Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
WIELKANOC MM-owa - TYLKO PRZEPISY :)
Autor Wiadomość
Dzoana 
odzyskuję swoje ego


Dołączyła: 14 Sty 2008
Posty: 470
Skąd: Norway/Kristiansand
  Wysłany: 6 Marzec 2008, 12:41   WIELKANOC MM-owa - TYLKO PRZEPISY :)

Dziewczyny, za zaleceniem ;) Expertek zakładam wątek tylko i wyłącznie z przepisami Wielkanocnymi. Dla porządku. Postaram sie zebrać tu wszystkie przepisy na Wielkanocne potrawy zgodne z MM.
Komentarze i zapytania proszę umieszczać w TYM WĄTKU:-)

********************************************************************************

Wielkanocny żurek a'la barszcz biały :D - I faza.
Składniki:
- ok. 1 kg dobrej białej kiełbasy, surowej,
- woda ok. 3 l.
- 1/2 śmietany kwaśna powyżej 18% tłuszczu, czyli ok. 150 ml.
- 1/2 kg pieczarek, mogą być grzybki leśne, np. suszone, wtedy może być ich mniej (około 100 g).
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- sok z połowy cytryny,
- jajka gotowane na twardo (średnio -1-2 jajka na talerz)
- mięso pieczone (schab, karkówka)
- majeranek czubata łyżka stołowa,
- sól, pieprz do smaku
- 1/3 kostki masła

Przygotowanie:
Gotujemy z odrobiną soli, a raczej parzymy białą kiełbasę, odszumowując jak mięso. Jak się biała kiełbasa dobrze ugotuje/zaparzy, około pół godziny na wolnym ogniu. Ważny jest ten wywar.
Na patelni smażymy na maśle pokrojoną drobno cebulkę i pieczarki. Dodajemy wszystko do wywaru z białej kiełbasy. Wsypujemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy sok z cytryny i zabielamy powoli śmietaną.
Jeśli biała kiełbasa jest pewna, dobrej jakości, bez dodatków typu kasza manna czy inne, możemy ją pokroić drobno na talerz. Jeśli biała nie bardzo, dajemy rodzince :D
Na talerz do zupy kroimy ugotowane jajka w ilości wedle uznania, do tego możemy dorzucić swoje pieczyste mięsko: schab, karkówka. Zalewamy gorącym żurkiem i smacznego :)
[/i]
_________________
Było już 82,9 kg :(
[url=http://www.zdrowydzien.info/]

[/url]
Ostatnio zmieniony przez Zuzel 20 Listopad 2008, 23:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Dzoana 
odzyskuję swoje ego


Dołączyła: 14 Sty 2008
Posty: 470
Skąd: Norway/Kristiansand
Wysłany: 6 Marzec 2008, 14:53   

Jajka na 1001 sposobów: I i II faza
Potrawy z jaj uważamy za posiłki tłuszczowe :)

*****************************************************************************
NA TWARDO :)
- jajka na twardo z majonezem, posypane szczypiorem, by martaklara1 :)
- jajka z majonezem, posypane drobno pokrojoną rzodkiewką, rzerzuchą
- jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem
- jajecznica z pokrzywą
- jaja z sosem tatarskim
- eleganckie świąteczne jajka faszerowane: posiekany wędzony łosoś, majonez kielecki, odrobinę soku z cytryny, biały pieprz, koperek, by Rabarbarka
- jajka sadzone w szynce posypane szczypiorkiem by dorka

******************************************************************************

JAJKA FASZEROWANE by Asiek I i II faza
przepis na 18 połówek jajek:
ugotować 7 jajek
pokroić i usmażyć 25-30 dag pieczarek
usmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę 1 średnią albo dwie małe
jajka przekrajać na pół (ze skorupką) ostrym nożem i delikatnie łyżeczką wyjąć środek - zostają same połówki skorupek
wszystkie powyższe składniki (bez skorupek of kors ) jak ostygną wrzucić do robota i zmielić na papkę, do tego dodać natkę pietruszki, sól, pieprz i kto co lubi i pomieszać dodając jedno surowe jajko, tak zrobiony farsz nakładać do skorupek.
UWAGA: Na II fazie można na koniec panierować w sezamie, potem tylko na patelnię i podsmażyć albo do piekarnika. Na I fazie do piekarnika od razu bez panierki z sezamu.

Dopisek od Dzoana: można też posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku 
_________________
Było już 82,9 kg :(
[url=http://www.zdrowydzien.info/]

[/url]
 
 
Dzoana 
odzyskuję swoje ego


Dołączyła: 14 Sty 2008
Posty: 470
Skąd: Norway/Kristiansand
Wysłany: 6 Marzec 2008, 15:15   Sosy i dipy :)

Sosy i dipy:

*********************************************************************

Sos wiosenny by szola - sos tłuszczowy - I i II faza

- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- pęczek rzodkiewek
- ogórek świeży
- majonez
- śmietana gęsta (w oryginale był jogurt naturalny)
- sól, pieprz

Szczypiorek i koperek pokroić drobno, rzodkiewki zetrzeć na drobnej tarce, a ogórek na tej grubszej. Dodać śmietany i majonezu (śmietany więcej). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Nakładać duże porcje na jajka. Pasuje też do wędlin. Najlepiej zrobić tuż przed podaniem i dużo.

Do wersji węglowej wystarczy zamienić śmietanę na chudy jogurt naturalny do 1,5% tłuszczu oraz zrezygnować z majonezu :)


*********************************************************************

pasta twarogowo-soczewicowa by kassik83 - dodatek węglowodanowy, I i II faza :)
(do kanapek, makaronu..)
~200-300 g chudego twarogu
200g soczewicy zielonej
~pół szkl. maślanki (by ciapa się zrobiła )
ew. przyprawy: bazylia, pieprz, papryka słodka, ostra, może być tymianek, co kto lubi

ugotować soczewicę al dente, ostudzić i wrzucić ją do blendera,
dodać twaróg i maslankę. zmiksować. jak ktoś lubi -przyprawić. jeśli zbyt gęste, podlać jeszcze maślanką.
osobiście wolę niezbyt przyprawione -czuć wtedy świetny smak soczewicy

*********************************************************************

DIPP WARZYWNY By Enne - dodatek pasuje zarówno do posiłków węglowych jak i tłuszczowych - I i II faza

Utrzeć 2 marchewki,
1/2 selera (korzen)
Posiekać 1 srednia lub mala cebulkę (wielkosc zalezy od wlasnych upodoban)
Wszystko włożyć do miksera, dodać 4-5 pomidorów bez skórki.
Całość zmiksować.
Dopełnić wodą mineralną do 1 litra (wskazana jest woda niegazowana). Doprawić solą i pieprzem. Wstawic do lodowki zeby sie przegryzlo

Goraco polecam taki dipp ma niski wskaznik IG i jest naprawde syty i smaczny


*********************************************************************

KETCHUP BY Gosiowo - dodatek węglowodanowy - I i II faza

znalazlam w sieci przepis na keczup domowej roboty, wywalilam cukier z przepisu a zastailam go fruktoza oczywiscie
jak pomidory stanieja to zrobie pewnie a moze sie ktos wczesniej pokusi
3 kg pomidorów
1/4 kg cebuli
1 kg śliwek
1 kg jabłek
1/2 szkl. octu 10%
5 ziarenek goździków
5 ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
200 g fruktozy
1 łyżka soli
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru

Pomidory pokroić, dodać pokrojone jabłka, śliwki i cebulę. Gotować na wolnym
ogniu przez dwa dni (tak by nadmiar wody odparować)Zmiksować (niekoniecznie)
i przetrzeć przez sito.Ocet, goździki, listek, pieprz zagotować, potrzymać
pod przykryciem. Dodać do przecieru.Na koniec dodać pozostałe przyprawy.
Zagotować.Gorące wkładać do słoików


*********************************************************************

Śmietas by tyna
(porcja dla 2 osób) - dodatek węglowodanowy - I i II faza :)

Składniki:
• 200g chudego twarogu
• 2 pomidory
• 1 ogórek
• świeży pęczek rzodkiewek
• sól,
• pieprz,
• tymianek,
• bazylia
• koper,
• natka pietruszki

Wykonanie:
W misce rozdrabniamy widelcem twaróg, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skórki i skrojony w kostkę cały ogórek. Dodajemy posiekaną pietruszkę i koper, szczyptę bazylii i tymianku. Dodajemy pokrojony na plasterki rzodkiewki (podzielone na cztery). Solimy i pieprzymy według uznania.
Najlepiej smakuje z tostami MM.

Ps. źródło: pychotka.pl po małym zmodyfikowaniu



*********************************************************************

DIP CZOSNKOWY by Ewik - dodatek tłuszczowy - I i II faza

SKŁADNIKI:
1 duża śmietana (gęsta)
majonez
musztarda
sos pomidorowy
2-3 ząbki czosnku
czosnek granulowany lub sól czosnkową
sól, pieprz
oregano, bazylia po szczypcie do smaku

Smietane wlewamy do schłodzonej salaterki, czosnek trzemy na drobnej tarce lub wyciskamy i dodajemy do smietany, posypujemy szczyptą soli czosnkowej lub czosnku granulowanego. Następnie do tej mieszanki dodajemy w równych proporcjach majonez, sos pomidorowy, musztardę. (po 1 łyżce stołowej na duża smietane.) Dokładnie i długo mieszamy by całość osiągnęła jednolitą konsystencję. Na końcu dodajemy do smaku suszone oregano i bazylię - co nie jest konieczne. Wstawiamy na 20 minut do lodówki lub podajemy w temperaturze pokojowej. Tak oto powstaje pyyyyyyyszszszszny DIP CZOSNKOWY, który świetnie sprawdza się przy wszystkich domowych imprezach. Doskonały do maczania, sparzonych brokułów, cukinii, wszystkich form pieczonego kurczaka i mięs.
*********************************************************************

SOS TATARSKI by Annmi - dodatek tłuszczowy - I i II faza.

majonez
chrzan
trochę musztardy
sól, pieprz
śmietana
3 szt. ogórka konserwowego
3 szt. ogórka kiszonego
kilka pieczarek marynowanych
2 cebule
drobny szczypiorek

1.Drobniutko kroimy ogórki (kiszone i konserwowe), cebulkę, pieczarki (bardzo drobno szatkujemy).
2.Mieszamy majonez + śmietana + chrzan + przyprawy.
3.Łączymy razem wszystkie składniki i mieszamy + przyprawy.
4.Schładzamy.

Do polania jaj na twardo lub mięska czy wędlinki – bardzo dobre.

*********************************************************************

sosiki dwa do tluszczy by gosiowo - dodatek tłuszczowy - I i II faza :)

sos numer 1
smietana 30 % opakowanie 150g
lyzka majonezu mm
papryka czerwona w proszku, slodka
sos tabsco
wymieszac wszystko

sos numer 2
smietana 30 % opakowanie 150g
lyzka majonezu mm
zabek czosnku albo dwa
koperek
czosnek wycisnac
koperek posiekac i wszystko razem wymieszac

z soli mozna zrezygnowac bo majonez slony
ale jak komus malo to dosolic do smaku

papryka ma dac kolor a tabasco ostrosc

*********************************************************************

c.d.n. :)
_________________
Było już 82,9 kg :(
[url=http://www.zdrowydzien.info/]

[/url]
 
 
Dzoana 
odzyskuję swoje ego


Dołączyła: 14 Sty 2008
Posty: 470
Skąd: Norway/Kristiansand
Wysłany: 6 Marzec 2008, 15:44   Sosy i dipy :) c.d.

***********************************************************************************

Pyszny zimny sos do białych mięs i surówek - dodatek tłuszczowy - I i II faza by Alex:


1 ogórek - jeśli więcej, zetrzeć przed przygotowaniem, posolić, odlać sok
0,25 śmietany 18% lub 30%
odrobina fruktozy lub słodziku
Sok z 1/3 cytryny
łyżeczka ziółek - koperek, albo inne świeże
sól, pieprz.

Wszystko razem zmiksować. Polewać mięso i surówkę.

Zamiast ogórka można dać chrzan i wtedy będzie pasował do mięs ciemnych

***********************************************************************************

MAJONEZ: - dodatek tłuszczowy - I i II faza

zółtko utrzec z sokiem z cytryny(kilka kropel), posolic, popieprzyc, dolewac pomalutku olej 200- 300 ml, az gestosc bedzie odpowiednia, doprawic.Mozna do zóltka dodac lyzeczke musztardy dijon, bedzie bardziej zdecydowany smak.składniki musza miec pokojowa temp

***********************************************************************************
SOSY DO RYB by Pee - dodatek tłuszczowy - I i II faza

Sos z pomidorami
puszka pomidorów pelati 400 g
mała cebula pokrojona w kostkę
posiekany ząbek czosnku
2 łyżki małych kaparów
kilka porwanych liści bazylii
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Na rozgrzanej oliwie zaszklić cebulę, dodać czosnek, poczekać, aż zapachnie. Wlać sok z pomidorów, dodać kapary, sól, pieprz, chwilę dusić, niech zgęstnieje.Wrzucić grubo posiekane pomidory, bazylię, zagrzać. Podawać gorący.

Sos jogurtowy do chudej ryby:
400g jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
biały pieprz
Wymieszać wszystkie składniki. Wersja z gęstą śmietaną wychodzi równie dobrze, ale jest cięższa. Podawać na zimno

***********************************************************************************
SOSIK DO WSZYSTKIEGO by Pee - dodatek tłuszczowy - I i II faza

SPRAWDZA SIE Z MIESKIEM I WARZYWAMI, JAJKOM NADEJE KOSMICZNY WYMIAR...

składniki:
4 łyzki octu winnego
2 łyzki soku z pomarańczy
1 tabletka słodziku
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka oleju slonecznikowego
2 łyżki posiekanej miety
sól i pieprz

Składniki wyszejkowac w słoiku i polewac, polewac, polewac..

***********************************************************************************

SOS SEROWY
Z BROKUŁEM albo z czym chcecie. - dodatek tłuszczowy - I i II faza
Można nim polać brokuły albo inne warzywka o niskim IG - wtedy jest pyszne danie wegetariańskie, można dorzucić kurzy biust.
Robiłam na oko, więc ilości mniej więcej:

50 g gorgonzoli (w wersji ekonomicznej Lazur)
kawałeczek sera tylżyckiego
100 ml śmietany
trochę oliwy z oliwek
ząbek czosnku
curry (uwaga! Kamis zawiera glutaminian, a w Kotanyi czai się skrobia ziemniaczana! Najlepiej kupić w jakimś dobrym orientalnym sklepie)
trochę startego parmezanu, jak ktoś chce.

Robi się najprościej pod słońcem. Wrzuca się gorgonzolę pokrojoną w kostkę, starty żółty ser (naprawdę nieduzo, garstkę) i śmietanę do teflonowego rondelka, coby nie przywierało, i roztapia na malusieńkim ogniu mieszając. Dodaje się posiekany czosnek, curry, ile kto lubi i dolewa kapkę oliwy, bo zdrowa
Ja to wylałam na brokuła al dente i posypałam jeszcze parmezanem, bo się bałam, że będę głodna za pięć minut
Jeżeli tak ma wyglądać dietetyczne żarcie, to każdemu życzę takiej diety, bo to niebo w gębie jest!
Smacznego

***********************************************************************************
SOS ROKPOLOWY DO MIĘS by Ewik - dodatek tłuszczowy - I i II faza

- ser typu rokpol (może być ewentualnie inny śmierdziel) (2 sztuki)
- śmietana (1 małe op)
- czosnek (2 ząbki)
- koperek (pęczek)
- sól, pieprz
- może być też kapka oliwy

W garnuszku na kapce oliwy (albo i nie) rozpuszczamy ser (często mieszamy, bo się przypala) wlewamy śmietankę. Wrzucamy czosnek wyciśniety, i posiekany koperek... Jak sos zagulgota, polewamy mięsko (np usmazoną uprzednio pierś z kurczaka) i wcinamy...
PYYYCHA!!!

***********************************************************************************

Sos szpinakowy do ryb lub kurczaka by sd_silver - dodatek tłuszczowy - I i II faza

2 porcje

1 paczka szpinaku
100 g sera rokpol lub lazur
2 zabki czosnku
sól, pieprz

Szpinka romrażamy i odciskamy, odparowujemy na patelni, dodajemy ser pokrojony w kostke, chwile dusimy az ser zacznie się topić, dodajemy zmiażdzony czosnek i przprawy. Jezli sos wyszedł za gęsty można rozrzedzić 2-3 łyżkami słodkiej śmietany

***********************************************************************************
Prowansalski sos jarzynowy by beatad315 - dodatek tłuszczowy - I i II faza
wystarczy dla 4 osob:

250g dojrzalych pomidorow
150g baklazanow
150g cukinii
1 mala czerwona lub zolta papryka
100g cebuli
2-3 zabki czosnku
3-4 lyzki oliwy
1 galazka swiezego rozmarynu
100g smietany
sol, swiezo zmielony pieprz
1 lyzka octu balsamicznego (wersja mm bez)
ew. 5-10 lyzek wywaru warzywnego

1. Pomidory krotko sparzyc, przelac zimna woda, sciagnac skorke, pokroic w kostke. Baklazany i cukinie oplukac, obciac szypulki, pokroic najpierw w plastry, potem w kostke. Papryke przeciac na pol, usunac pestki i zgrubienia, umyc, pokroic w male kawalki.
2. Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. W garnku o grubym dnie rozgrzac 2 lyzki oliwy. Przesmazyc cebule i czosnek, nastepnie dodac wszystkie jarzyny. Wslozyc galazke rozmarynu, wlac reszte oliwy i 50ml wody, przyprawic sola i pieprzem. Przykryc, gotowac na wolnym ogniu ok. 40 min.
3. Odkryc, wlac smietane, wszystko razem wymieszac, ponownie zagrzac, nie przykrywac. Zdjac garnek z ognia, wyjac rozmaryn. Przyprawic sola i pieprzem, i octem (sokiem z cytryny?). Mozna jarzyny zmiksowac na gladki sos, mozna go tez rozprowadzic wywarem jesli za gesty.

***********************************************************************************
Zielony sos do jajek by andja - dodatek tłuszczowy - I i II faza

4 jajka
śmietana 18%
sok z cytryny
po pęczku koperku, szczypiorku i rzeżuchy
łyżeczka startego chrzanu
sól

Z jaj ugotowanych na twardo wyjąć żółtka, przetrzeć przez sitko i utrzeć z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Dodać sól, rozprowadzić śmietaną. Wymieszać z drobno posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i rzeżuchą, dodać posiekane białka. Wstawić do lodówki na 1-2 godz. Podawać do jaj ugotowanych na twardo.

***********************************************************************************

Sos "Tysiąca wysp" by Ewik - dodatek tłuszczowy - I i II faza

(Sos tysiąca wysp (en: Thousand island dressing) - sos do sałatek, którego podstawowym składnikiem jest majonez. Dodatki mogą się zmieniać. Najczęściej są to: jaja na twardo, sos chili, świeża papryka, słodkie pikle, pietruszka, siekane oliwki, cebula. Jak przy przygotowaniu każdego sosu, należy wszystkie składniki posiekać w miarę drobno i w zależności od upodobania, dodać sos chili do smaku ewentualnie ostrą paprykę i koncentrat pomidorowy.)
Składniki:
200 ml majonezu
50 ml koncentratu pomidorowego
średnia cebula
2 jaja
ogórek konserwowy
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Jaja ugotować na twardo. Ogórek, jaja i cebula pokroić w kostkę. Majonez z koncentratem ubić trzepaczką lub mikserem, dodać pokrojone dodatki, przyprawić i wymieszać. W słoiku można przechowywać do 4 dni. Używa się do przystawek mięsnych i wędlin a takze jako dodatek do salatek

***********************************************************************************
sos czosnkowy na zimno by dorka - dodatek tłuszczowy - I i II faza

super do frytek selerowych , placków selerowych , mięs zwłaszcza grilowanych

5 łyżek majonezu
3 łyżki śmietany
5 ząbków czosnku przecisnąć
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka musztardy
papryka słodka albo pasta paprykowa

zapakować w słoik i wytrzepać
wytrzymuje w lodówce kilka dni :)

***********************************************************************************

Sos pieczarkowy by olik1980 - dodatek tłuszczowy - I i II faza

3-4 cebulki
1/2 kg pieczarek
pęczek pietruszki
sól pieprz
śmietana
olej

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, jak się zeszkli to pokrojone w kostkę pieczarki, solimy, pieprzymy i dusimy aż odparują. Potem wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, a po 10 min. duszenia na małym ogniu dodajemy śmietanę. Dobry do mięska (np. można nim zalać gotowaną pierś albo gulasz).

***********************************************************************************

dip talutowy by talut - dodatek tłuszczowy - I i II faza

majonez kielecki
smietana 18%(smietany troszke wiecej niz majonezu)
papryka słodka
papryka ostra
pieprz
sól(odrobinka)
curry
przecier pomidorowy pudliszki
czosnek

taki sos dodaje również do sałatki gyrosowej, albo zabieram na grila

***********************************************************************************
_________________
Było już 82,9 kg :(
[url=http://www.zdrowydzien.info/]

[/url]
 
 
Dzoana 
odzyskuję swoje ego


Dołączyła: 14 Sty 2008
Posty: 470
Skąd: Norway/Kristiansand
Wysłany: 6 Marzec 2008, 16:17   Pasztet drobiowy by kaarolinaa

Pasztet drobiowy by kaarolinaa - potrawa tłuszczowa - I i II faza

1/2 kg piersi z indyka
75 dag pieczarek
300 ml smietany
2 jajka
pol glowki czosnku
sok z ok. polowy cytryny
natka piertuszki - kilka galazek
przyprawy - ja dalam sol, pieprz czarny, pieprz cayenne, papryke chilli, oregano, mieszanke ziol wloskich

Mieso mielimy, mieszamy ze smietana i jajkami, przyprawiamy wedle uznania.
Cebule i pieczarki kroimy i smazymy. Pod koniec smazenia dodajemy posiekany lub zmiazdzony czosnek, posiekana natke pietruszki i sok z cytryny.
Pieczarki wrzucamy do masy miesnej i mieszamy dokladnie. Wykladamy do formy. Pieczemy ok. godziny w temp. 160 st.

_________________
Było już 82,9 kg :(
[url=http://www.zdrowydzien.info/]

[/url]
 
 
Dzoana 
odzyskuję swoje ego


Dołączyła: 14 Sty 2008
Posty: 470
Skąd: Norway/Kristiansand
Wysłany: 7 Marzec 2008, 19:06   Desery i ciasta :-)

SERNIK MM BY NANA - ciasto węglowodanowe - I i II faza

wymysliłam sobie sernik mm węglowy .Mniam!!!

Pierwszy zrobiłam tak:
30 dk sera chudego zmiksowałam z mlekiem 0% -tak zeby wyszedł taki a la twóróg 3x mielony.
Dodałam pokrojone w drobna kosteczkę 4 morele i 3 figi. (ja dawalam tylko morele)
Ubiłam 3 białka z płaskę łyżka fruktozy.
Wymieszałam, dodałam 1 łyżke maki pszennej razowej, wymieszałam.
Piekłam 30 minut na 180 st, w małej kwadratowej foremce

***************************************************************************************
SERNIK NA ZIMNO by niedzwiedziczka - ciasto węglowodanowe - I i II faza

1kg (dwa duże opakowania a'500g) chudego sera homogenizowanego,
1 łyżka żelatyny,
zapach śmietankowy (lub inny - ulubiony)
owoce (np. mrożone truskawki),
słodzik, ew. fruktoza

Do żelatyny dodać 2 łyżki zimnej wody, poczekać aż spęcznieje. Dolać trochę gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Miksować ser ze słodzikiem i zapachem, dodać na koniec żelatyny i miksowac jeszcze przez 1 min. Przełożyć do tortownicy (średnica 24cm), ułożyć truskawki na wierzchu i pozostawić w lodówce na ok. 45 min. Pycha!!!
Jak ktoś lubi - można ugotować gęsty kompot truskawkowy, dodać do niego żelatyny i zalać taką galaretką :)

***************************************************************************************
Sernik na zimno kakaowo- waniliowy z sosem kawowym by sd_silver - ciasto węglowodanowe - I i II faza
na tortownice 20-24 cm

60 dag białego chudego sera
400 gram jogurtu 0% nat
2 łyzki kakao
fruktoza lub słodzik do smaku
4 łyżeczki żelatyny
olejek waniliowy

sos
2 łyzki fruktozy
1 łyzka wody
pół łyzki kawy rozpusczalnej bezkofeinowej

Kakao rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, dobrze mieszamy aby nie było grudek. Ser miksujemy z jogurtem na gładka masę. Słodzimy do smaku. Dodajemy 2-3 krople olejku. Żelatyne zalewamy 1/2 szklanki wrzatku i dobrze mieszamy. Wlewamy do sera po trochę, cały czas miksując. Odkładamy jedna szklankę masy. Kakaowy ser wkładamy do tortownicy, wstawiamy do lodówki, gdy zastygnie wykładamy biała mase. Wstawiamy do lodówki.
Sos: wszystkie skałdniki mieszamy, gotujemy na malutkim ogniu czesto mieszając az zacznie sie robić syrop. Polewamy sernik po wierzchu. Schładzamy.



***************************************************************************************
Ciasto kakaowe z malinami i bezą by gosiowo - ciasto węglowodanowe - I i II faza

na ciasto:
400 ml kefiru
2 bialka
2 lyzeczki proszku do pieczenia
4 lyzki kakao
aromat rumowy
szklanka maki 1850
1/2 szklanki fruktozzy

wszystko oprocz bialek miksujemy ze soba
bialka ubijamy na bardzo sztywno i delikatnie mieszamy z masa
ciasto wlewamy do foremki wylozonej papierem do pieczenia
pieczemy w 200 stopniach 20 minut z termoobiegiem
po upieczeniu przestudzamy i scinamy wierzch
i wkladamy z powrotem do foremki z papierem

na wierzch:
pudeleczko malin - 250 g
4 bialka
8-12 lyzek fruktozy

maliny ukladamy na ciescie, duzo i ciasno zostawiajac troche miejsca na brzegach
bialko ubijamy na supersztywna piane, najlepiej schlodzic je uprzednio
pod koniec ubijania dodajemy fruktoze sprawdzajac czy piana jest wystarczajaco slodka
piane wykladamy na maliny, rowniez na brzeg bez malin
wyrownujemy powierzchnie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150-180 stopni
ustawiamy termoobieg i przez 10 minut trzymamy podgrzewanie
pozniej wylaczamy grzalke ale ciasto pozostaje w srodku przez kolejne 20-25 minut aby piana sie przesuszyla

najlepsze na nastepny dzien
smacznego :)



***************************************************************************************
Galaretkowy piętrus by jasminherf - ciasto węglowodanowe - I i II faza
Składniki:
wiśnie mrożone - opakowanie 450 g (mogą być inne owoce, np. truskawki)
mandarynki, 5-6 szt.
duża jogobella light (brzoskwiniowa, ananasowa)
żelatyna
fruktoza
może być galaretka owocowa bez cukru

Warstwa 1.
2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Jak ostygnie dodajemy do jogurtu owocowego, wylewamy do tortownicy, wstawiamy do lodówki – do zastygnięcia.
Warstwa 2.
Mandarynki kroimy w kostkę, gotujemy krótko pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Dodajemy fruktozę do smaku. 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i wlewamy do mandarynkowego „kompotu”. Gdy całość ostygnie – wlewamy do tortownicy na warstwę 1 i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż warstwa zastygnie.
Zamiast gotowania mandarynek można do owoców dodać galaretkę o smaku pomarańczowym bez cukru i dosłodzić fruktozą.
Warstwa 3.
Wiśnie rozmrażamy. Po rozmrożeniu podchodzą sokiem więc dodajemy fruktozy do smaku i rozpuszczoną żelatynę (2-3 łyżeczki w 1/2 szklanki gorącej wody). Całość mieszamy i wylewamy na warstwę 2. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Dobrze jest chłodzić to kilka godzin, żeby wszystkie warstwy dobrze stężały.
Smacznego!



***************************************************************************************


c.d.n. :-)
_________________
Było już 82,9 kg :(
[url=http://www.zdrowydzien.info/]

[/url]
 
 
Dzoana 
odzyskuję swoje ego


Dołączyła: 14 Sty 2008
Posty: 470
Skąd: Norway/Kristiansand
Wysłany: 7 Marzec 2008, 19:18   

deser jajeczny _ szpajza by sylvia - deser węglowodanowy - I i II faza

NA 2 orcje:
2 białka, fruktoza (wg smaku) ok 3 łyżeczek zelatyny, kakao i truskawki (lub inne owoce byle zmiksowane)
białks ubijamy na sztywno,
fruktoze (połowa do smaku) mieszamy z kakaem i niewielka il. gorącej wody ( wyjdzie nam breja ala kakao.. )żelatyne (połowa) rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody- gdy zacznie stygnąć mieszamy żelatynę + "kakao" + 1/2 porcji ubitych białek... wykładamy do pucharków (2) i do lodówki...
na to druga porcja analoghicnzie zrobiona tyle że zamiast " kakao" dajemy zmiskowane truskawy (lub jagody) i znowu rozpuszczoną żeltyny i fruktozy (odrobinkę) zamiast fruktozy mozna słodziku..
ja robię jeszcze na to 3 warstwę ( z 3 białka + cytryna + więcej słodizku + żelatyna w proporcji 2 łyzeczki zelatyny na 1 białko) - kolorowe lekkie i pyszne...
ważne by nie wykładac nastepnej warstwy dopóki poprzednia trochę nie zastygnie...

oryginalna szpjaza ma w sobie zółtka utarte z cukrem tu po prostu pomijamy

*************************************************************************************
Torcik Wielkanocny na zimno by sd_silver - ciasto węglowodanowe - I i II faza

Jogobela duża z żelatyna, na to zmiksowane i dosłodzone jagody z zelatyną, na to druga duża jogobella z żelatyna i na wierzch zmiksowane truskawki tez z żelatyna.

*************************************************************************************

c.d.n :-)
_________________
Było już 82,9 kg :(
[url=http://www.zdrowydzien.info/]

[/url]
 
 
Dzoana 
odzyskuję swoje ego


Dołączyła: 14 Sty 2008
Posty: 470
Skąd: Norway/Kristiansand
Wysłany: 7 Marzec 2008, 19:52   

*********************************************************************************

DESER Z JAJKA by Dafne - deser tłuszczowy - I i II faza

Składniki:
1 jajko,
słodzik

Przygotowanie:
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy słodzik i żółtko i jeszcze chwilkę miksujemy - do połączenia.
Ja uwielbiam taki deser.

UWAGA:
Jeśli do całości dodamy kilka łyżek śmietany kremówki, to możemy to wstawić do zamrażalnika i po niedługim czasie mamy LODY


*********************************************************************************
TIRAMMISU by Dafne - deser tłuszczowy - I i II faza

Składniki:
opakowanie 250g serka mascarpone
2 jajka
słodzik
gorzka czekolada

Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białka. Żółtka ucieramy ze słodzikiem (ja użyłam 8 rozdrobnionych pastylek) - najlepiej mikserem ok. 5 minut. Do tego dodajemy powoli serek mascarpone cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy z żółtek i mascarpone, mieszamy powoli, a potem można jeszcze chwilkę pomiksować na najwolniejszych obrotach. Nakładamy do pucharków warstwami, które przełożone są startą gorzką czekoladą. Jeśli komuś się nie chce robić tyle warst wystarczy posypać wierzch startą gorzka czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin - żeby się dobrze schłodziło.

Z tych składników wychodzi 5 porcji po ok. 100g.

SMACZNEGO! :d

*********************************************************************************
http://www.starco.neostrada.pl/pol_delfiko.htm, do nabycia w Globi/Championie
2. Należy użyć przynajmniej jednej czekolady 70%, po pierwsze Dark jest suchy i trudno go wymieszać z serkiem, po drugie słodszy krem jest smaczniejszy :P
3. Przepis jest na porcję "party size" ;)

*********************************************************************************
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z bita smietaną by sd_silver na podstwie Nigelli Lawson - deser tłuszczowy - I i II faza

250 g gorzekiej czekolady, co najmniej 70% kakao
6 jajek
125 g miękkiej maragaryny Kasia
1 łyzeczka skórki otartej z pomarańczy, ewentulanie olejek pomarańczowy

około 250 g bitej smitna do dekoracji (mozna ja lekko posłodzić słodzikiem)


Czekolade połamać, przełożyć do garnuszka, doać 2 łyzki wody i rozpuścic na małym ogniu. Lekko ostudzić.
4 białka ubić na sztywna pianę. 2 jajka i 4 żółtka ubić, dodac maragaryne i zmiksowac, dodac czekolade i skórke pomarańczowa. Zmiksować, dodac piane i delikatnie wymieszac. Przełozyć do 4 wysmarowanych olejem miseczek żarododpornych lub do małej tortownicy (około 20 cm srednicy).
Piec 20 min w miseczkach lub 30-40 min w tortownicy w 180 stopni.
Ciasto powinno mocno urosnac ale patyczek włozony do srodka powinien byc wilgotny.
Ostudzić, podczas stygniecia ciasto sie zapadnie, w utworzony dołek włozyc bita smitane.
Njsmacznejsze gdy ciasto jest jeszcze ciepłe a śmietana zimna :)



*********************************************************************************

ciasto jabłkowo-serowe by Kath - ciasto węglowodanowe - I i II faza

Nudziło mi sie wczoraj to stworzyłam sobie ciasto z tego co miałam :d
potrzebne jest :
2 szklanki maki pp
2 łyzeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamony
szczypta :imbiru,gałki muszkatułowej,goździków,ziele angielskie
1 szklanka mleka
1 białko
1.5 jabłka
kostka sera białek
łyżeczka fruktozy
aromat

Suche mieszamy ze soba (przypraw mozna dodac mniej lub wiecej jak kto woli ).
ser rozdrabiamy widelcem odajac kilka kropel mleka , zeby nie bylo suche ,dodajemy lyzeczke fruktozy i ze 3 krople dowolnego aromatu jaki mamy ;)
białko ubijamy ze szczypta soli.
Dodajemy do białka ,make z przyprawamii,mleko i jedno starte jabłko.
wszystko ładnie trzeba wymieszać
ciasto dzielimy na dwie czesci.
do foremki wlewamy 1 czesc.
przekładamy serem
zalewamy druga czescia ciasta i układamy polowe pokrojonego jabłka,posypujemy cynamonem
i takie o to ciasto wsadzamy do piekarnika ,zeby sie popiekło tak z 1 h ;)



*********************************************************************************
Tort śmietanowo-czekoladowo-orzechowy by thinness- ciasto tłuszczowe - I i II faza

potrzebujemy: 4 jajka, szklanke orzechow, 500ml słodkiej smietanki, słodzik,, opcjonalnie kakao, czekolada,aromat
ubic białka, dodac zóltka, ubic,
opcjonalnie dodac kakao (wtedy to juz 2 faza) i koniecznie orzechy(zmielone drobno na make, i kilk wiekszych ;) )i do piec, u mnie trwalo to jakies 30 min w 180
potem musi ostygnac ;)
w miedzyczasie ubijamy smietane, mozna z odrobina łodzika :)
chłodny biszkopt kroimy i koniecznie namaczamy :!: ja namoczylam bardzo słodka kawa, bo biszkopt nie jest w ogole słodki...
i niech tak chwilke polezy, potem przekladamy smietana i smatujemy dookola,
no i ozdoby własne teraz, orzeszki, czekolada, cokolwiek ;)
mozna reszte smietany z kakaem pomieszac (2faza) lub ze starta czekolada ;)
potem do lodowki na pare godzin




*********************************************************************************
c.d.n. :)
_________________
Było już 82,9 kg :(
[url=http://www.zdrowydzien.info/]

[/url]
 
 
olken 


Dołączyła: 05 Paź 2007
Posty: 730
Skąd: Łomża/ Wwa
Wysłany: 18 Marzec 2008, 18:57   

JAJKA ZAPIEKANE I i II faza

przepis z książki M. Kuronia ,,Wielkanoc czyli kuchnia z jajem"

Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
100 g szpinaku, szczawiu lub brokułów
100 g tartego ostrego żółtego sera
500 g pomidorow
125 ml śmietany -- 18-22%
1 łyzeczka bazylii
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyzka masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
opcjonalnie: 2 łyżeczki mielonych orzechów włoskich -- II faza

Jajka obieramy i kroimy na połówki.
Szpinak/szczaw/brokuły gotujemy w osolonej wodzie. Jeśli używamy mrożonego szpinaku to rozmrażamy go i odciskamy wodę. Żółtka jaj ucieramy z ugotowaną jarzyną, doprawiamy gałką muszkatołową, posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy mielone orzechy. Mieszamy i napełniamy białka.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy, kroimy na kawałki i dusimy na oliwie. Dodajemy posiekany, utarty z solą ząbek czosnku, sól, pieprz i bazylię. Mieszamy, przecieramy lub miksujemy, dodajemy śmietanę.
Blaszkę/ naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Nakładamy do niego sos pomidorowy, w nim układamy jaja, a następnie posypujemy całość żółtym serem. Zapiekamy 25min w temp 180 stopni.[color=444444][/color]
 
 
olken 


Dołączyła: 05 Paź 2007
Posty: 730
Skąd: Łomża/ Wwa
Wysłany: 21 Marzec 2008, 18:22   

mazurek kajmakowy na orzechowym spodzie II faza
wynik własnej inwencji :P
spód:
200g orzechów laskowych
2 jajka
orzechy zmielić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do orzechów, białka ubić. Delikatnie wszystko połączyć. Wyłożyć blaszkę (np. tortownicę) papierem. Zapiec ciasto ok 15min w 180stopniach
masa krówkowa:
1 szklanka śmietany 36%
ok. 1,3 szklanki fruktozy
gotować ok pół godz cały czas mieszając, zostawić do wystygnięcia.
Polać masą ciasto i wstawić do lodówki.

i zdjęcie na zachętę :D
 
 
mpire 

Dołączył: 27 Mar 2017
Posty: 1
Wysłany: 27 Marzec 2017, 07:57   

Czy ktoś z Was przygotowywał żurek z tego przepisu: http://www.przepisy.pl/przepis/zurek-w-chlebie? Mam dwie lewe ręce jeśli mowa o gotowaniu, więc szukam czegoś prostego...
 
 
Kornikka 

Dołączył: 17 Cze 2017
Posty: 1
Wysłany: 17 Czerwiec 2017, 00:30   

Nie bój się tylko próbuj :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,122 sekundy. Zapytań do SQL: 11