Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Rożne - słodkie
Autor Wiadomość
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 4 Listopad 2004, 10:52   Rożne - słodkie

Nowojorskie bułeczki z kruszonką

Kwadratowe bułeczki z aromatyczną migdałowo-cynamonową kruszonką. Gwarantowany bajeczny zapach w calym domu . Pyszne z masełkiem lub bez niczego. Na śniadanko lub podwieczorek.


Autor: AgusiaH

czas: 3 godz.

liczba porcji: ok. 25 bułeczek


składniki
Ciasto drożdżowe:
1/2 szkl. mleka
1/3 szkl. wody
125g masła
2 żółtka
1 całe jajko
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
4 szkl. mąki
1 i 1/2 do 2 łyżeczek drożdży suszonych

Kruszonka:
1/4 szkl. pasty z migdałów lub tahini lub masła orzechowego
1 łyżka białka
1/4 szkl. brązowego cukru
1/4 szkl białego cukru
1 op. cukru waniliowego lub 1 łyżeczka proszku waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 i 1/2 szkl. mąki
125 g masła


sposób przygotowania
Kruszonka:
Pastę migdałową utrzeć z białkiem. Wymieszać suche składniki. Dodać do nich posiekane drobno masło, wymieszane z pastą migdałową. Zagnieść kruszonkę. Kruszonki wychodzi dużo, jak ktoś woli to może zużyć połowę , a resztę zamrozić do nastepnej porcji bułeczek.

Ciasto drożdżowe:
Zalać masło gorącym mlekiem i gorąca wodą. Poczekać aż maslo sie rozpuści i płyn lekko przestygnie. Dodać sól, cukier i miód. Jajko i żółtka lekko roztrzepać widelcem. Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami. Wlać płyn maślano- mleczny i jajka do mąki. Wyrobić ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia ( ma podwoić objetość ).
Wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokat o grubości ok. 2,5cm, nieco mniejszy niz wielkość blachy do pieczenia ( tej z piekarnika) . Pokroić na kwadraty o boku ok. 5cm. Układać na natłuszczonym papierze do pieczenia na blasze dość blisko siebie. Posmarować mlekiem i obficie posypać kruszonką - to nic jak spadnie pomiędzy bułeczki. Zostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 30 min. Piec 30 min w 200stopniach.



dodatkowe informacje
Bułeczki rosnąc i piekąc się lekko się ze sobą połączą, ale w tym cały szyk - będziemy je od siebie odrywać, częstując się nimi.

Pasta z migdałów nadaje kruszonce wspaniałego aromatu, nie wiem czy jest w Polsce dostępna, można zastąpić ją pastą sezamową Tahini, masą marcepanową albo masłem orzechowym. A jak ktoś nie lubi to używa tylko cynamonu i wanilii, ale wówczas trochę wiecej masła.
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
jo_lina 
czary mary :66:


Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 17006
Skąd: Łódź
Wysłany: 5 Listopad 2004, 07:22   

Rogale maslane

Smak rogali z dziecinstwa - puszyste, mieciutkie i takie maslane

Autor: bajaderka

składniki
1 szklanka mleka
1/2 kostki masla
1/2 szklanki cukru
1/2 lyzeczki soli
1 lyzka suchych drozdzy
3 duze jajka
4 i 1/2 szklanki maki

3-4 lyzki roztopionego masla

sposób przygotowania
Drozdze wsypac do malego naczynia, dodac troszke maki i cukru.
Mleko podgrzac, az bedzie letnie i 1/4 szklanki zalac drozdze, dobrze wymieszac i zostawic az zaczyn zacznie sie podnosic. Reszte (3/4 szklanki) mleka zagotowac i dodac do niego maslo, jajka i cukier. Odstawic az lekko wystygnie. Teraz wsypac make, dodac rozczyn i wymieszac, az utworzy sie miekkie ciasto. Wylozyc na stolnice i wyrabiac dobre kilka minut, az bedzie gladkie i lsniace. Wlozyc z powrotem do miski i zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na okolo 1 godziny, az podwoi swoja objetosc.
Podzielic ciasto na 3 czesci, z kazdej wywalkowac kolo o srednicy 22cm. Posmarowac roztopionym maslem, podzielic na 8 trojkatow i zwijac rogaliki, ukladac na wysmarowanej blasze. Posmarowac maslem, przykryc i zostawic do wyrosniecia.
Piec 8 - 10 minut w temperaturze 200ºC, wyjac z piekarnika i jeszcze gorace ponownie posmarowac maslem. Zostawic do wystygniecia.

dodatkowe informacje
Mozna zamiast rogalkow formowac zwykle, okragle buleczki.
Mozna rowniez robic nadziewane rogaliki np. marmolada, orzechami, nadzieniem cynamonowym.

Ja (jolina :d ) robilam te rogaliki z nadzieniem makowym (kupowalam gotowca w puszce :hyhy: ) i bez niczego tylko smarowane maslem. Zeby wyciac rogaliki to trzeba wywalkowac kolo i kroic na cwirtki pozniej na osemki, tak kazdy trojkat zwijac od najgrubszej strony :)
_________________
Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże. Pearl Buck
 
 
Mira 



Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 98980
Skąd: Chorzów
Wysłany: 5 Listopad 2004, 13:03   

Racuchy z Czarnej Oliwki

Składniki:
Rozczyn:
- 2 dkg drożdży,
- 1 szczypta cukru,
- mleko.

Ciasto:
- 3 jajka,
- 5 dkg cukru,
- 25 dkg mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżka roztopionego masła,
- skórka obtarta z cytryny,
- sól,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypywania (z wanilią).

Jak przyrządzić?
1) Z drożdży, mleka i cukru robimy rozczyn. Stawiamy do wyrośnięcia.

2) Żółtka ucieramy z cukrem, dodając po trochu mąki. Teraz kolej na wyrosnięty rozczyn i lekko podgrzane mleko. Szczypta soli i skórka z cytryny.

3) Wybijamy ciasto łyżką tak długo, aż stanie się gładkie i zacznie odchodzić od łyżki. W tym czasie dodajemy roztopione masło.

4) Gdy uznacie, że macie już dość wyrabiania (ok. 10-15 min.), do miski wkładacie ubite białka. Całość mieszamy i stawiamy do wyrośnięcia w ciepłym i spokojnym miejscu. Trochę to trwa. Generalnie powinno podwoić objętość.

5) Na patelni rozgrzewamy olej tak, by był naprawdę gorący. Musi być go tyle, żeby smażacę się racuchy swobodnie się w nim unosiły.

6) Na gorący olej kładziemy łyżką niewielki placki. Dość szybko stają się rumiane z jednej strony. Wtedy przekładamy je widelcem na drugą stronę i dosmażamy.

7) Zdejmujemy na talerz wyścielony serwetkami lub ręcznikiem papierowym. Gdy tłuszcz obcieknie przekładamy racuchy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Jak podawać?
Od razu. Ponieważ takie są najsmaczniejsze.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,039 sekundy. Zapytań do SQL: 10