 21:06   

Biszkopt

skladniki
6 jajek
2 lyżki ciepłej wody
125 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru

nagrzac piekarni do 170 stopni
6 jajek- oddzielic żółtka od białek
żółtka ubić ze 125 g cukru i dwoma łyżkami ciepłej wody na puszysto
białka ubić z 75 g cukru na sztywno
pianę z białek zsunąć do miski z ubitymi żółtkami
zacząć delikatnie mieszac, jednoczesnie wsypując przez sitko wymieszaną mąkę ziemniaczaną z pszenną : 125 g pszennej, 75 g ziemniaczanej
wysmarowac masłem i wysypac bułką tartą tylko dno formy, boków nie
przełozyc delitaknie masę, przemieszac ją od środka ruchem spiralnym trzonkiem łyżki, zeby się równomiernie rozłożyła w formie, piec ok 38 minut.
po 35 minutach dotknąć środka biszkoptu , jak jest zwarty - ciasto gotowe, lepiej go nie kłuc żadnymi patykami ;)
_________________
amaranty
pod szarym
to kot je
róże
M.Białoszewski "Barwny ich strój"
 
 
Caroline 


Dołączyła: 25 Sie 2004
Posty: 11499
Skąd: Szczecin
Wysłany: 31 Marzec 2010, 19:32   

WLOSKI PLACEK CYTRYNOWY


na średnią tortownicę - 25 cm
Ciasto
200 g mąki
łyżka cukru pudru
pól łyżeczki soli
100 g masla
Mąkę przesiać. Maslo pokrajac w male kawałki i lekko zagniesc palcami żeby połączyło się z mąką. Dodac cukier, sól, pól szklanki wody. Szybko wyrobić i uformowac kulkę . Powinno być elastyczne i nie klejace się. Odłożyć na 20 min do lodówki. Rozplaszczyc ciasto na placek, złożyć na 4 i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Powtórzyc czynność jeszcze raz. Wyłożyć tortownicę ciastem z bokami wys 2-3 cm. Podpiec 15 min w srednio goracym piekarniku. Posypac tarta bulka.

Masa cytrynowa – to jest przepis oryginalny – my robimy masę z podwójnej porcji
3 jajka
3 cytryny
100g masla
300 g cukru pudru
Jajka ubić na parze z cukrem pudrem, dodać stopniowo masło, sok z cytryn i otarta skórkę z 1 cytryny. Wylać masę na gorący placek i zapiekać ok. 35 min.

Uwaga! Masa jest płynna, więc albo forma musi byc szczelna, albo – jeśli robi się masę z podwójnej porcji - trzeba zrobić naprawdę wysokie boki.


_________________
 
 
Nika24 

Prowincjonalna Koza


Dołączyła: 15 Sie 2004
Posty: 71328
Skąd: Radom
Wysłany: 30 Lipiec 2010, 19:19   

pyszne ciasto jak ciastko z Mc Donalda :d
z książki "Nakarm mnie" + moje modyfikacje :)





ciasto
500 g mąki
350 g masła ( a nawet lepiej 250 g masła + 100 g planty)
60 g cukru pudru
szczypta soli
żółtko- do posmarowania
130 ml kwaśnej smietany
dodatkowo 3 łyzki cukru krysztalu

nadzienie: 1 litr jagód, 2 łyzki mąki kukurydzianej ( mozna zastapic ziemniaczaną), 4 łyżki cukru pudru

Mąkę, cukier puder , sól + pokrojone na kwałki schłodzone masło zagniesc szybko, az powstaną okruszki - najlepiej to robic w malakserze, w robocie mieszadłem do kruchego albo bardzo szybko rekami
Dodac smietanę , zagniesc krótko , wszytsko ma się połączyc, w ładne ciasto
Jesli się to robi w malakserze to na ciescie - po wyjęciu go z robota będą widoczne minikawałeczki masła i planty, mimo ze ciasto bedzie stanowic całosc- do dobrze, ten tłuszcz w czasie pieczenia się rozpusci i w cieście powstana listki :)
Podzielic na 2 , włozyc do lodówki na pol godziny.
Piekarnik nagrzewam do 180 st
Gleboką foremkę na tartę ( mam ceramiczną ,moze byc inna , metalowa ), ok 23-25 cm średnicy posmarowałam masłem i wysypałam bułka tartą
Jedną czesc ciasta rozwałkowałam na pół cm do 7 mm, wylozylam nim foremkę łacznie z brzegami, nadmiar ciasta odcięłam.
Jagody wymieszałam z cukrem pudrem i maką, włożyłam do foremki. Rozwałkowałam druga czesc ciasta, przykryłam jagody, nadmiar odciełam, brzegi aldnie zawinełam do srodka. Posmarowałam żółtkiem rozrobionym z łyzka wody, posypałam curkrem kryształem, zrobiłam 5 nacięć z wierzchu i piekłam 40 minut w 180 st - pod koniec zmniejszyłam temp.

Po wyjeciu z piekarnika musi ostygnąć jakies 20- 25 minut, wtedy sie ładnie kroi :)

Ciasta zostaje jakas 1/3 ale mozna je zamrozic spokojnie u zużyć na cos innego, a wygodniej sie walkuje wiekszą ilosc .

Wersja brzoskwiniowa, smakowo wg mnie najlepsza :)



10 dojrzałych brzoskwiń pokrojonychw kostkę, 2 łyżku cukru- pudru,2 łyżki mąki kukurydzianej - to nadzienie. Dodałam tez kilka kropel naturalnego aromatu migdalowego.
_________________
amaranty
pod szarym
to kot je
róże
M.Białoszewski "Barwny ich strój"
 
 
magnessss 


Dołączyła: 11 Maj 2005
Posty: 16208
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 5 Styczeń 2011, 16:47   

Ciasto marchewkowe (Szybka kuchnia - ksiazka z Lidla)

125g masla
1 op. cukru waniliowego
po 0,5 lyzeczki cynamonu, galki i sproszkowanych gozdzikow
225g cukru brazowego
3 jaja
250g marchwi
50g orzechow wloskich mielonych
100g mielonych migdalow
175g maki
50g maki ziemniaczanej
1 op. proszku do pieczenia


Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase, dodawac kolejno jaja. Dodac starta marchew, migdaly, orzechy, make i proszek, wymieszac.
Przelozyc do wysmarowanej formy o srednicy 26cm.
Piec ok. 45 min w 175 st. (termoobieg - 155 st.)


Masa

40g masla
szczypta soli
40g oleju kokosowego
100g serka Philadelphia
250g cukru pudru
1-2 lyzki syropu waniliowego


Wszystko wymieszac i posmarowac ostudzone ciasto.


(Masy nie robilam, wiec nie wiem, jak smakuje, na 3 stronie tego watku jest sprawdzona masa podana przez Nigre do innej wersji ciasta marchewkowego. Ale ciasto podane przeze mnie jest po prostu boskie :oczami: )
 
 
Eb_s 
Don Pedro vel Karramba


Dołączyła: 25 Sty 2008
Posty: 15488
Skąd: k/Sieradz
Wysłany: 15 Styczeń 2011, 17:15   

Murzynek mojej babci

składniki na blachę 23x30 cm

ciasto:

375 g margaryny
1 szklanka cukru
4 czubate łyżki kakao naturalnego
6 łyżek wody
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki

opcjonalnie : dowolne bakalie
( u mnie szklanka orzechów włoskich, pół szklanki żurawiny, szklanka suszonych śliwek)

polewa:
150 g czekolady mlecznej
30 g masła
2 łyżki kremówki

margarynę z cukrem rozpuścić w garnku, dodać kakao i wodę
gotować na bardzo wolnym gazie do ciągnięcia i szklistości -- ok 5-7 minut
masę trochę przestudzić
dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (opcjonalnie bakalie)
wszystko razem zmiksować
białka ubić na sztywno z szczypta soli
wymieszać z masą

piec ok 30-40 minut w 170 stopniach

składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej
polać letnie ciasto

_________________
Gabriela 21.07.2003
Ignacy 07.12.2008
 
 
zuzapli 

Dołączyła: 27 Kwi 2013
Posty: 1
Wysłany: 27 Kwiecień 2013, 13:05   

Ciastka waniliowe :)


Składniki
** 2,5 szkl. maki
** 1 lyzeczka proszku do pieczenia
** 200g masla
** 1 szkl. cukru waniliowego lub:troche mniej, albo:
***** zwykly cukier + starta wanilia albo:
***** pół szklanki cukru waniliowego, pół szklanki cukru zwykłego i łyżeczka aromatu waniliowego
** 1 duze jajko
** ewentualnie szczypta soli

Ubic maslo z cukrem, dodac jajko, polaczyc z maka, proszkiem i ewentualnie z sola.

Wyrobic na gladka mase i schlodzic w lodowce.

Rozwalkowac i wycinac formekami cisteczka.

Mozna tez z ciasta uformowac walek i pokroic go w plasterki i upiec takie ciasteczka.

Piec w temp. 190-200 stopni ok. 10-15 minut.
_________________
Moja strona o e-papierosach: http://e-papieros.edu.pl/
 
 
zuza213 

Dołączyła: 25 Sie 2016
Posty: 1
Wysłany: 25 Sierpień 2016, 10:04   

Ja podaję przepis na bananowy chlebek:
3 banany - rozgniecione
3 jajka
250g mąki
3 łyżki kakao
1łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g masła orzechowego

Wszystko miksujemy i wstawiamy na godzinę do 180 stopni. Prosto i smacznie!; )
_________________
Dietmap.pl - zdrowa dieta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,131 sekundy. Zapytań do SQL: 9