Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Wielkanoc
Autor Wiadomość
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:32   

Dziury
przepis podlinkowany przez Nike24

zdjecia Niki24

 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:36   

Sernik Bez Ciasta
przepis promesse

Składniki:
10 jaj
1,5 szkl cukru
150g margaryny Kasi
1kg twarogu 3-krotnie mielonego (robiłam zarówno z takiego w 0.5kilowych baleronów i z takiego we wiaderku "na sernik")
1 cukier waniliowy lub laska wanilii, ew.aromat waniliowy
4 łyżki mąki
1-2 szkl pokrojonych bakalii (morele suszone, śliwki, rodzynki)
czasem dosypuję też ciut suszonej mielonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
Blaszka 25x40cm

Wykonanie:
Potrzebne 2 miski. Do jednej wbić żółtka, do drugiej białka.
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną.
Dołożyć ser i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać, dodać kroplę aromatu.
Dosypać mąki, wymieszać.
Ubić białka, połączyć z masą serową.
Pokroić morelki, śliwki suszone, rodzynki i wsypać do masy.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować margaryną i posypać mąką
Piec ok 45min w 175-180 st C
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:37   

Sernik Meksykański
przepis Niki24

4 paczki herbatnikow czyli jakies 400 gr
pół kostki masła lub troszke wiecej
4 jajka
500 - 600 gr serka naturalego ( Twój Smak, Almette , Philadelphia) - nie homogenizowany bo za rzadki
pół puszki skondensowanego mleka niesłodzonego
pół puszki mleka skondensowanego słodzonego
Herbatniki rozgniesc bardzo drobno, wymieszac z miekkim maslem.
tą masą wyłozyc spód i boki formy do pieczenia- forma ok, 22 - 23cm srednicy

W misce zmiksować jaja, serek i mleko oba rodzaje .
Wylać mase na herbatniki i piec ok. godzine w 180 st.

uwagi
masa jest płynna, nie trzeba sie przerażać
ja juz olewam herbatniki i pieke bez.
i nie bawie sie z polowa puszek, tylko po prostu dodaje cala puszke mleka slodzonego i wcale nie jest za słodkie
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:42   

linki do przepisów:

Sernik nowojorski


Ucierana babka SNICKERSOWA


Kruche spody pod mazurki
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:44   

Mazurek czekoladowy
przepis Nigry

ciasto:
300g mąki
200g masła
łyżka cukru
cukier waniliowy
3 ugotowane żółtka
sól

masa:
tabliczka gorzkiej czekolady
2 puszki skondensowanego słodkiego mleka

mąkę zagnieść z masłem, cukrami i żółtkami, dodać szczyptę soli.
Wstawić na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić dużą formę.
Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec 10-15 min. w 180 .Wystudzić.
Puszki z mlekiem gotować 1,5-2 godzin Wyjąć. Gdy ostygną trochę, otworzyć i mleko przelać do miski.
Czekoladę połamać i rozpuścić w mleku. Wymieszać. Polać nią ciasto. Wystudzić.
Można dekorować - najlepiej bakaliami.
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:45   

Mazurek z masą kajmakową o smaku chałwy
przepis dorki

Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 1 godz Pieczenie: 20 min
Na 12 porcji

2 szkl mąki
4/5 kostki margaryny
2 żółtka
2 łyżki śmietany
sól
1/3 szkl cukru pudru
puszka słodzonego mleka skondensowanego
20 dag chałwy
polewa czekoladowa

Mąkę posiekać ze szczyptą soli i margaryną. Dodać cukier, żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.
Puszkę mleka wstawić do garnka ż zimną wodą, gotować na małym ogniu godzinę od zawrzenia.
Ciasto rozwałkować na 2 kwadraty, boki założyć do środka, by powstały wyższe brzegi. Piec na złoto 15-20 minut w temp. 200ºC.
Puszkę otworzyć, gdy przestygnie, zgęstniałe mleko zmiksować z pokruszoną chałwą. Masę wyłożyć na kruche spody. Polewą czekoladową zrobić napis. Mazurek można ozdobić elementami z masy marcepanowej.
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:49   

Babeczki z masą kajmakową o smaku chałwy
przepis na babeczki Niki24, przepis na mase dorki - podany powyżej

przepis na babeczki:
300 gr mąki
200 gr masła
3 lyzki cukru pudru
trzy zoltka ugotowane i przetarte przez sitko
1 zoltko surowe

uwaga , ciasto z tego przepisu jest baaaaaardzo kruche wiec nie marudzic mi potem ze sie lamie , tylko sie delikanie obchodzic

jak sie cche mniej kruche, nie gotowac zoltek

 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:51   

Ciasteczka maślane
przepis bajaderki podany przez magdusie

170g miekkiego masla
3/4 szklanki cukru
2 duze jajka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
2 2/3 szklanki maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Maslo rozetrzec z cukrem az masa bedzie puszysta i jasna, dodac po jednym jajka i wanilie.
Make przesiac z proszkiem do pieczenia i sola, dodac do masy maslanej i dobrze ale delikatnie wymieszac. Jezeli masa wydaje sie byc bardzo miekka mozna dosypac troche maki, ale bardzo stopniowo i ostroznie, zeby nie dodac za duzo bo ciasteczka beda twarde.

Rozgrzac piekarnik do 180C.
Ciasto podzielic na dwie czesci, kazda splaszczyc formujac dysk, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez 1 godzine. Kazdy dysk rozwalkowac na grubosc 4-5mm i wycinac dowolne ksztalty.
Piec 8-12 minut az brzegi zaczna sie rumienic, wystudzic na drucianej siateczce. Ciasteczka mozna polukrowac dowolnym lukrem.
 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 15:57   

Baranek świąteczny
przepis
dodatkowe informacje o baranku


zdjęcia Niki24







zdjęcia miszki



 
 
Agusia 


Dołączyła: 24 Wrz 2005
Posty: 11761
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2009, 16:02   

Koszyczek na święconkę
przepis podany przez terenie



Ciasto
1 kg mąki
6 dkg drożdży
5 łyżek cukru
2,5 szkl mleka
5 dkg masła
2 jajka
łyżeczka soli

Drożdże rozkruszyć, wsypać pół łyżeczki cukru, podgrzać ½ szkl wody, dodać 3 łyżki mleka, wymieszać z drożdżami. Mąkę przesiać do miski, zrobić w środku dołek, wlać rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce, po ok. 15-30 min. dodać roztopiony, ostudzony tłuszcz. Połączyć z mąką i pozostałymi składnikami, wyrobić ciasto, żeby było lśniące i odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.

Koszyczek
1.¾ ciasta podzielić na 20 części, uformować z nich wałeczki jednakowej długości. Stolnice posypać mąką. Dwa wałeczki ułożyć na krzyż. Dokładać po jednym wałeczku pionowo i poziomo i przeplatać je.
2.Porcelanową lub fajansową głębszą miskę (najlepiej o średnicy 16-20 cm) odwrócić do góry dnem, posmarować olejem. Delikatnie ułożyć na niej splecioną kratkę z ciasta. Ostrym, długim nożem wyrównać brzegi, docisnąć je do krawędzi miski.
3.Z pozostałego ciasta uformować długie wałki, skręcić je jak sznurek lub spleść jak warkocz. Uformować 2 kółka: mniejsze jak podstawa miski i większe jak obwód, oraz półkole (ucho do koszyka), do środka wkładając drut. Posmarować ciasto rozkłóconymi żółtkami.
4.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni, gdy ciasto zrumieni się, wyjąć mniejsze elementy, a koszyczek przykryć folią i dopiec. Ostudzić ciasto w piekarniku, wyjąć, koszyczek ostrożnie zdjąć z miski.
5.Na lukier szklankę cukru pudru utrzeć z 4 łyżkami wody na mase.
6.Z poszczególnych elementów złożyć koszyk, smarując miejsca połączeń lukrem. Pozostawić, by dokładnie się sklepił. Na końcu umieścić ucho koszyczka, wbijając końce drutu w ciasto.

Koszyk upieczony przez Nike24



 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,043 sekundy. Zapytań do SQL: 9