Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Inne słodycze
Autor Wiadomość
Nika24 

Prowincjonalna Koza


Dołączyła: 15 Sie 2004
Posty: 70367
Skąd: Radom
Wysłany: 2 Luty 2010, 17:32   Inne słodycze

I Love You Praline




cup - 220 ml

1 cup maslanki
2 cupy cukru
1 łyżeczka sody
1/2 cupa masła
duża szczypta soli
2 cupy dowolnych orzechów- dałam migdały i trochę mniej jednak ..
wanilia

Wysoki ( !!!) garnek stawiamy na ogniu, wsypujemy do niego cukier , wlewamy maślankę , wsypujemy sodę i gotujemy 7 minut na średnim ogniu.
Masa będzie sie bardzo burzyć, dlatego wysoki garnek. Trzeba ciagle mieszać bo masa szybko ciemnieje .
Po 7 minutach dorzucamy maslo, posiekane orzechy, sol i wanilię i gotujemy az termometr cukierniczy pokaze 117 st c.
Zdejmujemy wtedy szybciutko garnek z ognia i ubijamy masę łyzką ok 5-7 minut aż zacznie wyraźnie gęstniec - wtedy wykładamy ją na papier do pieczenia, uklepujemy w prostokąt i po zastygnieciu kroimy w kwadraty
Mozna polać czekoladą :)
_________________
amaranty
pod szarym
to kot je
róże
M.Białoszewski "Barwny ich strój"
 
 
libretka 


Dołączyła: 10 Sie 2008
Posty: 2582
Skąd: Gdynia/Żelistrzewo
Wysłany: 11 Luty 2010, 20:09   

nie mam w domu jeszcze piekarnika więc robię ciasta, które nie wymagają pieczenia, ostatnio zrobiłam niby jabłecznik na spodzie z biszkoptów, był pyszny, niestety nie zrobiłam foty :(

Jabłokowa delicja
2 paczki okragłych biszkoptów
1 kg jabłek
3 galaretki (agrestowe lub cytrynowe)
3 łyżki cukru
śmietana 30 %
śnieżka
1 mleczna czekolada i odrobina mleka

małą blaszkę wyłożyć biszkoptami, jabłka zetrzeć na grubej tarce. Na dno garnka
wlać odrobinę wody, starte jabłka i 3 łyżki cukru, często mieszając podgrzewać, ale nie za długo,
rozpuścić galaretki (trochę mniej wody niż w przepisie).
Galaretki przestudzić dodać do jabłek i dokładnie wymieszać, jak masa jabłkowa zacznie tężeć nałożyć na biszkopty.
ubić śmietanę z łyżką snieżki i wylać na stężałą masę jabłkową.
Czekoladę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, polać na ciasto
Smacznego :D
_________________
 
 
maarietta 

Dołączyła: 31 Sie 2016
Posty: 1
Wysłany: 5 Wrzesień 2016, 13:05   

A ja ostatnio robiłam batony z masłem orzechowym

1 szklanka masła orzechowego
½ szklanki miodu
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka żyta ekspanowanego
szczypta soli

wszystko dodac, wymieszac,, przyklepać i do lodówki na 30 min!:)
 
 
araq 

Dołączyła: 17 Paź 2017
Posty: 1
Wysłany: 17 Październik 2017, 12:34   

Te batoniki z masła orzechowego muszą być przepyszne - chętnie skorzystam z przepisu. :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9