Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Wieczorki kulinarne
Autor Wiadomość
Gusiek 
czarna koza


Dołączyła: 05 Sie 2004
Posty: 102627
Skąd: Biestrzykowo
  Wysłany: 30 Listopad 2005, 12:49   Wieczorki kulinarne

Bella Italia :D

Przebieg całego wieczoru można prześledzić tutaj :)

Reżyseria: Nigra, Gusiek
Scenografia i Aranżacja: Nigra, Gusiek
Konsultacja: marcepan :rotfl:

Występują:

Antipasti:
oliwki w aromatycznej oliwie
Insalata Caprese


Pasta:
Farfalle al pesto

Dolce:
gruszki z kremem mascarpone w sosie czekoladowym (copyright by Nigra)

oraz pasujące wina wszelkiej maści :)

oliwki w aromatycznej oliwie

zielone oliwki
oliwa z oliwek
zioła i przyprawy wedle gustu, np. bazylia, oregano, sata (mieszanka izraelskich przypraw z sezamem), czosnek

Przyprawy wrzucic do oliwy, dobrze wymieszać, zalać oliwki, wstawić na kilka godzin do lodówki, zeby sie przegryzło. Przed zjedzeniem wyjąć wcześniej, zeby sie trochę zagrzały.

Insalata Caprese

pomidorki koktailowe
mozarella
suszona i świeża bazylia
oliwa
sól

Pomidory i mozarellę pokroić, przyprawić, naoliwić, ozdobić świeżą bazylią.

Farfalle al pesto

farfalle

oraz (dla 3-4 osób):

120 g parmezanu lub grana padano
75 g orzeszków piniowych
4 ząbki czosnku
+/- szklanka listków bazylii
oliwa na oko (jakieś 100 ml)

ser i orzeszki utrzeć mikserem/malakserem/blenderem - jak to się tam nazywa... jak najdrobniej, dodać posiekany czosnek i stopniowo dodawać bazylię i oliwę cały czas miksujac (końcówką z nożykami), aż do uzyskania pożądanej dość gęstej konsystencji pesto.
Makaron ugotować al dente, odcedzić porządnie, dodać sos i odparować chwilę na małym ogniu, porządnie mieszając.

gruszki z kremem mascarpone w sosie czekoladowym (copyright by Nigra)

dla 3 osób:

3 małe twarde gruszki (lub 3 połówki dużych)
mascarpone (ok. 300 g)
aromat migdałowy lub likier amaretto
3 żółtka
sok z cytryny
cukier
tabliczka gorzkiej czekolady
mleko

Gruszki obrać i ugotować w połówkach w wodzie z cukrem i sokiem z cytryny.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mascarpone, aromat, zmiksować na aksamitny krem, wstawić do lodówki, żeby się schłodził. Czekoladę rozpuścić w rondelku, dodajac parę łyżek mleka.
Poukładać połówki gruszek na talerzykach, polać zimnym kremem mascarpone i gorącą czekoladą.
_________________
SMS dla Mariusza 75165 o treści POMOC 6674
wybierz pracę, którą kochasz, a nie będziesz musiał pracować nawet przez jeden dzień w swoim życiu
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,034 sekundy. Zapytań do SQL: 9