Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Wielkanoc
Autor Wiadomość
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31 Styczeń 2005, 17:45   Wielkanoc


Boze Narodzenie za nami
Karnawal wlasnie dobiega konca
Czas pomyslec o Wielkiej Nocy :)

Pasztet z wątróbek drobiowych
40 dag wątróbek drobiowych, 1/3 szklanki słodkiej śmietanki, 1 jajko, 1/4 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki brandy, gałka muszkatołowa, 1 czerstwa kajzerka, 3/4 szklanki mleka, 2 dag słoniny, 1 cebula, sól, pieprz ziołowy, bułka tarta

Wątróbki oczyścić, umyć, osączyć. Jajko roztrzepać ze śmietanką i tymiankiem, doprawić solą, pieprzem, gałką i brandy, włożyć 10 dag wątróbek, odstawić do lodówki.
Bułkę namoczyć w mleku.
Słoninę pokroić, zesmażyć na patelni, dorzucić cebulę pokrojoną w kostkę, resztę wątróbek, posolić, smażyć kilka minut. Ostudzić.
Odcisnąć bułkę. Zmiksować wszystkie składniki lub zmielić w maszynce, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby domieszać kilka łyżek bułki tartej.
Przełożyć do wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem małej formy. Piec godzinę w temperaturze 200°C.
Podawać zimny


Świąteczny pasztet domowy
przepis nutinki

½ kg wieprzowiny, ½ kg wołowiny, ½ kg cielęciny, ½ kg wątróbki drobiowej, ½ kg podgardla
(lub tłustego boczku gdyby akurat nie było podgardla), 1 duża cebula, 2-3 łyżki tłuszczu (margaryna lub smalec), ziele angielskie (kilka ziarenek), liść laurowy (2-3 szt), sól, pieprz, 2 bułki wodne
bułka tarta do posypania, 4 jajka
Wszystkie rodzaje mięsa (oprócz wątróbki) i cebulę pokroić na dość małe kawałki, wrzucić do rondla na rozgrzany tłuszcz, na samo dno dać podgardle, osolić, dusić na tłuszczu na malutkim ogniu do miękkości. W zasadzie nie trzeba podlewać wodą, gdyż podgardle jest tłuste i ładnie się topi. Gdy mięso będzie miękkie (tj. po ok. 1-1i 1/2godz.), wtedy dopiero dodać wątróbkę, poddusić jeszcze 10-15 min. Odstawić do ostudzenia.
Wyjąć z rondla wszystkie składniki, w sosie z duszenia namoczyć 2 bułki wodne.
Wszystko łącznie z namoczoną bułką przekręcić przez maszynkę 3 razy.
Dodać 4 całe jajka, pieprz, wymieszać dokładnie. Rozłożyć masę do blaszek, wyłożonych papierem pergaminowym, posypać na wierzchu bułką tartą, ponakłuwać w kilku miejscach patyczkiem.
Piec w nagrzanym do 200 st.C piekarniku ok. 40 min.

Oba pasztety robilam i oba sa dobre, ale ten swiateczny...mrrrrrrrr :)

Baba Wielkanocna

25 dag mąki, 4 dag drożdży, 3/4 szklanki mleka, 4 żółtka, 8 dag cukru, cukier waniliowy
8 dag masła, garść rodzynek, szczypta soli

Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka sporządzamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Pozostałe mleko gotujemy i wrzącym zalewamy połowę mąki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż przestygnie.
3. Gdy rozczyn wyrośnięty, a ciasto przestygnięte mieszamy je dokładnie ze sobą i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby trochę podrosło – trwa to ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę oraz roztapiamy masło.
4. Do ciasta dodajemy żółtka, szczyptę soli i bardzo dokładnie wyrabiamy, dosypując stopniowo pozostałą mąkę. Wlewamy wystudzone masło i jeszcze wyrabiamy, na końcu wsypujemy rodzynki. Ciasto znów musi rosnąć ok. pół godziny. Po tym czasie przekładamy je do średniej formy na babkę lub małej z kominkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.
5. Po upieczeniu posypujemy babkę cukrem pudrem, lukrujemy, lub dajemy na nią polewę

Baba wielkanocna
Robilam w tamtym roku, trzeba dac jednak moim zadniem podwojna ilosc drozdzy
przepis o ile pamietam Bahusa
15 żółtek, 1/2 szklanki mleka, 5 dag drożdży, 5 szklanek mąki, 10 dag masła, 20 dag cukru, 2 cytryny, 2 łyżeczki rumu, szczypta soli

Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i letnim mlekiem; zostawić w cieplym miejscu, aby urosły. Do wyrośniętych dodać szczyptę soli, żółtka, topione masło, cukier i mąkę. Wymieszac i dobrze roztrzepać łyżką. Zostawić na jakiś czas, aby ciasto podrosło i znów roztrzepać; powtarzać tę czynność 4 razy, roztrzepując dość długo. Wówczas ciasto przelać do form (wypełniając 1/3 objętości) i zaczekać, aż babki wyrosną i wypełni formy. Wówczas wstawić do gorącego piekarnika i upiec. Upieczone babki wyjąć z form i skropić sokiem z dwu cytryn, wymieszanym z osłodzoną i rumem. Po ostygnięciu polukrować białym lukrem; można też posypać posiekanymi orzechami lub migdałami. W czubek każdej babki wetknąć pęk bukszpanu, lub zielonych liści borówek.

Zimna drożdżówka
przepis Malinny, idealny na wielkanocna babe
ale uwaga...dla niewprawionych: lepiej robic z polowy :d

1 kg mąki, 7 dag drożdży, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 kostka Kasi, 5 jaj, sól, aromat waniliowy, dowolne owoce (śliwki, wiśnie, agrest) lub mus jabłkowy
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, margarynę rozpuścić.
Całe jajka ubić z cukrem.
Do mąki dodać rozpuszczoną margarynę, szczyptę soli, podgrzane mleko, jajka z cukrem, drożdże ze śmietaną i aromat.
Całość wymieszać i odstawić do lodówki na 3 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na natłuszczoną dużą blachę i ułożyć owoce albo kleksy z musu jabłkowego. Można posypać kruszonką.
Piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.

Pascha
Składniki:
2 l mleka, laska wanilii, 0,5 l kwaśnej śmietany, 6 jaj, 250 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru pudru, bakalie
Autor: Agnieszka Kręglicka

Sposób przyrządzania: Bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno.Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Dodać bakalie do masy. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować

Wielkanocna pascha
przepis Aganiok

Słodki aksamitny deser z sera i bakalii.
80 dagtłustego twarogu 7 żółtek 3/4 szklanki kremówki 1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru 1 laska wanilii
15 dag mieszanki owoców kandyzowanych 10 dag posiekanych migdałów
Ser zemleć trzykrotnie. Śmietankę podgrzewać przez kilka minut razem z rozciętą laską wanilii. Po zdjęciu z ognia z wanilii wyjąć miąższ i dodać do śmietanki. Żółtka utrzeć z przesianym cukrem pudrem na puszystą masę. Wlać ostrożnie gorącą śmietankę i dokładnie wymieszać. Miskę z masą ustawić na parze i ubijać aż lekko zgęstnieje (około 10 minut). Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać do niego stopniowo ser i masę jajeczną. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodać drobno pokrojone owoce oraz siekane migdały. Formę z otworem (lub po prostu nową doniczkę) wyłożyć gazą i przełożyć do niej masę serową, którą następnie przykryć należy talerzykiem i obciążyć. Donicę ustawić na talerzu (przez otwór będzie wyciekał nadmiar płynu) i wstawić na 12 godzin do lodówki. Przed podaniem wyjąć paschę z formy, wyłożyć na półmisek i udekorować


Pascha
przepis Anerite
robilam, jest znakomita

1 kg deserowego twarogu, 6 zoltek, kostka masla (25 dkg), 35 dkg cukru, szklanka kremowej smietanki, wanilia, 2 lyzki drobnokrojonej skorki pomaranczowej, 10 dkg migdalow, 15 dkg rodzynkow, inne bakalie.
Twarog przetrzec przez geste sito, zoltka utrzec s cukrem do bialosci (mikserem), ustawic na parze i ubijajac bez przerwy dodawac smietanke i wanilie, zdjac, lekko ochlodzic. Miekkie maslo utrzec na piane, polaczyc z twarogiem i dodawac do tego po lyzce mase z pary ciagle ucierajac. dodac posiekane migdaly, namoczone, osaczone rodzynki, skorke pom., ew. inne bakalie. Sito wylozyc serweta (nie polecam gazy, sporo moze uciec), wlac mase, zwiazac ciasno serwete, polozyc talerz i obciazyc, np. sloikiem z woda. Pozostawic w chlodzie kilka godz. mozna na noc. Z tej porcji wychodzi 20 porcji po 10 dkg

Sernik wiedeński
Wypróbowany, wilgotny serniczek
1 kg twarogu (zmielonego dwukrotnie), 1 i 1/2 szklanki cukru, 6-7 jajek, 6-7 niedużych ugotowanych bez soli ziemniaków (przetrzeć przez sitko), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 czubata łyżka margaryny, bakalie, olejek pomarańczowy lub arakowy.

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać twaróg i margarynę ucierać dalej, dodać proszek, olejek i ziemniaki. Ubić sztywną pianę z białek. Wrzucić bakalie, dodać pianę, lekko wymieszać. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika po 2 min zmniejszyć ogień na ok 160 - 180 st C. Piec około 1 godziny. Wyjmować z piekarnika po ostudzeniu, wtedy tak nie opada.
Górę można udekorować polewą kakaową :5 dag margaryny, 1-3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody. Wszystko gotować ciągle mieszając, do rozpuszczenia cukru, polać górę ciasta letnią polewą na jeszcze ciepłe ciasto

moj ulubiony:
przepis Anusiaczka
SERNIK Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM
ciasto:
2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny 2 jajka , 1 żółtko
Z podanych składników zagniatam ciasto, następnie wykładam je na kwadratową blaszkę.
3 budynie czekoladowe
1 litr mleka
Gotuję budynie i jeszcze gorące rozsmarowuję na surowym cieście. Odstawiam do wystudzenia.
masa serowa:
1/2 kostki margaryny 4 serki waniliowe (homogenizowane) (Danio ma 150g)1/2 szklanki cukru budyń śmietankowy 3 jajka , 1 białko
Margarynę ucieram z cukrem i nie przerywając ucierania na przemian dodaję serek i żółtka.
Wsypuję budyń i mieszam. Na końcu delikatnie mieszam z pianą z białek. Masę rozkładam na zimnym budyniu. Sernik powinien się piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Można go po upieczeniu polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi

Sernik wiedenski bez spodu, wielokrotnie wyprobowany
przepis Anerite
50 dkg dobrego twarogu, czubata lyzka maki ziemniaczanej, szklanka cukru, 12 dkg masla, 4 jajka, olejek migdalowy, skorka pomaranczowa (smazona, lub olejek) otarta skorka cytrynowa, rodzynki, siekane migdaly, tluszcz, tarta bulka.

Forme lub foremki wysmarowac tluszczem i wysypac tarta bulka. Ser doskonale rozetrzec gladko lub uzyc praski do ziemniakow. Zoltka utrzec z cukrem i stopionym (chlodnym) maslem, polaczyc z serem, dokladnie utrzec(ciezko recznie, polecam dobry mikser, przyp. moj)dodajac make i dodatki smakowe. Jak wszystko dobrze wymieszane - szybko ubic piane na sztywno (dodajac szczypte soli do ubijania) i LEKKO wymieszac z masa serowa. Wlac do przygotowanej formy (foremek), piec 45 min.
Zgasic piekarnik, uchylic drzwiczki i zostawic tak na 10 min. Wyjac z piekarnika, a z formy wyjmowac po calkowitym ostudzeniu.
Teraz moja uwaga - moim zdaniem (po doswiadczeniu) cukru troche za duzo, proponuje dac 3/4 lub 2/3 szklanki. Mozna ozdobic czyms na wierzchu, ale nie trzeba.


:rotfl:
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
Wysłany: 7 Marzec 2005, 13:42   

Wielkanocny ananasowiec z marcepanem

1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kakao
5 łyżek mleka
puszka ananasów
opakowanie masy marcepanowej (50 g)
tłuszcz do blaszki

Masło, cukier i sól utrzeć na puszystą masę. Wbić kolejno 4 jajka, zmiksować. Mąkę i proszek przesiać. Kakao rozpuścić w mleku. Mąkę z proszkiem i kakao dodać do masy, utrzeć na gładkie ciasto. Prostokątną blaszkę o długości ok. 30 cm natłuścić. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki. Ananasy odcedzić, dokładnie osaczyć, pokroić w kostkę. Masę marcepanową zagnieść z jajkiem, dodać kawałki ananasa. Wyłożyć do blaszki, przykryć resztą ciasta. Widelcem zamieszać ciasto spiralnym ruchem, aby rozprowadzić masę marcepanową. Placek piec około 50-60 minut w temperaturze 175°C.

Jajka nadziewane tuńczykiem

6 jajek ugotowanych na twardo,
1 puszka tuńczyka w sosie naturalnym,
1 mała puszka anchois,
10 dag twarogu,
1 łyżka musztardy,
1 łyżeczka kaparów,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki śmietany,
sok z cytryny,
sól i pieprz do smaku.

Jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka. 4 fileciki anchois i kapary osączyć z zalewy i drobno posiekać. Żółtka połączyć z tuńczykiem i resztą anchois, dodać ser, musztardę sok z cytryny, natkę pietruszki i śmietanę. Wszystko razem utrzeć lub zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Masą wypełnić (za pomocą szprycki) białka jajek. Udekorować natką pietruszki.


Sos rzeżuchowy

2 łyżki posiekanej rzeżuchy
100 ml rosołu (może być z kostki)
2 łyżki oliwy
3 jajka ugotowane na twardo
sok z jednej cytryny
sól i cukier do smaku

Żółtko rozetrzeć z oliwą, dodać sok cytrynowy, rosół i posiekaną rzeżuchę. Białka z jajek drobno posiekać, dodać do sosu. Dokładnie wymieszać. Podprawić solą i pieprzem.



Żurek wielkanocny

1,5 l wywaru z mięsa i warzyw,
1 l żuru (zakwasu z żytniej mąki),
50 dag surowej białej kiełbasy,
4 jajka na twardo,
1/2 szklanki gęstej śmietany,
1 łyżka startego chrzanu,
1 cebula, 5 ząbków czosnku,
3 liście laurowe,
1,5 łyżki majeranku,
10 ziarenek czarnego pieprzu
sól i pieprz mielony do smaku.

Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu.. Kiełbasę zalać gorącym wywarem, dodać cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min. Wyjąć cebulę, wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Dodać da żurku. Zagotować. Podawać z połówkami jajek licząc po jednej na porcję.
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
terenia 
I Don't Care Anymore


Dołączyła: 10 Sie 2004
Posty: 47290
Skąd: Żywiec
Wysłany: 18 Marzec 2005, 10:47   

Babka marmurkowa z kawą

po 1 szklance mąki pszennej i ziemniaczanej,
5 jajek,
25 dag margaryny,
1 czubata szklanka cukru,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka otarta z 1 cytryny,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
sól;

do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny, 2 łyżki bulki
tartej; do posypania ciasta:
2 łyżki cukru pudru

Kawę rozprowadzić 1 łyżką gorącej wody na gęstą papkę i ostudzić. Margarynę zmiksować z żółtkami i cukrem, dodać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Białka ubić z solą na sztywną pianę i porcjami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.
Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy włożyć 2/3 ciasta. Resztę ciasta wymieszać z kawą, wylać ną jasne ciasto i lekko wymieszać widelcem. Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczoną babkę posypać przez sitko cukrem pudrem.
 
 
Annmi 
II faza


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 8568
Skąd: Wrocław
Wysłany: 18 Marzec 2005, 18:35   Sos tatarski

SOS TATARSKI

majonez
chrzan
trochę musztardy
sól, pieprz
śmietana
3 szt. ogórka konserwowego
3 szt. ogórka kiszonego
kilka pieczarek marynowanych
2 cebule
drobny szczypiorek

1.Drobniutko kroimy ogórki (kiszone i konserwowe), cebulkę, pieczarki (bardzo drobno szatkujemy).
2.Mieszamy majonez + śmietana + chrzan + przyprawy.
3.Łączymy razem wszystkie składniki i mieszamy + przyprawy.
4.Schładzamy.

Do polania jaj na twardo lub mięska czy wędlinki – bardzo dobre.
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21 Marzec 2005, 23:15   

Baranek wielkanocny
przepis z dodatku do Wprosta, nazwiska autora nie znalazlam

4 jajka
150 g cukru
50 g maki ziemniaczanej
150 g krupczatki
1 lyzka rumu
sok z polowy cytryny
starta skorka z cytryny
1 lyzeczka proszku do pieczenia

z zoltek i cukru utrzec kogel-mogel
wymieszac obie maki i wyrobic z koglem-moglem
dodac rum, sok i skorke cytrynowa
dosypac prosze do pieczenia
ubic piane z bialek powoli wymieszac
wlac do formy i piec okolo 60 min w srednio nagrzanym piekarniku
po wystygnieciu lukrowac albo pudrowac
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 10 Kwiecień 2006, 18:21   

Pascha wielkanocna
czyli baba inaczej
przepis z ksiazki "Receptury klasztorne"

1 l mleka
2 1/2 kg maki
12 dkg drozdzy
10 zoltek
5 calych jaj
1/2 kg cukru
1/2 kg masla
1/2 lyzeczki galki muszkatolowej i cytrynowej skorki
szczypta szafranu
kieliszek spirytusu
pelna lyzka soli
12 dkg rodzynkow sultanskich
6 dkg cykaty

Polkilograma maki z litrem mleka i drozdzami rozczyn,
jak ciasto urosnie dodaj maki reszte, jako i jaja i zoltka ubite na piane z cukrem, sol,
korzenie sproszkowane tudziez i namoczony na noc w spirytusie i przecedzony przez sitko szafran.
Trzy kwadranse misic to masz, poczem cieple maslo wlej i dalej miasic racz, poty az z ciastem zlaczy sie.
W koncu rodzynki i poszatkowana cykate dodaj, z ciastem zmieszaj, postaw niech urosnie.
Po dwu albo trzech godzinach, jak ciasta w dwojnasob przybedzie, pasche wyrob, do formy wloz.
Jak sie ruszy znow, godzine przeszlo piecz.
Jak w piecu zarumieni sie, by nie pociemniala, papierem nakryc racz.
:)
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 10 Kwiecień 2006, 18:27   

Mazurek krolewski
przepis z ksiazki "Receptury klasztorne"

37 dkg masla
37 dkg maki
12 dkg cukru
12 dkg migdalow bez lupin
cytrynowa skorka
4 ugotowane zoltka
1 surowe
szczypta soli
do przybrania konfitury

Walkiem w misie maslo na smietane utrzyj, przetarte przez sitko zoltka ugotowane i surowe dodaj,
a dalej ucierac racz, poczem cukier, cytrynowa skorke, posiekane migdaly, a w koncu make dodaj i ciasto zagniec.
A oziebiaj przez godzine. Dwie trzecie czesci ciasta na placek kwadratowy rozwalkuj,
aby wielkosci pol arkusza papieru byl, na blache poloz, z jednej trzeciej czesci waleczki tocz, niczym olowki,
po wierzchu placka ukosna kratke z nich ukladaj, jajem smaruj, piecz.
Jak z pica wyjmiesz, konfitur w kwadraciki do woli naloz.
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12 Kwiecień 2006, 11:47   

Ćwikła wg Mikolaja Reja

Buraczki upiec w skórce, obrac i zetrzec na tarce do mizerii. -
Do miski z mizeria buraczana wsypac sparzony wrzatkiem kminek (zrobi sie miekszy i zjadliwy),
- zalac calosc winem, a nastepnie sokiem buraczanym.
- Calosc skropic sokiem z cytryny. - Nastepnie dodac chrzan, posolic i wszystko dokladnie,
acz delikatnie wymieszac. - Przelozyc do sloików i odstawic na ok. 2 dni w chlodne miejsce,
aby dojrzala. Ew. wtedy doslodzic, ale cukrem pudrem.
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13 Kwiecień 2006, 07:50   

Mazurek norbertanski
przepis z "Receptur klasztornych"

4 jaja
1/4 kg cukru
1,4 kg czekolady
12 dkg maki
12 dkg mielonych migdalow
12 dkg rodzynkow

ciasto:
1/4 kg maki
18 dkg masla
10 dkg cukru
2 zoltka

Kruche ciasto z podanych skladnikow zagniec,
na blasze rozloz, w piecu lekko upiecz, aby pozolklo troche lekko.
Ososbno w misce jaja z cukrem uwierc, rozgrzana czekolade i make dodaj.
Jak masa dobrze utarta, z rodzynkami i migdalami ja zmieszaj,
na kruche ciasto mase te rozciagnij, jeszcze raz wolno piecz, potem biala pomadka ulukruj
i ubierz przystojnie.
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2 Październik 2006, 14:06   

Pasztet pieczony

1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
1/2 kg udźca z indyka bez kości
1/2 kg wątróbek drobiowych
1/2 kg cebuli
10-15 dag margaryny lub smalcu

2 małe bułki
2 jajka

4 listki laurowe
8 kulek ziela angielskiego

sól, pieprz, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, imbir, tymianek


Mięso kroimy w kostkę, obsmażamy partiami na rumiano na tłuszczu, przekładamy do rondla, na tym samym tłuszczu obsmażamy cebule pokrojona w piórka, przekładamy do rondla.

Dodajemy ziele i listek laurowy, podlewamy woda i dusimy do miękkości.

Często duszę mięso z indyka i karkówkę osobno. Indyk szybciej jest miękki, ale jak sie dysponuje wystarczająco dużym rondlem można dusić razem.

Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojona na kawałki wątróbkę.

Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy wraz z cebula na talerz, usuwamy listek i ziele. Studzimy.
W pozostałym sosie (jak mało, można dodać wody) moczymy porwane na kawałki bułki.

Lekko ciepłe mięso wraz z cebula, wątróbka i odciśniętą bułka mielimy bardzo drobno, lub siekamy na mus w malakserze.
Dodajmy jajka, mieszamy, doprawiamy (imbir i gałka nadają ciekawy posmak).

Przekładamy do wysmarowanej olejem keksówki.

Pieczemy około 50-60 min w 180 stopni, ostatnie 20 min warto piec tylko od dołu.
Jeżeli pasztet sie za bardzo przypieka można przykryć folią aluminiowa.

Pasztet powinien być rumiany i lekko urosnąć. Po wyjęciu z pieca, masa opadnie.
Dobrze wystudzić, trzymać parę godzin w lodówce i dopiero wtedy wyjmować z blaszki.

Niestety traci smak po zamrożeniu.
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 13:56   

Pandoro di Verona
przepis Niki24

Wszystkie potrzebne składniki:

450 g mąki manitoba
135 g cukru
170 g masła
4 jajka
18 g świeżych drożdży
woda
1 łyżeczka soli
1 strąk wanilii
masło + cukier do formy
cukier puder do posypania

Starter:
15 g świeżych drożdży
60 g ciepłej wody
50 g mąki
1 łyżka cukru ( około 10 g)
1 żółtko
W rondelku wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki ( rózgi). Ciasto ma być rzadkie, bez grudek, o jednorodnej konsystencji. Odstawić je odkryte na godzinę w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi objętości.

I etap:
Do startera dodać:
250 g mąki
3 g drożdży ( rozpuszczonych w 2 łyżkach wody)
25 g cukru
30 g masła
1 jajko

Wyrabiać ciasto najpierw w rondlu, potem – na stolnicy, dodając masło i mieszając do uzyskania jednorodnej konsystencji. Przełożyć do rondla, zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.

II etap:
Oprócz ciasta z I etapu potrzeba:
200 g mąki
100 g cukru
2 jajka
1 łyżeczkę soli
zawartość strączka wanilii ( lub cukier waniliowy)
140 g masła w pokojowej temperaturze

Najpierw do ciasta z I etapu dodać jajka, cukier, mąkę, sól i wanilię. Wyrabiać ciasto 10 – 15 minut do uzyskania jednorodnej konsystencji. Włożyć je do rondla i odstawić do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny ( do podwojenia objętości).
Następnie wstawić do lodówki na 30 – 40 minut.
Po tym czasie wyłożyć je na stolnicę, wymieszać. Uformować z niego kwadrat. Na wierzchu położyć masło, założyć boki jak kopertę i rozwałkować. Jeszcze raz złożyć na pół .
Włożyć do lodówki na około 20 minut.
WAŁKOWANIE I CHŁODZENIE POWTÓRZYĆ JESZCZE DWA RAZY.
Z uzyskanego ciasta zrobić kulkę, włożyć do specjalnej formy na pandoro posmarowanej masłem i posypanej cukrem. Zostawić na 4,5 godziny w ciepłym miejscu.

Piec najpierw 10 minut w 170 stopniach, potem – 20 minut w 160 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem – pudrem.

Jakby ktos chcial poczytac , to więcej tutaj :
http://www.cincin.cc/inde...26&st=0&start=0
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 14:03   

Żurek
przepis jasminherf

Do sloja szklanego lub kamiennego wsypac 2 łyzki stołowe duże mąki żytniej razowej i jedną łyżkę stołową płatków owsianych górskich dolać ciepłej ale nie gorącej wody/najlepiej zródlanej/ tworząc konsystencję śmietany. Można dla przyspieszenia procesu fermentacji dodac kawałek skórki z chleba.
Na drugi dzien dolać wody, rozrzedzic i dodac czosnek/ząbek duży posiekany/.
Trzymac w ciepłym miejscu kilka dni do zakiszenia/3-4/.
Póżniej sprawdzić smakowo i dodajac wody gotowac z wedzonymi zeberkami lub kiełbaską na końcu przyprawic /majeranek, suszone grzybki,/
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 14:06   

Sałatka cioci Ali
przepis Miry

składniki:
duży por (biała część)
słoiczek selera konserwowego
puszka kukurydzy konserwowej
ok 25-30 dag startego sera żółtego
4 jajka ugotowane na twardo
2-3 ogórki kiszone
pieprz
majonez

przygotowanie:
jajka kroimy drobno
por kroimy na cieniutkie półplasterki
kukurydze i seler odcedzamy
ogórki kroimy drobno
wszystko mieszamy, pieprzymy i dodajemy majonez - wg uznania

smacznego"

tak to teraz czytam i jeszcze bym sera startego dodała :)
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 14:07   

SAŁATKA Z KURCZAKA Z WINOGRONAMI
przepis szoli

2 piersi podwójne z kurczaka pokroić w kostkę i ugotować w rosołku (wodzie z vegetą), odcedzić
Dodać do tego:
słoik odsączonego selera marynowanego
puszkę kukurydzy
0,5 - 0,8 kg winogron (ciemne ładniej wyglądają) pokrojonych na połowę / ćwiartkę (bez pestek)
Dodać majonez i 1 łyżeczkę miodu
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 14:11   

Jajka faszerowane
przepis sopelka

- jajka ile się chce
- szczypior lub cebula
- majonez "Kielecki" lub własnoręcznie zrobiony lub śmietana 18%
- ogórki mocno kiszone
- chuda wędlinka (szynka, filet z drobiu, łopatka itp.)
- lubczyk lub koperek lub natka pietruszki,
- peprz ziołowy

Gotujemy jajeczka na twardo, potem obieramy ze skorupek i kroimy w zdłuż na pół, wyciagamy z białek żółtka do głębokiego talerza lub miseczki. Gnieciemy widelcem, do tego dodajemy drobno pokrojony szczypior lub zimą cebulkę, wędlinke, ogóreczki, dodajemy tyle majonezu żeby się wszystko skleiło, przyprawiamy do smaku i nakładamy do białek ale nie płasko tylko robimy wypukłe (farszu jest duzo wiecej niz samych żółtek) układamy na talerzu, smarujemy majonezem lub śmietana lub mieszanka tych dwóch (jak kto lubi) i posypujemy koperkiem albo natką pietruszki albo lubczykiem.

Jajka faszerowane
przepis oliwii

12 jajek
ok. 3 łyżki majonezu
10 dag szynki
3 ogórki kiszone
1 por
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
ogórek zielony
ugotowane jajka obrac , przekroic na pol , wyjac zoltka , rozgniesc widelcem i dodac reszte produktow , nakladac na bialka spore kupki salatki
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,085 sekundy. Zapytań do SQL: 9