Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Kalafior po szwedzku IF
Autor Wiadomość
qqrq5 

Dołączyła: 05 Sie 2004
Posty: 43164
Skąd: z kurnika
  Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 12:54   Kalafior po szwedzku IF

Dzisiaj zaproponuję Państwu :hyhy: moje ulubione danie jeszcze sprzed MM choc nadaje sie jak najbardziej tutaj.
Przepis ten przywiozła moja ciocia ze Szwecji i nazwała go kalafiorem po szwedzku ;)
To nic innego jak zapiekany kalafior.

Potrzebujemy:
kalafior, majonez, smietane, ser żołty, chudą szynkę, przyprawy


Kalafior kroimy na różyczki:


blanszujemy:


w tym czasie kroimy ser i szynkę:


robimy sosik:
2 łyżki majonezu 2 łyżki smietany ser żołty i przyprawy - mieszamy


układamy w brytwance kalafiora i rozprowadzamy sosik(w oryginale smarowałam masłem, tutaj miałam dac oliwe ale zapomniałam :P ):


posypujemy szynką:


i do pieca az sie zarumieni :)
wynik za jakies 30min :d
_________________
[*] i

....Matka trzyma Cię za rekę tylko przez chwilę, w sercu nosi całe życie.....
Ostatnio zmieniony przez sd_silver 31 Marzec 2006, 14:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
qqrq5 

Dołączyła: 05 Sie 2004
Posty: 43164
Skąd: z kurnika
Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 13:24   

smakuje obłędnie


kiepskie zdjecia bo cos aparat mi szwankuje :kwasny:
_________________
[*] i

....Matka trzyma Cię za rekę tylko przez chwilę, w sercu nosi całe życie.....
 
 
ciasteczko 
Upadać można, podnosić się trzeba


Dołączyła: 12 Sie 2004
Posty: 2758
Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 13:30   

i ślicznie wyglada :padam:

a da rade z brokułami zamiast kalafiora,
chyba mu snie zrobi różnicy jak będzie mrożony :niepewny:
_________________
:lzy:
 
 
Annmi 
II faza


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 8568
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 13:35   

Wygląda przecudownie.....
ale nigdy nie zpaikałam majonezu? to dobre?
 
 
qqrq5 

Dołączyła: 05 Sie 2004
Posty: 43164
Skąd: z kurnika
Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 13:37   

ciasteczko napisał/a:
a da rade z brokułami zamiast kalafiora,

pewnie tesz o tym myslałam ale nie robiłam


Annmi napisał/a:
ale nigdy nie zpaikałam majonezu? to dobre?

pyszne :)
_________________
[*] i

....Matka trzyma Cię za rekę tylko przez chwilę, w sercu nosi całe życie.....
 
 
dorka 



Dołączyła: 11 Wrz 2004
Posty: 87935
Skąd: Szczecin
Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 14:15   

Miałam Cie właśnie pytać o ten kalafior :)

Fajny przepis !
_________________
obce słowa w menu nie poprawiają smaku potraw
Stephen Clarke




 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 14:22   

qqrq5, Ty wiesz ja cie coraz bardziej lubie :D
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
Strusiek 
...and my mind is on vacation


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 49030
Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 14:26   

Na lato bomba :super:
 
 
Paulinka 

Dołączyła: 14 Wrz 2004
Posty: 1321
Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 14:26   

Wygląda znakomicie, wszystkie składniki mam w domu ale pewnie na kolację nie wolno
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 14:32   

Paulinka, jak do 18 zjesz nie umrzesz :d
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
thinness 

Wounds aren't healing


Dołączyła: 05 Wrz 2004
Posty: 12344
Skąd: Wawacity
Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 14:50   

fajne to :!: :padam: :padam:
_________________
I'm not sure
What I'm looking for anymore
I just know
That I'm harder to console
I don’t see who I'm trying to be
Instead of me
But the key
Is a question of control
 
 
Paulinka 

Dołączyła: 14 Wrz 2004
Posty: 1321
Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 14:55   

Ale ja mam kolacje dziś o 19 :zdegustowany: ale może jutro na obiad uda mi się zrobić :D a jak nie to w pn :)

tylko sie jeszcze zapytam co to znaczy blanszować?? Bo tak na moje oko i doświadczenie z migdałami to znaczy zagotować wodę, wyłączyć gaz, wrzucić kalafiora i trzymać z 5 min, tak? :)
 
 
qqrq5 

Dołączyła: 05 Sie 2004
Posty: 43164
Skąd: z kurnika
Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 15:52   

Paulinka napisał/a:
tylko sie jeszcze zapytam co to znaczy blanszować?? Bo tak na moje oko i doświadczenie z migdałami to znaczy zagotować wodę, wyłączyć gaz, wrzucić kalafiora i trzymać z 5 min, tak?

j wrzucam kalafiora na wrzatek chwilę gotuję a pozniej jeszcze zostawiam w tym wrzatku bo lubie bardziej miękki kalafior
_________________
[*] i

....Matka trzyma Cię za rekę tylko przez chwilę, w sercu nosi całe życie.....
 
 
Paulinka 

Dołączyła: 14 Wrz 2004
Posty: 1321
Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 15:57   

chwilę? później? jakbyś była tak dobra żeby sprecyzować mniej więcej to byłabym wdzięczna :) bo ja taka nie bardzo w kwestii gotowania :niepewny:
 
 
qqrq5 

Dołączyła: 05 Sie 2004
Posty: 43164
Skąd: z kurnika
Wysłany: 25 Czerwiec 2005, 15:58   

Paulinka napisał/a:
chwilę? później? jakbyś była tak dobra żeby sprecyzować mniej więcej to byłabym wdzięczna bo ja taka nie bardzo w kwestii gotowania

kurcze nie wiem z zegarkiem nie stałam :hmm: 5min :cwaniak:
_________________
[*] i

....Matka trzyma Cię za rekę tylko przez chwilę, w sercu nosi całe życie.....
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 12