Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Ocet balsamico
Autor Wiadomość
jo_lina 
czary mary :66:


Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 17006
Skąd: Łódź
  Wysłany: 13 Listopad 2004, 23:29   Ocet balsamico

Nika24
sos do deserow:
wlewasz do garnuszka 1/4 szklanki octu, sypiesz dwie łyzki brazowego cukru i mocno odparowujesz na dużym ogniu.
ma byc dość gęste, ale gęstnieje jak stygnie
jest słodko- kwaskowe

Agalu
Do octu balsamicznego można się przyzwyczaić i potem nalogowo nadużywać. Ja tak mam, leję teraz ten ocet prawie do wszystkiego. Przede wszystkim do surówek wszelakich, do potraw jarzynowych - czyli do jarzyn smażonych, duszonych, zapiekanych.

Pomidory (kilka sztuk) pokroich na ćwiartki, kilka ząbków czosnku lekko obrać, tak, żeby trochę łupiny zostało, wrzucić to do naczynia do zapiekania, polać obficie oliwą, octem balsamicznym, popieprzyć, można dodać trochę bazylii i zapiekać, aż pomidory się zaczną spiekać i zmiękną.

To samo da się zrobić na grilu - pomidory pokroić na połówki, ułożyć na tacce aluminiowej i grilować, polać oliwą, na talerzu zalać octem. Tak samo robię z bakłażanem i cukinią.
Smacznego!!

Kubanka
To jeszcze dodam, że świeże pomidory polane octem balsamicznym też są pyszne.
Ja takie pomidory robię jako dodatek np. do smażonych plastrów cukinii, albo smażonych placków cukiniowo-ziemniaczanych.

Agalu
Jeszcze jeden ulubiony mój rarytasik z octem balsamicznym:
Pomidor pokroić w plastry albo ćwiartki, garść oliwek zielonych ułożyc na talerzu koło pomidora, obok położyć plaster sera białego typu feta najlepiej jeśli będzie to kozia feta, polać to wszystko oliwą, octem balsamico, popieprzyć sporo (ja tak lubię ale jak kto woli). I tak, kawalki chrupiącej bagietki maczać w powstałym sosiku i zagryzać tym co na talerzu. Winko do tego oczywiście niezbedne białe wytrawne.
Zawsze mi to poprawia humor Polecam.

Przypomiało mi sie jeszcze, że mozna nim lody polewać. Chyba cos takiego widzialam dawno temu w przepisach w Wysokich Obcasach.

Kubanka
I truskawki też.

Malinna
A ja dzisiaj do obiadu miałam smażone plastry cukinii z sosem z octu balsamicznego, oliwy,sosu sojowego, czosnku i musztardy. Gęsty, pyszny sos. Do zjedzenia łyżkami!


A ja dzisiaj zrobilam banany w takim sosie jak Nika podala, cwiartki bananow na taki wrzacy, odparowany sos, najpierw jedna strona, pozniej delikatnie przewracalam na druga, pycha :)
_________________
Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże. Pearl Buck
 
 
Agalu 
jaśnie francowatość


Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 54211
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 16 Listopad 2004, 12:24   

Gruszki z serem niebieskim

Do tego są potrzebne naprawdę dobre gruchy, najlepiej konferencje, muszą być soczyste, miękkie ale nie za bardzo :) , dobrze dojrzałe.
4 gruchy obrać i pokroić na grube plastry.
Ser lazur tak ze 3/4 opakowania (taki trójkącik) pokroić w kostkę

Małe naczynie do zapiekania polac oliwą, układać warstwę gruszek, przesypać serem, potem znów gruchy i znów ser. Popieprzyć, polać obficie octem balsamicznym, polać oliwą i włożyć do piekarnika 180 stopni na jakieś 20 min. Aż wszystko się ładnie połączy, ser rozpuści a gruszki zmiękną zupełnie.
_________________
Problem nierozwiązywalny trzeba podzielic na mniejsze części i rozpracować po kawałku. T. Pratchett.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,032 sekundy. Zapytań do SQL: 9