Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Wielkanoc
Autor Wiadomość
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 14:14   

Sos tatarski
przepis podany przez Nike24 z przepisu staropolskiego

6 ugotowanych żółtek
6 łyżek oliwy
2 łyżeczki musztardy
korniszony i kapary
ja dodatm tez ciut grzybków
sól
pierz
ocet bialy
szczypta cukru

Żółtka przecieramy przez sito i dodajemy po trochu olej ciagle ucierajac.
Potem dodajemy musztarde, ocet, przyprawy i grzybki, korniszony i kapary, drobno posiekane.
Sos ma byc majonezowaty i puchaty
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 14:16   

Sos wiosenny do jajek
przepis szoli

pęczek szczypiorku
pęczek koperku
pęczek rzodkiewek
ogórek świeży
majonez
śmietana gęsta (w oryginale był jogurt naturalny)
sól, pieprz

Szczypiorek i koperek pokroić drobno, rzodkiewki zetrzeć na drobnej tarce, a ogórek na tej grubszej. Dodać śmietany i majonezu (śmietany więcej). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Nakładać duże porcje na jajka. Pasuje też do wędlin. Najlepiej zrobić tuż przed podaniem i dużo.
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 14:21   

Pasty jajeczne
przepisy Nigry

pasty robisz z zoltek i albo z majonezu, albo z jogurtu,
albo z polaczenia jogo i majo
dzielisz taka podstawe na czesci, i do jednej dodajesz na rzezuche
do drugiej ser zolty i curry
do trzeciej slodka swieza papryke + papryke sypka
wazne aby byly zmiksowane na pyl
i juz
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 14:37   

Pasztet nie z zajęca
przepis miszki

Mieso różne (cielecina, wieprz, wół) w równych czesciach, podgardle lub tlusty boczek zadusić na smierc razem z marchewka, cebula i grzybem suszonym, solą. Gdy już sie nie gotuje dodać garść wątróbki, 1 kajzerkę. Zmielić, przyprawić startą gałka, pieprzem. Wbić 1-2 jajka tak aby było maziste. Piec.

Pasztet
przepis Niki24

wieprzowe, wołowe, kurczak ( 2 udka) , watróbka ( mało) tłusty boczek albo podgardle
nic nie poradze ze dla mnie naprawde dobry pasztet to dość tłusty pasztet
chudy tez lubie ale na swieta tradycyjny musi byc

mieso trzeba ugotowac do miękkosci z dwoma cebulami i solą
albo upiec, wtedy pasztet jest jeszcze lepszy

no i zmielic dodając przyprawy, jajka, namoczone grzybki jak sie lubi, namoczoną w wodzie z gotowania/ pieczenia kajzerkę
masa nie moze byc sucha, raczej luzna, jak jest za sucha trzeba dodac plynu z gotowania/ pieczenia
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 14:52   

Szynka
przepis Niki24

kupuje sie szynke koniecznie ze skórą
szynke sie pekluje delikatną solanką
skóre nacina w kratke, naciera , pieprzem i olejem
w naciecia skóry sie wbija gozdziki


piecze sie ze 2, 5 godziny podlewając rosołem i białym winem
pod koniec smaruje sie ją miodem i musztarda zeby skórka byla brązowa

dodatkowe informacje Niki24
2 dni nasolona lezała a potem była pieczona po prostu w piekarniku
czesto podlewana rosołem z winem wymieszanym
bardzo czesto , zeby nie wyschła
aha, miala 1,5 kg a siedziala ponad dwie godziny, 2i pol chyba
zeby byla miekka
pod koniec posmarowana miodem z pusztarda i włączony termoobieg zeby sie zrumienila

Szynka
przepis dorki

włóż ja do pojemnika plastikowego albo worka ( nie dziurawego ) nasyp tam przypraw : sół, majeranek, papryka słodka, trochę ostrej, pieprz ziołowy, świeżo zmielony pieprz, czosnek zmiażdzony i co tam jeszcze lubisz tylko nie przesadź Włóż ziele angielskie i liść laurowy, możesz ją naszpikować kawałkami czosnku Wlej oleju i pomiąchaj żeby ładnie się szynka oblepiła . Włóż do lodówy .
No i jak przyjdzie czas pieczenia czyli pewnie za 2 dni wyjmij ją z pojemnika czy worka zawiń z tą marynatą w fiolię aluminiową i piecz 1kg mięsa 100 minut
Na 15 minut przed końcem pieczenia natnij folię żeby się zarumienieło



SZYNKA PIECZONA ze strony Wędliny domowe
Ostatnio zmieniony przez Agusia 25 Luty 2009, 14:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 14:57   

Ozdabianie jajek
wg Joustine



tułów z połówek jajka
główka z twarożku
oczka z ziarenek pieprzu
dzióbek z marchewki
skrzydełka z majonezu
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:00   

Pomysł na przygotowanie galaretek z jajkiem
wg Niki24


 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:05   

Panettone
przepis Niki24

180 ml tlustego mleka
130 gr cukru
1 łyżeczka soli
130 gr stopionego masła
2 żółtka
1 jajko
5 dag świeżych drożdzy
400 gr mąki wysokoglutenowej ( manitoby, lub innej o zawartosci glutenu wyzszej niz 12 % )

rodzynki, skórka pomaranczowa, anyzek , rum, dwie trzy lyzki ( nic z tego nie dodawałam, tylko esencje waniliową na wodce)

Masło zagrzac z mlekiem w rondelku.
Zółtka i jajko ubic z cukrem.
Z kilku łyżek mleka z masłem , łyzki mąki i drożdży zrobic rozczyn i zostawic do wyrośnięcia.

Połączyć wyrosniety rozczyn z resztą składników, czyli resztą mleka z masłem, ubitymi jajkami, , solą, i mąką.
Wyrabiac 7 minut ( najlepiej mocnym mikserem , lub recznie... )
Zostawić na wyrościęcia na godzinę.
Wyrabiac znów 7 minut
Zostawić do wyrośnięcia na godzinę
Wyrabiać 7 minut i znow godzina rośnięcia
Potem wyrabiać conajmniej 14 minut, zostawic do ostatniego wyrośniecia juz w formie na około 55 minut
Piec w 160 stopniach.



Mini panettone
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:16   

Przepis na babke gotowaną
podany przez jo_lina jako przepis z foremki

6 jaj
25 dag masła roślinnego
25 dag cukru
25 dag mąki
30 dag maki ziemniaczanej
1 mały proszek do pieczenia
smak

Forme przed włożeniem ciasta należy wysmarować tłuszczem. Zamknięntą forme z ciastem zanurzyć we wrzącej wodzie 3/4 wysokości formy, garnek przykryć pokrywą i gotować na wolnym ogniu 1 godz i 15 minut. Po ugotowaniu formę wystawić z wody i wyłożyć ciasto aby odparowało.
Po ostygnięciu ciasta polać polewą czekoladową lub kakaową.



Przepis na babke gotowaną
podany przez jo_lina jako przepis od pracowej koleżanki

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 szklanki maki tortowej
250 g masła
1 kieliszek spirytusu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

w takiej kolejnosci wszystko:
żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło, make ziemniaczaną, spirytus, proszek do pieczenia i mąkę tortową
ubic piane z białek i delikatnie domieszać
wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką formy
wstawić do gara z ciepłą wodą
gotować 1 1/2 godz na małym ogniu, wody tyle żeby choc do wysokości ciasta, w razie potrzeby dolewać wrzątku
polać czekoladą


Baba gotowana
przepis anya

składniki:
* 250g margaryny
* 6-7 jaj
* 2 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* ok 1 szklanki cukru
* cukier waniliowy
* olejek rumowy

Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrem do białości, dodajemy żółtka i resztę składników.
Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej cieniutko magraryna i wysypana delikatnie bułką tartą.
Gotujemy od 1h do 1,5h (nie jestem pewna tego czasu gotowania, ale brat mowi ze cos koło tego )


Baba zaparzana
przepis Niki24

składniki
25 dag mąki
4 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
4 żółtka
8 dag cukru
cukier waniliowy
8 dag masła
garść rodzynek
szczypta soli


sposób przygotowania
1. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka sporządzamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Pozostałe mleko gotujemy i wrzącym zalewamy połowę mąki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż przestygnie.
3. Gdy rozczyn wyrośnięty, a ciasto przestygnięte mieszamy je dokładnie ze sobą i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby trochę podrosło – trwa to ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę oraz roztapiamy masło.
4. Do ciasta dodajemy żółtka, szczyptę soli i bardzo dokładnie wyrabiamy, dosypując stopniowo pozostałą mąkę. Wlewamy wystudzone masło i jeszcze wyrabiamy, na końcu wsypujemy rodzynki. Ciasto znów musi rosnąć ok. pół godziny. Po tym czasie przekładamy je do średniej formy na babkę lub małej z kominkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.
5. Po upieczeniu posypujemy babkę cukrem pudrem, lukrujemy, lub dajemy na nią polewę.
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:19   

Babka marmurkowa z kawą
przepis jo_liny

po 1 szklance mąki pszennej i ziemniaczanej,
5 jajek,
25 dag margaryny,
1 czubata szklanka cukru,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka otarta z 1 cytryny,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
sól;

do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny, 2 łyżki bulki
tartej; do posypania ciasta:
2 łyżki cukru pudru

Kawę rozprowadzić 1 łyżką gorącej wody na gęstą papkę i ostudzić. Margarynę zmiksować z żółtkami i cukrem, dodać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Białka ubić z solą na sztywną pianę i porcjami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.
Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy włożyć 2/3 ciasta. Resztę ciasta wymieszać z kawą, wylać ną jasne ciasto i lekko wymieszać widelcem. Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczoną babkę posypać przez sitko cukrem pudrem.


jak dla mnie bombowa, nie sucha i delikatna
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:22   

Baba
przepis tereni

składniki
6 jajek
szkl. cukru
1 1/2 szkl. maki
lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju

sposób przygotowania
jajka ucieram z cukrem przez 10 min na puszysta mase, do masy dodaje make wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie wyrabiam i na koniec dodaje olej. wyrabiam krutko na gladka mase. nastepnie przelewam ciasto do podluznej blaszki i pieke 45 min. po wystudzeniu posypuje cukrem pudrem lub oblewam polewa czekoladowa.
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:23   

Babka z ajerkoniakiem i krówkami
przepis Toffi

składniki
25 dag cukru
25 dag mąki pszennej
15 dag cukierków krówek
15 dag margaryny
125 ml ajerkoniaku
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania blaszki

sposób przygotowania
Cukierki podzielić na niewielkie kawałki.
Margarynę utrzeć z cukrem i solą, dodawać po 1 jajku. Ciągle mieszając wlewać ajerkoniak. Dodać mąkę z proszkiem, na końcu delikatnie wmieszać cukierki.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem lub podłużnej blachy (keksówki). Piec 60-65 minut w 175-180 st.C.
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:25   

Babka dla doroslych
przepis podany przez alusmi

Ciasto:
50 dag maki
3/4 szkl. mleka
7 dag drozdzy
1/2 szkl. cukru
5 zoltek
2 cale jaja
1/2 kostki masla lub margaryny
1/2 szkl. rodzynkow
50 g. rumu

Glazura:

2 tabliczki bialej czekolady
kilka kropel aromatu rumowego ( )
lyzka rumu
lyzka masla
cukier waniliowy
lyzka soku z cytryny

Drozdze rozkruszyc, wymieszac z lyzka cukru, lyzka maki i trzema lyzkami mleka, odstawic do wyrosniecia.
Rodzynki polac wrzatkiem, osaczyc, zalac rumem i odstawic.
Zoltka i cale jaja utrzec z cukrem.
Do przesianej maki wlac rozczyn drozdzowy, utarte jaja i reszte mleka.
Starannie wymieszac po czym dodac stopiony tluszcz, cukier waniliowy, rodzynki wyjete z rumu i oproszone maka oraz rum.
Wyrabiac ciasto tak dlugo, az zacznie odstawac od reki.
Nastepnie przelozyc je do duzej formy i odstawic w cieple miejsce, by wyroslo.
Piec w srednio nagrzanym piekarniku.
W rondelku stopic maslo i pokruszona czekolade.
Skropic sokiem z cytryny, doprawic rumrm i aromatem.
Plynna glazura oblac przestudzona babke.

zrodlo: Potrawy na wielkanoc 3/97 (przepisy czytelnikow)
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:27   

Ciacha w kształcie jaj
przepis Toffi

35 dkg mąki
25 dkg margaryny
5 dkg drożdży
1 łyżka wody
1 łyżeczka cukru
zapach ( ja najczęściej daję śmietankowy )
dżem, cukier puder

drożdże + cukier + woda
ucieram i dają chwilę na rozruch drożdży
margaryna + mąka przesiekać
potem dodać drożdże i zapach i wyrabiać króciutko, tylko do chwili, aż składniki ładnie się połączą
ulepić kulę i wrzucić do gara z zimną wodą
w zimnej wodzie ma siedzieć dość długo, w przepisie było, że do wypłynięcia, ale ciasto było jeszcze nie bardzo, ja trzymam dobrą godzinę
wyciągamy z wody i chwilkę wyrabiamy ( króciutko niecałą minutę ) podsypując mąką w razie potrzeby
no a potem to już co chcemy
ja kiedyś kroiłam rozwałkowane w kwadraty i robiłam takie pierożki z dżemem a teraz wycinałam foremką jajca
przed włożeniem do piekarnika pozwalam jeszcze ciastkom ciutkę urosnąć
są delikatne i bardzo dobre

 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:29   

Keks
przepis bajaderki podany przez Nike24

1 kostka zmiekczonego masla
1 1/2 szklanki cukru pudru
5 duzych jajek (zoltka i bialka osobno)
1 lyzka proszku do pieczenia
225g przesianej maki
1 lyzka ekstrakatu z wanilii
2 lyzki wodki
1/2 kg bakalii (rodzynki, figi, daktyle, suszone wisnie i zurawiny, skorka pomaranczowa, grubo posiekane orzechy i migdaly itp.)

Waskie foremki keksowe dobrze posmarowac maslem i wysypac maka. Rodzynki zalac goraca woda i zostawic na kilka minut, dobrze odsaczyc i obsypac maka. Rozgrzac piekarnik do temperatury 180C.
Maslo dobrze rozetrzec, dodac cukier puder i ubic na puszysta mase. Ciagle ubijajac dodac po jednym zoltka, proszek do pieczenia, make, wanilie i wodke. Z bialek ubic sztywna piane, dodac 1/3 do masy i dobrze wymieszac, aby troche ja rozluznic, potem deliktanie wmieszac pozostala piane i dodac bakalie. Nalozyc do foremek i piec przez okolo 15-20 minut, az beda lekko zrumienione i patyczek wbity w srodek ciasta bedzie suchy.
Wyjac z foremek i wystudzic na drucianej siateczce. Szczelnie zawinac w folie i zostawic do nastepnego dnia aby ciasto odpoczelo i nabralo aromatu. Mozna polukrowac lub posypac cukrem pudrem.


z tym ze nie piecze sie na pewno kolo 20 minut tylko 40- 50
i w 160 stopniach
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,061 sekundy. Zapytań do SQL: 10